Olika Sätt Att Skydda Sig Mot Graviditet?

Olika Sätt Att Skydda Sig Mot Graviditet
Sexuell hälsa Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar. Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet.

Preventivmedel – skydd mot graviditet Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar om de används på rätt sätt. Akuta metoder – kopparspiral och akut-p-piller Det finns två sätt att minska risken att bli gravid efter att du har haft ett oskyddat vaginalt samlag.

Det ena sättet är att sätta in en kopparspiral. Det andra sättet är att ta ett akut-p-piller. Avbrutet samlag Avbrutet samlag innebär att penisen dras ut från slidan innan utlösning. Det är inte en effektiv metod. Femidom En femidom är en invändig kondom gjord av mycket tunn plast eller latex.

Du sätter in femidomen i slidan eller ändtarmsöppningen innan du ska ha samlag. Femidom skyddar mot könssjukdomar eller graviditet. Kondom En kondom är ett skydd av mycket tunt gummi eller plast som du kan sätta på en penis eller en dildo om du ska ha samlag. Kondom är ett enkelt sätt att minska risken för överföring av könssjukdomar vid samlag.

Det är även ett enkelt sätt att undvika graviditet vid samlag som kan leda till graviditet. Mellanpiller och minipiller Mellanpiller och minipiller är preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. De innehåller hormonet gestagen. Pessar Ett pessar ser ut som en liten skål av silikon.

Du smörjer in den med pessargel och sätter in pessaret i slidan så att det täcker livmodertappen. På detta sätt förhindras spermier att ta sig in till livmodern. P-piller P-piller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. P-piller ger ett effektivt skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

P-plåster P-plåster ger ett effektivt skydd mot graviditet om det används på rätt sätt. P-ring P-ring är ett preventivmedel som du själv sätter in i slidan. P-ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter. P-ring ger ett effektivt skydd mot graviditet när den används på rätt sätt.

 • P-spruta En P-spruta innehåller en hög dos av hormonet gestagen.
 • Du får sprutan i skinkan var tredje månad.
 • Den ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet.
 • P-stav P-stav är ett preventivmedel mot graviditet som sätts in under huden på överarmen.
 • Staven är av mjuk plast och ungefär lika stor som en tändsticka.

Den ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet. Säkra perioder Säkra perioder betyder att du undviker att ha samlag de dagar när risken att bli gravid är som störst. Det är inte en effektiv metod. Sterilisering Sterilisering innebär att du genom en operation tar bort möjligheten att bli gravid eller göra någon gravid.

Varken sexlusten eller förmågan till ett aktivt sexliv påverkas av att du steriliserar dig. P-appar och p-datorer Du kan använda p-appar och p-datorer för att räkna ut när det är som störst risk att bli gravid. Graviditet Här kan du läsa mer om vad som händer under graviditeten. Du kan bland annat läsa om hälsa, undersökningar, besvär och vad som händer i livmodern vecka för vecka.

Skydd mot könssjukdomar Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.
Visa hela svaret

Hur blir man inte gravid utan preventivmedel?

Preventivmedel efter förlossning och under tiden du ammar – De flesta preventivmedel går bra att använda när du ammar. och ska däremot inte användas under de sex första veckorna efter att du har fött barn. Det beror på att det finns en ökad risk för att få en blodpropp efter en förlossning.

barnmorskemottagning vårdcentral gynekologisk mottagning mottagning för sexuell hälsa ungdomsmottagning.

Hur effektiva är de olika metoderna? Det kan ibland vara svårt att veta exakt hur effektiv en metod är. Det beror delvis på hur noga du följer anvisningarna, men också på vilken metod du väljer.

Långverkande metoder som eller är de mest effektiva preventivmedlesmetoderna. är den enda riktigt effektiva preventivmetoden för dig som har penis och pung.Du kan läsa mer om hur effektivt ett preventivmedel är i artikeln för just det preventivmedlet.

Vad kostar preventivmedel? Olika preventivmedel kostar olika mycket. Preventivmedel inom läkemedelsförmånen är kostnadsfria för unga upp till 21 år. Det gäller till exempel p-piller, p-stav och hormonspiral. Detta gäller i hela landet. I en del regioner är preventivmedel subventionerade upp till 25 års ålder.

 1. Eftersom det är olika i olika delar av landet, kan det vara bra att undersöka vad som gäller där du bor.
 2. Hur snabbt kan jag bli gravid om jag har slutat med mitt skydd? De flesta preventivmedel förutom p-spruta slutar att ha effekt direkt när du slutar använda dem.
 3. Det kan dröja upp till ett halvår och ibland längre, innan ägglossningen kommer i gång efter att du har använt p-spruta.
You might be interested:  Ont I Höften Efter Graviditet?

Därför är det ingen bra metod om du snabbt vill kunna bli gravid. Ida Friedmann, 1177.se, nationella redaktionen Johanna Larback, barnmorska, Stockholms Ungdomsmottagningar Staten ger ekonomiskt stöd när du behöver läkemedel och en del andra varor vid vissa sjukdomar.

Det kallas för att staten subventionerar. De flesta läkemedel som skrivs ut på recept är subventionerade. Detta skydd mot höga kostnader kallas i dagligt tal för högkostnadsskyddet. Du kan skicka en förfrågan om att förnya ett recept genom att logga in på 1177.se. Du kan inte förnya recept genom att ringa till 1177 på telefon.

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.
Visa hela svaret

Vad finns det för skydd?

Olika sorters skydd – Det finns olika sorters skydd, det som skyddar dig fysiskt och det som skyddar dina personuppgifter. Det är åklagare, Skatteverket eller Polisen som beslutar om de olika skyddsalternativen. Exempel:

Kontaktförbud

Om någon utsätter dig för våld, hot eller trakasserier kan du ansöka om kontaktförbud hos polisen. Åklagaren kan då besluta att den person som utsätter dig förbjuds besöka, ringa eller på annat sätt kontakta dig.

Särskilt personsäkerhetsarbete

När andra skyddsåtgärder inte bedöms tillräckliga kan det behövas ett särskilt personsäkerhetsarbete. Då används de mest ingripande skyddsåtgärderna.

Personskydd

Det finns en viss möjlighet för hotade personer att få personskydd. Det är dock mycket ovanligt. Exempel på skydd av personuppgifter är:

Sekretessmarkering

Sekretessmarkering innebär att du får dina uppgifter i folkbokföringen skyddade. Det är inget absolut skydd men det krävs en noggrann skadeprövning innan en uppgift lämnas ut.

Skyddad folkbokföring

Om du är utsatt för brott, förföljelser eller allvarliga trakasserier kan du ansöka om att få vara folkbokförd på annan folkbokföringsort än där du bor. Skyddad folkbokföring ersätter det som tidigare benämndes kvarskrivning.

Fingerade personuppgifter

Fingerade personuppgifter innebär att du får använda andra personuppgifter än dina verkliga. Det är den mest ingripande åtgärden vid skydd av personuppgifter. Du ansöker om skyddad folkbokföring och sekretessmarkering hos Skatteverket. Fingerade personuppgifter ansöker du om hos Polisen.
Visa hela svaret

Kan man bli gravid om killen inte kommer i dig?

Avbrutet samlag

Du är här:

Avbrutet samlag innebär att penisen dras ut från slidan innan utlösning. Det är inte en effektiv metod. Detta är en mycket osäker metod eftersom det kan vara svårt att dra ut penis i tid. Det kan också finnas spermier även i försatsen. Försatsen är den genomskinliga och hala vätska som kommer från urinröret innan utlösningen.

Det kan också finnas sperma kvar i urinröret från en tidigare utlösning. Vilket innebär att ett samlag efter tidigare utlösning kan leda till graviditet. När passar avbrutet samlag? Avbrutet samlag kan passa om du planerar att skaffa barn inom kort och det inte gör något om det blir tidigare än planerat.

När passar inte avbrutet samlag? Avbrutet samlag kan lätt leda till oönskad graviditet och passar därför inte om du absolut inte vill bli gravid. Avbrutet samlag skyddar inte mot, Ida Friedmann, 1177.se, nationella redaktionen Johanna Larback, barnmorska, Stockholms Ungdomsmottagningar Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar.

Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan. Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar om de används på rätt sätt.

Lust till sex kan variera från person till person, och vara olika stark i olika perioder av livet. Sexuell upphetsning kan starta i hjärnan av olika upplevelser och tankar. Upphetsningen kan också starta i kroppen genom beröring och smekningar, av dig själv eller någon annan.
Visa hela svaret

Vad kostar p-piller efter 25?

Hormonella preventivmedel för kvinnor till och med 25 år i Västra Götaland Innehållet gäller Västra Götaland Nedanstående text vänder sig till kvinnor och/eller personer med livmoder och äggstockar. Från och med 1 januari 2017 är preventivmedel inom läkemedelsförmånen, så som p-piller eller långtidsverkande hormonpreparat, kostnadsfria för unga till och med 20 år.

Västra Götalandsregionens subvention av preventivmedel till unga kvinnor kvarstår från 21 år till och med 25 år. Subventionen gäller endast de preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen och den gäller endast unga kvinnor bosatta (folkbokförda) i Västra Götaland. Du kan själv kontrollera om ditt preventivmedel är subventionerat genom att gå in på,

Man får bara träff i listan om medlet är subventionerat. Hormonella preventivmedel är: p-piller/minipiller, p-plåster, p-ring, p-spruta, p-stav och hormonspiral. Reglerna innebär bland annat:

Egenavgiften blir max 100 kr per år. För p-piller innebär detta en egenavgift på 25 kr per tremånadersperiod. För hormonella preventivmedel som är verksamma längre än ett år är egenavgiften max 100 kr per uttag. Subventionen gäller för den billigaste utbytbara produkten. Väljer patienten ett dyrare alternativ får patienten själv stå för mellanskillnaden. Egenavgiften 25 kr per tremånadersperiod tillkommer. Recept får utfärdas för 3, 6, 9 eller 12 månader. Recept utfärdade inom Västra Götaland kan hämtas ut på vilket apotek som helst i landet.

You might be interested:  Ont I Rygg Efter Graviditet?

Jan Kallenberg, 1177 på webben, Västra Götalandsregionen Ulrika Eriksson Krebs, Apotekare, Koncernstab hälso- och sjukvård, Koncernkontoret, Västra Götalandsregionen Staten ger ekonomiskt stöd när du behöver läkemedel och en del andra varor vid vissa sjukdomar.

Det kallas för att staten subventionerar. De flesta läkemedel som skrivs ut på recept är subventionerade. Detta skydd mot höga kostnader kallas i dagligt tal för högkostnadsskyddet. Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel.

Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar om de används på rätt sätt. : Hormonella preventivmedel för kvinnor till och med 25 år i Västra Götaland
Visa hela svaret

Vad är bäst p-stav eller p-piller?

Barnmorskans tips för att välja rätt preventivmedel Av: Min Doktor, 2021-12-06 Långtidsverkande eller kortverkande, med hormoner eller utan hormoner – att hitta rätt i preventivmedelsdjungeln är enklare sagt än gjort. Min Doktors barnmorska Louise Bernström ger 6 tips för att guida dig på vägen till att hitta rätt preventivmedel.

Hos Min Doktor kan du både få hjälp med rådgivning, receptförskrivning och att förnya ditt recept på preventivmedel av en erfaren barnmorska. Tillsammans går ni igenom dina behov, och barnmorskan skriver sedan recept på preventivmedlet som du kan hämta ut på närmsta apotek. – Det är alltid du själv som bestämmer vilken preventivmetod du vill ha, och mitt jobb är att guida dig till ett säkert och bra val.

Det finns några saker som du kan fundera över redan innan rådgivningen för att göra det enklare att hitta ett preventivmedel som passar just dig, säger Louise Bernström, barnmorska hos Min Doktor.

 1. Lång- eller kortverkande skydd? Fundera över hur viktigt det är för dig att inte bli gravid just nu, eller inom de närmsta åren. Om det är väldigt viktigt att inte bli gravid är ett långtidsverkande preventivmedel, som hormonspiral, p-stav eller kopparspiral ett bra alternativ. Dessa preventivmedelsmetoder ger ett betydligt säkrare skydd mot oönskade graviditeter än till exempel p-piller.
 2. Preventivmedel som påverkar mensen Är det viktigt för dig att ha ett regelbundet blödningsmönster där du även kan skjuta på din mens? I så fall kan till exempel p-piller, p-ring eller p-plåster passa dig. Tycker du däremot att det vore skönt att få mindre blödningar eller rentav slippa ha mens över huvud taget? Då kan exempelvis hormonspiral, p-stav eller minipiller vara ett alternativ.
 3. Rutiner har betydelse Vissa preventivmedelsmetoder, som p-piller och, kräver bra rutiner. Du måste komma ihåg att det varje dag, ofta vid en specifik tidpunkt. Om du har en tendens till att glömma ta ditt preventivmedel kan det vara bättre att satsa på ett långtidsverkande preventivmedel, som ger skydd mot graviditet utan ett dagligt kom-ihåg.
 4. Hormoner och preventivmedel Preventivmedel med kombinerade hormoner ger en något ökad risk för blodpropp. Det är viktigt att vi får reda på om du har någon riskfaktor som gör att risken för blodpropp ökar ytterligare, till exempel om dina föräldrar eller syskon har haft blodpropp, om du har med aura, om om du precis har fött barn, om du röker eller om du lider av fetma. Om du har en ökad riskfaktor för att drabbas av blodpropp bör du undvika p-piller, p-ring och p-plåster. Det finns preventivmedel med bara en typ av hormon, som minipiller, mellanpiller, hormonspiral och p-stav, och hormonfria preventivmedel, som kopparspiral, pessar och kondom, som inte ger någon ökad risk för blodpropp.
 5. Sexlivet I valet av preventivmedelsmetod är det också viktigt att tänka på hur sexlivet ser ut. Om du har flera olika sexpartners eller en ny relation kan det vara extra viktigt att välja ett preventivmedel som också skyddar mot könssjukdomar, som till exempel kondom. Du kan också kombinera olika metoder för att få ett säkert skydd mot både graviditet och könssjukdomar.
 6. Våga ställ frågor Det finns många olika preventivmedel tillgängliga. Var inte rädd för att fråga barnmorskan om alternativ till det som föreslås eller om eventuella biverkningar. Många kvinnor lider i tystnad av biverkningar som kan lindras genom ett byte av preventivmedelsmetod.

Faktagranskad av: Louise Bernström, legitimerad barnmorska

Min Doktor erbjuder vård för hela Sverige genom Min Doktor Vårdcentral & BVC, som ingår i vårdvalet i Region Sörmland © 2022 MD International AB. : Barnmorskans tips för att välja rätt preventivmedel
Visa hela svaret

Kan man bli gravid av att sitta på toa?

Spermier kan inte ‘råka’ komma in i slidan på till exempel ett badhus. Eller från en toalett. Man kan inte heller bli gravid av att svälja sperma.
Visa hela svaret

När kan man ligga utan skydd?

Säkra perioder

Du är här:

Säkra perioder betyder att du undviker att ha samlag de dagar när risken att bli gravid är som störst. Det är inte en effektiv metod. Säkra perioder kan användas tvärtom av dig som vill bli gravid. Du har då oskyddat slidsamlag de dagar det är störst möjlighet att du blir gravid.

 1. Hur räknar jag ut när jag har säkra perioder? Spermier kan överleva upp till en vecka i slidan.
 2. Den säkra perioden slutar därför fem dagar före ägglossningen om du har helt regelbunden,
 3. Den säkra perioden börjar igen några dagar efter ägglossningen, när ägget inte längre kan bli befruktat av en spermie.
You might be interested:  Tips Mot Illamående Vid Graviditet?

Det går aldrig att räkna ut exakt när det är en så kallad säker period. Även om du har regelbunden mens kan det hända att ägglossningen är oregelbunden. Ägglossningen sker nämligen inte en bestämd tid efter mensen utan ungefär fjorton dagar innan nästa mens kommer.
Visa hela svaret

När är det olaga hot?

Olaga hot innebär att någon hotar att skada dig eller din egendom. Hotet som riktas mot dig kan även omfatta andra personer, djur eller föremål som har stor betydelse för dig. Gör en polisanmälan om du blivit utsatt för hot som upplevs som allvarligt. För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112.
Visa hela svaret

Måste en kille komma i en för att bli gravid?

Det finns ingen vetenskap bakom avbrutet samlag, då metoden existerat sedan långt före vetenskapen. Det betyder helt enkelt att mannen drar ut sin penis ur slidan strax före utlösningen. Det kräver mycket självkontroll och tillit, och det kan därför vara en ganska osäker preventivmetod.
Visa hela svaret

Vad heter en kvinnlig kondom?

Pessar är som en kondom för tjejer – Ett pessar är format som en kupa av gummi. Kupan smörjs med spermiedödande medel och förs in i slidan. Sex timmar efter sexet tar du ut pessaret och tvättar det. Samma pessar går att använda i flera år. De finns i olika storlekar och går att prova ut hos en barnmorska eller gynekolog.
Visa hela svaret

Vill inte ha mens?

Blöda mindre – Det finns behandlingar för den som vill blöda mindre. Till exempel kan man sätta in en hormonspiral, vilket ger en kraftigt minskad blödning, eller använda p-piller. Det kan göras på två sätt: antingen väljer man piller som innehåller endast hormonet gestagen, som gör att blödningen uteblir.

Eller så kan man “äta ihop kartorna” av vanliga p-piller, det vill säga hoppa över uppe-hållet mellan kartorna, vilket också gör att blödningen uteblir. Det finns i dag studier som visar att det är säkert att använda p-piller så. Därutöver finns receptfria medel som förbättrar blodets koagulationsförmåga, vilket ger mindre blödning från det såriga området under den utstötta slemhinnan.

För dem som inte är hjälpta av detta, alternativt inte vill använda p-piller, är dock utbudet av behandlingar glest. Och, om man zoomar ut perspektivet: hur ska man egentligen se på de här frågorna? Är det verkligen rätt att medicinera, och därmed sjukdomsklassa, ett så normalt tillstånd som mens? – Man får hålla flera tankar i huvudet samtidigt här.

En aspekt handlar om att normalisera frågor om mens och ta reda på hur kvinnor påverkas av den. Om man påverkas negativt i sitt professionella eller sociala liv ska man få slippa det om man vill. En annan aspekt handlar om att sätta fokus på det avvikande. Där handlar det om att ta reda på mer om sjukliga tillstånd som till exempel endometrios och PCOS, säger Lena Marions.

I dag får mellan 10 och 15 procent sjukdomen endometrios, som uppstår när celler från livmoderslemhinnan hamnar på fel platser i kroppen, till exempel bakom livmodern, på äggledarna, på tarmarna eller vid ärr från operationer i buken. Den felplacerade slemhinnan bildar en mycket smärtsam inflammationshärd, framför allt vid mens.
Visa hela svaret

Kan man ha samlag utan skydd?

Risken för att hiv ska överföras mellan två kvinnor är mycket liten. Om man själv inte har en könssjukdom, och den man har sex med inte har någon, kan man ha sex utan skydd. Det betyder att man inte behöver ha kondom om man har testat sig, och sedan bara har sex med varandra. Kondom skyddar också mot graviditet.
Visa hela svaret

Kan man bli gravid om man drar ut den?

Avbrutet samlag

 1. Du är här:

Avbrutet samlag innebär att penisen dras ut ur slidan innan utlösning. Utlösningen sker då utanför slidan. Olika Sätt Att Skydda Sig Mot Graviditet Avbrutet samlag är ett osäkert sätt att skydda sig mot graviditet eftersom det kan vara svårt att hinna agera i rätt ögonblick. Det finns också risk att spermier kommer redan innan utlösningen. Avbrutet samlag är ett sätt att skydda sig mot graviditet som innebär att penisen dras ut ur slidan innan utlösningen kommer.

 • Avbrutet samlag är inte någon effektiv metod mot graviditet eftersom det går ut på att ni måste reagera i rätt ögonblick, vilket kan vara svårt.
 • Dessutom kan det ibland komma spermier redan i den så kallade försatsen.
 • Försatsen är den genomskinliga och halkiga vätska som kommer från urinröret innan utlösningen.

Det kan också under en tid finnas kvar spermier i urinröret från en tidigare utlösning. Vilket kan leda till graviditet om du har ett nytt samlag efteråt.

Det påverkar inte kroppen på något sätt.

 • Skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Risken att bli gravid är stor.

Johanna Larback, barnmorska, Stockholms ungdomsmottagningar Cecilia Birgerson Nordling Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet. Här hittar du innehåll om mens. Artikel Sperma är det som kommer ut ur penisen när du får utlösning. En utlösning är cirka tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked.
Visa hela svaret