Stickningar I Underlivet Slutet Av Graviditet?

Stickningar I Underlivet Slutet Av Graviditet
Gravid i vecka 38 Stickningar I Underlivet Slutet Av Graviditet Från och med nu betraktas fostret som fullgånget. Det betyder att det är färdigt att födas. I den här veckan väger fostret drygt 3 kilogram. Det är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt. Förlossningen är påfrestande även för barnet.

Men barnet är väl förberedd och har till exempel lagrat extra näring. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. När fostrets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar du som är gravid känna att det bli mer plats upptill i magen.

Då känns det lättare att andas och äta igen. Allt fler känner, En del gravida kan uppleva en ilande känsla när fostrets huvud stöter emot nerverna och musklerna i bäckenbotten. Vissa ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Kontakta barnmorskan vid plötslig viktökning eller viktnedgång.

En del gravida får besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det är flera saker som har betydelse för när det är dags. Bland annat hur intensiva värkarna är, om vattnet har gått och hur långt du har till förlossningsavdelningen. Kom ihåg att ringa innan du tar dig dit. Det är vanligt att få lättare besvär efter en förlossning.

En del får komplikationer som mjölkstockning, hemorrojder eller framfall. Då kan du behöva behandling. Du kan diskutera med barnmorskan vid efterkontrollen. Känner du dig osäker på hur du ska sköta om ett nyfött barn? Hur ofta behöver barnet bada? Hur klipper du naglarna? Vad beror utslagen på? Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Anne-Charlotte Jonsson, samordningsbarnmorska, Mödrahälsovårdsenheten, Region Stockholm Caroline Lilliecreutz, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Lotta Persson, illustratör, Göteborg : Gravid i vecka 38
Visa hela svaret

Finns det några tecken på att förlossningen är nära?

Frågor & svar kring tecken på förlossning MAM: Hur vet jag att förlossningen är nära? Katie Hilton: Ett par dagar innan värkarna sätter i gång kan du få mer flytningar som är rosa, bruna eller innehåller lite blod. Man brukar kalla det för “teckningsblödning” Orsaken till de ökade flytningarna är att den slempropp som täppt till livmodertappen under hela graviditeten börjar lossna.

  1. Att slemproppen lossnar är ett tecken på att livmodertappen nu ändrar sig: bindväven blir tunnare och livmodertappen vidgar sig.
  2. Många kvinnor känner även att bebisen sjunker ner.
  3. Det innebär att bebisen sjunker längre ner i bäckenet.
  4. Fostersäcken kan gå sönder (vattnet går), vilket kan ge eller inte ge sammandragningar.

Du kan få ont i ländryggen, bli kissnödig och även få diarré. Det tydligaste tecknet på att förlossningsvärkarna har satt i gång är sammandragningar som kommer regelbundet med allt kortare avstånd och hela tiden blir starkare. Det är dessa värkar som gör att livmodertappen öppnas.

  • MAM: Hur känns sammandragningarna? Katie Hilton: Var och en upplever det olika.
  • När livmodern drar ihop sig kan det göra ont i ryggen eller i bäckenet, lite som menssmärtor.
  • Sammandragningar på grund av förlossningsvärkar uppträder med regelbundna, allt kortare avstånd och blir hela tiden starkare.
  • MAM: Hur kan jag skilja mellan vanliga förvärkar och förlossningsvärkar? Katie Hilton: Riktiga förlossningsvärkar försvinner inte, inte heller om man ändrar ställning, rör sig eller lägger sig ner.

De här värkarna blir hela tiden starkare och kommer oftare. Förvärkar, så kallade Braxton Hicks-sammandragningar, uppträder ofta med oregelbundet avstånd och blir svagare efter ett tag eller försvinner när man lägger sig ner. Riktiga förlossningssammandragningar börjar i regel i ryggen och arbetar sig successivt framåt, medan förvärkar normalt känns på framsidan av kroppen.

  1. MAM: Varför är det viktigt att känna igen förlossningsvärkar? Katie Hilton: Man behöver känna skillnaden mellan förlossningsvärkar och förvärkar för att veta när man ska ringa eller åka in till sjukhuset för att med professionell hjälp kunna förbereda sig inför förlossningen.
  2. När sammandragningar uppträder redan tidigt under graviditeten är det viktigt att mamman uppsöker hjälp omedelbart för att minska risken för en förtidig födsel.

MAM: Vad kan man räkna med när vattnet går? Katie Hilton: Hos vissa kvinnor märks att fostersäcken går sönder genom att små droppar av vätska rinner ur vagina, hos andra kommer allt fostervatten på en gång. Fostervattnet fortsätter att rinna och mamman behöver använda en binda tills bebisen föds.

  1. Så fort bebisen ändrar position rinner mer fostervatten ut.
  2. Fostervattnet är normalt hö färgat men kan även vara grönbrunt eller blodigt.
  3. När vattnet går ska man vara uppmärksam på färgen och kontakta sjukhuset.
  4. MAM: Vad händer om vattnet inte går trots sammandragningar? Katie Hilton: Hos de flesta kvinnor går vattnet någon gång under värkarna.

Om så inte skulle vara fallet kan barnmorskan eller läkaren göra en “amniotomi”. Det innebär att man för upp ett litet krokformat instrument i vagina och tar hål på fostersäcken. : Frågor & svar kring tecken på förlossning
Visa hela svaret

Varför sticker det i underlivet?

Använd en vass rakhyvel och smörj in underlivet om du rakar dig – Använd en ren och vass rakhyvel och mycket rakgel eller raklödder om du rakar dig i underlivet. Det är bättre för huden att raka medhårs än att raka mothårs. Det brukar kännas skönt att smörja med en oparfymerad mjukgörande kräm efteråt.

  1. Det kan också minska risken för,
  2. Undvik att raka dig under en period om du får mycket besvär, så att huden får vila.
  3. Smittar klåda i underlivet? Hudsjukdomar som eksem smittar inte.
  4. Det är ovanligt att svamp i underlivet överförs vid sex.
  5. Och kan däremot överföras vid sex.
  6. Låda i underlivet och graviditet Graviditet kan tillfälligt ändra bakteriebalansen i underlivet.

Det är till exempel vanligt att få svamp under graviditeten. Prata med din barnmorska om du har besvär. Det kan finnas många orsaker till att det kliar i underlivet. En orsak till klåda är infektioner, oftast, Det ger en plötslig, stark klåda, svullnad och rodnad i underlivet.

Det kan klia och svida under eller efter vaginala samlag. som eller kan också göra att det kliar. Det finns även vissa hudsjukdomar som kan orsaka klåda i underlivet. och är exempel på sådana hudsjukdomar. Du kan få röda prickar, små sår, klåda och hårsäcksinflammationer om du rakar underlivet. Det beror på att rakningen skadar lite av det yttersta hudlagret, som annars skyddar mot att bakterier får fäste där.

Det är mycket ovanligt, men ibland kan det klia för att du är överkänslig mot olika material. Det kan till exempel vara material i trosskydd och bindor eller latex i kondomer. Vissa reagerar på tvättmedel, sköljmedel eller tvål., eller kan också ge klåda i underlivet.
Visa hela svaret

Varför hugger det i underlivet?

För kvinnor kan smärtan exempelvis bero på ytliga vulvasmärtor som är ett inflammationstillstånd utanför slidöppningen eller i slidans yttre delar. Andra vanliga orsaker till smärta är endometrios, vaginism, dyspareuni, torra slemhinnor, hudsjukdom och infektioner i slidan.
Visa hela svaret

Hur vet man att det är förvärkar?

Sammandragningar och förvärkar – Livmodern är en muskel som behöver träna inför förlossningen. När livmodern tränar drar den ihop sig, det känns som sammandragningar. Redan från graviditetsvecka 20 kan du känna av sammandragningar eller förvärkar som de också kallas.
Visa hela svaret

Hur vet man att förlossningen är på väg?

Aktiva fasen – Så småningom kommer värkarna att komma mer regelbundet och bli både längre och mer smärtsamma. När de kommer ungefär var tredje minut, är minst 60 sekunder långa och du upplever värkarbetet mer intensivt är det troligt att du är på väg över i den aktiva fasen av förlossningen.

Ibland startar förlossningen med att vattnet går. Det vanligaste är att vattnet går när du har haft värkar ett tag, men ibland är det första tecknet på att förlossningen har startat. Förlossningar tar ofta tid. Upp till ett dygn från första värken hemma tills att barnet är fött är inte ovanligt för förstföderskor.

Omföderskor har oftare ett kortare förlossningsförlopp.
Visa hela svaret

Kan en promenad sätta igång förlossningen?

Guidning under värk utan stöd Exempel 3 – I denna sekvens blir du guidad under värk utan stöd.

You might be interested:  Andfådd I Början Av Graviditet?

Denna period är en jättebra träning inför de tätare förlossningsvärkarna. Stanna upp och fokusera på andningen så fort värken börjar. Rikta andningen ner i kroppen, ner i kraften, och släpp medvetet ner kroppen vid varje utandning. Försök att se situationen som den är. Se det normala i situationen, så här är det för mig just nu. Den här perioden är en nödvändig del i helheten. Din önskan om att det borde vara på något annat sätt kan stressa dig och kan göra att det blir svårare att hantera smärtan. Acceptera situationen utan att du behöver gilla den. Ett sätt att hantera smärtan kan vara att släppa tankarna på att det skulle vara på något annat sätt – “så här är det just nu”. Försök att hitta en avslappnad viloställning så kroppen inte behöver bäras upp hela tiden. Sov mellan värkarna om du är trött och kan. Gör i alla fall ett försök. Det finns inte bevis för att man kan promenera eller aktivera igång förlossningen. Din förlossning kommer igång när din kropp är redo. Det är viktigt att äta. Ladda med att äta lite och ofta under denna lugnare fas.

Visa hela svaret

Varför sticker blygdläpparna?

Talgkörtlar syns extra tydligt på blygdläpparna – Har du små kulor i huden på eller runt blygdläpparna? De beror oftast på så kallade talgkörtlar. De brukar synas mest när du duschar eller badar varmt. Talgkörtlar finns på hela kroppen men syns extra tydligt på blygdläpparna eftersom huden är extra tunn där och det inte finns något underhudsfett där.
Visa hela svaret

Vad ska man göra om man är för trång?

Här är några tips på saker du kan prova att göra själv: –

  • Prova att smeka dig själv i lugn och ro, gärna med glidmedel eller olja.
  • Du kan prova att föra in ett finger om du tycker att det känns bra.

Träna på att knipa och slappna av. För att veta om du kniper rätt för du in ett finger i slidan och ska då känna att du kramar om fingret. Knip så länge du orkar och släpp sedan efter. Då känner du skillnaden mellan att spänna musklerna och att slappna av. Du kan även känna att det blir gott om plats. Öva detta flera gånger.

Visa hela svaret

Varför hänger mina blygdläppar?

Jag har olika stora blygdläppar

Du är här:

Jag är en femtonårig tjej. Det är så här att jag har ett problem. Min ena blygdläpp är typ större. Så den hänger utanför och det blir som en liten flärp. Inget gör ont eller så, men det ser konstigt ut. Jag kommer aldrig våga göra något förrän den är borta typ.

  • An man operera? Det låter som att din kropp ser ut precis som den ska.
  • Många har inre som är olika stora.
  • Och ofta hänger en eller båda de inre blygdläpparna ut mellan de yttre.
  • Det finns inget rätt eller fel utseende på blygdläppar.
  • Precis som utseendet och storleken varierar på våra ögon, näsa, hår, fötter, händer, ben och armar så varierar även blygdläpparnas utseende från person till person.

Och som du har upptäckt varierar blygdläpparna även från sida till sida. Det är jättevanligt. En av de vanligaste frågorna jag som barnmorska får är just om blygdläpparnas utseende. Att du och många funderar över det här beror nog på hur de bilder som finns av blygdläppar ofta ser ut.

  1. I biologiböcker kan blygdläppar vara väldigt förenklat ritade och se mindre ut än i verkligheten.
  2. Blygdläppar du kan se i är ibland plastikopererade så att de ska se mindre och mer symmetriska ut.
  3. Därför kan du tänka på att inte jämföra dig med det du ser i porr eller i böcker.
  4. Ibland går det att operera blygdläpparna, men det görs bara om du har besvär med skavsår och smärta.

Och även då är det ovanligt. Det finns risker med en operation, till exempel att du får sämre känsel i underlivet. Du skriver att du aldrig kommer att våga göra något när din blygdläpp ser ut som den gör. Jag hoppas du känner annorlunda efter att du läst det här.

  1. Att du kan känna att du duger och är toppen som du är.
  2. Du är fin och dina blygdläppar och din kropp ser ut och funkar precis som de ska.
  3. Om du funderar mer på det här kan du ta kontakt med någon du kan prata med och bli undersökt av om du vill.
  4. Du kan boka tid på en ungdomsmottagning, gynmottagning eller prata med din skolsköterska eller skolläkare.

Att du få mer kunskap och bekräftelse av en annan person kan göra att du känner dig tryggare och säkrare i din kropp. Med vänliga hälsningar Ulrika Damström, barnmorska Artikel Du kan vilja få snippan undersökt av flera anledningar. Till exempel om det gör ont, du undrar över något eller dina flytningar har förändrats.
Visa hela svaret

Hur vet man att man har fått framfall?

Framfall

  1. Du är här:

Framfall betyder att något buktar ned mot slidöppningen eller ut genom slidöppningen. Det kan vara till exempel slidväggarna, livmodern eller båda som buktar ut. Ett framfall är oftast oskadligt men kan kännas obehagligt. Risken för att få framfall ökar med åldern, men du får lindrigare symtom när du blir äldre. Illustratör: Kari Toverud Bild 1 Illustratör: Kari Toverud Bild 1 Illustratör: Kari Toverud Bild 1 Illustratör: Kari Toverud Vilka symtom du får beror på vilken sorts framfall du har. De vanligaste symtomen är att du märker att någonting buktar fram i slidöppningen. Det känns tungt och skaver i underlivet. Besvären kommer ofta under en längre tid, men ibland kommer de snabbt i samband med att du har lyft något tungt eller varit förstoppad.
Visa hela svaret

Hur känns foglossning i underlivet?

Symptom vid foglossning – Foglossning kan kännas som en molande, ilande eller huggande värk. Smärtan kommer från bäckenet och blygdbenet, men foglossning kan även göra ont i ryggen och runt svanskotan. Vid foglossning kan du dessutom få ont i exempelvis en ljumske, ena eller båda skinkorna, höfterna eller baksidan av låren.

  1. Smärtan brukar förvärras i samband med belastning och kan göra det svårare att sitta, gå och stå.
  2. Därför är det vanligt att vilja gå försiktigt eller få en haltande gång.
  3. Det kan göra ont när du ska lyfta något, böja dig ner, vrida kroppen eller gå i trappor.
  4. Smärtan vid foglossning är ofta lindrig på morgonen för att bli värre under dagen när du har varit aktiv eller belastat ryggen och bäckenet.

Om du har värk i höft och ben på natten kan det orsaka trötthet och värk under dagen. Vanliga symptom vid foglossning:

smärta i bäckenet, blygdbenet och nedre delen av ryggen smärta i höfterna, ljumskarna, skinkorna och baksidan av låren problem att gå, stå och sitta trötthet och nedstämdhet på grund av smärtan.

Visa hela svaret

Har man ont vid framfall?

Symtom – Framfall av organen i bäckenbotten kan försämra livskvaliteten och symtomen kan begränsa det dagliga livet, exempelvis att klara av arbetet eller att kunna motionera. Symtombilden varierar beroende på vilken vävnad det är som sjunkit. Typiskt för alla framfall är en känsla av tryck som ofta är lättare på morgonen och besvärligare på kvällen på grund av att man varit upprätt under dagen.

  1. Det kan tidvis förekomma smärta i underlivet och ryggen.
  2. Framför allt vid framfall utanför slidan kan slemhinnorna irriteras och orsaka smärta och sveda.
  3. Beroende på typen av framfall kan det också orsaka problem med att urinera eller tömma tarmen.
  4. Framfall kan också leda till svårigheter att ha samlag och därmed påverka sexualiteten negativt.

Läs mer om urinläckage
Visa hela svaret

Hur känns förvärkar V 37?

Förvärkar – När kroppen börjar bli redo för förlossning kommer förvärkarna. Till skillnad från sammandragningar brukar förvärkar göra mer ont. När du har regelbundna förvärkar är du i förlossningens latensfas. Här kan du läsa mer om, En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig neråt.
Visa hela svaret

Vad hade ni för känningar innan förlossningen startade?

Var gör det ont i kroppen i de olika faserna? – Johanna: – Först är det en molande smärta som liknar mensvärk. Det gör ofta ont i nedre delen av ryggen som strålar ut. Senare magen, ryggen, ner i benen och i underlivet.
Visa hela svaret

Hur känns förvärkar V 38?

Gravid i vecka 38 Stickningar I Underlivet Slutet Av Graviditet Från och med nu betraktas fostret som fullgånget. Det betyder att det är färdigt att födas. I den här veckan väger fostret drygt 3 kilogram. Det är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt. Förlossningen är påfrestande även för barnet.

  1. Men barnet är väl förberedd och har till exempel lagrat extra näring.
  2. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln.
  3. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6.
  4. När fostrets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar du som är gravid känna att det bli mer plats upptill i magen.
You might be interested:  Vattniga Flytningar Slutet Av Graviditet?

Då känns det lättare att andas och äta igen. Allt fler känner, En del gravida kan uppleva en ilande känsla när fostrets huvud stöter emot nerverna och musklerna i bäckenbotten. Vissa ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Kontakta barnmorskan vid plötslig viktökning eller viktnedgång.

  • En del gravida får besvär med diarré i slutet av graviditeten.
  • Det är flera saker som har betydelse för när det är dags.
  • Bland annat hur intensiva värkarna är, om vattnet har gått och hur långt du har till förlossningsavdelningen.
  • Om ihåg att ringa innan du tar dig dit.
  • Det är vanligt att få lättare besvär efter en förlossning.

En del får komplikationer som mjölkstockning, hemorrojder eller framfall. Då kan du behöva behandling. Du kan diskutera med barnmorskan vid efterkontrollen. Känner du dig osäker på hur du ska sköta om ett nyfött barn? Hur ofta behöver barnet bada? Hur klipper du naglarna? Vad beror utslagen på? Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Anne-Charlotte Jonsson, samordningsbarnmorska, Mödrahälsovårdsenheten, Region Stockholm Caroline Lilliecreutz, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Lotta Persson, illustratör, Göteborg : Gravid i vecka 38
Visa hela svaret

Kan man ha värkar utan att öppna sig?

Om livmodertappen är mogen används följande metoder – Om livmodertappen är mjuk, förkortad och öppen 2-3 cm är den “mogen”. Ta hål på fosterhinnorna (amniotomi) Om modermunnen är öppen 2-3 cm, mjuk och förkortad använder barnmorskan en liten plastkrok och tar hål på fosterhinnorna så att vattnet går.

När vattnet rinner stimuleras naturliga sammandragningar. Vanligen avvaktar man en till två timmar för att invänta sammandragningar. Om värkarna inte kommer igång efter amniotomi ges ett värkstimulerande dropp. Dropp (Oxytocindropp) När vattnet har gått och sammandragningarna inte har kommit igång sätts ett dropp med det kroppsegna hormonet oxytocin.

Oxytocinet påverkar livmodern och stimulerar till värkar. Det är ganska vanligt att det är först vid detta steg som du får igång förlossningsvärkar, framför allt om du är en förstföderska. Takten på droppet justeras och kontrolleras av barnmorskan för att få lagom många värkar.
Visa hela svaret

Kan vattnet gå utan att man märker det?

När fosterhinnorna spricker och fostervattnet börjar rinna ner i slidan, kallas det fostervattenavgång. Fosterhinnorna kan ibland spricka redan före graviditetsvecka 37 och då finns det risk att förlossningen sker för tidigt. ​ Fostervattenavgången sker före de egentliga födslovärkarna sätter igång vid ungefär var tionde av alla graviditeter. Det inkluderar också fullgångna graviditeter (över 37 graviditetsveckor). För tidig fostervattenavgång orsakar cirka 30 procent av alla för tidiga förlossningar.

  1. Fosterhinnorna spricker för att det helt enkelt går hål på något ställe av hinnorna.
  2. Det går inte att hitta stället med någon undersökning.
  3. Om det kommer bara lite vatten, är det oftast fråga om så kallad hög vattenavgång, det vill säga att hålet i hinnorna sitter högt uppe i livmodern.
  4. Om hålet finns i nedre delen av livmodern, kommer det ut mer fostervatten på grund av trycket.

Då är risken större för att förlossningen ska sätta igång. Ibland kan fosterhinnorna läka av sig själv. Det finns många faktorer som kan orsaka för tidig fostervattenavgång, men det går inte att utgående från dem förutsäga om fosterhinnorna kommer att spricka.

  1. Oftast sker det utan förvarnande symtom.
  2. För tidig fostervattenavgång under tidigare graviditet ökar risken för att det ska ske också vid en ny graviditet.
  3. Enligt studier förekommer för tidig vattenavgång också oftare bland gravida som röker eller använder droger (cannabis).
  4. Infektioner, urinvägsinfektion, slidinfektion, livmoderinfektion som stiger ur slidan, och även övertänjning av livmodern t.ex.

på grund av stor mängd fostervatten eller tvillinggraviditet kan öka benägenheten för en för tidig fostervattenavgång. Andra riskfaktorer är ingrepp i livmodern under graviditeten (t.ex. fostervattenprov) eller blödningar under graviditeten. Fostervattenavgången leder i 60–80 procent av fallen till att förlossningen sätter igång spontant inom 1–2 dygn.

  • Om fostervattenavgången sker före graviditetsvecka 34, försöker man fördröja förlossningen om mamman inte har tydliga tecken på livmoderinfektion.
  • Det finns inga effektiva läkemedel mot sammandragningar som skulle hindra förlossningen, men med sådana läkemedel försöker man ändå fördröja förlossningen med minst 48 timmar, så att man kan ge mamman kortikosteroider som hinner utveckla fostrets lungor under den tiden.

Om sammandragningar som leder till förlossning inte sätter igång, tas mamman in på sjukhus för uppföljning och en individuell behandlingsplan görs upp. Efter graviditetsvecka 34 får förlossningen starta spontant och om den inte sätter igång, startas förlossningen inom några dagar.
Visa hela svaret

Kan stress starta en förlossning?

Förlossning vid tvillinggraviditet – Förlossningarna av alla monokoriotiska tvillingar inom HUS-distriktet sker på Kvinnokliniken. Dikoriotiska tvillingar kan födas vid vilket förlossningssjukhuset som helst som familjen väljer. Förlossningens öppningsskede sköts på samma sätt som vid enbördsgraviditet.

  • Vid krystningsskedet av en tvillingförlossning är alltid 1–2 läkare närvarande utöver barnmorskan.
  • Det säkerställer en så trygg förlossning som möjligt för barnen om det skulle uppstå problem vid krystningsskedet.
  • Under förlossningen följs båda fostrens hjärtljud upp med CTG.
  • Om uppföljningen visar tecken på att någondera fostrets tillstånd försämras, kan man i vilket skede som helst av förlossningen övergå till kejsarsnitt.

A-fostret föds på samma sätt som vid enbördsgraviditet. Efter att A-fostret fötts stöder ofta den ena läkaren B-fostrets läge på mammans mage och styr vid behov det till upprätt läge med antingen huvudet eller stjärten neråt. Stödet hindrar B-fostret att ändra läge efter det.

Enligt litteraturen byter så många som 20 procent av B-fostren läge efter att A-fostret har fötts om de inte stöds upp. Efter A-fostrets födsel väntar man på att livmodern på nytt börjar dra ihop sig. Livmodern vilar ofta en stund. B-fostrets tillstånd följs upp hela tiden. Vanligen börjar man senast i det här skedet ge hormonet oxytocin för att stimulera livmoderns värkarbete.

B-fostrets bjudning och hjärtljud kan i det här skedet undersökas med ultraljud. När värkarna sätter igång igen får mamman krysta om B-fostret har kommit tillräckligt långt ner i bäckenet. Om B-fostret visar tecken på stress, kan förlossningen påskyndas med sugklocka eller, om babyn är i sätesläge, utdragning.

Om det verkar att gå över en timme mellan förlossningarna, kan man flytta till operationssalen för att dra ut B-fostret. Det här är dock ovanligt. Ibland kan man också besluta att göra kejsarsnitt, om B-fostrets läge gör vaginal förlossning omöjlig eller om B-fostrets tillstånd försvagas och det inte går att hjälpa ut fostret med sugklocka/dra ut fostret i sätesläge.

Videon ger mer information om tvillingförlossning. Videon visar inte en riktig förlossning.
Visa hela svaret

Hur känns det när livmodertappen öppnar sig?

Ingen födsel är den andra lik, och alla föräldrar har sin unika upplevelse. I texten nedan har vi ändå generaliserat det normala födandets förlopp. Informationen kan vara en grund för att förstå vad som händer i kroppen när du föder. Livmodern där barnet ligger i är en stor muskel.

  • Redan långt före förlossningen börjar livmodern träna på att föda barn genom att dra ihop sig.
  • Livmoderns sammandragningar kallas förvärkar och kan kännas då magen blir hård.
  • Mot slutet av graviditeten brukar förvärkarna öka och kännas tydligare.
  • Förvärkar kan kännas obehagligt men gör inte ont, sammandragningen släpper oftast när kvinnan vilar.

Förvärkarna kommer oregelbundet och påverkar inte livmodertappen eller modermunnens öppningsgrad. Livmodertappen är nedersta delen av livmodern, en tapp som innan förlossningen är tre till fyra centimeter lång och som känns fast och bakåtriktad längst in i slidan.

Att trycka mot föderskans knän kan vara smärtlindrande. När förvärkarna ökar i styrka sker en övergång till att förlossningen startar upp. Sammandragningarna kanske håller i sig längre och blir smärtsamma men kommer fortfarande oregelbundet och glest. När styrkan ökar påverkas också livmodertappen. Den börjar mjukna, riktas framåt och förkortas.

Den första delen av förlossningen kallas latensfasen och kan pågå i flera dygn. Det bästa för dig som ska föda är att vara hemma och försöka vila så mycket som möjligt. Här kan du läsa mer om smärtlindring hemma. Den första delen av förlossningen kallas latensfasen och kan pågå i flera dygn.

Efter latensfasen börjar den aktiva fasen. Värkarna kommer då regelbundet, ofta tre värkar på tio minuter och håller i sig i cirka en minut. Livmodertappen har under latensfasen mjuknat, riktats centralt och utplånats. Modermunnen, som är den inre delen av livmodertappen, har då vanligen öppnats till fyra centimeter.

Ibland kan också vattnet ha gått, men det är inte det vanligaste. Här kan du läsa mer om vattenavgång. De flesta kontaktar förlossningen i det här skedet då det oftast känns som att man behöver hjälp med smärtlindring. Här kan du läsa mer om smärtlindring på sjukhus.

Den aktiva fasen pågår tills modermunnen är öppen tio centimeter och också helt försvinner bakom barnets huvud. Under den aktiva fasen gynnas modermunnens öppnande och barnets nedträngande av att föderskan är upprätt och varierar ställningar ofta. Vi har olika hjälpmedel som till exempel pilatesboll, gåbord och saccosäck på rummen för att underlätta.

You might be interested:  Vilken Antidepressiv Medicin Är Bäst Vid Graviditet?

Det är också viktigt att äta och dricka för att livmodern ska får energi att arbeta. Här kan du som partner vara ett viktigt stöd. Under den aktiva fasen gynnas modermunnens öppnande och barnets nedträngande av att föderskan är upprätt och varierar ställningar ofta.

Under hela förlossningen kan partnern utgöra ett viktigt stöd genom till exempel närhet och massage. Att föda barn är en fysisk upplevelse men också en psykologisk. Vilken bakgrund, vilka förberedelser och förväntningar på födandet du har spelar roll för hur upplevelsen sedan blir. Att du läser den här texten är en del av förberedelsen, men att gå på någon av våra öppna informationsträffar i Solna eller Huddinge är också något vi rekommenderar.

Att känna sig lugn och trygg är det allra viktigaste, även för din partner. När modermunnen är helt öppen börjar nedträngnings och utdrivningsfasen. Barnets huvud ska tränga ner till bäckenbotten och om det är din första vaginala förlossning är det normalt att det tar ett par timmar.

Den här delen av förlossningen är intensiv och du upplever ett ökat tryck mot ändtarmen. Under nedträngningsfasen är vår målsättning att det alltid ska vara en barnmorska eller en undersköterska med inne på rummet. När barnets huvud står mot bäckenbotten går det som regel inte att hålla emot kroppens reflex att krysta.

Många kvinnor tycker det är skönt att få hjälpa till och att snart vara framme vid födseln. Vid utdrivningsskedet finns alltid en barnmorska med inne på rummet. Det är fortfarande gynnsamt att byta positioner med hjälp av tyngdlagen. Din partner kan också stötta dig att våga följa med kroppen, slappna av och låta barnet trycka på.

  • Din partner kan också stötta dig att våga följa med kroppen, slappna av och låta barnet trycka på.
  • Långsamma stykningar över ryggen kan kännas avslappnande.
  • Under krystandet föds lite av barnets huvud fram för att sedan glida tillbaka i värkpausen.
  • Det är bra för vävnaderna i underlivet att försiktigt tänjas ut.

Värme hålls mot underlivet i det här skedet, något som både är smärtlindrande och förebygger bristningar. Det är viktigt med kommunikation mellan dej som föder och barnmorskan. Barnets huvud ska födas fram långsamt och gärna vänta så kroppen föds på nästa värk.

  1. När du föder barn kommer du med hjälp av personalen prova dig fram mellan olika ställningar.
  2. Det kommer bli tydligt var du och bebisen trivs, och vad som fungerar för er.
  3. Det går aldrig att säga att en förlossnignsställning är bättre än en annan, det beror helt på situationen.
  4. Ibland behöver föderskan hjälp att få kraft och då är det bättre med en upprätt position, och andra gånger behöver det gå långsammare och då kan en liggande ställning vara att föredra.

Här är ett bildspel med exempel på olika förlossningsställningar. Det nyfödda barnet kan med fördel komma direkt hud mot hud mot dig som nybliven mamma, här kan du läsa mer om det.
Visa hela svaret

I vilken vecka sätts man igång?

Allt fler förlossningar sätts igång på konstgjord väg och under 2019 startade drygt var femte förlossning i landet så. Samtidigt varierar andelen igångsättningar mellan regionerna – från 13,5 till 25,6 procent. Det visar Socialstyrelsens nya statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn.

  • Andelen förlossningar där värkarbetet har satts igång har ökat stadigt över tid, och var under 2019 uppe i 20,7 procent.
  • Det innebär en fördubbling de senaste 20 åren, säger Alice Wallin, statistiker på Socialstyrelsen.
  • Skälen till att förlossningen behöver sättas igång kan vara att fostret inte växer som det ska, att kvinnan väntar fler än ett barn, att graviditeten har gått över tiden eller att kvinnan drabbats av en oklar blödning eller en underliggande sjukdom.

– En förklaring till ökningen kan vara att professionen har utvecklat rekommendationer de senaste åren om att kvinnor med diabetes, högt blodtryck och havandeskapsförgiftning inte ska gå för lång tid i sina graviditeter, säger Anna Sandström, föredragande läkare på Socialstyrelsen och specialist i obstetrik vid Karolinska Universitetssjukhuset.

  • Den nya statistiken visar också att andelen förlossningar som sattes igång 2019 skiljer mellan regionerna.
  • Lägst andel hade Blekinge, med 13,5 procent, och högst hade Dalarna, med 25,6 procent.
  • Störst var skillnaderna i graviditetsvecka 41.
  • Jämförelsen omfattar enkelbördsförlossningar från och med vecka 37.

– Ny information har startat en diskussion om i vilken vecka det är bäst att sätta igång förlossningen, i de fall graviditeten går över graviditetsvecka 41. Vissa regioner har det senaste året börjat erbjuda igångsättning i vecka 41 i stället för vecka 42.
Visa hela svaret

Vad hade ni för känningar innan förlossningen startade?

Var gör det ont i kroppen i de olika faserna? – Johanna: – Först är det en molande smärta som liknar mensvärk. Det gör ofta ont i nedre delen av ryggen som strålar ut. Senare magen, ryggen, ner i benen och i underlivet.
Visa hela svaret

När är kroppen redo för förlossning?

Läkemedel för igångsättning – Du som är gravid kan få läkemedel om livmodertappen är helt omogen. Läkemedlet innehåller ett ämne som heter prostaglandin. Det gör att livmodertappen börjar mjukna och öppna sig. Prostaglandin finns som tablett eller gel. Det finns också som ett slags inlägg som liknar en liten tampong.
Visa hela svaret

Kan förlossningen starta utan att barnet är fixerat?

Efter vändningsförsöket – Efter vändningsförsöket gör läkaren en ny CTG-undersökning. Sedan kan du få vara uppe och gå ett tag innan läkaren gör ett ultraljud för att kontrollera om barnets huvud ligger kvar neråt. Hela besöket tar vanligtvis upp till två timmar.

Det är ovanligt med besvär efteråt, men ibland kan det ömma lite i magmusklerna. Graviditeten fortsätter sedan som vanligt och du får gå på regelbundna besök på barnmorskemottagningen. Vid ungefär hälften av vändningsförsöken går det inte att vända barnet. Då kan det hända att du får komma tillbaka för ett nytt försök.

Om du har fött barn tidigare kan det vara lättare att vända barnet. Det händer någon enstaka gång att barnet mår dåligt efter ett vändningsförsök. Då kan du behöva föda genom ett kejsarsnitt direkt, vilket vårdpersonalen är väl förberedd på. Det är mycket ovanligt att barnet mår dåligt i samband med vändningsförsök.

  1. Så mår du efter vändningsförsöket Det är ovanligt med besvär efteråt, men ibland kan det ömma lite i magmusklerna.
  2. När är det olämpligt med vändningsförsök? Det händer att läkaren inte tycker att det är lämpligt att göra vändningsförsök.
  3. Till exempel om läkaren misstänker att barnet inte växer som hen borde.

En annan anledning kan vara att det finns för lite fostervatten eller att livmodern har en avvikande form. Föda med kejsarsnitt eller i säte? När barnet ligger i säte måste man bestämma om det ska födas genom slidan eller med kejsarsnitt. Det är olika vad som passar bäst.

  • Läkaren berättar om vilka möjligheter och risker som finns och vad som blir bäst och säkrast, både för dig som föder och för barnet.
  • Det kan kännas jobbigt att fundera på fördelar och nackdelar, men då är det bra att komma ihåg att båda sätten är säkra och bra.
  • Det absolut vanligaste är att läkaren rekommenderar kejsarsnitt.

När du föder barn med kejsarsnitt spelar det ingen roll om barnet ligger i säte eller med huvudet neråt. Kejsarsnittet går till på samma sätt. Här kan du läsa mer om, Det kan gå bra att föda genom slidan, trots att barnet ligger i säte. Det viktigaste är att du som ska föda barnet är motiverad och vill föda på det sättet.

Barnet beräknas väga ungefär mellan 2 till 4 kilo. Bäckenet på dig som är gravid är tillräckligt stort. Bäckenets storlek syns inte utanpå, det är de inre måtten som är viktiga. Därför får du som är gravid genomgå en röntgenundersökning för att mäta bäckenet. Bäckenet behöver vara något större om barnet ska födas i säte, jämfört med om barnet föds med huvudet först. Förlossningen ska starta av sig själv. Den ska inte behöva sättas igång. Det ska finnas lagom med fostervatten.

Det kan också ha betydelse om du har fött barn tidigare. Rutinerna vid sätesförlossning kan vara olika vid olika kliniker. Men du kan alltid vara med och påverka. Diskutera med läkaren vad hen har för erfarenhet av barn i säte och vad som passar bäst för dig.

  1. Ristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Caroline Lilliecreutz, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Vid en ultraljudsundersökning granskas fostret på rörliga bilder.
  2. Det är en form av fosterdiagnostik.
  3. Fosterdiagnostik innebär att sjukvården bedömer barnets hälsotillstånd redan innan barnet har fötts.

Alla gravida erbjuds ett ultraljud mellan vecka 18 och 20. Ljudvågorna påverkar inte barnet. : Vändningsförsök och sätesbjudning
Visa hela svaret