Vad Är En Kemisk Graviditet?

Vad Är En Kemisk Graviditet
Vad är en kemisk graviditet? Vad Är En Kemisk Graviditet Får du din mens efter ett positivt graviditetstest? Här är vad du behöver veta om en kemisk graviditet, en mycket tidig graviditetsförlust. Att få mens en vecka efter ett positivt graviditetstest kan vara förvirrande och skrämmande, men det är faktiskt mycket vanligare än du kanske inser.

Du kan ha upplevt vad som ofta kallas en kemisk graviditet. Många kvinnor som har en kemisk graviditet inser faktiskt inte ens att de har blivit gravida. Men att ha en kemisk graviditet betyder inte att det är något fel på dig eller att du inte en dag kommer att föda ett friskt barn. En kemisk graviditet är en mycket tidig graviditetsförlust som inträffar när ett ägg befruktas och implanteras i livmodern, men inte kan växa normalt.

Det inträffar vanligtvis omkring vecka 4 till 5 i din menstruationscykel. Vid graviditet implanterar ett befruktat ägg i livmoderväggen ungefär tre veckor efter den första dagen av din senaste menstruation. Celler som skulle bli moderkakan börjar producera nivåer av graviditetshormonet hCG (humant choriongonadotropin) som vid tiden för din förväntade menstruation är tillräckligt höga för att kunna påvisas i ett blod- eller urintest.

Vid en kemisk graviditet fortskrider inte denna implantation och cellerna utvecklas inte hela vägen till ett embryo och en moderkaka. Detta resulterar i blödningar några dagar till en vecka efter att din ordinarie menstruation skulle ha kommit. Kemiska graviditeter är extremt vanliga. Experter tror faktiskt att denna mycket tidiga graviditetsförlust kan stå för upp till 50 procent av alla befruktningar.

Ofta är det enda tecknet på en kemisk graviditet en sen menstruation. Du vet bara om du hade en graviditetsförlust om du råkar ta ett tidigt graviditetstest strax efter befruktningen.
Visa hela svaret

Hur märker man kemisk graviditet?

Missfall

 1. Du är här:

Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv. Fostret stöts ut ur livmodern innan det har växt färdigt. Missfall är vanligt. De flesta missfall sker tidigt i graviditeten. Det betyder oftast inte att det är något fel på ens kropp. Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen.

 • Det blöder från slidan. Ofta är blödningen kraftigare än en mens. Blödningen kan bland annat innehålla slem, tunn vätska och blodklumpar. Hur blödningen ser ut beror på hur långt in i graviditeten missfallet kommer.
 • Det gör ont i magen eller underlivet, ungefär som kraftig mensvärk.

Du kan blöda längre tid än när du har mens. Det är vanligt att blöda i en till två veckor, men en del blöder i upp till fyra veckor. Ont i magen och blödningar under graviditeten behöver inte betyda missfall. Ofta beror symtomen på något annat. När och var ska jag söka vård?

 • Ofta behöver du inte alls söka vård för mindre blödningar.
 • Hur bråttom det är att söka vård beror på hur mycket blod det kommer, hur länge du har varit gravid och hur du mår i övrigt.
 • I texten får du vägledning när du bör söka vård och inte.
You might be interested:  När Kan Jag Testa Mig För Graviditet?

Kontakta genast en förlossningsavdelning om du är gravid i vecka 22+0 eller senare. Sök då vård även om blödningen är liten. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Vid ett missfall kan du ofta leva på som vanligt.

Du kan ta om det behövs. Det är vanligt att vara ledsen och nedstämd. Då kan det vara bra att prata med någon. Oftast kan man bli gravid snabbt igen. Men om du inte vill det kan det vara bra att planera för preventivmedel. Vanliga graviditetstest är känsliga. De kan påvisa graviditet även några veckor efter missfallet, trots att du inte längre är gravid.

Det finns särskilda graviditetstest som du kan få från vården. Det särskilda testet är mer pålitligt och kan snabbare visa om du haft missfall. Hur kan jag minska risken för missfall? Oftast beror inte missfall på något som du själv kan påverka. Men det här kan minska riskerna för missfall:

 • Undvik, och andra droger.
 • Var försiktig med vissa läkemedel. Läs bipacksedeln eller rådfråga läkare eller apotekspersonal.
 • Gå ner i vikt om du har, Fetma ökar risken för missfall.
 • Ät extra folsyra. Folsyra är en sorts B-vitamin. Brist på folsyra kan orsaka missbildningar hos fostret. Det kan leda till ett tidigt missfall. Ibland får man inte i sig tillräckligt med folsyra genom maten. Därför rekommenderas extra folsyra till de som försöker bli gravida. Du kan fråga på ett apotek.

Undersökningar och utredningar En del kan behöva bli undersökta vid ett missfall. Till exempel om du har långvarig eller mycket riklig blödning. En del kan också bli undersökta för att de är oroliga eller vill veta mer. Då är det vanligt att läkaren gör ett vaginalt, Vid ett vaginalt ultraljud går det att se om där finns ett foster och om det lever.
Visa hela svaret

Är det vanligt att få mens när man är gravid?

Du har rätt, mens är ett säkert tecken på att man inte är gravid. De allra flesta blöder inte alls när de är gravida. Det är väldigt ovanligt att blöda regelbundet under graviditeten. Om man ändå blöder under graviditeten, beror det oftast på att slemmhinnorna i underlivetär så kärlrika av graviditetshormonerna och kan småblöda lite, speciellt efter slidsamlag.

 1. Men en sån blödning är inte lika riklig som mens och inte heller regelbunden på något sätt.
 2. Under de första 16 veckorna av graviditeten fyller inte fostret, fostervattnet och hinnorna ut hela livmodern.
 3. Det kan därför komma en liten blödning från den del av livmoderns insida som ännu inte är täckt.
 4. En annan anledning till blödning under graviditet kan vara att man får missfall.
You might be interested:  Tecken På Mens Eller Graviditet?

Risken för det är störst fram till vecka 11-12. De allra flesta missfall sker mycket tidigt. Ibland så tidigt att man inte ens hunnit upptäcka att man är gravid. Många tolkar då missfallet som en mens. Om man har mens som vanligt, det vill säga att man blöder lika mycket och lika länge som man brukar, så är man inte gravid.
Visa hela svaret

Kan digitala graviditetstest visa fel?

(Testets känslighet är 25 mIU/ml.) Veckoindikatorn gör en uppskattning av när befruktning skedde baserat på hCG-nivån i din urin. I laboratorietest är Clearblue Digital graviditetstest mer än 99 % tillförlitlig på att upptäcka om du är gravid eller inte, när det används från den dag du väntade mens.
Visa hela svaret

När börjar man spy i graviditet?

Lätt illamående i början av graviditeten är normalt och så många som 80 procent av alla gravida kvinnor lider av det. Kräkningar förekommer hos hälften av alla kvinnor i början av graviditeten. ​ För de flesta börjar illamåendet och kräkningarna i 4:e–7:e graviditetsveckan, för vissa tidigare, men för alla i regel före 9:e graviditetsveckan. Ofta blir också lukt- och smaksinnet känsligare. Symtomen är vanligen starkast på morgonen, men illamående kan förekomma vilken tid som helst på dygnet eller hela tiden.

 • Det har inte gått att visa på någon tydlig orsak till graviditetsillamående.
 • Det antas att förklaringen ligger i bl.a.
 • Hormonella skäl.
 • Halten av graviditetshormonet beta-hCG, som produceras av moderkakan, har ändå inget direkt samband med hur svårt illamåendet är.
 • Men illamåendet kan vara svårare t.ex.

vid tvillinggraviditet där halten av beta-hCG är högre än vanligt. I vanliga fall går illamåendet över fram till den 16:e veckan. Graviditetsillamående och kräkningar orsakar inte missfall, ökar inte risken för en för tidig förlossning och gör inte heller att fostret växer långsammare.

 • Endast ungefär en kvinna på hundra lider av svårt graviditetsillamående (hyperemesis gravidarum).
 • Räkningarna är då häftiga och täta.
 • Illamåendet och kräkningar orsakar mycket sällan problem för själva graviditeten.
 • Svårt graviditetsillamående fortsätter i regel klart längre än den första tredjedelen (12:e–13:e veckan).

Små mellanmål ofta under dagen kan hjälpa mot illamåendet. Att äta och dricka tillräckligt är viktigt trots illamåendet. Det finns ingen direkt läkemedelsbehandling mot graviditetsillamående, utan det går att lindra genom livsstil och diet. Det lönar sig att minska på hobbyer som orsakar psykisk stress och vila mer.

Svårt graviditetsillamående

You might be interested:  Äta För Lite Under Graviditet?

Visa hela svaret

Varför visar graviditetstest svagt streck?

Jag har testat era graviditetstester och får ett svagt streck vad betyder det? Det kan tyda på att du testar tidigt och hCG nivån inte har hunnit stiga tillräckligt i kroppen ännu för att testet ska kunna mäta resultatet.
Visa hela svaret

Vad betyder gravid Raskaana 3 +?

Gravid i vecka 3 Vad Är En Kemisk Graviditet Ägget är befruktat. Den här veckan kommer det att fastna i livmodern. Flimmerhår hjälper det befruktade ägget att glida från äggledaren ner till livmodern. Efter tre till fyra dagar når det fram. Så fort ägget är befruktat börjar cellerna att dela på sig och växa.

De första dagarna får ägget sin näring från något som kallas gulesäcken.Sex till åtta dagar efter befruktningen brukar ägget fastna inne i livmodern. Slemhinnan i livmodern anpassar sig för att ta emot ägget. Ytan på ägget blir lite klibbig för att ägget ska fastna bra i livmoderns slemhinna. När ägget har fastnat i slemhinnan bildar de yttre delarna av ägget moderkakan.

Moderkakan brukar oftast sitta fast i den övre delen av livmodern. När ägget fastnar i livmodern är det ganska vanligt att få en, En sådan blödning kan förväxlas med en mens. Vid plockar läkaren först ut ägg. Spermier kan sedan befrukta ägg utanför kroppen.

 • Efter 2–6 dagar kan det befruktade ägget föras in i livmodern, där det kan fastna i livmoderslemhinnan.
 • Graviditeten räknas från den senaste mensens första dag, alltså ungefär två veckor före befruktningen.
 • Det är ovanligt att du som är gravid känner av graviditeten så här tidigt.
 • Livmodern är ungefär så stor som ett litet päron.

När du är gravid eller planerar att bli gravid ska du undvika alla former av alkohol och droger. Ibland blir det ingen graviditet när man försöker att befrukta ett ägg med spermier. Det kan bero på olika saker. Det är vanligt med barnlöshet och det kan finnas hjälp att få.

 1. Det finns alltid en risk för att fostret ska ta skada om du dricker alkohol under graviditeten.
 2. Därför ska du avstå helt från alkohol om du planerar att bli gravid eller om du är gravid.
 3. Låt bli tobak under resten av graviditeten.
 4. Med tobak menas cigaretter, snus, e-cigaretter och vattenpipa.
 5. Ju mindre tobak som fostret i magen utsätts för, desto bättre.

Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Anne-Charlotte Jonsson, samordningsbarnmorska, Mödrahälsovårdsenheten, Stockholm Caroline Lilliecreutz, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Lotta Persson, illustratör, Göteborg Ove Nilsson, läkare, professor emeritus i anatomi, Uppsala universitet.
Visa hela svaret

När börjar kroppen förändras gravid?

I början av graviditeten sker många förändringar i kvinnans kropp, som utebliven mens, illamående, trötthet och förändringar i brösten. Folat är ett B-vitamin som finns i vitaminpreparat i form av folsyra. Det är viktigt att få tillräckligt med folat för att fostret ska utvecklas normalt.
Visa hela svaret