Problem Med Sköldkörteln Efter Graviditet?

Problem Med Sköldkörteln Efter Graviditet
Efter graviditeten – Graviditet och förlossning kan ibland utlösa en så kallad postpartum tyreoidit (lymfocytär tyreoidit) 2–12 månader efter förlossningen. Typiskt är att den först tar sig uttryck i hypertyreos som följs av en hypotyreosfas och slutligen normaliseras sköldkörtelns funktion igen hos de flesta.
Visa hela svaret

Hur vet man om man har problem med sköldkörteln?

Hypotyreos – brist på sköldkörtelhormon Sköldkörtelns hormoner påverkar många av kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Vid hypotyreos bildas för lite hormoner. Det kan ge många olika symtom, till exempel att du blir trött och frusen. Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet.

Det finns bra behandling mot hypotyreos. Hypotyreos innebär att du har brist på sköldkörtelhormon. Motsatsen är hypertyreos, det är när du har för mycket sköldkörtelhormon. Läs mer om, Hypotyreos kan ge många olika symtom. De kommer ofta långsamt under flera månader och kan skilja sig från person till person.

Det kan ibland vara svårt att lägga märke till symtomen, särskilt eftersom många är vanliga på grund av andra anledningar. Det är också lätt att vänja sig vid symtomen om de är svaga och kommer långsamt. I början kan du få ett eller flera av följande symtom:

Du blir mer och mer trött. Du känner dig kraftlös och orkar mindre än tidigare. Du fryser lätt. Du har svårt att koncentrera dig. Du blir nedstämd.

Symtomen blir fler efter ett tag. Du kan då få ett eller flera av de här symtomen:

Du får torr hud och torrt hår, du kan också tappa håret. Du får förstoppning. Du ökar i vikt. Du får svårt att minnas saker. Du får låg puls. Du får ont i leder och i muskler. Du kan bli svullen i ansiktet.

Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Vid hypotyreos kan den ibland bli större. Det kan kännas som ett ökat tryck mot halsen. Ibland kan du känna med händerna att sköldkörteln har blivit större. Hypotyreos kan göra att det blir svårare att bli gravid.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du tror att du har hypotyreos. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Ring telefonnummer 1177 om du vill ha och hjälp att bedöma symtom. Undersökningar och utredningar Du får berätta om dina symtom när du kommer till läkaren. Berätta om någon av dina nära genetiska släktingar har en sjukdom i sköldkörteln.

Läkaren känner sedan på sköldkörteln och gör en, Du får därefter för att mäta halterna av sköldkörtelhormon och, Du kan ha lägre halter av sköldkörtelhormon av andra orsaker än att sköldkörteln bildar för lite hormon. Då brukar halterna oftast bli bra igen, om de bara varit lite för låga.
Visa hela svaret

Hur kan man läka sin sköldkörtel själv?

15 tips som hjälper dig att må bättre vid sköldkörtelsjukdom Att leva med sköldkörtelsjukdom Många patienter med sköldkörtelsjukdom mår dåligt och lever med kvarstående symtom trots behandling. Här är Sköldkörtelförbundets tips på hur man kan gå tillväga om man inte får hjälp.

Läs på. Lär dig så mycket som möjligt om sjukdomen. Prata med andra med samma sjukdom. Du är inte ensam. Det är många som kämpar med kvarvarande symtom och söker efter bättre vård. Sköldkörtelförbundet har mycket information på hemsidan. Ta ansvar för att förbättra ditt mående. Delta aktivt i din behandling. Du kan göra mycket på egen hand, i väntan på läkarkontakt eller parallellt med befintlig medicinsk uppföljning. Anpassa din livsstil för att underlätta läkning och få symtomlindring. Välj antiinflammatorisk kost för att avlasta kroppens immunförsvar, stötta mag-tarmhälsan och minska risken för näringsbrister. Ta kompletterande blodprover på järnpanel, vitamin B12, folat, homocystein och D-vitamin för att utesluta näringsbrister. Var extra noggrann med att sova tillräckligt mycket. Minska känsligheten för stress med korta pauser, skogspromenader, mindfulness eller yoga. Det är gynnsamt med motion för immunförsvar och allmänhälsan. Tyvärr är det många som mår sämre efter fysisk aktivitet och behöver lång återhämtning. Träna på en nivå som du klarar av. Lyssna på kroppen. Ta med din partner eller en vän som stöd under läkarbesöket. Känner man sig missförstådd eller osäker är det skönt med support. Kan även vara en bra hjälp för att minnas vad som blev sagt under besöket. Dessa blodprover bör följas upp regelbundet: TSH, fritt T4, fritt T3 och antikroppar. Vara noga med att spara dina provtagningsresultat så att du kan förstå och följa upp ditt mående. Säkerställ att du får optimal behandling inför planerad graviditet. För ökad fertilitet och minskad risk för missfall. Sköldkörtel- och klimakterieproblem kan pågå samtidigt. Då behöver man utreda vad som är vad. I den bästa av vårdvärldar får man träffa en läkare som skapar sig en klinisk uppfattning och anpassar behandlingen till varje patient genom utökade blodprover, patientens beskrivning av symtom samt kroppsliga undersökningsfynd (som puls, blodtryck, hudens värme och fuktighet, lätt skakighet eller långsamma reflexer). Just nu uppfattar Sköldkörtelförbundet att det är de privata vårdaktörerna som leder utvecklingen för sköldkörtelsjukdom. Det finns enskilda privatpraktiserande läkare som är specialiserade och de senaste åren har även ett flertal mottagningar etablerats: Integrativa kliniken, Medichecks Sköldkörtelklinik som är online () och två funktionsmedicinska mottagningar – 2Heal Medical () och Funmed (). Sköldkörtelförbundet ser fram emot att individanpassad vård ska erbjudas på bred och jämlik front i alla Sveriges regioner.

Publicerad 24 januari 2020, uppdaterad 14 september 2022 : 15 tips som hjälper dig att må bättre vid sköldkörtelsjukdom
Visa hela svaret

Varför får man fel på sköldkörteln?

Medicinsk behandling – Annan vanlig orsak är tidigare behandling med radioaktivt jod mot hypertyreos, operation för att behandla hypertyreos eller sköldkörtelcancer eller extern strålning mot halsen. Hypotyreos kan även orsakas av läkemedel till exempel tyreostatika (mot hypertyreos), amiodaron, litium, interferon och tyrosinkinashämmare.
Visa hela svaret

Kan man bli gravid när man har problem med sköldkörteln?

Sköldkörtelrubbning kan förklara ofrivillig barnlöshet – Danderyds sjukhus Sköldkörtelhormoner hos mamman spelar en viktigare roll för fertilitet, graviditet och embryots utveckling än vad man tidigare trott. Genom att kontrollera och justera hormonvärdena hos alla sköldkörtelsjuka kvinnor som har svårt att bli gravida skulle troligtvis färre behöva behandlas för fertilitetsproblem.
Visa hela svaret

Vad händer om man inte behandlar sköldkörteln?

Antikroppar stimulerar sköldkörteln – Graves sjukdom – En orsak till hypertyreos är att immunförsvaret har bildat antikroppar som liknar TSH, det hormon som gör att sköldkörteln tillverkar mer hormon. Hela sköldkörteln reagerar då och börjar tillverka mer hormon.

Antikropparna heter TSH-receptor-antikroppar och förkortas till TRAK. Denna form av hypertyreos heter Graves sjukdom och är den vanligaste orsaken till hypertyreos. Graves sjukdom är en så kallad autoimmun sjukdom. Det är oklart varför immunförsvaret bildar antikropparna. Läs mer om immunförsvaret och antikroppar i Rökning och långvarig stress ökar risken för sjukdomen.

Rökning ökar också risken för ögonbesvär som kan uppstå vid Graves sjukdom. Graves sjukdom kallas också för Basedows sjukdom, toxisk diffus struma eller giftstruma.
Visa hela svaret

Är kaffe bra för sköldkörteln?

Tar du din sköldkörtelmedicin på morgonen? Tänk då på detta De flesta tar sin medicin med sköldkörtelhormon på morgonen. Det är rekommenderat att ta medicinen på fastande mage, en stund före måltid. Här får du veta varför. påverkar upptaget av sköldkörtelhormon.

You might be interested:  Hur Känns Molvärk Vid Graviditet?

Om du tar läkemedel som innehåller aluminium som exempelvis används mot halsbränna, sura uppstötningar och magsår (sk antacida), bör du vänta fyra timmar mellan då dessa ämnen försämrar upptaget av sköldkörtelhormon. Också och koffeinhaltiga drycker som, te och energidrycker har visat sig försämra upptaget av sköldkörtelhormon.

Det bör gå minst fyra timmar emellan när det gäller – och eller stor mängd /järnrik mat (för att vara på den säkra sidan). För kaffe cirka en timme. har visats öka upptaget av sköldkörtelhormon, speciellt hos patienter med gastrit. Angående intag av större mängder kalcium/järn/fibrer/kaffe i samband med att att man tar sin medicin med sköldkörtelhormon på morgonen, så säger många läkare att detta inte är något problem, så länge frukosten är ungefär densamma.

Dosen anpassas ju då efter det eventuella minskade upptaget som dessa ämnen ger. Vi ser dock att det inte är ovanligt att personer med sköldkörteldiagnoser ändrar sin kost under perioder, och för känsliga personer kan detta då ha betydelse om man inte är medveten om vissa ämnens påverkan på medicineringen.

De som tar Liothyronin eller NDT delar ofta upp sin dos på flera tillfällen under dagen, till exempel morgon, tidig eftermiddag och kväll. Även då gäller förstås ovanstående (även om fyra timmar emellan förstås knappast blir möjligt att följa). Man kan ta sin sköldkörtelmedicin på kvällen också, vilket har visat sig signifikant öka sköldkörtelhormonnivåerna jämfört om man tar medicinen på morgonen (dock ingen effekt på livskvaliteten, enligt ).
Visa hela svaret

Vilka vitaminer är bra för sköldkörteln?

Brist på D-vitamin är vanligt vid sköldkörtelsjukdom. En nyligen gjord genomgång av flera studier bekräftar att tillskott av vitaminet kan minska nivåer av antikroppar mot sköldkörteln. Studiens tre viktigaste resultat:

Tillskott med D-vitamin 1000 till 5000 IE per dag kan minska immunförsvarets produktion av antikroppar riktade mot sköldkörteln Enbart tillskott 3 månader eller mer hade den effekten Enbart D-vitamin i formen D3 (kolekalciferol) har den effekten.

Den vanligaste typen av hypotyreos är autoimmun och kallas Hashimotos sjukdom. D-vitamin spelar en viktig roll i immunförsvaret och det är vanligt att ha brist vid autoimmuna sjukdomar, inklusive Hashimotos. Men bara för att det är vanligt att ha brist på D-vitamin vid autoimmuna sjukdomar är det inte säkert att bristen är en orsak till sjukdomen.

 1. Anske är det istället en konsekvens av den? Studier med tillskott intressanta Därför är det intressant att titta på hur immunförsvaret påverkas av tillskott av D-vitamin.
 2. Forskare vid ett kinesiskt universitet har samlat studier där patienter med hypotyreos behandlats med D-vitamintillskott i syfte att minska immunförsvarets reaktion på sköldkörteln.

Till sin hjälp har de använt studier som riktar in sig på nivåer av antikropparna TPO och TG. Tyroideaperoxidas (TPO) och tyreoglobulin (TG) finns i sköldkörteln och vid sköldkörtelsjukdom kan de bli mål för immunförsvarets attack. Därför är det vanligt med förhöjda nivåer av antikroppar mot TPO och TG vid sköldkörtelsjukdom.

 • Immunförsvarets överreaktion gör att omkringliggande vävnad förstörs och det gör att sköldkörteln inte kan utföra sitt jobb med att producera hormoner.
 • Till följd av det får vi hypotyreos.
 • Vill kunna påverka autoimmuniteten Det finns sedan tidigare studier som med blandade resultat undersökt om D-vitamin kan påverka de autoimmuna processerna vid Hashimotos.

Studien som nu gjorts jämförde och samlade dessa studier för att se om det gick att utläsa något samstämmigt resultat. Åtta studier inkluderades i genomgången och forskarna konstaterar att både nivåer av TPO och TG minskar med D-vitamintillskott där dosen var mellan 1000 och 5000 IE per dag.

Dessutom är det viktigt att ta tillskott i minst 3 månader eftersom kortare behandling inte har effekt. Till sist är det även viktigt att välja tillskott i formen D3 (kolekalciferol) och inte D2 (ergokalciferol). D3 är mer aktivt än D2 och det är troligen det som gör skillnaden. Däremot analyserade inte denna studie hur tillskott av D-vitamin påverkar nivåer av sköldkörtelhormoner.

Det framgår inte heller om de som från början hade brist fick bättre resultat av tillskott än de med redan tillräckliga nivåer. Text: Katarina Fornander har en magister i Biomedicin från KI och är journalist inom medicin och hälsa. Hon har skrivit “Efter Graves – Din väg till läkning” om Graves sjukdom, som är den vanligaste typen av hypertyreos och vad du kan göra för att återhämta dig efter sjukdomen.

 1. Hennes senaste bok är ” Sköldkörteldagboken – 6 månader med nya insikter om din hälsa “, där du kan skapa en hälsobok som handlar om dig och vad du mår bra av.
 2. Referens Zhang J, Chen Y, Li H, Li H.
 3. Effects of vitamin D on thyroid autoimmunity markers in Hashimoto’s thyroiditis: systematic review and meta-analysis.

J Int Med Res.2021 Dec;49(12):3000605211060675. Hela studien kan du läsa här: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/03000605211060675
Visa hela svaret

Kan magnesium påverka sköldkörteln?

Mat, kaffe, vissa läkemedel och kosttillskott minskar upptaget – Levotyroxin tas upp i tunntarmen och för att upptaget ska bli så bra och jämt som möjligt rekommenderas att man tar medicinen på tom mage. Det är väl känt att mat, kaffe och vissa läkemedel och kosttillskott minskar upptaget av levotyroxin.

Ta levotyroxin (Levaxin/Euthyrox) vid samma tidpunkt varje dag. Om du tar levotyroxin på morgonen – ta tabletten fastande minst 30 minuter till en timme innan du äter frukost och/eller dricker kaffe. Om du tar levotyroxin på kvällen – ta tabletten minst 2 till 3 timmar efter dagens sista måltid. Tillskott av järn, kalcium och magnesium minskar upptaget av levotyroxin. Ta dessa med 4 timmars mellanrum. Flera läkemedel minskar upptaget av levotyroxin, till exempel omeprazol och andra preparat som minskar magsyran. Om det är möjligt – undvik att ta levotyroxin samtidigt som andra läkemedel (låt det gå minst 4 timmar emellan).

Rådgör alltid med behandlande läkare innan du gör några förändringar i hur du tar din sköldkörtelmedicin. Vid påtaglig förändring av matvanor eller tidpunkt för tablettintag kan dosen av sköldkörtelhormon behöva justeras.

Stötta Sköldkörtelförbundets arbete – för att bli medlem! Källor:Fass.se

Bolk N et al. Effects of evening vs morning levothyroxine intake: a randomized double-blind crossover trial. Arch Intern Med.2010; 170(22):1996-2003. Benvenga S et al. Altered intestinal absorption of L-thyroxine caused by coffee.2008. Thyroid 18(3):293-301.
Visa hela svaret

Är det farligt att ha problem med sköldkörteln?

Sköldkörtelsjukdom och symtom – Sköldkörtelförbundet Sköldkörteln är en liten fjärilsformad körtel på halsens framsida. Den tillverkar livsviktiga hormoner som påverkar bland annat hjärtat, hjärnan, levern, huden, magen och tarmarna. Men omkring 500 000 svenskar har en sköldkörtel som inte fungerar som den ska.

Flera olika sjukdomar kan uppstå när sköldkörteln tillverkar för mycket hormon (hypertyreos) eller för lite hormon (hypotyreos). Sköldkörtelcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige och västvärlden. Odiagnostiserad sköldkörtelsjukdom kan öka risken för andra allvarliga tillstånd som hjärt-kärlsjukdom, infertilitet, benskörhet, depression och demens.

Varje sköldkörtelresa är unik. Med rätt medicinsk behandling och en individuellt anpassad livsstil kan vägen mot ett vanligt liv bli enklare. Vi har samlat information, erfarenheter och råd för att hjälpa dig på vägen mot ett friskare liv. : Sköldkörtelsjukdom och symtom – Sköldkörtelförbundet
Visa hela svaret

Hur psykisk stress påverkar sköldkörteln?

Forskning på sköldkörteln och dess funktion visar på att kronisk stress i slutändan kan sänka nivåerna av sköldkörtelhormon i kroppen. Stress kan också påverka den kognitiva funktionen i hjärnan, tillsammans med hypotyreos orsakar det en grav nedsättning i långtidsminnet.
Visa hela svaret

Kan man dö av obehandlad hypotyreos?

Hypotyreos
Latin: hypothyreoidismus, hypothyreosis
Nivåerna av tyroxin (T4) är vanligen tjugo gånger högre av nivåerna av trijodtyronin (T3)
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 E03.9
ICD -9 244.9
DiseasesDB 6558
eMedicine med/1145
MeSH svensk engelsk

Hypotyreos eller hypotyroidism är en endokrin sjukdom som innebär att ämnesomsättningen är kliniskt låg. Detta beror på att sköldkörteln producerar för lite tyreoideahormoner, Ämnesomsättningen påverkar kroppen på cellnivå, varför sjukdomen brukar sägas vara systemisk, det vill säga att den drabbar många av kroppens grundläggande funktioner.

Symptomen är därför som regel diffusa, och härrör ofta från flera organ samt påverkar allmäntillståndet, vilka inte är typiska för just denna sjukdom. Hypotyreos, liksom motsatsen giftstruma, kallas ibland struma, vilket är ett symtom som inte är nödvändigt för att ha sjukdomen. Oupptäckt och obehandlad hypotyreos kan vara livshotande.

You might be interested:  Kräkningar I Slutet Av Graviditet?

Kretinism är en typ av hypotyreos hos barn.
Visa hela svaret

Hur påverkar sköldkörteln menscykeln?

8. Du har en kronisk sjukdom – Oregelbunden eller sen mens kan också vara ett tecken på något allvarligare. Både PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom) och sköldkörtelproblem kan påverka menscykeln. – PCOS orsakar en hormonell obalans som gör att kroppen producerar mer testosteron än normalt, säger Elisabeth.
Visa hela svaret

Är det svårt att bli gravid med högt TSH?

Sköldkörtelhormonnivåer – Sköldkörtelfunktionen kan undersökas med ett enkelt blodprov som visar halten av det sköldkörtelstimulerande hormonet TSH. Det är viktigt att TSH-värdet ligger på en normal nivå eftersom TSH påverkar ägglossningen. Upp till 5 % av alla kvinnor som har svårt att bli gravida har onormala nivåer av sköldkörtelhormon.

 1. Sköldkörtelhormonnivåerna är också viktiga för fostrets utveckling eftersom de är avgörande för tillväxt.
 2. Det har visat sig att behandling av sköldkörteldysfunktion hos den blivande mamman minskar risken för lägre IQ hos barnet.
 3. Det bästa sättet att mäta TSH-värdet är att be om ett blodprov.
 4. Man har brukat säga att 4,2 bör vara den övre gränsen för ett normalt TSH-värde, men enligt nya studier bör TSH-värdet inte överstiga 2,5 när man försöker bli gravid, och inte ligga över 3,0 under graviditeten.

För att sköldkörteln ska kunna bilda sköldkörtelhormoner behövs tillförsel av jod. Därför är det också viktigt att jodnivåerna är normala. Om TSH-värdet eller jodnivåerna visar sig vara för höga eller för låga kan detta enkelt behandlas med kompletterande läkemedel.

Hypertyroidism: Hypertyreos innebär att sköldkörteln bildar så mycket hormoner att det blir ett överskott av sköldkörtelhormoner. Graves sjukdom och andra autoimmuna sjukdomar är de vanligaste följderna av detta. Om man misstänker hypertyreos kan man ta ett TSH-blodprov. Hypertyreos kan orsaka oregelbunden menstruation hos kvinnor och minskat antal spermier hos män.

När hypertyreos har diagnostiserats kan det behandlas med läkemedel, radioaktiv jod eller kirurgi, varefter hormonnivåerna i allmänhet blir normala igen. Hypotyreoidism: Hypotyreos innebär att sköldkörteln bildar så lite hormoner att det blir ett underskott av sköldkörtelhormoner.

Detta orsakas ofta av brist på jod i kosten eller av autoimmuna sjukdomar som Hashimotos sjukdom, som kan leda till minskad fertilitet, en ökad risk för missfall, lägre intelligens hos barnet, preeklampsi (havandeskapsförgiftning), för tidig födsel och spädbarnsdöd. Även hypotyreos kan diagnostiseras med ett enkelt blodprov.

Behandlingen är vanligtvis tillskott av jod eller en syntetisk form av sköldkörtelhormon, tyroxin.
Visa hela svaret

Kan man gå upp i vikt av sköldkörtel?

Hur ser dina sköldkörtelhormoner ut? Att ha drabbats av sköldkörteldiagnosen hypotyreos kan vara nog så tufft med symtom som värk, minnessvårigheter, enorm trötthet och allt för ofta viktproblem. De flesta går upp oförklarligt i vikt men de finns även de som bara går ner i vikt.

 1. Men kan vi själva påverka på något sätt? Om man går ner mycket i vikt kan det vara läge att kontrollera sina nivåer av kortisol, då brist kan ge illamående, saltsug och viktnedgång bland annat.
 2. Men de flesta har problem att kanske hålla sin vikt, och kilona smyger sig på trots att man inte ändrat sin kosthållning.

I mitt eget fall förstod jag inte alls varför dessa 10 kg smugit sig på när jag till och med lagt till träning. Jag hade ju även fått min medicin, Levaxin, och läkaren sa att alla mina värden såg bra ut.
Visa hela svaret

När ska man söka vård för sköldkörteln?

Hypotyreos – orsak, symtom och behandling – Doktor.se Hypotyreos Hypotyreos innebär att du har för lite sköldkörtelhormon. Det är mycket vanligt, och i tidiga stadier ger det inga eller vaga symtom, till exempel trötthet och frusenhet. Utan behandling kan hypotyreos ge fler symtom, till exempel övervikt, ledvärk och svårigheter att få barn.

Det finns bra behandling mot hypotyreos. Sköldkörteln är en fjärilsformad körtel som sitter i halsen, precis under struphuvudet och utmed sidorna på framsidan av luftstrupen. Sköldkörteln producerar viktiga hormoner, tyroxin (T4) och trijodotyronin (T3), som påverkar nästan alla kroppens funktioner. Tyroxin, T4, är ett så kallat prohormon, förstadium till den aktiva formen av hormonet T3.

Sköldkörteln reglerar ämnesomsättningen, och det är viktigt att den fungerar för att vi ska må bra. Sköldkörtelhormon behövs för normal tillväxt, för att kunna förbränna fett, för att få tillräcklig med energi i kroppen och för att göra oss varma. Hypotyreos beror på att sköldkörteln har försämrad funktion.

Kronisk inflammation i sköldkörteln. En vanlig orsak till hypotyreos som beror på så kallad autoimmunitet, vilket innebär att kroppens eget immunförsvar bildat antikroppar som angriper och förstör sköldkörteln. Det kan göra att sköldkörteln blir större, och kallas då för Hashimotos sjukdom. Operation för förstorad sköldkörtel, Vid förstorad sköldkörtel, struma, kan en del eller hela sköldkörteln behöva opereras bort. Det gäller till exempel när förstoringen beror på, eller om den förstorade körteln trycker mot luftstrupen. Det kan sen leda till brist på sköldkörtelhormon. Behandling för hypertyreos. Behandling av för höga sköldkörtelhormoner kan leda till att det istället blir för låga nivåer. Strålbehandling runt halsen kan ge upphov till hypotyreos. Graviditet och klimakteriet. Hormonella förändringar i kroppen under eller efter en graviditet alternativt i samband med klimakteriet kan påverka sköldkörtelns hormonproduktion. Jodbrist, Jod är en viktig beståndsdel i sköldkörtelhormon, och vid brist på jod kan sköldkörteln inte producera hormon. Det är en ovanlig anledning till hypotyreos i Sverige. Medfödd hypotyreos. Barn kan födas med en underfunktion i sköldkörteln. Det är också en ovanlig anledning, men förekommer. Sjukdom i hypofysen. Hypofysen är en körtel i hjärnan som har många viktiga funktioner i kroppen, bland annat att stimulera sköldkörteln att producera hormon.

Symtomen varierar beroende på om hormonnivåerna bara är lätt sänkta, eller mycket låga. Det är vanligt att symtomen kommer smygande under lång tid, ofta flera år. Hypotyreos är vanligast hos medelålders eller äldre kvinnor, men vem som helst kan drabbas.

utmattning och trötthet mindre ork, tung känsla i kroppen frusenhet koncentrationssvårigheter och tröghet lätt viktökning större sömnbehov

Med tiden när ämnesomsättningen sjunkit ytterligare kan det komma tydligare symtom från olika delar av kroppen, till exempel:

nedstämdhet eller svårigheter att ta initiativ minnessvårigheter yrsel heshet muskelvärk, ömhet och stelhet smärta och svullnad i leder, torrt hår tunna naglar torr och kall hud svullet ansikte oregelbundna och kraftiga menstruationer långsam hjärtrytm förstorad sköldkörtel svårigheter att få barn sänkt aptit

Tänk på att välja salt som är berikat med jod. Det är särskilt viktigt när du ammar eller är gravid. Vid hypotyreos ges behandling med målet att normalisera nivån av sköldkörtelhormon, vilket minskar symtomen och ger mindre risk för följdsjukdomar och komplikationer.

Det vanligaste är att tillföra hormon med hjälp av tabletter. Det kan ta tid att ställa in rätt dos av hormon, och du kan behöva gå på regelbundna kontroller och lämna blodprov för att kontrollera nivåerna av sköldkörtelhormon. Det tar också tid för kroppen att återställas efter långvarig brist på sköldkörtelhormon.

Det kan i många fall ta ett halvår upp till ett års behandling innan symtomen gett med sig. För en del är hypotyreos övergående, och de behöver endast behandling med tillskott av hormon under en period. För de flesta är tillståndet kroniskt, och behandlingen livslång.

 • Sök vård om du har symtom som kan bero på hypotyreos.
 • Vi kan hjälpa dig att bedöma dina symtom och ge rådgivning.
 • Hos oss arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som gör en individuell bedömning baserat på det som framkommer under vårdmötet.
 • Därefter kan du bli ordinerad behandling eller, om de bedömer att det behövs, hänvisad vidare för utredning och eventuell behandling.

: Hypotyreos – orsak, symtom och behandling – Doktor.se
Visa hela svaret

Hur känns inflammation i sköldkörteln?

Sköldkörtelinflammation – Tyroidit Sköldkörteln är en körtel som sitter på framsidan av luftstrupen. Den bildar hormoner som påverkar kroppen på olika sätt. Hormonerna bildas inte som de ska om du får en inflammation i sköldkörteln. Då kan du få många olika symtom.

You might be interested:  Få Tillbaka Mens Efter Graviditet?

Du får ont i sköldkörteln. Det kan kännas som att du har ont i halsen eller att det strålar upp mot öronen eller käkarna. Sköldkörteln kan ändra form, den kan både bli större och fastare. En förstorad sköldkörtel kallas för, Du får feber. Du känner dig allmänt sjuk.

Du får inga av dessa symtom om du har en tyst sköldkörtelinflammation. Det är vanligt att få förhöjda halter av sköldkörtelhormon i början av en inflammation, oavsett vad inflammationen beror på. Det gör att du kan få ett eller flera symtom som ibland kan bli kraftiga. Här är några exempel på symtom som du kan få:

Du svettas och känner dig varm. Du sover dåligt och är ofta mycket trött. Du får hjärtklappning och hög puls. Du blir trött, irriterad och kan känna dig orolig.

Visa hela svaret

Kan hypotyreos gå över av sig själv?

Kan hypotyreos gå över av sig själv? – Ja, hos enstaka personer. Men ovanligt om det är en autoimmunitet som är orsaken till att sjukdomen utlösts. Efter vissa infektioner kan symtomen försvinna och inte återkomma igen.
Visa hela svaret

Kan förstorad sköldkörtel gå tillbaka?

Finnålsbiopsi – Vid en finnålsbiopsi tar en läkare celler eller vävnad från sköldkörteln. Cellerna eller vävnaden undersöks sedan i mikroskop. Undersökningen kan visa om sköldkörteln är inflammerad, eller om det finns någon annan orsak till att den är förstorad.
Visa hela svaret

Kan man se sköldkörteln själv?

Om din sköldkörtel är underaktiv så påverkar det nivån av hormonet TSH i ditt blod. Denna hormonnivå kan du mäta själv med vårt sköldkörteltest som görs genom ett enkelt och smärtfritt stick i fingret. Testet tar bara 10-15 minuter och ger dig ett snabbt och enkelt besked om din sköldkörtels tillstånd.
Visa hela svaret

När ska man söka vård för sköldkörteln?

Hypotyreos – orsak, symtom och behandling – Doktor.se Hypotyreos Hypotyreos innebär att du har för lite sköldkörtelhormon. Det är mycket vanligt, och i tidiga stadier ger det inga eller vaga symtom, till exempel trötthet och frusenhet. Utan behandling kan hypotyreos ge fler symtom, till exempel övervikt, ledvärk och svårigheter att få barn.

Det finns bra behandling mot hypotyreos. Sköldkörteln är en fjärilsformad körtel som sitter i halsen, precis under struphuvudet och utmed sidorna på framsidan av luftstrupen. Sköldkörteln producerar viktiga hormoner, tyroxin (T4) och trijodotyronin (T3), som påverkar nästan alla kroppens funktioner. Tyroxin, T4, är ett så kallat prohormon, förstadium till den aktiva formen av hormonet T3.

Sköldkörteln reglerar ämnesomsättningen, och det är viktigt att den fungerar för att vi ska må bra. Sköldkörtelhormon behövs för normal tillväxt, för att kunna förbränna fett, för att få tillräcklig med energi i kroppen och för att göra oss varma. Hypotyreos beror på att sköldkörteln har försämrad funktion.

Kronisk inflammation i sköldkörteln. En vanlig orsak till hypotyreos som beror på så kallad autoimmunitet, vilket innebär att kroppens eget immunförsvar bildat antikroppar som angriper och förstör sköldkörteln. Det kan göra att sköldkörteln blir större, och kallas då för Hashimotos sjukdom. Operation för förstorad sköldkörtel, Vid förstorad sköldkörtel, struma, kan en del eller hela sköldkörteln behöva opereras bort. Det gäller till exempel när förstoringen beror på, eller om den förstorade körteln trycker mot luftstrupen. Det kan sen leda till brist på sköldkörtelhormon. Behandling för hypertyreos. Behandling av för höga sköldkörtelhormoner kan leda till att det istället blir för låga nivåer. Strålbehandling runt halsen kan ge upphov till hypotyreos. Graviditet och klimakteriet. Hormonella förändringar i kroppen under eller efter en graviditet alternativt i samband med klimakteriet kan påverka sköldkörtelns hormonproduktion. Jodbrist, Jod är en viktig beståndsdel i sköldkörtelhormon, och vid brist på jod kan sköldkörteln inte producera hormon. Det är en ovanlig anledning till hypotyreos i Sverige. Medfödd hypotyreos. Barn kan födas med en underfunktion i sköldkörteln. Det är också en ovanlig anledning, men förekommer. Sjukdom i hypofysen. Hypofysen är en körtel i hjärnan som har många viktiga funktioner i kroppen, bland annat att stimulera sköldkörteln att producera hormon.

Symtomen varierar beroende på om hormonnivåerna bara är lätt sänkta, eller mycket låga. Det är vanligt att symtomen kommer smygande under lång tid, ofta flera år. Hypotyreos är vanligast hos medelålders eller äldre kvinnor, men vem som helst kan drabbas.

utmattning och trötthet mindre ork, tung känsla i kroppen frusenhet koncentrationssvårigheter och tröghet lätt viktökning större sömnbehov

Med tiden när ämnesomsättningen sjunkit ytterligare kan det komma tydligare symtom från olika delar av kroppen, till exempel:

nedstämdhet eller svårigheter att ta initiativ minnessvårigheter yrsel heshet muskelvärk, ömhet och stelhet smärta och svullnad i leder, torrt hår tunna naglar torr och kall hud svullet ansikte oregelbundna och kraftiga menstruationer långsam hjärtrytm förstorad sköldkörtel svårigheter att få barn sänkt aptit

Tänk på att välja salt som är berikat med jod. Det är särskilt viktigt när du ammar eller är gravid. Vid hypotyreos ges behandling med målet att normalisera nivån av sköldkörtelhormon, vilket minskar symtomen och ger mindre risk för följdsjukdomar och komplikationer.

Det vanligaste är att tillföra hormon med hjälp av tabletter. Det kan ta tid att ställa in rätt dos av hormon, och du kan behöva gå på regelbundna kontroller och lämna blodprov för att kontrollera nivåerna av sköldkörtelhormon. Det tar också tid för kroppen att återställas efter långvarig brist på sköldkörtelhormon.

Det kan i många fall ta ett halvår upp till ett års behandling innan symtomen gett med sig. För en del är hypotyreos övergående, och de behöver endast behandling med tillskott av hormon under en period. För de flesta är tillståndet kroniskt, och behandlingen livslång.

 • Sök vård om du har symtom som kan bero på hypotyreos.
 • Vi kan hjälpa dig att bedöma dina symtom och ge rådgivning.
 • Hos oss arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som gör en individuell bedömning baserat på det som framkommer under vårdmötet.
 • Därefter kan du bli ordinerad behandling eller, om de bedömer att det behövs, hänvisad vidare för utredning och eventuell behandling.

: Hypotyreos – orsak, symtom och behandling – Doktor.se
Visa hela svaret

Hur undersöks sköldkörteln?

Sköldkörtelns storlek och funktion undersöks genom att du får en spruta med en liten mängd radioaktivt ämne, sedan tar vi bilder med en gammakamera. Undersökningen tar ungefär 1,5 timme. Om du tar vissa läkemedel kan du behöva pausa med dessa inför undersökningen, detta gör du i samråd med din läkare.

Tillsammans med din kallelse kommer du få ett frågeformulär. Är svaret ja på någon av frågorna, ska du meddela oss detta innan du kommer till undersökningen. Om du är gravid eller ammar ska du meddela oss detta innan undersökningen startar. Vi sprutar in en liten mängd radioaktivt ämne i ett blodkärl i armen.

För att ämnet ska hinna ansamlas i sköldkörteln måste det gå cirka 15-20 minuter innan bildtagning kan påbörjas. Du får då vänta i väntrummet. Därefter tar vi bilder av sköldkörteln med en gammakamera medan du ligger på en brits. Bildtagningen tar ungefär 30-45 minuter.
Visa hela svaret

Hur känns inflammation i sköldkörteln?

Sköldkörtelinflammation – Tyroidit Sköldkörteln är en körtel som sitter på framsidan av luftstrupen. Den bildar hormoner som påverkar kroppen på olika sätt. Hormonerna bildas inte som de ska om du får en inflammation i sköldkörteln. Då kan du få många olika symtom.

Du får ont i sköldkörteln. Det kan kännas som att du har ont i halsen eller att det strålar upp mot öronen eller käkarna. Sköldkörteln kan ändra form, den kan både bli större och fastare. En förstorad sköldkörtel kallas för, Du får feber. Du känner dig allmänt sjuk.

Du får inga av dessa symtom om du har en tyst sköldkörtelinflammation. Det är vanligt att få förhöjda halter av sköldkörtelhormon i början av en inflammation, oavsett vad inflammationen beror på. Det gör att du kan få ett eller flera symtom som ibland kan bli kraftiga. Här är några exempel på symtom som du kan få:

Du svettas och känner dig varm. Du sover dåligt och är ofta mycket trött. Du får hjärtklappning och hög puls. Du blir trött, irriterad och kan känna dig orolig.

Visa hela svaret