Ont I Magmusklerna Efter Graviditet?

Ont I Magmusklerna Efter Graviditet
Rektusdiastas – delade magmuskler efter graviditet Innehållet gäller Västerbotten I takt med att magen växer under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen.

Rektusdiastas innebär att bindväven mellan musklerna förblir uttänjd så att avståndet mellan musklerna blir för stort. Det kan kännas obehagligt, men är inte farligt. Hur stort eller litet avståndet mellan musklerna hinner bli innan barnet eller barnen föds är individuellt. Inom två till tolv månader efter förlossningen har musklerna vanligtvis dragit ihop sig till sin ordinarie position.

Om avståndet mellan musklerna är mer än tre centimeter innebär det rektusdiastas och kallas också delade magmuskler. Har du delade magmuskler kan du ha ett eller flera av följande symtom:

Din mage putar utåt. Dina magmuskler känns svagare. Du har problem med bäckenbotten. Du har problem med ländryggen. Det känns obehagligt om du trycker mot magen. Du kan ha problem med urininkontinens. Du har svårt att utföra vissa sportaktiviteter.

Ta kontakt med en fysioterapeut eller barnmorska på din hälsocentral för att få råd eller för att få hjälp med ett träningsprogram. Har du stora besvär ska du kontakta din hälsocentral. En läkare gör då en bedömning om du behöver remiss till en specialist inom kirurgi.

Det är viktigt att träna om du har rektusdiastas. Fokusera på övningar för bäckenbotten, ryggmusklerna samt de sneda bukmuskerna. Genom sådan träning kan rektusdiastasen minska. Övningarna hjälper också till att förebygga urininkontinens och ryggproblem både under och efter graviditeten. Det är viktigt att aktivera bäckenbotten i samband med all magmuskelträning.

Börja därför både med och med statisk träning av den tvära djupa bukmuskeln och de sneda bukmusklerna. Du kan till exempel göra sneda situps. Det är inte farligt att träna de raka bukmusklerna vid rektusdiastas. Däremot gör det mindre nytta om rektusdiastasen är stor eftersom den typen av träning är svår att genomföra när de raka bukmusklerna har skjutits åt sidorna.

Var noga med att magen förblir platt och inte putar utåt vid övningarna. Efterhand kan du börja med mer belastande träning, till exempel olika varianter av situps på golvet eller med hjälp av olika redskap. Till en början kan du hålla ihop de raka bukmusklerna med hjälp av en gördel under träningen. Operation Du kan behöva en operation om du har stora besvär av rektusdiastas, men det är ovanligt.

Vid en operation försnävar läkaren den uttänjda bindväven så att musklerna återtar sin ordinarie position. Inför en eventuell operation är det viktigt att ta reda på om dina symtom går att koppla just till din rektusdiastas. Därför blir du alltid undersökt av en läkare för att ta reda på om symtomen kan ha andra orsaker.

Innan en operation ska du ha prövat ett specifikt träningsprogram och inte tänkt föda fler barn. Vad beror rektusdiastas på? Det finns flera orsaker till rektusdiastas. De flesta som får det har varit gravida och fött ett eller flera barn. Ju fler graviditeter du genomgår desto större är risken för rektusdiastas och hur mycket du går upp under graviditeten spelar också roll.

Du kan också få rektusdiastas efter en kraftig viktnedgång. Delade magmuskler kan vara ärftligt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det går att förebygga rektusdiastas. Risken att få delade magmuskler ökar om något av följande stämmer in på dig:

Du har svag bindväv. Du har gjort bukkirurgi. Du har genomgått en fetmaoperation eller på annat sätt gått ned väldigt mycket i vikt. Du har gått upp mycket i vikt under en graviditet. Du har varit gravid med tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Du har fött stora barn. Du har fött barn med kejsarsnitt. Du har fött barn flera gånger.

Rektusdiastas kan också kallas för delade eller separerade magmuskler eller magmuskeldelning. Rectus betyder raka och kommer från rectus abdominis, som är det latinska namnet på den raka bukmuskeln. Diastas betyder delning. Det är alltså bindväven mellan dessa magmuskler som blir uttöjd och en bred bindvävsplatta blir kvar mellan de två raka magmusklerna.
Visa hela svaret

Hur känner man om man har delade magmuskler?

Ont I Magmusklerna Efter Graviditet Sedan Linda startade det så kallade Diastas­upp­roret på sociala medier har hon hört många berättelser från andra kvinnor som liksom hon kämpat för att få adekvat undersökning och behandling. Diastas. Ett år efter förlossningen har drygt 30 procent av kvinnorna fortfarande en delning av de tvärgående magmusklerna, så kallad rektusdiastas. Ont I Magmusklerna Efter Graviditet Ont I Magmusklerna Efter Graviditet När hon blev gravid igen fick Linda mer besvär av smärtor i bäckenet och hon kunde inte längre jobba kvar som sjuksköterska inom ambulanssjukvården. I stället fick hon ta en kontorstjänst på larmcentralen. Värken i ryggen och bäckenet fanns kvar även efter att det andra barnet fötts.

 • En kirurg konstaterade att hennes magmuskler inte läkt ihop efter graviditeterna.
 • Glipan i bukväggen mätte åtta centimeter och hon hade flera bråck i magen.
 • Men på CT-undersökningen syntes inte bråcken och läkaren tyckte inte att diastasen var tillräckligt stor för att lagas kirurgiskt.
 • Det är vanligt att det inte syns lika tydligt när man ligger ner, som under en CT-undersökning.
You might be interested:  När Börjar Magen Synas Graviditet?

Och eftersom det inte finns riktlinjer för behandling i vården kunde de inte hjälpa mig, berättar Linda. Det saknas också riktlinjer för undersökning. En grupp kirurger arbetar just nu med att utforma nationella riktlinjer där fysioterapi föreslås som förstahandsbehandling.

 1. Operation ska övervägas först efter att fysioterapi inte gett avsedd effekt på funktion och när symtomen ger avsevärt nedsatt livskvalitet.
 2. Riktlinjerna väntas bli klara i år.
 3. De allra flesta som har problem med delade magmuskler efter graviditet och förlossning får god hjälp av träning, berättar naprapat Katarina Woxerud.

Hon har arbetat med mammors magar i femton år. — Kroppen läker ofta bäst själv de första två månaderna, men det går att påverka kroppen positivt med träning långt efter det. Genom sitt arbete träffar Katarina Woxerud ofta kvinnor med rektusdiastas. De vill bli undersökta och få hjälp med eventuell behandling.

 • Det märks att det saknas kunskap i vården och kvinnorna vet inte vart de ska vända sig.
 • Om de har stora besvär med urinläckage, tyngdkänsla eller andra bäckenbottenbesvär hänvisar jag dem till gyn eller bäckenbottencentrum.
 • En delning av magmusklerna behöver inte alltid ge besvär, även om diastasen mäter några centimeter.

Samtidigt kan en mindre diastas vara mycket smärtsam för någon annan. Linda klarade inte av att vänta på riktlinjerna, smärtorna gick ut över både familjeliv och arbete, och som boende i Västmanland var det tvärstopp för en operation via regionen. Så i februari i år betalade hon 76 000 kronor för att få den operation som till slut slöt hennes magmuskler.

— Många tror att det är en skönhetsoperation, men det handlar om att ha funktionella muskler som behövs för bålstabiliteten. I dag är smärtan i ryggen helt borta, det är helt fantastiskt. Men jag är försiktig fortfarande och har en lång rehabilitering framför mig. Målet är att jag ska kunna arbeta inom ambulansen igen, säger Linda.

sanna björkman Fotnot: Av privata skäl har Linda bett om att inte ha sitt efternamn med i texten.
Visa hela svaret

Hur lång tid innan magen drar ihop sig efter kejsarsnitt?

Så lång tid tar operationen – Ett kejsarsnitt tar vanligtvis mellan 30 minuter och en timme. Tiden från att operationen börjar tills att barnet föds brukar sällan vara mer än tio minuter. Ibland tar det längre tid, till exempel om du som opereras har haft flera tidigare kejsarsnitt.

 1. När barnet har fötts syr läkaren ihop livmodern och magen.
 2. Det tar längre tid att sy ihop än att öppna magen.
 3. Efter operationen kommer du till en uppvakningsavdelning eller en förlossningsavdelning.
 4. Ibland kommer du direkt till en BB-avdelning.
 5. Rutinerna varierar mellan olika sjukhus.
 6. Om du fått ryggbedövning släpper den gradvis.

När bedövningen börjar släppa är det vanligt att man får komma till en BB-avdelning. En barnmorska kommer vid några tillfällen och trycker på magen för att undersöka att livmodern drar ihop sig. Hen kontrollerar också att du inte blöder för mycket från slidan eller såret på magen.

När bedövningen släppt tar barnmorskan bort katetern i urinblåsan, men några kan få ha kvar den över natten. En del får läkemedel för att minska risken för blodpropp och antibiotika för att förebygga infektion. Det vanligt att känna sig trött efter narkosen, om du har varit sövd. En del mår illa. Personalen kontrollerar bandaget över operationssåret.

Såret kan göra ont i flera dagar, men du får smärtstillande läkemedel. Det går bra att duscha med bandaget. Efter ett kejsarsnitt är det vanligt att stanna 2–3 dagar på BB, en del stannar längre. Du kan behöva stanna längre om något av det här händer:

 • Du förlorade mer blod än man vanligt förlorar under kejsarsnitt.
 • Det är problem att mata barnet.
 • Barnet mår inte bra.
 • Du som varit gravid får en,

Efter operationen kommer en blodig flytning från slidan. Blodet kommer från det sår som blir när moderkakan lossnar från livmoderväggen. Blödningen kallas avslag och det är vanligt att blöda i 4–6 veckor. De första dagarna brukar det vara som en riklig mens, sedan avtar det.

När du är aktiv och rör på dig kan det komma lite mer blod. Det är också vanligt att det kommer mer blod om du har legat stilla och sedan reser dig. Då kan det också komma blodklumpar. Innan du åker hem från BB är det vanligt att prata igenom kejsarsnittet med en barnmorska eller läkare. Om du var inställd på att föda genom slidan och det inte blev så kanske det känns jobbigt.

Om det blev akut eller omedelbart snitt kan ni prata om varför det blev så. Känslor och funderingar kan också komma en tid efteråt. Då kan du kontakta en barnmorska som kan ge stöd och råd. Barnmorskan kan också förmedla kontakt med en kurator eller psykolog, om det behövs.

You might be interested:  Hur Snabbt Syns Graviditet På Test?

Såret efter kejsarsnittet börjar läka direkt. Även om det går snabbt i början kan det ta flera veckor innan såret är läkt. Det kan göra ont i magen och kring operationssåret, ändå är det viktigt att du rör på dig. Det gör att läkningen går snabbare samtidigt som det minskar risken för blodpropp och förstoppning.

Efter två veckor kan du röra på dig ungefär som vanligt. Det går bra att bära barnet, men undvik annars tunga lyft de första veckorna. går bra att göra redan några dagar efter förlossningen. Du bör vänta minst en månad innan du börjar träna magmusklerna, och i början skall du inte träna alltför intensivt.
Visa hela svaret

Hur länge är magmusklerna delade efter graviditet?

Rektusdiastas – delade magmuskler efter graviditet Innehållet gäller Västerbotten I takt med att magen växer under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen.

 • Rektusdiastas innebär att bindväven mellan musklerna förblir uttänjd så att avståndet mellan musklerna blir för stort.
 • Det kan kännas obehagligt, men är inte farligt.
 • Hur stort eller litet avståndet mellan musklerna hinner bli innan barnet eller barnen föds är individuellt.
 • Inom två till tolv månader efter förlossningen har musklerna vanligtvis dragit ihop sig till sin ordinarie position.

Om avståndet mellan musklerna är mer än tre centimeter innebär det rektusdiastas och kallas också delade magmuskler. Har du delade magmuskler kan du ha ett eller flera av följande symtom:

Din mage putar utåt. Dina magmuskler känns svagare. Du har problem med bäckenbotten. Du har problem med ländryggen. Det känns obehagligt om du trycker mot magen. Du kan ha problem med urininkontinens. Du har svårt att utföra vissa sportaktiviteter.

Ta kontakt med en fysioterapeut eller barnmorska på din hälsocentral för att få råd eller för att få hjälp med ett träningsprogram. Har du stora besvär ska du kontakta din hälsocentral. En läkare gör då en bedömning om du behöver remiss till en specialist inom kirurgi.

 • Det är viktigt att träna om du har rektusdiastas.
 • Fokusera på övningar för bäckenbotten, ryggmusklerna samt de sneda bukmuskerna.
 • Genom sådan träning kan rektusdiastasen minska.
 • Övningarna hjälper också till att förebygga urininkontinens och ryggproblem både under och efter graviditeten.
 • Det är viktigt att aktivera bäckenbotten i samband med all magmuskelträning.

Börja därför både med och med statisk träning av den tvära djupa bukmuskeln och de sneda bukmusklerna. Du kan till exempel göra sneda situps. Det är inte farligt att träna de raka bukmusklerna vid rektusdiastas. Däremot gör det mindre nytta om rektusdiastasen är stor eftersom den typen av träning är svår att genomföra när de raka bukmusklerna har skjutits åt sidorna.

 • Var noga med att magen förblir platt och inte putar utåt vid övningarna.
 • Efterhand kan du börja med mer belastande träning, till exempel olika varianter av situps på golvet eller med hjälp av olika redskap.
 • Till en början kan du hålla ihop de raka bukmusklerna med hjälp av en gördel under träningen.
 • Operation Du kan behöva en operation om du har stora besvär av rektusdiastas, men det är ovanligt.

Vid en operation försnävar läkaren den uttänjda bindväven så att musklerna återtar sin ordinarie position. Inför en eventuell operation är det viktigt att ta reda på om dina symtom går att koppla just till din rektusdiastas. Därför blir du alltid undersökt av en läkare för att ta reda på om symtomen kan ha andra orsaker.

Innan en operation ska du ha prövat ett specifikt träningsprogram och inte tänkt föda fler barn. Vad beror rektusdiastas på? Det finns flera orsaker till rektusdiastas. De flesta som får det har varit gravida och fött ett eller flera barn. Ju fler graviditeter du genomgår desto större är risken för rektusdiastas och hur mycket du går upp under graviditeten spelar också roll.

Du kan också få rektusdiastas efter en kraftig viktnedgång. Delade magmuskler kan vara ärftligt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det går att förebygga rektusdiastas. Risken att få delade magmuskler ökar om något av följande stämmer in på dig:

Du har svag bindväv. Du har gjort bukkirurgi. Du har genomgått en fetmaoperation eller på annat sätt gått ned väldigt mycket i vikt. Du har gått upp mycket i vikt under en graviditet. Du har varit gravid med tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Du har fött stora barn. Du har fött barn med kejsarsnitt. Du har fött barn flera gånger.

Rektusdiastas kan också kallas för delade eller separerade magmuskler eller magmuskeldelning. Rectus betyder raka och kommer från rectus abdominis, som är det latinska namnet på den raka bukmuskeln. Diastas betyder delning. Det är alltså bindväven mellan dessa magmuskler som blir uttöjd och en bred bindvävsplatta blir kvar mellan de två raka magmusklerna.
Visa hela svaret

Kan man få ersättning för ärr efter kejsarsnitt?

Om ditt barn får ett ärr efter ett olycksfall eller sjukdom som har krävt läkarbehandling kan barnet ha rätt till ersättning, om ärret finns kvar ett år efter att det uppkom. Det kan till exempel vara ett synligt ärr i ansiktet efter en olyckshändelse eller ett ärr på magen efter en operation.
Visa hela svaret

You might be interested:  Ont I Fötter Och Knän Efter Graviditet?

Hur många barn kan man få med kejsarsnitt?

Förlossningssätt – Omkring vart sjätte barn (17 procent) föds med kejsarsnitt. Av dessa är drygt hälften planerade kejsarsnitt och knappt hälften akuta. Drygt 6 procent av alla vaginala förlossningar avslutas med hjälp av sugklocka. Det är vanligare hos förstföderskor (11,5 procent).
Visa hela svaret

Kan man träna bort delade magmuskler?

Träning efter graviditet – Vanligtvis så läker kroppen och delningen förminskas efter de första två månaderna efter en graviditet men de flesta av oss behöver ge kroppen lite hjälp på traven för att hitta tillbaka och få en bra bålstabilitet och för att undvika framtida rygg- och bäckenproblem.

Om man har en diastas är det än mer viktigt att träna på rätt sätt så att man inte får en större separation, vilket kan göra det ännu svårare att få den återställd. Det är alltså viktigt för alla som börjar att träna efter en graviditet att träna på ett rätt och säkert sätt! Genom att träna på rätt sätt så stimulerar man läkningen av diastasen samt återfår ett bättre hållningsmönster och ökad elasticitet i muskulaturen så att magen kan dra ihop sig igen.

I början måste man medvetet aktivera de djupa bukmusklerna för att återfå rätt timing mellan djupa och ytliga magmuskler igen. Efter hand skall dessa muskler själva koppla på och aktiveras utan att du ska behöva tänka på dem.
Visa hela svaret

När krymper magen efter förlossning?

Blödningar och avslag – Avslag är sårvätska från ytan i livmodern där moderkakan har suttit. Första dagen blöder du förhållandevis rikligt och klarrött. Därefter blir ditt avslag allt mer brunaktigt för att till slut bli helt ljust och genomskinligt. Blödningen kan öka och bli mer klarröd efter att du har åkt hem från BB eftersom du rör dig mer aktivt.

Larröd blödning med eventuella mindre klumpar kan förekomma den första veckan, men brukar inte fortsätta. Behöver du byta binda oftare än en gång i timmen blöder du för mycket. Ditt avslag upphör oftast efter 6-8 veckor. Ungefär lika lång tid tar det för din livmoder att återgå till sin normala storlek.

Under den tid du har avslag ska du inte bada i badkar, på badhus eller i havet. Duscha gärna ofta, men undvik tvål för att inte störa den normala bakteriefloran i underlivet. Du ska inte använda tampong under denna tid, utan enbart binda.
Visa hela svaret

Kan magmuskler spricka?

Bukplastik för delade magmuskler Kvinnor som varit gravida är den vanligast drabbade gruppen. Upp till var tredje kvinna (numera hävdas att i princip alla får delade magmuskler, men det är inte alla som upplever problem av det) som fött barn drabbas; mer eller mindre allvarligt.

 1. När bebisen kommit och kroppen i övrigt återhämtat sig efter graviditeten är det inte helt ovanligt att magmusklerna inte går tillbaka helt i den position de var tidigare.
 2. Efter ca ett år är de flesta mammorna helt återställda igen men ibland går inte de yttre magmusklerna helt ihop igen.
 3. Det kan visa sig genom att magen putar ut och när man trycker på magen kan det kännas lite obehagligt.

En av bukmusklernas uppgifter är nämligen att tillsammans med bindväven hålla de inre organen på plats, och när det inte funkar som det ska kan det kännas och ibland till och med göra lite ont. Är mellanrummet mer än 3 cm och inte vill växa ihop igen så går det under benämningen rektusdiastas – delade magmuskler; eller Diastasis Recti som är den korrekta benämningen.

 • Älskade att vara gravid, älskar min bebis men älskar inte att min mage fortfarande putar ut! Kvinnor som varit gravida och kanske överviktiga både innan och under graviditeten är de som oftast drabbas av rektusdiastas.
 • Det drabbar också oftare mammor till stora bebisar eller tvillingar.
 • Delade magmuskler är inte farligt och efter ett tag brukar det återställas igen – det finns bra träningsmetoder som stärker och så småningom växer musklerna ihop av sig själva.

Oftast. Är det rektusdiastas jag drabbats av? Fem vanliga symtom.

Svagare magmuskler Tyngdkänsla Det gör lite ont över magen Ont i ryggen Det är inte helt ovanligt att man även får psykiska symtom. Magens utseende tillsammans med deobehag som kan uppstå får en del att känna sig självmedvetna och man upplever en försämrad livskvalitet på grund av de kroppsliga och estetiska förändringar som en diastas kan innebära.

Visa hela svaret

När går magen ner efter förlossningen?

Efter förlossningen börjar de dra ihop sig igen. Men många är svaga i magen de första månaderna. Du behöver träna för att musklerna ska växa ihop och för att bli stark igen. För en del växer inte magmusklerna ihop ordentligt.
Visa hela svaret