Varför Förhindras Graviditet Av P-Piller?

Varför Förhindras Graviditet Av P-Piller
P-piller

 1. Du är här:

P-piller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. P-piller innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. De kallas därför ibland för kombinerade p-piller. P-piller ger ett effektivt skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska., Varför Förhindras Graviditet Av P-Piller En förpackning med p-piller kallas för en karta. En del kartor innehåller 21 tabletter och andra kartor innehåller 28 tabletter. En del sorters p-piller som används som preventivmedel kan hjälpa mot akne. Du kan läsa mer om det i vår text om P-piller skyddar inte mot,

 1. Dina äggstockar vilar och du får inte någon ägglossning så länge du använder p-piller på rätt sätt.
 2. P-piller påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern.
 3. P-piller påverkar även slemhinnan inne i livmodern.
 4. De gör att slemhinnan blir tunn och inte kan ta emot ett befruktat ägg.

Hur gör jag om jag vill börja med p-piller? Kontakta en mottagning för sexuell hälsa,, eller om du vill börja med p-piller. Du som är ung kan kontakta en ungdomsmottagning. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft en eller,

Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Du får även väga dig och tala om hur lång du är. Du får ett recept och kan hämta dina p-piller på ett apotek. Olika preventivmedel kostar olika mycket. I en del regioner är preventivmedel som skrivs ut på recept billigare eller gratis när du är under 26 år.

Reglerna kan vara olika på olika platser i landet. Fråga vad som gäller i regionen där du bor. Hur använder jag p-piller? Börja med dina p-piller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Du är skyddad redan från den första dagen om du börjar på mensens första dag.

 • Du tar en tablett varje dag Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller.
 • Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel när du borstar tänderna på kvällen eller äter frukost.
 • Vilken tid du än väljer, är det bra att ställa ett alarm den första tiden.

Då minskar risken för att du ska glömma att ta dina p-piller. Det finns även appar som påminner dig om att ta ditt p-piller.
Visa hela svaret

Kan p-piller minskar chansen att bli gravid?

Påverkar p-piller förmågan att få barn i framtiden? Påverkar p-piller förmågan att få barn i framtiden? Har jag fortfarande ägglossning som vanligt när jag äter p-piller, eller hur funkar det? Jag äter ofta ihop tre eller fyra p-pillerkartor innan jag släpper fram mensen, påverkar det? Nej, p-piller påverkar inte din framtida förmåga att bli gravid eller föda barn.

 • När du äter p-piller har du ingen ägglossning.
 • Den blödning som kommer vid sockerpillren/uppehållsveckan är en blödning från livmodern.
 • Det är p-pillren som styr den blödningen, du har alltså ingen ägglossning före.
 • Att du ofta äter ihop flera p-pillerkartor påverkar inte heller förmågan att få barn i framtiden.

Om du äter ihop många kartor, fler än fyra, kommer du förmodligen få en blödning till slut, men den kan komma när som helst på kartan. Med vänliga hälsningarIda Johansson, barnmorska : Påverkar p-piller förmågan att få barn i framtiden?
Visa hela svaret

Hur säkert är p-piller mot graviditet?

P – piller är ett mycket säkert preventivmedel. Rätt använt skyddar kombinerade p – piller till 99,7 procent och minipiller till 96-99 procent.
Visa hela svaret

Vad skyddar p-piller emot?

P-piller

 1. Du är här:

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller kan även hjälpa mot mensbesvär och akne. Varför Förhindras Graviditet Av P-Piller P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska. Det finns många olika sorters p-piller. Alla innehåller två olika hormoner som heter östrogen och gestagen. Vissa innehåller mer östrogen, andra mer gestagen. Det gör att de påverkar kroppen på olika sätt.

 1. Därför kan du behöva pröva dig fram för att hitta den sort som passar dig bäst.
 2. En p-pillerkarta har 21 eller 28 tabletter.
 3. Vilken sorts karta du har beror på vilken sorts p-piller du använder.
 4. På kartorna med 28 tabletter är några utan hormoner, så kallade sockerpiller.
 5. Då kan du ta ett piller varje dag även om du gör ett uppehåll.

Det kan vara bra om du tycker att det är svårt att komma ihåg när du ska börja på nästa karta. På kartorna med 21 tabletter kan du göra ett uppehåll fyra dagar innan du börjar på nästa karta. Du får en blödning under de dagar som du tar sockerpiller eller inga piller alls.

 • Det är ingen vanlig mens, utan brukar kallas bortfallsblödning.
 • Du är fortfarande skyddad mot att bli gravid.
 • Blödningen brukar ofta börja två till tre dagar efter att du tagit ditt sista hormonpiller.
 • Men den kan komma både tidigare och senare.
 • Det är också vanligt och helt normalt att du fortfarande blöder när det är dags att börja på en ny karta.

P-piller gör ofta att du blöder mindre och mer regelbundet än när du har mens. Du får också mindre värk när du blöder. Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan göra det tillsammans med en daglig rutin som till exempel när du borstar tänderna.

 • Hormonerna i p-piller kan minska besvär med till exempel ,  och  .
 • En del sorters p-piller har även väldigt bra effekt mot finnar.
 • P-piller minskar risken för äggstockscancer, livmodercancer och tjocktarmscancer.
 • P-piller skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Skyddet påverkas om du kräks, får kraftig diarré eller glömmer att ta en tablett.

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning om du vill börja med p-piller. Många ungdomsmottagningar har också öppet för dropin-besök. Då kan du komma dit utan att behöva boka en tid. Kolla vad som gäller för, Du kan också gå till en barnmorskemottagning, mottagning för sexuell hälsa, gynekolog eller vårdcentral.

 1. Det finns ingen åldersgräns för när du får börja med p-piller.
 2. Det är den som skriver ut det som avgör om det är ett bra preventivmedel för dig.
 3. Det kan finnas andra anledningar till att börja med p-piller än att skydda sig mot graviditet.
 4. Till exempel om du har besvär med mensen som kraftig mensvärk, rikliga blödningar eller PMS.

P-piller kan också hjälpa mot akne. Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Du får också frågor om det finns någon i din familj som har haft blodpropp eller hjärtinfarkt eller om du har migrän med så kallad aura eftersom du då ska använda något annat skydd än p-piller.

 • Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck.
 • Ibland får du även väga och mäta dig.
 • Preventivmedel som innehåller östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp.
 • Risken är som högst under de första tre till sex månaderna.
 • Därefter sjunker risken till nästan samma nivå som om du inte har ett preventivmedel med östrogen.

Risken för blodpropp ökar om du:

 • har en kraftig övervikt
 • röker
 • har en förälder eller syskon som fått blodpropp
 • själv har haft blodpropp tidigare.

Du rekommenderas att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel,,, om något av detta stämmer in på dig. Berätta även för den du träffar om du eller någon av dina föräldrar eller ett syskon har haft stroke eller hjärtinfarkt eftersom det också kan påverka.

Om det funkar för dig att ta p-piller kommer du att få ett recept. Det skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut dina p-piller. På apoteket behöver du visa din legitimation. Du brukar få ett recept för tre månader om det är första gången du ska äta p-piller.

You might be interested:  När Ska Man Kontakta Barnmorska Vid Graviditet?

Efter tre månader får du komma på ett återbesök för att ta ett nytt blodtryck och prata om hur det funkar för dig med p-piller. Funkar det bra brukar du då få ett recept som räcker i ett år. Innan dina p-piller tar slut är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept.

Du kan börja med dina p-piller samma dag som du hämtat ut dem, oavsett om du har mens eller inte. Du är skyddad redan från första dagen om du börjar på mensens första dag. Annars tar det sju dagar med p-piller innan du är skyddad mot graviditet. Kroppen kan behöva lite tid att vänja sig vid preventivmedel som innehåller hormoner.

Det gör att du i början kan få besvär som senare försvinner, till exempel spända bröst, småblödningar och lite illamående. En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Prata med den som skrivit ut preventivmedlet till dig om besvären inte har gått över inom tre till sex månader.

 1. Då kan du få prova ett annat preventivmedel.
 2. Det är viktigt att du trivs och mår bra med det skydd du använder.
 3. De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år.
 4. Det gäller i hela landet.
 5. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år.
 6. Olla vad som gäller där du bor.

Du har ett mycket säkert skydd mot graviditet om du tar dina p-piller som du ska. Du ska i första hand kontakta den som skrivit ut läkemedlet om du får något besvär av det. Du kan också genom att fylla i ett formulär på deras hemsida. Det gäller både receptbelagda och receptfria läkemedel.

 • Det räcker med att du tror att besvären beror på läkemedlet.
 • Johanna Larback, barnmorska, Stockholms ungdomsmottagningar Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.
 • Här hittar du innehåll om mens.
 • Artikel Hitta din närmaste mottagning.
 • Artikel På en hud- och könsmottagning kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet.

Mottagningarna kan kallas för olika saker på olika ställen. De kan till exempel heta Sesam, Hud- och venereologmottagning, STI-mottagning eller STD-mottagning. Egna berättelser Efter tre månader märkte jag inte så mycket skillnad när det gällde acne, men nu efter 8 månader så har min hy blivit helt ren och jag har inga finnar eller något kvar.
Visa hela svaret

Kan man bli infertil av p-piller?

Sluta med preventivmedel – tid till graviditet – De flesta preventivmedel, såsom kombinerade p-piller, minipiller, p-plåster, p-ringar, p-implantat, spiral mm påverkar inte fertiliteten när man slutat med dem. Fertiliteten efter P-spruta (Depo-Provera) kan dock påverkas under de första ca sex månaderna efter den sista injektionen.
Visa hela svaret

Hur vanligt är det att bli gravid med p-piller?

Studien, som bara omfattade planerade graviditeter, visade att 75 procent av de kvinnor som hade använt p – piller i fem år eller mer blev gravida inom sex månader efter det att de slutat.
Visa hela svaret

Kan man komma i en tjej om hon tar p-piller?

Är p-piller helt säkert?

Du är här:

Är p-piller ett 100 procent säkert skydd? Gör det något om killen kommer i mig om jag äter p-piller? Du kan inte bli gravid om du tar dina p-piller som du ska och inte glömmer någon tablett och inte heller är magsjuk. Då kan killen komma i dig utan att du behöver oroa dig för graviditet.

Det är meningen att du ska kunna ha samlag på det sättet när du äter p-piller. Men även om p-piller är ett mycket säkert skydd mot graviditet så skyddar det inte mot könssjukdomar. Är du osäker om den du har sex med kan ha en könssjukdom är det säkrast att använda kondom också. Med vänliga hälsningarJohan Nilsson, sjuksköterska Artikel För att en kondom ska ge rätt skydd är det viktigt att du använder den på rätt sätt.

Här får du veta hur du sätter på en kondom. Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner. Artikel Innan du börjar ha samlag är det viktigt att du skaffar något skydd mot graviditet om du inte vill ha barn. Ansvaret för graviditetsskydd ligger både på dig som kan bli gravid och på dig som kan göra någon gravid.
Visa hela svaret

Vad är fördelar och nackdelar med p-piller?

Fördelar med P-piller –

 • Hormonerna i p-piller kan göra att besvär med till exempel, och minskar.
 • En del sorters p-piller har även väldigt bra effekt mot akne och aknebesvär.
 • P-piller minskar risken för, och
 • Du kan ta hjälp av p-piller för att skjuta på blödningarna om du vill vara blödningsfri.

När passar inte p-piller? P-piller passar inte om du tycker att det är svårt att komma ihåg att ta en tablett varje dag. P-piller som innehåller hormonet östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Risken är som högst under de första tre till sex månaderna.

 • någon av dina genetiska föräldrar eller syskon har haft en blodpropp
 • du själv har haft en blodpropp tidigare.
 • Du rekommenderas att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel eller om något av detta stämmer in på dig.
 • Berätta även för den som skriver ut ditt p-piller om du eller någon av dina genetiska föräldrar eller syskon har haft stroke eller hjärtinfarkt eftersom det också kan påverka.
 • Du ska också undvika p-plåster om något av följande stämmer in på dig
 • du har med så kallad aura.
 • du röker och är över 35 år.
 • du har en kraftig övervikt.

P-piller ska inte användas under de första sex veckorna efter att du fött barn. Det beror på att det då finns en ökad risk för blodpropp. Därefter går det bra att använda p-piller oavsett om du ammar eller inte. Prata med en barnmorska om vilka preventivmedel du kan använda istället för p-piller.
Visa hela svaret

Varför går man upp i vikt av p-piller?

Kvinnliga uthållighetsidrottare äter för lite kolhydrater Många unga kvinnor vill inte börja äta p-piller av rädsla för viktuppgång eller slutar i tron att viktökningen beror på deras p-piller. Men en avhandling från Sahlgrenska akademin visar att kombinerade p-piller inte leder till viktökning.

I en långtidsstudie har Ingela Lindh i sin avhandling studerat 1 749 stycken 19-åriga kvinnor födda 1962, 1972 och 1982 som sedan vart femte år upp till 44 år fått svara på frågor om bland annat preventivmedel, graviditeter, längd/vikt och rökvanor. – Kvinnor som använt p-piller och följts från tonåren till 34-årsåldern ökade inte mer i vikt än sina medsystrar som aldrig hade använt p-piller, säger den legitimerade barnmorskan och forskaren Ingela Lindh vid Sahlgrenska akademin.

I studien framkom även att kombinerade p-piller är det mest använda preventivmedlet upp till 29-årsåldern och därefter var kondomen den vanligaste preventivmetoden. Vid 32-årsåldern och framåt var spiralen populärast. -Orsakerna till att kvinnorna slutade med p-piller var flera, till exempel rädsla för biverkningar, viktuppgång och humörsvängningar, vilket successivt ökade med tiden och var vanligare i den yngsta gruppen av kvinnorna, säger Ingela Lindh.

 1. Trots kvinnors oro för viktuppgång fann forskarna i studien inget samband mellan p-pilleranvändning och viktökning.
 2. De enda faktorerna som påverkade viktutvecklingen var ökande ålder och rökvanor.
 3. Rökvanorna bland 19–åringarna födda 1962 minskade från i genomsnitt 42 procent till 29 procent bland 19-åringarna födda 1982.

Samtidigt ökade medelkroppsvikten med 3.2 kilo hos dessa två grupper. I den yngsta gruppen var kroppsvikten högre bland kvinnor från låga socioekonomiska områden. Genom att följa samma kvinnor från 19 till 44 år har forskarna kunnat få fram att de ökade i vikt med genomsnitt 10,6 kilo, en ökning med i genomsnitt 0.45 kg/år.

Ingela Lindh hoppas att forskarnas nya kunskaper kan öka användningen av kombinerade p-piller och därmed minska risken för ofrivilliga graviditeter -Att p-piller inte påverkar kroppsvikten är viktigt att informera om, eftersom det finns en stor rädsla för viktuppgång, framför allt bland unga tjejer, som i sig kan bidra till att de inte vill äta p-piller.

Samtidigt som vi ger råd om olika preventivmedel, bör vi även uppmärksamma unga kvinnor på livsstilsfrågor, som kost och motion, för att kunna bryta trenden av en ökad kroppsvikt hos tonåringar. FAKTA P-PILLER Kombinerade p-piller innehåller syntetiska former av kvinnliga könshormoner, exempelvis syntetiskt östrogen och progesteronliknande hormon.

Uppskattningsvis använder cirka 80-90 miljoner kvinnor p-piller i världen och cirka 400 000 av dem är svenska kvinnor. Det vanligaste preventivmedlet bland unga kvinnor i Sverige är kombinerade p-piller. Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för obstetrik och gynekolog.

Avhandlingen försvaras den fredagen den 27 maj kl 9.00 i kvinnoklinikens aula Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra.

You might be interested:  Hur Lång Är En Graviditet?

Avhandlingens titel: Factors influencing women´s choice of contraception Kontaktinformation För mer information kontakta: Ingela Lindh, leg. barnmorska och forskare på avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin, telefon 0761-361760, e-post:

Handledare: Agneta Ellström, med dr, Primärvårdsområdeschef, telefon:073-6601442, e-post: Handledare: Ian Milsom, professor, avdelningen för obstetrik och gynekologi, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, telefon:070-5371602, e-post: Varför Förhindras Graviditet Av P-Piller Otillräcklig kunskap om idrottsnutrition gör att många idrottare inte får i sig tillräckligt med energi. En färsk studie bland kvinnliga uthållighetsidrottare med symptom. : Kvinnliga uthållighetsidrottare äter för lite kolhydrater
Visa hela svaret

Får man mens om man äter p-piller och är gravid?

Gravid trots p-piller? | RFSU Jag hörde talas om en tjej som blivit gravid trots att hon åt p-piller. Hon hade dessutom haft sin mens varje månad. Kan det verkligen stämma? Det är mycket ovanligt att någon blir gravid om de tagit tabletterna som de ska.

 1. Det finns dock olika saker som kan försvaga effekten på p-pillerna, därför händer det ibland att en kvinna blir gravid trots att hon äter p-piller.
 2. Till exempel kan magsjuka göra så att tabletten inte hinner tas upp i kroppen innan de åker ut igen.
 3. Antibiotika kan också påverka säkerheten.
 4. Mens under graviditeten är inte heller vanligt, men ibland händer det att kvinnor får en liten blödning vid tiden för sin mens.

: Gravid trots p-piller? | RFSU
Visa hela svaret

Hur mycket kostar p-piller för ett år?

Hormonella preventivmedel för kvinnor till och med 25 år i Västra Götaland Innehållet gäller Västra Götaland Nedanstående text vänder sig till kvinnor och/eller personer med livmoder och äggstockar. Från och med 1 januari 2017 är preventivmedel inom läkemedelsförmånen, så som p-piller eller långtidsverkande hormonpreparat, kostnadsfria för unga till och med 20 år.

Västra Götalandsregionens subvention av preventivmedel till unga kvinnor kvarstår från 21 år till och med 25 år. Subventionen gäller endast de preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen och den gäller endast unga kvinnor bosatta (folkbokförda) i Västra Götaland. Du kan själv kontrollera om ditt preventivmedel är subventionerat genom att gå in på,

Man får bara träff i listan om medlet är subventionerat. Hormonella preventivmedel är: p-piller/minipiller, p-plåster, p-ring, p-spruta, p-stav och hormonspiral. Reglerna innebär bland annat:

Egenavgiften blir max 100 kr per år. För p-piller innebär detta en egenavgift på 25 kr per tremånadersperiod. För hormonella preventivmedel som är verksamma längre än ett år är egenavgiften max 100 kr per uttag. Subventionen gäller för den billigaste utbytbara produkten. Väljer patienten ett dyrare alternativ får patienten själv stå för mellanskillnaden. Egenavgiften 25 kr per tremånadersperiod tillkommer. Recept får utfärdas för 3, 6, 9 eller 12 månader. Recept utfärdade inom Västra Götaland kan hämtas ut på vilket apotek som helst i landet.

Jan Kallenberg, 1177 på webben, Västra Götalandsregionen Ulrika Eriksson Krebs, Apotekare, Koncernstab hälso- och sjukvård, Koncernkontoret, Västra Götalandsregionen Staten ger ekonomiskt stöd när du behöver läkemedel och en del andra varor vid vissa sjukdomar.

Det kallas för att staten subventionerar. De flesta läkemedel som skrivs ut på recept är subventionerade. Detta skydd mot höga kostnader kallas i dagligt tal för högkostnadsskyddet. Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel.

Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar om de används på rätt sätt. : Hormonella preventivmedel för kvinnor till och med 25 år i Västra Götaland
Visa hela svaret

Vad skulle hända om en kille tar p-piller?

Tja! Jag är en kille på 17 år, och jag har en lite konstig fråga. Vad händer om en kille skulle ta p-piller? Folkhälsans expert Patricia Thesleff svarar: Om man bara tar ett p-piller händer ingenting, men om man skulle ta p-piller varje dag eller i stora mängder skulle man få i sig mycket kvinnligt könshormon, och då skulle man med tiden kunna bli impotent och kanske få lite bröst.
Visa hela svaret

Hur stor chans är det att bli gravid med p Poller?

Ju närmar inpå det oskyddade samlaget du tar tabletten desto säkrare. Risken att bli gravid efter intaget är cirka en till tre procent.
Visa hela svaret

Vilket är det säkraste preventivmedel?

Preventivmedel efter förlossning och under tiden du ammar – De flesta preventivmedel går bra att använda när du ammar. och ska däremot inte användas under de sex första veckorna efter att du har fött barn. Det beror på att det finns en ökad risk för att få en blodpropp efter en förlossning.

barnmorskemottagning vårdcentral gynekologisk mottagning mottagning för sexuell hälsa ungdomsmottagning.

Hur effektiva är de olika metoderna? Det kan ibland vara svårt att veta exakt hur effektiv en metod är. Det beror delvis på hur noga du följer anvisningarna, men också på vilken metod du väljer.

Långverkande metoder som eller är de mest effektiva preventivmedlesmetoderna. är den enda riktigt effektiva preventivmetoden för dig som har penis och pung.Du kan läsa mer om hur effektivt ett preventivmedel är i artikeln för just det preventivmedlet.

Vad kostar preventivmedel? Olika preventivmedel kostar olika mycket. Preventivmedel inom läkemedelsförmånen är kostnadsfria för unga upp till 21 år. Det gäller till exempel p-piller, p-stav och hormonspiral. Detta gäller i hela landet. I en del regioner är preventivmedel subventionerade upp till 25 års ålder.

Eftersom det är olika i olika delar av landet, kan det vara bra att undersöka vad som gäller där du bor. Hur snabbt kan jag bli gravid om jag har slutat med mitt skydd? De flesta preventivmedel förutom p-spruta slutar att ha effekt direkt när du slutar använda dem. Det kan dröja upp till ett halvår och ibland längre, innan ägglossningen kommer i gång efter att du har använt p-spruta.

Därför är det ingen bra metod om du snabbt vill kunna bli gravid. Ida Friedmann, 1177.se, nationella redaktionen Johanna Larback, barnmorska, Stockholms Ungdomsmottagningar Staten ger ekonomiskt stöd när du behöver läkemedel och en del andra varor vid vissa sjukdomar.

Det kallas för att staten subventionerar. De flesta läkemedel som skrivs ut på recept är subventionerade. Detta skydd mot höga kostnader kallas i dagligt tal för högkostnadsskyddet. Du kan skicka en förfrågan om att förnya ett recept genom att logga in på 1177.se. Du kan inte förnya recept genom att ringa till 1177 på telefon.

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.
Visa hela svaret

Har man inte ägglossning om man äter p-piller?

Hej! Jag har ätit p-piller i många år och trivats bra med det. Inte för så länge sen fick jag dock veta att när man äter p-piller är ens ägglossning så att säga på paus. Jag blev lite fundersam över detta och tycker det är konstigt att jag helt har missat denna viktiga info trots att jag ätit piller i flera år.

 1. Nu undrar jag om man ens kan kalla den blödning man har när man håller en veckas paus med pillren för “mens” om man inte alls har ägglossning? Och om jag tycker mig känna olika “symptom” (t.ex.
 2. Annorlunda flytningar) som man brukar ha iom ägglossning, är detta då inbillning? Jag tycker också att jag är extra irriterad och känslig veckan innan mens och har tänkt att det är PMS, men kan man lida av PMS fast man inte har ägglossning? Sexualterapeut Suss Åhman svarar: Att man inte har ägglossning är faktiskt den viktigaste funktionen p-piller har.

Vanliga kombinationspiller har också andra funktioner. Dels gör de sekretet i livmoderhalsen segare så att spermierna inte ska ta sig in i livmodern. Dessutom förtunnas slemhinnan inne i livmodern så att om det mod förmodan skulle ske en befruktning så vill ägget inte fastna.

Så tillsammans utgör de här tre funktionerna ett väldigt effektivt skydd mot graviditet. I och med att ägglossningen i de allra flesta fallen förhindras så är det knappast ägglossningssymtom du känner, men hormonerna i p-pillren stänger ju inte helt av den egna hormonproduktionen, så liknande symtom kan förstås skina igenom.

En liten del av kvinnor som äter p-piller kan också ha ägglossning ändå, men då räcker de andra funktionerna bra som skydd. Vad gäller PMSen som du nämner, så är en av p-pillrens biverkningar humörsvängningar. Hormonerna påverkar alltså humöret, så att du känner av det är inte alls konstigt.
Visa hela svaret

Hur säkert är pull out metoden?

Avbrutet samlag

 1. Du är här:

Avbrutet samlag innebär att penisen dras ut ur slidan innan utlösning. Utlösningen sker då utanför slidan. Varför Förhindras Graviditet Av P-Piller Avbrutet samlag är ett osäkert sätt att skydda sig mot graviditet eftersom det kan vara svårt att hinna agera i rätt ögonblick. Det finns också risk att spermier kommer redan innan utlösningen. Avbrutet samlag är ett sätt att skydda sig mot graviditet som innebär att penisen dras ut ur slidan innan utlösningen kommer.

Avbrutet samlag är inte någon effektiv metod mot graviditet eftersom det går ut på att ni måste reagera i rätt ögonblick, vilket kan vara svårt. Dessutom kan det ibland komma spermier redan i den så kallade försatsen. Försatsen är den genomskinliga och halkiga vätska som kommer från urinröret innan utlösningen.

Det kan också under en tid finnas kvar spermier i urinröret från en tidigare utlösning. Vilket kan leda till graviditet om du har ett nytt samlag efteråt.

You might be interested:  Corona I Början Av Graviditet?

Det påverkar inte kroppen på något sätt.

 • Skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Risken att bli gravid är stor.

Johanna Larback, barnmorska, Stockholms ungdomsmottagningar Cecilia Birgerson Nordling Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet. Här hittar du innehåll om mens. Artikel Sperma är det som kommer ut ur penisen när du får utlösning. En utlösning är cirka tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked.
Visa hela svaret

Kan man bli gravid som man?

Bli gravid – Du som transperson med en livmoder behöver spermier som befruktar ett ägg. Du kanske lever ihop med en person som har en spermieproduktion, och då kan ni bli gravida utan att ta hjälp av vården, antingen genom samlag eller genom heminsemination.

 1. Du som vill bli ensamstående/självstående förälder behöver ställa dig i landstingets kö för ensamstående för att få hjälp av vården.
 2. De har vissa krav man måste uppfylla för att få hjälp med att bli gravid, exempelvis får du inte ha fyllt 39 år och ha ett BMI under 30.
 3. Raven och kötiderna varierar mellan de olika regionerna i landet.

Det går att söka sig till en privat vårdgivare, eller till kliniker utomlands för att få hjälp. Där är kötiderna kortare. Vänder du dig utomlands är det vissa saker som är bra att tänka på om du lever tillsammans med en juridisk kvinna som önskar bli barnets andra förälder.
Visa hela svaret

Vad kan försvaga effekten på p-piller?

Du behöver inte skydda dig extra. Antibiotika kan minska kroppens förmåga att ta upp hormonerna i p-piller från tarmen. Därför står det ofta på läkemedlens bipacksedlar att effekten av p-piller kan påverkas. Men forskning har visat att det handlar om små och i de allra flesta fall helt betydelselösa effekter.

Det finns två mediciner mot tuberkulos, rifampicin och rifabutin, som påverkar effekten av p-piller så mycket att det finns en risk för oönskad graviditet. Men när det gäller alla övriga former av antibiotika behöver du inte skydda dig utöver att ta dina p-piller. Det är extra viktigt att komma ihåg att ta p-pillren vid ungefär samma tidpunkt varje dag.

Om du är osäker på att du har tagit p-pillren som du ska eller om du får extra blödningar bör du använda annat skydd som kondom eller pessar. I så fall måste du skydda dig under minst sju dagar eftersom risken för graviditet kvarstår så länge.
Visa hela svaret

Vad gör p-piller?

Var noggrann med att ta p-pillret varje dag – Tabletten ska tas vid samma tid varje dag under minst 21 dagar. Tiden kan du välja själv efter vad som passar dig. Det viktiga är att du kommer ihåg att ta dina p-piller. För att underlätta kan det vara bra att ta din tablett i samband med någonting du gör varje dag, till exempel när du borstar tänderna.
Visa hela svaret

Vad gör p-piller för män?

Preventivmedel för män: vad finns och vad är på gång? P-pillret godkändes i Sverige år 1964 och anses vara en av de viktigaste innovationerna för kvinnors jämställdhet. Men p-piller för män tycks lysa med sin frånvaro ­– eller hur ligger det egentligen till? Nyligen släppte Socialstyrelsen statistik som visade att antalet män som steriliserar sig ligger rekordhögt i jämförelse med tidigare år.

Samtidigt ökar kondomanvändandet enligt fjolårets undersökning från RFSU. Medan vi väntar på nya preventivmedel frågade vi Louise Liljegren, barnmorska verksam på Karlaplan, vilka metoder som finns för killar som vill undvika graviditet. Vi går också igenom för- och nackdelar samt spånar lite om framtiden.

Trevlig läsning och glöm inte att skydda dig! Vilka preventivmedel för män finns tillgängliga i Sverige? Idag finns sterilisering och kondom. Vilka är de viktigaste för- och nackdelarna med kondomer? Till skillnad från exempelvis sterilisering så skyddar kondomen mot sexuellt överförbara sjukdomar.

 • De är också lätta att få tag på, lätta att ha med sig och finns i många olika varianter.
 • Ondomer påverkar även känsligheten, vilket en del upplever som en fördel medan andra tycker att det är en nackdel.
 • En annan nackdel är att kondomens PI-värde vid typisk användning är väldigt högt i jämförelse med andra preventivmedel.

PI står för Pearl Index och används för att se hur många procent som blir gravida vid användning. Kondomens PI-värde ligger på 2 när den används perfekt och upp till 18 vid typisk användning. Att PI-värdet ligger så högt vid typisk användning beror främst på kunskapsbrist, vilket leder till felanvändning.

 1. Några vanliga misstag är att kondomstorleken är fel (jag uppmuntrar alla att plocka fram måttbandet!) eller att kondomen tas av för sent.
 2. Den ska nämligen av i ett visst erigerat tillstånd, inte senare.
 3. Vilka är de viktigaste för- och nackdelarna med vasektomi (manlig sterilisering)? PI-värdet ligger på 0,10–0,15, vilket är extremt lågt.

Du behöver inte heller tänka på att förnya någonting, som du gör med exempelvis p-piller, eftersom metoden är permanent och inte tänkt att vara reversibel (möjlig att ta tillbaka). Jag skulle egentligen inte vilja kalla det en nackdel, men steriliseringen är som sagt inte tänkt att vara reversibel.

I Sverige behöver du därför vara 25 år för att få genomgå ingreppet. Du ska också skriva på att du förstår att steriliseringen är permanent. Detta är väldigt viktigt att ha i åtanke, speciellt då vi hört och läst i media att om att det är möjligt att häva sin sterilisering mot självkostnadspris. Det är inte alltid detta fungerar och i de fall som hävningen fungerar blir fertiliteten generellt sett lägre än om den aldrig utförts från första början.

Finns det några nya preventivmedel för män? Det finns många forskningsprojekt på gång i syfte att utveckla fler preventivmedel för män och ett av de som jag känner till är på hemmaplan, nämligen på Karolinska Institutet. Här jobbar bland annat forskaren Helena Kopp Kallner för att ta fram en p-gel för män.

 1. Nyheten släpptes förra våren och jag följer med spänning fortsättningen! Mer info: tre preventivmedel som är på gång Källa: P-gel En gel du smörjer in på kroppen för att hämma spermieproduktionen.
 2. Innehåller låga doser av testosteron samt ett gulkroppsliknande hormon.
 3. P-gelen testas just nu i en stor studie på par i Sverige, USA, Storbritannien, Italien och Kenya.

Vasalgel Sprutas in i sädesledarna i syfte att blockera spermier. Lösningen är inte permanent utan ska gå att återställa. Har testats på bland annat kaniner, vilket gav gott resultat, men studier på människor krävs och har vad vi kan se inte påbörjats än.

 • P-piller Innehåller testosteron samt syntetisk progesteron och ska verka på samma sätt som kvinnors p-piller.
 • Hittills har man testat pillret på 40 män under 28 dagar utan allvarliga bieffekter.
 • Hormonerna som reglerar testiklarnas funktion dämpades och forskarna vill nu göra längre studier för att se hur även spermieproduktionen kan hämmas.

Kondomer, glidmedel och g-punktvibrator hittar du som vanligt inne i Fältöversten. Välkommen in. Publicerad: Den 08 mars 2020 kl.09:00 : Preventivmedel för män: vad finns och vad är på gång?
Visa hela svaret

Är det farligt att ta fler p-piller?

Jag åt två p-piller på samma dag | RFSU Jag var otrolig förvirrad och trött imorse och jag trodde att jag glömt ta ett p-piller, så jag stoppade i mig två piller på en gång. Jag ligger alltså en dag före. Vad gör jag? PS. Jag har mens just nu. Det gör ingenting.

Om du är på “uppehållsveckan” – alltså den del av p-pillerkartan som är innehåller hormonfria tabletter – spelar det ingen roll om eller hur du tar dem. De innehåller ingen verksam substans utan finns bara där på kartan för att du ska hålla reda på dagarna så att det inte blir mer än sju dagars uppehåll från hormontabletterna.

De hormonfria tabletterna ska helt enkelt påminna dig om när du ska börja på en ny karta. Vanligtvis får du en blödning denna vecka. Du är fortfarande skyddad så länge uppehållet inte blir längre än sju dagar och det gör ingenting om det blir kortare än så.

Om du skulle råka ta två piller med hormoner i gör det inte heller någonting (möjligen kan du bli lite illamående men det går över). Det viktiga är att du får i dig p-piller varje dag. Om du tycker att det är svårt att komma ihåg att ta dina p-piller så finns det många andra preventivmedel som verkar längre och inte behöver tas dagligen.

: Jag åt två p-piller på samma dag | RFSU
Visa hela svaret