Ont I Händerna Efter Graviditet?

Ont I Händerna Efter Graviditet
De Quervains syndrom De Quervains syndrom eller senskideinflammation innebär att det gör ont i handleden på den sidan där tummen sitter. Det gör ont framför allt när du rör på tummen och beror på att du har fått en inflammation i en senskida. Senskidan till tummens sträcksenor är inflammerad och förtjockad om du har de Quervains syndrom.

Sjukdomen kan gå över av sig själv, men det krävs ofta en operation för att du ska bli bra. De Quervains syndrom är vanligt. Orsaken till är inte känd men upprepade, ensidiga rörelser med handen och tummen är troligtvis en av anledningarna. En annan orsak tros vara hormonförändringar i kroppen. Du kan till exempel få sjukdomen efter att du har fött barn.

Du får ont i handleden på den sidan där tummen sitter om du har de Quervains syndrom. Det gör ont ner mot tummen och känns som mest när du rör på den. Det kan också vara svårt att lyfta och greppa tag om föremål. När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du har ont och har svårt att använda handen.

Många mottagningar kan du kontakta genom att, Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp med att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Sjukdomen kan gå över av sig själv om du har möjlighet att vila handen. Det är enklare att vila handen med hjälp av en stödskena. Skenan bör du prova ut inom sjukvården för att den ska göra bäst nytta.

Du kan få prova en så kallad handortos som avlastar hos en arbetsterapeut eller fysioterapeut. Du kan prova att ta som också motverkar inflammationen om du har väldigt ont, så kallade NSAID. Du kan få läkemedlen utskrivna av läkare eller köpa receptfritt på apotek.
Visa hela svaret

När släpper karpaltunnelsyndrom efter graviditet?

Gravidas besvär försvinner – Om du har fått besvär under din graviditet försvinner symtomen oftast en tid efter förlossningen. Du kan tillfälligt använda ett handledsstöd som gör att det känns bättre.
Visa hela svaret

Vad är de Quervains syndrom?

Tillståndet kalls även stenoserande tendovaginit och är ett smärttillstånd över första senfacket där senorna som för ut tummen från handen löper. Inflammationen ger smärta vid rörelser i tummen. Det kan orsaka problem med att lyfta, greppa, ta ett mjölkpaket etc. Smärtan lokaliseras på handens ryggsida ovanför tumbasen.
Visa hela svaret

Varför har jag ont i handen?

En vanlig orsak är en fraktur eller stukning efter en olycka. Upprepad belastning på handleden på grund av repetitiva rörelser kan göra att den blir inflammerad och att du får ont. Du kan också få ont på grund av sjukdomar såsom artros, reumatoid artrit eller karpaltunnelsyndrom.
Visa hela svaret

Vad är Senskideinflammation?

Tendonitis När du drabbas av senskideinflammation innebär det att muskler och senor i handen eller handleden har blivit inflammerade. Det är inte farligt men det gör ont. Ibland kan du till och med känna, eller höra, ett knarr i lederna. Smärtan kan komma plötsligt som följd av en specifik händelse eller smyga sig på och förvärras efter långvarig överbelastning.

Om du har ont i handleden, i handen eller runt tummen vid rörelse så kan det finnas risk att du lider av senskideinflammation. Senorna i fingrarna och handleden löper genom smala senskidor från underarmens muskler och vidare till benet där de är fixerade. Senskideinflammation är, precis som det låter, en inflammation i senskidan som senan ska glida i.

Senan kan då inte löpa lika smidigt som den gör under normala förhållanden och det kan göra ont. Oftast resulterar det i smärta i handen, handleden eller tummen. Senskideinflammation kallas även för De Quervains syndrom. Diagnosen är uppkallat efter den schweiziska läkaren Fritz de Quervain, som först beskrev sjukdomen. Ont I Händerna Efter Graviditet Även om båda tillstånden liknar varandra så finns skillnader. Tendinit uppstår när en sena som förbinder ben med muskler blir inflammerad, vilket leder till svullnad och smärta. Det sker främst som en följd av repetitiva rörelser vid idrott eller på arbetsplatsen.

Senskideinflammation innebär att senskidan, som senan löper i, drabbats av inflammation och det kan orsaka smärta och låsningar i fingrar.Man kan alltså drabbas av inflammation i senan, senskidan, eller inflammation i både sena och senskida samtidigt. Källa:

De primära symtomen när man lider av senskideinflammation är smärta i handen. Smärtan förvärras när man använder handen och handleden aktivt. I de flesta fall kommer smärtan att upplevas på tumsidan av handen då det oftast är där inflammationen sitter.

Om du fortsätter att använda din hand utan att ge den vila eller göra övningar, kommer du förvärra inflammationen och orsaka ytterligare skada. I värsta fall kan du känna så kraftig smärta i tummen och handleden att du inte kan använda handen alls. I vissa fall kan du uppleva ett knarrande ljud när du rör handen.

Det kan låta som golvbrädorna i en gammal skräckfilm, vilket kan vara lite skrämmande. Detta är ofarligt även om det är obekvämt. Det är viktigt att betona att dessa tillstånd inte på något sätt orsakar allvarliga eller livshotande symtom. De gör bara riktigt ont. Ont I Händerna Efter Graviditet Senskideinflammation är ett mycket vanligt tillstånd som kan drabba vem som helst. Smärtan beror på irritationen som uppstår när senskidorna i handleden blir inflammerade. Inflammation orsakas inte av bakterier utan det handlar om en irritation som uppstår till följd av överbelastade muskler och senor i hand och handled.

Senskideinflammation uppstår oftast till följd av någon av dessa tre orsaker: 1. Ett slag eller en stöt som skadar senskidor eller senor i hand och arm.2. Akut överbelastning av tummen eller handleden.3. Ensidigt och repetitivt arbete, vilket med tiden skapar en överansträngning i hand och handled. I förhållande till det senare alternativet så är det tydligt att vissa yrkesgrupper löper större risk att drabbas.

Det kan vara målare, städpersonal eller andra med mycket fysiskt och repetitivt arbete. Du riskerar också att drabbas om du dagligen sitter vid datorn och utför skrivbordsarbete utan rätt arbetsställning. Det kan innebära stor belastning på kroppen – och därmed även armarna och handlederna – om man till exempel arbetar vid ett bord som inte har rätt höjd.

Älla: Om skadan redan har uppstått, och du har ont i tummen eller ont i händerna, kommer behandling till stor del handla om att avlasta så att inflammationen kan gå över av sig själv. Då är det mycket viktigt att du håller handen stilla så mycket som möjligt och inte ägnar dig åt någon form av fysisk aktivitet eller träning som innebär rörelse av handen.

You might be interested:  Hur Fort Kommer Illamående Vid Graviditet?

Om du arbetar med fysiska repetitiva rörelser och de orsakar smärta i tumme eller hand så bör du försöka hitta alternativa arbetssätt. Utöver att vila så kan du underlätta läkningsprocessen genom att använda stödbandage eller kompresser för att minska ansträngningen i det utsatta området.

 • Ibland kan också smärtstillande medel, NSAID hjälpa.
 • När smärtan avtar kan du börja göra övningar med mycket begränsad belastning för att stärka musklerna i det inflammerade området.
 • Någon form av stödbandage eller stödskena kan också användas när du börjar styrketräna.
 • Det finns även medicinska behandlingar som du kan prova om det inte räcker med vila.

Fungerar inte smärtstillande medicin kan det bli aktuellt med en kortisonspruta för att dämpa inflammationen. I värsta fall kan det krävas en operation där man öppnar senskidan för att göra den större så att senan lättare glider igenom. Källa: Ont I Händerna Efter Graviditet Förutom att ge handen vila, finns det en rad övningar som du själv kan göra för att förebygga tendinit och senskideinflammation. Övningarna består i första hand av uthållighetsträning för muskler och senor i de utsatta delarna av dina händer. Du kan hitta många olika övningar på nätet, men det är alltid bra att prata med en sjukgymnast eller arbetsterapeut som har en djupare kunskap och insikt i dina specifika förutsättningar.

 • Även om du redan upplever smärta så kan du fortsätta använda dina armar, handleder och händer.
 • Det är dock viktigt att du är försiktig och inte gör skadan värre genom att överbelasta ytterligare.
 • Normal ömhet och muskelvärk vid lätt överansträngning avtar inom en till två timmar.
 • Håller det i sig längre än så finns det risk att du pressar kroppen för mycket.

Då är det viktigt att du och vilar händerna. Du kan fortfarande röra på dig genom en helt vanliga promenader eller cykelturer. Källa: & Ont I Händerna Efter Graviditet : Tendonitis
Visa hela svaret

Hur vet man om man har karpaltunnelsyndrom?

SYMTOM – I många fall uppträder besvären gradvis ökande. Typiska symtom är domningar och nedsatt sensibilitet i medianusinnerverat område, d v s framför allt volart i tumme, pek- och långfinger samt radialt i ringfingret (se Figur 1). Besvären beskrivs ofta som stickande, pirrande och brännande, men ibland som mer eller mindre konstant smärta.

 • Typiskt är nattliga besvär då man i sömnen ofta sover med flekterad handled, vilket förtränger karpaltunneln ytterligare.
 • Besvären avtar oftast av att patienten vaknar och skakar på handen.
 • Det är viktigt att kontrollera att domningarna anamnestiskt är i medianusinnerverat område distalt om karpaltunneln.

Fumlighet, svårighet med finmotoriska grepp i de medianusinnerverade radiala fingrarna är andra symtom. Ont I Händerna Efter Graviditet Figur 1. Handens sensoriska innervation.N. Ulnaris – grön; N. medianus – röd; N. Radialis – blå. (Illustration: Kajsa Huss)
Visa hela svaret

Kan karpaltunnelsyndrom gå över av sig själv?

När och var ska jag söka vård? – Med hjälp av egenvård brukar besvären gå över och de flesta som har karpaltunnelsyndrom behöver inte söka vård. Om du har besvär som inte försvinner inom ett par veckor eller snabbt förvärras, som till exempel domningar, fumlighet och/eller nedsatt kraft kan du vända dig till en vårdcentral.
Visa hela svaret

Vad ska man göra när man har ont i handen?

Behandling – När det rör sig om överansträngning försvinner besvären oftast av sig själva. Det är bra att vila handen så mycket som möjligt – särskilt från repetitiva rörelsemönster, om det är sådana som orsakat problemen. Ibland kan det hjälpa att hålla handen i högläge.

Öppet dygnet runt Kort väntetid Kostnadsfritt för barn 95% patientnöjdhet Vård i appen och på webben

★★★★★ 4.8 av 5 i betyg på App Store
Visa hela svaret

Hur känns inflammation i handen?

Symptom vid inflammation i handleden – Inflammation i handleden orsakar oftast en molande smärta i handleden vid rörelse och belastning. Oftast så är man trycköm över det inflammerade området vid beröring och det är inte ovanligt att området lokalt för lätt värmeökning och även i vissa fall rodnad.

 1. En inflammerad handled upplevs ofta som svagare än normalt vid försök att belasta handleden normalt.
 2. Raftlösheten orsakas ofta av smärtan som utlöses av inflammationen i handleden vid belastning.
 3. Vid kraftigare inflammationer kan även senknarr förekomma över hand och handled.
 4. Handleden kan även lätt svullnad vid lokala inflammationer i handleden.

En svullen handled innebär ofta att rörelsen i handleden blir nedsatt och att handleden känns stelare framförallt efter en tids vila eller nattsömn.
Visa hela svaret

Hur känns artros i handleden?

Vanliga symptom. Smärta, värk, stelhet, nedsatt rörlighet, svullnad och/eller nedsatt kraft i handleden. Symptomen förvärras av belastning. Vid uttalad artros kan man även ha vilovärk och handleden kan se deformerad ut.
Visa hela svaret

Varför har jag ont i fingrarna?

Möjliga orsaker – Smärta i fingrar och händer kan kännas av när du håller eller tar tag i saker och ting. Ibland kan du också få ont i fingrar och fingerleder vid böjning. En vanlig anledning kan vara överbelastning eller överansträngning. Detta är helt ofarligt och brukar oftast gå över av sig självt efter vila och avlastning.

 1. Det finns inga vetenskapliga bevis på att det är farligt att knäcka fingrarna.
 2. Men om du tar i för hårt eller drar leden i fel riktning kan det leda till skador.
 3. Artros kan orsaka värk i fingrarna och händerna.
 4. Du kan få ont i fingerlederna med stela fingrar speciellt på morgonen.
 5. Efter längre tids besvär kan du även uppleva värk nattetid samt smärtutstrålning i underarmen.

Artros beror på att brosket i kroppens leder bryts ned snabbare än det byggs upp. Behandlingen går främst ut på fysioterapi. Om du upplever kraftig värk kan du använda smärtlindrande läkemedel.
Visa hela svaret

Kan man massera bort karpaltunnelsyndrom?

Så tränar du efter operationen – Bandaget plockas bort och stygnen tas efter ca 14 dagar. Därefter är det bra att använda handen efter förmåga, massera och ta på ärret för att undvika överkänslighet.
Visa hela svaret

Kan reumatism börja i ett finger?

Reumatiska knutor – Utöver besvär i leder, senor och muskler kan du få andra symtom, till exempel så kallade reumatiska knutor eller noduli i underhuden. De kan uppstå där det är ett tryck mot huden, till exempel på armbågarna eller på fingrarna. Forskarna tror att knutorna uppstår av att blodkärlen i underhuden inflammeras och bildar ärr.

Knutorna är inte skadliga men kan ibland göra ont. De kan opereras bort, men kommer ofta tillbaka. När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du misstänker att du har ledgångsreumatism. Då kan du boka läkartid och få en bedömning. Du ska kontakta vårdcentralen eftersom det är viktigt att du får behandling om du har diagnosen ledgångsreumatism.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha och hjälp med var du kan söka vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Försök att röra på dig så mycket som möjligt även om du har ont. Du kan ofta fortsätta med dina fritidsintressen som förut trots ledgångsreumatism.

Men det är klokt att undvika alltför tuffa aktiviteter när du har mycket besvär av sjukdomen, till exempel en del bollsporter, slalomåkning och gympa med hoppövningar, eftersom dessa aktiviteter kan ge för stora påfrestningar på lederna. Tillsammans med en arbetsterapeut kan du diskutera dina svårigheter och få förslag på sådant som kan underlätta tillvaron.

Det finns hjälpmedel att använda om sjukdomen gör att du inte kan göra en del saker.
Visa hela svaret

You might be interested:  När Kan Man Se Graviditet?

Hur känns tumbasartros?

Artros i tummen I kroppens leder finns brosk som gör leden stadiga och möjliggör att skelettets ben kan glida mot varandra. Artros innebär att brosket bryts ner snabbare än det byggs upp. De flesta som får artros är äldre än 50 år. Artros i leden mellan tummens mellanhandsben och handledsben kallas tumbasartros och brukar kännas när du rör på tummen.

 1. Orsaken till sjukdomen är oftast okänd, men risken ökar efter skador.
 2. Det är oklart om någon form av träning hjälper eller förebygger.
 3. Om du har artros i leden mellan tummens mellanhandsben och handledsbenet kallas det för tumbasartros.
 4. Läs mer om,
 5. Tumbasartros kan ge besvär när du rör tummen.
 6. Tummen kan bli stel och svår att röra, och du kan bli svullen över leden.

Artrosen kan göra att det gör ont och att du får svårt att greppa med tummen. Smärtan kan leda till att du får svårt att ta i med full kraft när du ska lyfta något tungt. Läs mer om, Om du har svårt att till exempel lyfta tunga saker kan en arbetsterapeut eller en fysioterapeut göra en utredning och ge dig råd om som underlättar vardagen.

En steloperation som begränsar rörligheten, men behåller kraften i tumgreppet och pekfingergreppet. En senplastikoperation, där rörligheten behålls medan kraften blir något nedsatt. En operation där en konstgjord led blir inopererad.

Ernesto Martinez, 1177.se, nationella redaktionen Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm Kari Toverud, certifierad medicinsk illustratör : Artros i tummen
Visa hela svaret

Hur vet man om man har artros?

Symtom på artros – Symtom på artros är i allmänhet molande värk som blir värre vid rörelse och som lindras vid vila. När sjukdomen framskrider kan smärtan bli konstant och den kan besvära också under natten. Lederna är stela på morgonen och det kan vara besvärligt att sätta sig i rörelse till exempel när man har suttit.
Visa hela svaret

Vilka fingrar domnar vid karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom uppstår när det blir ett tryck på medianusnerven i karpaltunneln i handleden. Tidiga symptom är domningar nattetid i tumme, pek- lång- eller ringfinger. Senare utvecklas symptomen till återkommande eller konstanta domningar och stickningar i fingrarna även dagtid, med tillägg av svaghet och fumlighet i handen. I sena stadier tillkommer värk.
Visa hela svaret

Vad förvärrar karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom | Rekommendationer och indikatorer Senast uppdaterad: 2010-06-01

Vid karpaltunnelsyndrom och utförd åtgärd frigöring av inklämd perifer nerv vid handled där arbetsbelastningen innefattar lätt belastning rekommenderas sjukskrivning upp till 3 veckor på heltid. Vid lindrigt karpaltunnelsyndrom där arbetsbelastningen innefattar lätt belastning rekommenderas ingen sjukskrivning. Vid svårt karpaltunnelsyndrom där arbetsbelastningen innefattar hög belastning rekommenderas sjukskrivning på heltid upp till 4 veckor. Vid karpaltunnelsyndrom och utförd åtgärd frigöring av inklämd perifer nerv vid handled där arbetsbelastningen innefattar måttlig belastning rekommenderas sjukskrivning upp till 4 veckor på heltid. Vid karpaltunnelsyndrom och utförd åtgärd frigöring av inklämd perifer nerv vid handled där arbetsbelastningen innefattar hög belastning rekommenderas sjukskrivning upp till 2 månader på heltid. Vid medelsvårt karpaltunnelsyndrom där arbetsbelastningen innefattar hög belastning rekommenderas sjukskrivning på heltid upp till 2 veckor.

Det finns en spännvidd för hur en given sjukdom påverkar olika individers arbetsförmåga och förmåga att utföra olika aktiviteter. Därför måste bedömningen av arbetsförmågan ske individuellt utifrån individens unika förutsättningar och sysselsättning. Lättare karpaltunnelsyndrom påverkar inte funktionen.

 1. Svårare fall medför försämrad handmotorik och -kraft.
 2. Hänsyn bör tas till om den drabbade handen är den dominanta.
 3. Överväg operation om syndromet inte förbättrats inom 6 veckor, framför allt om patienten har motoriskt bortfall.
 4. Efter operation försvinner domningarna ofta omgående men det kan ta flera månader innan kraft och tillfredsställande känsel återkommer.

Karpaltunnelsyndrom som uppträder under graviditeter brukar i regel försvinna helt efter förlossningen. Inflammation i senskidor i handleden vid reumatiska sjukdomar kan ge karpaltunnelsyndrom som oftast går tillbaka efter lokal kortisoninjektion. Karpaltunnelsyndrom kan förvärras av arbete med vibrerande verktyg och ensidig tung handbelastning.

För att hindra att sjukdomen tilltar, och för att minska besvären, måste denna typ av arbeten minskas eller helt upphöra beroende på hur utvecklade patientens symtom är. Det kan då bli aktuellt med arbetsbyte. Om man inte lyckas få effekt av behandling kan patienten ha annan bakomliggande sjukdom som diabetes, cervical rizopati, reumatisk sjukdom eller hypothyreos.

Dessa sjukdomar behöver behandlas och vara under god kontroll för att minska symtomen från händerna. Karpaltunnelsyndrom orsakas av en nervinklämning i handleden. Symtomen är smärta, domningar och stickningar och efterhand även nedsatt känsel, fumlighet och svaghet i tumme, pek- och långfinger.

 • Behandlingen är farmakologisk, arbetsterapeutisk och i många fall kirurgisk.
 • Arpaltunnelsyndrom kan medföra smärta, domningar och stickningar i hand och handled.
 • Dessa problem förekommer framför allt under natten och kan då påverka sömnen.
 • Tillståndet ger nedsatt rörlighet, styrka och koordination framförallt i tumme, pek- och långfinger.

Efterhand uppstår nedsatt känsel och nedsatt förmåga att känna temperatur, vibration och tryck. Karpaltunnelsyndrom medför nedsatt finmotorik (exempelvis att greppa om, plocka upp och hålla fast föremål) och svårigheter att använda hand och arm. Tillståndet kan innebära svårigheter att lyfta och bära föremål från en plats till en annan.

Förmågan att skriva på tangentbord eller skriva för hand kan påverkas vid uttalade besvär. Vid bedömning av arbetsförmåga ska hänsyn tas till om tillståndet gäller dominant (höger för högerhänta, vänster för vänsterhänta) eller icke dominant sida, förutsatt att detta är relevant för det arbete som är aktuellt.

En tid efter operation kvarstår svårigheter att belasta hand och handled. Diskutera anpassning av arbetsuppgifter. Invänta läkning av operationssår, därefter träning. Har du frågor eller synpunkter om försäkringsmedicinskt beslutsstöd? Läs mer om hur du kan,
Visa hela svaret

Varför får jag domningar i händerna?

Det är relativt vanligt att då och då under livet drabbas av problem med armar, händer eller fingrar. Värk, domningar, eller stickningar kan uppstå, och det kan bero på många olika saker. Det kan bero på förslitning, inklämda nerver, felställningar i kroppen eller ensidigt arbete.
Visa hela svaret

Kan man få ersättning för karpaltunnelsyndrom?

Färre får ersättning för arbetssjukdomar – När det gäller sjukdomar orsakade av arbetet är siffrorna mindre pålitliga, påpekar Michel Normark. Det tar ofta lång tid för en arbetssjukdom att visa sig. Reglerna för hur man ska bedöma en arbetssjukdom har också ändrats flera gånger.

 1. Det finns ändå en tydlig trend att antalet godkända arbetssjukdomar minskar.
 2. Den trenden har hållit sig åtminstone sedan 2002.
 3. Då godkände Försäkringskassan totalt 1 990 arbetssjukdomar.
 4. R 2011 godkändes bara en dryg tiondel så många, 244 stycken.
 5. Den vanligaste diagnosen för arbetssjukdom för män är hörselnedsättning orsakad av buller.

Därefter följer vibrationsskador och smärta eller domningar i handen, så kallat karpaltunnelsyndrom. För kvinnor är hudsjukdomar, till exempel eksem, den vanligaste arbetssjukdomen att få ersättning för. Därefter är det karpaltunnelsyndrom och infektionssjukdomar, som man till exempel kan få genom smitta.

När det gäller arbetssjukdomar, så beviljar AFA Försäkring bara ersättning i de fall då Försäkringskassan redan godkänt att det är fråga om en arbetssjukdom. Undantagen är sådana arbetssjukdomar som är godkända av ILO, International Labour Organisation, FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor.

Graviditetsvecka 5 – barnmorskan berättar vad som händer när du är gravid i vecka 5

ILO har en lista över arbetssjukdomar som Sverige och många andra länder använder sig av. Där ingår till exempel bullerskador och vibrationsskador. Men inte de två vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivning: psykiska besvär och muskuloskeletala sjukdomar, alltså det som i dagligt tal brukar kallas smärta i nacke, axlar och rygg.
Visa hela svaret

You might be interested:  Uppsägning På Grund Av Graviditet?

Hur länge är man sjukskriven efter karpaltunnelsyndrom?

Sjukskrivningstid om 3 – 4 veckor är vanligt förekommande. Man ska undvika att belasta handen (tungt eller repeterande) de första 4 veckorna efter operationen. OPERATIONSRESULTAT Som regel goda, man brukar kunna återgå till önskad aktivitet.
Visa hela svaret

Hur vet man om man har artros i fingrarna?

Artros i hand och fingrar – Vid artros i handens leder kan du få ont i lederna, som kan bli svullna och stela. Det kan göra att du får svårare att greppa saker och blir svagare i handen än tidigare. Du kan också få knölar runt fingrarnas ytterleder. Man kan även ha artros i handleden, med smärta och stelhet som följd.
Visa hela svaret

Kan man massera bort karpaltunnelsyndrom?

Så tränar du efter operationen – Bandaget plockas bort och stygnen tas efter ca 14 dagar. Därefter är det bra att använda handen efter förmåga, massera och ta på ärret för att undvika överkänslighet.
Visa hela svaret

Kan man träna bort karpaltunnelsyndrom?

Stretch av handleden – Karpaltunnelsyndrom övning 3 – Den här sista övningen är den djupaste stretchningen av de tre seten:

 • Sträck ut armen rakt framför dig med handflatan uppåt.
 • Böj handleden bakåt så att fingrarna pekar mot golvet.
 • Ta din andra hand och böj försiktigt handleden så långt du kan tills du känner stretchningen i underarmen.
 • Håll kvar i minst 15 till 30 sekunder. Upprepa 2 till 4 gånger.
 • Byt arm och upprepa övningen.

Stretching är en viktig del i alla hälsosamma rutiner och du behöver inte bara begränsa dig till dessa övningar. Varje del av din kropp drar nytta av den ökade cirkulationen, rörelsen och rörligheten som stretchingen kan ge.
Visa hela svaret

Hur länge ont efter karpaltunnelsyndrom?

Man kan besväras av svullnad och nedsatt handstyrka i 3–6 månader efter operationen. Under denna tid kan även ökad känslighet i ärret förekomma. Kontakta arbetsterapeut om problem med rörlighet, svullnad, smärta uppstår. Efter stygntagning läker huden un- derifrån.
Visa hela svaret

Vad kan man göra för att lindra karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom – orsak, symtom och behandling – Doktor.se Karpaltunnelsyndrom Karpaltunnelsyndrom är ett tillstånd där den nerv som går till fingrarna kläms ihop vid handleden. Det gör att kan domna och du får svårare att använda händerna. Det är ganska vanligt och brukar med tiden gå över.

 • Arpaltunneln är en trång kanal genom handleden som begränsas av benen i handloven och ett kraftigt ledband.
 • Härigenom går blodkärl, senorna till de muskler som böjer fingrarna och den så kallade medianusnerven.
 • Det är den nerv som går till tummen, pekfingret, långfingret och delar av ringfingret.
 • Vid karpaltunnelsyndrom kläms medianusnerven ihop i karpaltunneln.

Orsaken till att nerven trycks ihop vid karpaltunnelsyndrom är svullnad i området, som gör att utrymmet i tunneln minskar. Svullnaden kan i sin tur ha flera orsaker:

och andra hormonförändringar gör att vätska ansamlas i kroppen som därför svullnar. Skador i handleden, både mjukdelsskador och benbrott, kan orsaka svullnad i karpaltunneln. och inflammatoriska ledsjukdomar i handlovens leder kan göra att mjukdelarna runt om svullnar. Inflammation i böjsenornas hinnor kan göra att de svullnar.

Karpaltunnelsyndrom är vanligare om du har någon av följande sjukdomar: Andra orsaker kan vara:

att du använt vibrerande verktyg att du gjort upprepade rörelser med handen

Det är också ganska vanligt att det inte går att hitta någon förklaring till varför medianusnerven utsatts för ett ökat tryck. Typiska symtom på karpaltunnelsyndrom är att:

du får nedsatt känsel i fingrarna du får domningar och stickningar i hand och fingrar du blir fumlig och lättare tappar saker du får svårt att greppa små föremål du blir svag i tummen

Ibland kan stråla hela vägen upp mot axeln och vissa får torrare händer än normalt. Det är vanligare att den hand du använder mest drabbas, men du kan också få besvär i den andra handen, eller i båda händerna. Tänk på följande för att minimera dina besvär från karpaltunneln:

Undvik att överbelasta händerna. Se till att ta en paus om du känner dig trött i händer eller armar. Att vila en stund eller byta aktivitet kan lindra besvären. Avlasta den hand du använder mest, genom att träna på att använda den andra handen för vissa uppgifter. Använd handledsstöd under natten. Det hjälper till att hålla handlederna raka så att inte nerven kommer i kläm och besvären förvärras. Handledsstöd finns att köpa på apotek.

Karpaltunnelsyndrom kan behandlas på olika sätt, beroende på hur stora dina besvär är och vad som passar för just dig:

Speciellt utformade handledsstöd med en hård skena hjälper till att hålla handlederna i ett viloläge och förhindrar att handleden böjs. De kan användas antingen bara på natten eller hela dygnet, utifrån behov. En arbetsterapeut kan hjälpa dig att prova ut och göra en sådan skena. – du kan till exempel få hjälp med övningar du kan göra för att minska besvären. Inflammationshämmande läkemedel kan ibland hjälpa till om senorna i handleden är inflammerade. Injektion av kortison i vävnaden kring karpaltunneln kan hjälpa till att minska inflammation och svullnad och därmed besvären, till exempel för personer med reumatisk sjukdom. Det hjälper dock vanligen bara tillfälligt. Operation kan behövas om du har långtgående eller svåra besvär trots annan behandling. En kirurg skär då av det ledband som täcker karpaltunneln, så att trycket på nerven minskar. När det avskurna ledbandet läker av sig själv efter operationen, bildas ny vävnad i snittet som binder ihop de två avskurna delarna. Det gör att ledbandet blir lite längre än innan och nerven får mera plats. Operationen tar bara ca femton minuter.

Här är några saker att tänka på om du fått kirurgisk behandling av syndromet:

När bedövningen släpper efter operationen kan det göra ont under några dagar, men oftast räcker det med receptfria smärtstillande läkemedel för att lindra smärtan. Efter operationen är det viktigt att vara försiktig med handen och att undvika överbelastning för att besvären inte ska komma tillbaka. Det är olika hur lång tid det tar att bli bra efter en operation. Domningen är ofta det första som försvinner, medan det kan ta några månader att bli av med kraftlösheten och fumligheten. Trots operation kan besvären komma tillbaka. Till exempel om du har och lätt svullnar upp, eller om du blir igen.

Ibland används även så kallad manuell terapi, vilket innebär att en naprapat eller kiropraktor ger behandling med sina händer, för att förbättra utrymmet i karpaltunneln och minska trycket på nerven. Det finns inga övertygande vetenskapliga bevis för att behandlingen hjälper.

 • Arpaltunnelsyndrom på grund av graviditet går ofta över efter förlossningen.
 • För de flesta räcker det med egenvård för att bli av med besvären, men sök vård om egenvården inte hjälper.
 • Du bör också söka vård om du har besvär med domningar, fumlighet eller minskad styrka som inte går över på några veckor eller som snabbt förvärras.

Hos oss arbetar erfarna fysioterapeuter, sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig att bedöma dina symtom, ge rådgivning och behandling. Vi har även på ett flertal orter som du kan vända dig till för behandling. : Karpaltunnelsyndrom – orsak, symtom och behandling – Doktor.se
Visa hela svaret