När Drar Magen Ihop Sig Efter Graviditet?

När Drar Magen Ihop Sig Efter Graviditet
Rektusdiastas – delade magmuskler efter graviditet Innehållet gäller Västerbotten I takt med att magen växer under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen.

  1. Rektusdiastas innebär att bindväven mellan musklerna förblir uttänjd så att avståndet mellan musklerna blir för stort.
  2. Det kan kännas obehagligt, men är inte farligt.
  3. Hur stort eller litet avståndet mellan musklerna hinner bli innan barnet eller barnen föds är individuellt.
  4. Inom två till tolv månader efter förlossningen har musklerna vanligtvis dragit ihop sig till sin ordinarie position.

Om avståndet mellan musklerna är mer än tre centimeter innebär det rektusdiastas och kallas också delade magmuskler. Har du delade magmuskler kan du ha ett eller flera av följande symtom:

Din mage putar utåt. Dina magmuskler känns svagare. Du har problem med bäckenbotten. Du har problem med ländryggen. Det känns obehagligt om du trycker mot magen. Du kan ha problem med urininkontinens. Du har svårt att utföra vissa sportaktiviteter.

Ta kontakt med en fysioterapeut eller barnmorska på din hälsocentral för att få råd eller för att få hjälp med ett träningsprogram. Har du stora besvär ska du kontakta din hälsocentral. En läkare gör då en bedömning om du behöver remiss till en specialist inom kirurgi.

  1. Det är viktigt att träna om du har rektusdiastas.
  2. Fokusera på övningar för bäckenbotten, ryggmusklerna samt de sneda bukmuskerna.
  3. Genom sådan träning kan rektusdiastasen minska.
  4. Övningarna hjälper också till att förebygga urininkontinens och ryggproblem både under och efter graviditeten.
  5. Det är viktigt att aktivera bäckenbotten i samband med all magmuskelträning.

Börja därför både med och med statisk träning av den tvära djupa bukmuskeln och de sneda bukmusklerna. Du kan till exempel göra sneda situps. Det är inte farligt att träna de raka bukmusklerna vid rektusdiastas. Däremot gör det mindre nytta om rektusdiastasen är stor eftersom den typen av träning är svår att genomföra när de raka bukmusklerna har skjutits åt sidorna.

  1. Var noga med att magen förblir platt och inte putar utåt vid övningarna.
  2. Efterhand kan du börja med mer belastande träning, till exempel olika varianter av situps på golvet eller med hjälp av olika redskap.
  3. Till en början kan du hålla ihop de raka bukmusklerna med hjälp av en gördel under träningen.
  4. Operation Du kan behöva en operation om du har stora besvär av rektusdiastas, men det är ovanligt.

Vid en operation försnävar läkaren den uttänjda bindväven så att musklerna återtar sin ordinarie position. Inför en eventuell operation är det viktigt att ta reda på om dina symtom går att koppla just till din rektusdiastas. Därför blir du alltid undersökt av en läkare för att ta reda på om symtomen kan ha andra orsaker.

Innan en operation ska du ha prövat ett specifikt träningsprogram och inte tänkt föda fler barn. Vad beror rektusdiastas på? Det finns flera orsaker till rektusdiastas. De flesta som får det har varit gravida och fött ett eller flera barn. Ju fler graviditeter du genomgår desto större är risken för rektusdiastas och hur mycket du går upp under graviditeten spelar också roll.

Du kan också få rektusdiastas efter en kraftig viktnedgång. Delade magmuskler kan vara ärftligt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det går att förebygga rektusdiastas. Risken att få delade magmuskler ökar om något av följande stämmer in på dig:

Du har svag bindväv. Du har gjort bukkirurgi. Du har genomgått en fetmaoperation eller på annat sätt gått ned väldigt mycket i vikt. Du har gått upp mycket i vikt under en graviditet. Du har varit gravid med tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Du har fött stora barn. Du har fött barn med kejsarsnitt. Du har fött barn flera gånger.

Rektusdiastas kan också kallas för delade eller separerade magmuskler eller magmuskeldelning. Rectus betyder raka och kommer från rectus abdominis, som är det latinska namnet på den raka bukmuskeln. Diastas betyder delning. Det är alltså bindväven mellan dessa magmuskler som blir uttöjd och en bred bindvävsplatta blir kvar mellan de två raka magmusklerna.
Visa hela svaret

När är magen återställd efter förlossning?

Träning efter förlossning – Det tar ungefär sex till åtta veckor för kroppen att återhämta sig efter förlossningen. Men det kan ta upp till ett helt år innan kroppen har läkt helt. Det tar till exempel:

6-8 veckor för slidan och livmodern att återfå sin vanliga storlek och funktion 8-12 veckor för magmusklerna att återfå sin grundfunktion 6-12 månader för skelett, leder, vävnader och hormoner som påverkar stabiliteten i kroppen att bli som tidigare.

Det är bra för kroppen att röra på sig i alla faser av läkningen. Rörelse är bra för läkningen. Efter förlossningen kan du börja med bäckenbottenträning och promenader eller annan lågintensiv aktivitet. Efter 6-8 veckor kan du öka med successivt stegrad träning.

du upplever att du inte får resultat av din knipträning om du har kvarstående besvär med bäckenbotten, till exempel läckage eller tyngdkänsla

Här hittar du fysioterapeuter som är specialiserade på kvinnor som fött barn Träning efter förlossning Bäckenbottenträning Film om bäckenbottenträning
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det innan livmodern drar ihop sig?

Blödningar och avslag – Avslag är sårvätska från ytan i livmodern där moderkakan har suttit. Första dagen blöder du förhållandevis rikligt och klarrött. Därefter blir ditt avslag allt mer brunaktigt för att till slut bli helt ljust och genomskinligt. Blödningen kan öka och bli mer klarröd efter att du har åkt hem från BB eftersom du rör dig mer aktivt.

Klarröd blödning med eventuella mindre klumpar kan förekomma den första veckan, men brukar inte fortsätta. Behöver du byta binda oftare än en gång i timmen blöder du för mycket. Ditt avslag upphör oftast efter 6-8 veckor. Ungefär lika lång tid tar det för din livmoder att återgå till sin normala storlek.

Under den tid du har avslag ska du inte bada i badkar, på badhus eller i havet. Duscha gärna ofta, men undvik tvål för att inte störa den normala bakteriefloran i underlivet. Du ska inte använda tampong under denna tid, utan enbart binda.
Visa hela svaret

Hur blir man av med gravidmagen?

Nio enkla övningar du kan göra hemma – De första 6–8 veckorna efter din förlossning bör du bara göra enkla övningar som knipövningar, promenader och försöka att hitta dina djupa magmuskler. Efter det kan du utöka och lägga till flera övningar. Promenader Att börja promenera med barnvagnen i lugn takt är ett bra sätt att komma igång med träningen igen.

  • I takt med att du blir starkare kan du gå längre sträckor i högre tempo.
  • Nipövningar Den första övningen du ska börja med hemma är knipövningar.
  • De första veckorna är det viktigt att försöka få in knipet ett par gånger om dagen.
  • Gärna 8–10 knip tre gånger om dagen.
  • När du jobbat aktivt med knipövningarna ett tag är ett smart knep att koppla ihop knipövningen med en vana du har varje dag.

Du kan till exempel knipa medan du borstar tänderna, på vissa platser på din barnvagnspromenad eller varje gång du stannar vid ett rödljus med bilen. Knipövningen är lätt att glömma bort men en viktig del av att bygga upp bäckenbottenmuskulaturen som tagit mycket stryk under graviditeten och förlossningen.
Visa hela svaret

När ska man börja träna magen efter förlossning?

Bäckenbotten tränar du så här : – Börja med att hitta rätt knip, När du klarar 10 knip ökar du genom att du byter ut några hitta rätt-knip med styrkeknip, När du har övat regelbundet i 3-4 veckor, och känner att du klarar av 10 styrkeknip med god kontroll, lägger du till uthållighetsknip,

Hitta rätt Knip ihop runt ändtarmen, slidan och urinröret med liten kraft. Håll kvar knipet i 2 sekunder. Slappna av och vila 2 sekunder.

Styrkeknip Knip ihop runt ändtarmen, slidan och urinröret och lyft inåt/uppåt med så stor kraft du kan. Håll kvar knipet i högsta läge 6-8 sekunder. Slappna av i 6-8 sekunder.

Uthållighetsknip Knip ihop runt ändtarmen, slidan och urinröret och lyft inåt/uppåt. Du behöver inte ta i maximalt. Håll kvar knipet så länge du kan under 15-60 sekunder. Slappna av och känn att bäckenbotten sänker sig.

När du tränar bäckenbotten ska du inte hålla andan. Forsök isolera bäckenbotten så att du inte spänner rumpan, låren och magmusklarna när du kniper. Slappna av bäckenbottenmuskulaturen efter varje repetition av knip för att inte riskera att bli överspänd i muskulaturen.
Visa hela svaret

Hur länge buktande Slidväggar?

Framfall – En viss försvagning och uttänjning av slidväggarna är normalt efter vaginal förlossning. Restitution sker under hela första året efter förlossning. Hänvisning till opererande gynekolog bör göras vid symtom som t ex blåstömningssvårigheter, tarmtömningsvårigheter trots behandling eller uttalad globuskänsla och framfall utanför slidan.
Visa hela svaret

Hur känns det när livmodern drar ihop sig?

Efter förlossningen drar livmodern ihop sig – då får man eftervärkar. De påminner om kramper, eller mensvärk. Eftervärkarna hjälper livmodern att läka och minskar blödningar.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det innan underlivet läker efter förlossning?

Hur lång tid tar läkningen? – Bristningen börjar läka direkt efter förlossningen. Det brukar kännas bättre för varje dag. Ytliga bristningar brukar läka på ett par veckor. Men det kan ta flera månader innan bristningar i muskler och vävnader har läkt ordentligt. Kroppen kan fortsätta läka och återhämta sig i upp till ett år efter förlossningen.

You might be interested:  Ont I Höften Efter Graviditet?

Du blir inte bättre i underlivet, utan i stället sämre. Såren i underlivet blir mer röda, svullna och börjar göra ont. Det kommer var ur såren och de luktar illa. Du får feber eller känner dig sjuk. Det gör ont när du ska bajsa och det är svårt att tömma tarmen. Du har försökt lindra och eventuella men det hjälper inte. Du har stygn i underlivet som fortfarande besvärar dig två veckor efter förlossningen. Bristningen påverkar ditt liv, hur du mår och hur du orkar ta hand om barnet. Du misstänker att stygnen har släppt innan bristningen har läkt.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. En del kan behöva söka vård flera gånger. Sök vård trots att det har gått lång tid sedan förlossningen om du har besvär som du tror beror på en bristning.

Underlivet läker bättre om du rör på dig. Promenader kan vara en lagom aktivitet. Undvik intensiv fysisk aktivitet som att hoppa, springa eller lyfta tungt. Var försiktig i början och öka aktiviteten när det känns bra. Lufta gärna underlivet och var utan underkläder när du kan. Du kan minska risken för infektion i bristningen. Det kan du göra genom att duscha i stället för att bada. Undvik mensskydd som du för in i slidan, som tampong eller menskopp. Duscha utanpå slidan med ljummet vatten. Använd inte tvål eller kräm mellan blygdläpparna. Gnugga inte med handduken efter duschen, klappa försiktigt med handduken.

Det här kan underlätta om du har ont:

Du kan ta, Det kan göra ont att sitta. Det går bra att vara uppe och röra på sig, men ligg ner och vila när det behövs. Prova att ligga ner när du matar barnet om du kan. Undvik att använda en så kallad sittring. Den kan göra så att du blir mer svullen.

Det här kan hjälpa om du har svårt att kissa och bajsa:

Undvik att bli, Drick ordentligt och använd receptfria läkemedel om det gör ont att bajsa. Du kan kissa i duschen om det svider. Duscha med ljummet vatten mot underlivet samtidigt som du kissar.

Bristningen behöver tid att läka. Det kan ta veckor eller månader. Det är olika hur lång tid det tar innan man vill ha sex. Vänta med samlag i slidan tills underlivet känns helt läkt. Slemhinnan i slidan är extra känslig om du har fått en bristning. Den kan också bli torr och känslig av att hormonerna minskar när du ammar.

  • Då hjälper behandling med östrogen som kräm eller slidpiller.
  • Det finns receptfritt på apoteket.
  • Glidmedel kan hjälpa om du vill ha sex i slidan utan obehag.
  • Om det gör ont vid sex kan du söka hjälp hos en barnmorska eller läkare.
  • En del kan få en bristning i ändtarmens muskler.
  • En sådan bristning behöver läka bra.

Annars kan du få problem med, Det ska kännas helt bra i underlivet och i ändtarmen innan du kan ha analsex. Här kan du läsa mer om, Efter förlossningen får du komma till barnmorskemottagningen för en, Då kan du prata med barnmorskan om hur underlivet har läkt och hur det känns.

  • Det är vanligt att prata om knipövningar och om du har problem med till exempel att kissa eller bajsa.
  • Om du vill kan barnmorskan göra en gynekologisk undersökning.
  • Barnmorskan kan titta på din bristning och undersöka din knipförmåga.
  • Barnmorskan kan också remittera dig till en läkare eller en fysioterapeut om det behövs.

Efterkontrollen kostar ingenting för dig.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att få en platt mage?

Men genom att äta rätt och träna regelbundet är du bara några månader ifrån en plattare mage. – Superprof erbjuder tre typer av träningshandledning: personliga, online- och grupphandledningar. Ta reda på vilken som fungerar bäst för dig! Med personlig handledning är det bara du och din tränare medan grupphandledningar innebär att ni är flera som tränar tillsammans.
Visa hela svaret

När blir magen platt efter kejsarsnitt?

Så påverkar ett kejsarsnitt bukvägg och bäckenbotten – Vid kejsarsnitt läggs ett snitt i huden, de raka magmusklerna under naveln dras åt vardera hållet för att komma in till livmodern och plocka ut barnet. Det är med andra ord en större påverkan på bukväggen vid ett kejsarsnitt jämfört med en vaginal förlossning.

  1. Bäckenbotten bör ändå kontrolleras och tränas även efter ett kejsarsnitt eftersom muskler och stödjevävnad blivit påverkade av själva graviditeten.
  2. Efter snittet är du kvar på förlossningen någon dag och får då råd om hur du kan röra dig.
  3. Generellt är det bra att komma upp och röra sig tidigt efter förmåga.

Snittet gör ont i början vilket inte är konstigt – du har just genomgått en stor bukoperation. De första veckorna brukar rådet vara att inte bära tyngre än barnet. Rörelse i vardagen är bra liksom att komma igång med kortare promenader som stegvis ökar.

  1. Traditionell magträning brukar rekommenderas först efter 12 veckor.
  2. Däremot kan du gärna komma igång med lättare övningar för bäckenbotten liksom för magens stöd.
  3. Bäckenbotten och magen ska arbeta naturligt om dagarna liksom när du bär din bebis.
  4. Genom lättare övningar i början kan du få en känsla för muskelarbetet igen, hur det känns när du spänner och slappnar av, liksom känna att du kan arbeta utan att få ont.

Den här känslan av stöd i kroppen kan göra att du kanske vågar röra dig mer obehindrat i vardagen samt promenera lite mer.
Visa hela svaret

Kan man bli av med Hängmage?

Hängig/lös hud – Det här är en hängig/lös hud: Lös hud som hänger över byxlinningen, både fram på magen och på ryggen. Känner du på hudvecket så är det tunt, ingen större mängd underhudsfett. Därför har du fått den: Hängig, lös hud beror vanligen på att huden har töjts ut vid något tillfälle, som att man har gått upp i vikt eller av graviditeten.

Även när vikten minskar kan huden fortsätta vara alltför stor för sitt innehåll. Hur väl man återfår elasticiteten beror bland annat på hur snabb viktökningen var, din ålder och din genetik. Varför ska man träna bålen? PT:n svarar och ger tips på övningar Det här kan du göra åt den: När huden är för stor är det inte mycket man kan göra åt den.

Man kan inte träna bort det. Man kan öka cirkulationen med massage, men har huden tappat elasticitet är den svår att få tillbaka. Enda alternativet om man har stora problem är att operera bort överbliven hud. Använd gärna kompressionstights när du tränar för att undvika att problemen blir värre.
Visa hela svaret

När börjar man gå ner i vikt av amning?

Mat och dryck när du ammar Din bröstmjölk är anpassad till just ditt barn, för att barnet ska växa och utvecklas. Det finns en del saker att tänka på när du ammar. Till exempel behöver du dricka extra mycket vatten och undvika viss mat. Det går åt extra energi och näringsämnen för att producera bröstmjölk.

  1. Du behöver därför äta allsidigt och varierat.
  2. Välj gärna mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett, jod och folsyra.
  3. Det är också bra att äta järnrik mat.
  4. Du kan äta det mesta när du ammar, men det finns en del mat du bör undvika.
  5. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska du inte äta fisk som kan ha förhöjda halter av kvicksilver, dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år.

Många går ner i vikt när de ammar, även om de äter som vanligt. De första veckorna är det vanligt att gå ner ganska mycket i vikt. Därefter är det bra att hålla viktnedgången till högst ett halvt kilo i veckan. Du behöver ungefär en liter extra vatten per dygn när du ammar, eftersom det går åt vätska till bröstmjölken.

  1. Drick när du är törstig så får du i dig tillräckligt.
  2. Undvik helst läsk, energidrycker och saft, eftersom de varken ger dig eller barnet någon näring utan bara onödiga kalorier.
  3. Du kan dricka kaffe och te när du ammar.
  4. Den lilla mängd koffein som förs över via bröstmjölken skadar inte barnet.
  5. Du bör undvika att dricka alkohol när du ammar.

Enligt forskning innebär det inga medicinska risker för barnet så länge du dricker måttliga mängder. Med det menas ett till två glas vin eller motsvarande en till två gånger i veckan. Däremot har studier kunnat visa att det finns risker om barnet får i sig mer alkohol än så.
Visa hela svaret

Hur mycket kan man promenera efter förlossning?

Fortsätt till innehållet Nej, det är inte farligt att träna efter förlossning. Men hur mycket vågar man belasta? Specialistfysioterapeuten Emma Regberg ger kliniskt relevanta och evidensbaserade råd kring träning ur ett bäckenbottenperspektiv. Det finns ett testbatteri för styrka inför återgång till löpträning. Foto: Skärmdump från Emma Regbergs instruktionsfilm Det är inte så länge sedan man trodde att olika förlossningsskador läkte bäst med enbart vila. – Men nu vet vi ju bättre. Däremot har den här kunskapen inte helt landat i gruppen nyförlösta mammor, och inte heller hos alla vårdprofessioner som möter dem.

Det säger Emma Regberg som är specialistfysioterapeut inom obstetrik, gynekologi och urologi. På en halvdagsutbildning på konferensen Fysioterapi 2021 gick hon igenom aktuell evidens och gav kliniska råd utifrån olika teman. Här är några av dem: I ett tidigt skede behövs enklare rörelseträning för att öka blodcirkulationen eftersom den tar ner svullnaden och hjälper till med läkningen av till exempel bristningar.

Vid större bristningar är dock vilan viktig eftersom bäckenbotten belastas vid upprätt position, och ännu mer när vi står, går eller rör på oss. Vad som är optimal belastning är individuellt. Förutom att kliniskt undersöka sådant som smärta, rörelsemönster och funktion finns det två bra metoder att använda sig av för att ta reda på vad kvinnan själv upplever: trafikljusmodellen och 24-timmarsregeln.

  1. Trafikljuset, som är enklare än till exempel en skala 0-10, innebär tre steg för självskattning.
  2. Grönt = allt känns bra och man kan köra på med successiv stegring.
  3. Gult = milda till måttliga symtom, kanske en svajig känsla i bäckenbotten eller en lättare tyngdproblematik.
  4. Anske behövs alternativ träning, eller byte av position till en mer avlastad övning.
You might be interested:  Uppsägning På Grund Av Graviditet?

Rött = kraftiga symptom där träningsupplägget eller vardagsbelastningen behöver revideras helt.24-timmarsregeln handlar om att patienten inte ska ha smärta, obehag eller tyngdkänsla mer än 24 timmar efter en aktivitet eller ett träningspass. Efter en natts vila ska man komma ner på grundnivå.

  1. Har man inte gjort det behöver man minska belastningen.
  2. Det handlar inte om att aldrig någonsin provocera symtom, utan om att kurvan ska gå i rätt riktning.
  3. När det gäller rektusdiastaser finns det ingen evidens för att kvarstående sådana kan ge bäckenbottendysfunktioner eller ryggsmärta.
  4. Personer med diastaser är generellt svagare i både rotation och flexion i bålen, men om det handlar om diastasen, eller om att kvinnor med diastaser kanske tränar på ett annat sätt, vet vi inte.

Här handlar träningen om att öka funktionen, som styrka, tolerans och uthållighet. En kombination av djup och ytlig aktivering är bäst för att skapa spänning och stängning i delningen. Om det finns bråck eller obehag i delningen kan man behöva reducera buktrycket i olika övningar.

Och finns det bråck som är ger symtom så ska de bedömas av läkare. Kvinnor som förlösts med kejsarsnitt har belastningsrestriktioner de första sex till åtta veckorna och får inte bära mer än barnets vikt eller göra sådant som skapar drag eller tryck i sårområdet. Ofta har kvinnan fått höra att hon inte får träna alls de första två månaderna.

Här kan man ge råd om rörelseträning för till exempel rygg eller axlar. Man kan också behöva se över hållningen eftersom en del inte vågar sträcka på sig då det skapar drag i såret, men det är inte farligt. Kvinnorna kommer ha en lägre funktion i magen jämfört med vaginalförlösta första halvåret, så därför kan det vara bra med mer aktiveringsövningar för magen i ett tidigt skede.

  • Vill man komma upp i mer pulshöjande träning är motionscykel efter tre, fyra veckor bra, liksom ökad intensitet i promenaderna.
  • Det finns fysiska tester för den som vill börja löpträna.
  • Testbatteriet, som är till för att testa om kroppen är redo, finns här,
  • Det är framtaget för kvinnor som vill återgå till löpträning, men kan förstås användas inför återgång till annan träning också.

Gruppen elitidrottare, eller för den delen otåliga motionärer med höga prestationsmål, behöver tidigt komma tillbaka till träning. Men här får man se upp med intensiteten. Det finns en studie där man följt den norska längdskidåkaren Marit Bjørgen under och efter graviditet.

  • Hon började träna elva timmar per vecka de första sex veckorna efter förlossningen, och stegrade sedan till 19 timmar i veckan.
  • Efter tolv veckor upptäcktes en stressfraktur.
  • Frakturen läkte med minskad träning, men sedan fick hon ytterligare en stressfraktur.
  • Skelettet är alltså sårbart tiden efter förlossning.

Kvarstående bäckensmärta är vanligt. Ungefär tio procent av alla kvinnor som haft smärta i bäckenleder under graviditeten kommer ha långvariga besvär och utvecklar smärttillstånd. De lider ofta av katastroftankar, rörelserädsla, ångest och depression, har nedsatt ADL-förmåga och låg tilltro till vad de klarar av.

Få kommer tillbaka till arbete i full utsträckning. Det är en viktig grupp att fånga upp rehabiliteringsmässigt, men också att lotsa vidare i vården om man ser tecken på att de mår dåligt psykiskt. Bäckenbottendysfunktion drabbar ungefär varannan kvinna någon gång i livet. Som riskfaktorer nämns ofta vaginala förlossningar.

Risken för till exempel urininkontinens uppstår redan vid första barnet och ligger sedan kvar på en stadig nivå, medan risken för framfall ökar ju fler barn man föder. Men hur påverkar träning? En studie som kom förra året granskade kvinnor som började träna sex veckor efter förlossningen.

  • De tränade tre gånger i veckan i över 30 minuter, och följdes sedan upp efter ett år.
  • I jämförelse med en kontrollgrupp som inte tränade visade det sig att den fysiska ansträngningen inte utgjorde någon riskfaktor för bäckenbottendysfunktioner.
  • Däremot fanns det en stark koppling till övervikt och inkontinens, och ett samband mellan fysiskt tunga arbeten och framfall.

Även kronisk förstoppning utgör en riskfaktor. I en annan studie har man tittat på olika styrkemoment och huruvida man kan reducera trycket på bäckenbotten genom olika andningsinstruktioner. Vad händer till exempel om man andas in och håller andan? Man kunde se att en utandning – och att hålla andan där – var det som gav en tryckreduktion.

Man kan alltså jobba med andningsinstruktioner för att få ner buktrycket, och därigenom minska trycket på bäckenbotten. Risken för ansträngningsinkontinens, alltså urinläckage, kan öka för kvinnor som tränar. Däremot kan låg till medelintensiv träning minska risken för framtida besvär. Kvinnor som läckt tidigare har en ökad risk under postpartum-perioden.

Bäckenbottenträning är det som har bäst evidens för att hjälpa kvinnorna att läcka mindre. Tät-appen, som Umeå universitet står bakom, är ett bra, gratis och enkelt hjälpmedel. Finns på tät.nu. Att undersöka i stående kan göra all skillnad. Många uppger att det skaver, buktar eller tynger i vaginalväggarna de första månaderna.

  • Det kan vara helt normalt och är ofta återgående.
  • Men bara hälften av de som rapporterar sådana symtom har diagnostiska fynd vid undersökning.
  • Förklaringen är oftast att vårdgivare undersöker i liggande position.
  • Att undersöka kvinnan i stående brukar kunna ge en helt annan bild.
  • Här är det dock viktigt att man är en van bedömare eftersom undersökningen är svår.

Den som är nybörjare bör alltså inte undersöka i för avancerade positioner där man inte riktigt har koll på hur det ska se ut. Att våga prata om det som är svårt, att ge patientutbildning och rådgivning, vara en stöttepelare och medmänniska, är mycket vad fysioterapeutens roll handlar om för den här patientgruppen.

  • Så ta sexualanamnes, fråga om toavanor, allt det här som är känsligt och som för många är skambelagt och tabu.
  • Det finns ingen quick fix.
  • Roppen läker under hela första året, så det tar tid att bygga upp den efter graviditet och förlossning.
  • Därför behöver man ha både delmål och mål som ligger långt fram i tiden.

Page load link Vi bjuder på kakor! Om du tycker det är ok, klickar du bara på “Acceptera alla”. Du kan såklart välja vilken typ av kakor du vill ha genom att klicka på “Inställningar”. Läs vår cookie policy
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det för kroppen att återhämta sig efter förlossning?

Alla vill eller kan inte amma – Alla kan inte amma, och några vill inte. Då kan flaskmatning med mjölkersättning vara ett alternativ. Även om amning har många fördelar för barnet måste man inte amma för att vara en bra mamma. Det viktigaste är att se sitt barn, att vara nära det och att må bra tillsammans.

Läkningsprocessen efter vaginal förlossning Att föda barn är en ansträngning för kroppen. Lättare besvär de två första månaderna efter en förlossning är därför vanligt. Så fort barnet har kommit ut börjar kroppen anpassa sig till att inte längre vara gravid och läkningsprocessen tar vid. När livmodern drar ihop sig igen känner du eftervärkar och blöder när såret där moderkakan suttit läker.

Blödningen kallas avslag. En del har också fått bristningar i samband med förlossningen som också ska läka. En del nyblivna mammor får komplikationer som behöver behandling. Några av de mer ovanliga besvären är infektion i livmodern, urinvägsinfektion och blodpropp.

  1. Det är viktigt att du är uppmärksam på din egen hälsa och ditt välmående.
  2. Sök vård om något inte känns bra.
  3. Läs mer om besvär efter förlossning (1177.se) Läs mer om bristningar vid förlossning (1177.se) Läkningsprocessen efter kejsarsnitt I Sverige föds ungefär vart sjätte barn med kejsarsnitt.
  4. Det är ett kirurgiskt ingrepp där barnet tas ut genom ett snitt i magen och livmodern.

Som alla operationer kan kejsarsnitt ge komplikationer. Det finns en ökad risk för Infektion i livmodern (1177.se), Urinvägsinfektion (1177.se) och Blodpropp (1177.se), Det finns också en risk för infektion i operationssåret, för större blödningar i livmodern och för att livmodern inte drar ihop sig ordentligt.

  1. Det är viktigt att du är uppmärksam på din egen hälsa och ditt välmående.
  2. Sök vård om något inte känns bra.
  3. Läs mer om kejsarsnitt (1177.se) Psykiska besvär och oro efter graviditet och förlossning Det är inte ovanligt att som nybliven mamma bli nedstämd, få humörsvängningar, känna oro eller vara mycket trött.

Det beror på hormoner och kallas ibland för “Baby Blues”. Det kan komma samtidigt som mjölken rinner till, även om det inte orsakas av den. För en del kan nedstämdheten övergå i en depression. Det finns behandling som hjälper vid depression och ju tidigare du söker hjälp, desto fortare kan du må bättre.

När du ska få eller har fått barn kan det vara bra att planera för extra mycket lugn och ro. För en del kan besök av närstående vara till stor hjälp. För andra innebär besök stress. Fundera på vad som passar bäst för dig och tala om för din omgivning hur du vill ha det. Läs mer om psykiska besvär efter graviditet och förlossning (1177.se) Sömn Att bli förälder innebär ofta mindre sömn och mindre tid för dig själv.

När du inte får en bra sömn fungerar du sämre än vanligt på flera sätt. Till exempel kan brist på sömn påverka humöret och göra att du känner dig nedstämd. Därför är det viktigt att du försöker priotera ditt eget sömnbehov. Sov när du kan. Om du är hemma med barnet på dagen kan du till exempel försöka vila eller sova om barnet sover längre stunder.

Att motionera och ta en promenad med barnvagnen kan också bidra till att förbättra sömnen. Det kan också hjälpa att fundera över vilka krav du har på dig själv, och om de kan minskas och anpassas till livet som småbarnsförälder. Kontakta i första hand barnavårdscentralen, BVC, om du vill ha råd om ditt och ditt barns sömn.

Om problemen är svårare kan du behöva söka hjälp via en vårdcentral. Träning efter graviditet och förlossning De första sex till tolv veckorna efter förlossning är en återhämtningstid för kroppen. Promenader, knipövningar för att aktivera bäckenbotten och lättare aktivering av magmusklerna är det som rekommenderas.

  1. Om du har förlösts med kejsarsnitt följer du de rekommendationer som du har fått.
  2. Ett grundläggande råd är att du ska känna efter och lyssna till din egen kropps signaler.
  3. Nipövningar (1177.se) för att aktivera bäckenbotten kan du göra redan några dagar efter förlossningen.
  4. Genom att gradvis träna upp styrkan i bäckenbottenmuskulaturen minskar risken för inkontinens och/eller framfall.
You might be interested:  Toxikologiska Risker Vid Graviditet Och Amning?

Det kan ta upp till 1 år innan du fått tillbaka styrkan i bäckenbotten. Läs mer om träning efter förlossning (1177.se) Föräldraskapet Det är en stor omställning att få barn och även om många förbereder sig väl är det ingen som vet i förväg exaxt hur det faktiskt kommer att bli.

Det tar tid att lära känna varandra och du kan bli överraskad av starka känslor när du har fått barn. Känslorna kan vara både positiva och negativa. Det är bra att prata om förväntningar och funderingar på föräldraskapet redan i förväg. Om ni är två eller flera som delar på föräldraskapet kan det vara bra att prata om vilka förväntningar ni har på varandra som föräldrar, hur ni ser på föräldraskapet och vad som känns viktigt för att er familj ska fungera på ett bra sätt för alla.

Läs mer om föräldraskap och relationen med barnet (1177.se) Se filmer med psykologen: Att bli förälder (1177.se) Relation, partner, sex och samliv Att få barn påverkar relationerna till alla närstående. Det är svårt att få tiden och orken att räcka till samtidigt som du ska lära känna ditt barn.

Lever du i en relation kommer även denna att påverkas när ni tillsammans utvecklar en ny föräldrarelation. Det kan kännas jobbigt att ha mindre tid för varandra samtidigt som sömnen många gånger blir störd. Relationen behöver ändå få tid och utrymme. Att ta sig tid för varandra, att bara prata och lyssna, kan betyda mycket.

Det varierar från person till person hur lång tid det tar innan man vill ha sex efter förlossningen, och om du lever i en relation är det inte ovanligt att man är i otakt med sexlusten. Läs mer om sex efter förlossningen (1177.se) Att få syskon Att få syskon innebär en ny situation för både föräldrar och för de barn som redan finns i familjen.

Nya relationer ska skapas samtidigt som de som redan finns ska hinnas med. Det kan vara både utvecklande och utmanande att bli fler i familjen. Både det praktiska och det känslomässiga påverkas. Det kan vara allt från hur ni ska få plats hemma, till funderingar om hur mycket tid du får för varje barn. Och det kan också väcka frågor kring hur du som förälder och partner ska räcka till.

Läs mer om att få syskon (1177.se) Senast uppdaterad: 2020-11-09 Publicerad: 2019-09-25
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det för kroppen att återhämta sig efter förlossning?

Alla vill eller kan inte amma – Alla kan inte amma, och några vill inte. Då kan flaskmatning med mjölkersättning vara ett alternativ. Även om amning har många fördelar för barnet måste man inte amma för att vara en bra mamma. Det viktigaste är att se sitt barn, att vara nära det och att må bra tillsammans.

  • Läkningsprocessen efter vaginal förlossning Att föda barn är en ansträngning för kroppen.
  • Lättare besvär de två första månaderna efter en förlossning är därför vanligt.
  • Så fort barnet har kommit ut börjar kroppen anpassa sig till att inte längre vara gravid och läkningsprocessen tar vid.
  • När livmodern drar ihop sig igen känner du eftervärkar och blöder när såret där moderkakan suttit läker.

Blödningen kallas avslag. En del har också fått bristningar i samband med förlossningen som också ska läka. En del nyblivna mammor får komplikationer som behöver behandling. Några av de mer ovanliga besvären är infektion i livmodern, urinvägsinfektion och blodpropp.

Det är viktigt att du är uppmärksam på din egen hälsa och ditt välmående. Sök vård om något inte känns bra. Läs mer om besvär efter förlossning (1177.se) Läs mer om bristningar vid förlossning (1177.se) Läkningsprocessen efter kejsarsnitt I Sverige föds ungefär vart sjätte barn med kejsarsnitt. Det är ett kirurgiskt ingrepp där barnet tas ut genom ett snitt i magen och livmodern.

Som alla operationer kan kejsarsnitt ge komplikationer. Det finns en ökad risk för Infektion i livmodern (1177.se), Urinvägsinfektion (1177.se) och Blodpropp (1177.se), Det finns också en risk för infektion i operationssåret, för större blödningar i livmodern och för att livmodern inte drar ihop sig ordentligt.

Det är viktigt att du är uppmärksam på din egen hälsa och ditt välmående. Sök vård om något inte känns bra. Läs mer om kejsarsnitt (1177.se) Psykiska besvär och oro efter graviditet och förlossning Det är inte ovanligt att som nybliven mamma bli nedstämd, få humörsvängningar, känna oro eller vara mycket trött.

Det beror på hormoner och kallas ibland för “Baby Blues”. Det kan komma samtidigt som mjölken rinner till, även om det inte orsakas av den. För en del kan nedstämdheten övergå i en depression. Det finns behandling som hjälper vid depression och ju tidigare du söker hjälp, desto fortare kan du må bättre.

När du ska få eller har fått barn kan det vara bra att planera för extra mycket lugn och ro. För en del kan besök av närstående vara till stor hjälp. För andra innebär besök stress. Fundera på vad som passar bäst för dig och tala om för din omgivning hur du vill ha det. Läs mer om psykiska besvär efter graviditet och förlossning (1177.se) Sömn Att bli förälder innebär ofta mindre sömn och mindre tid för dig själv.

När du inte får en bra sömn fungerar du sämre än vanligt på flera sätt. Till exempel kan brist på sömn påverka humöret och göra att du känner dig nedstämd. Därför är det viktigt att du försöker priotera ditt eget sömnbehov. Sov när du kan. Om du är hemma med barnet på dagen kan du till exempel försöka vila eller sova om barnet sover längre stunder.

Att motionera och ta en promenad med barnvagnen kan också bidra till att förbättra sömnen. Det kan också hjälpa att fundera över vilka krav du har på dig själv, och om de kan minskas och anpassas till livet som småbarnsförälder. Kontakta i första hand barnavårdscentralen, BVC, om du vill ha råd om ditt och ditt barns sömn.

Om problemen är svårare kan du behöva söka hjälp via en vårdcentral. Träning efter graviditet och förlossning De första sex till tolv veckorna efter förlossning är en återhämtningstid för kroppen. Promenader, knipövningar för att aktivera bäckenbotten och lättare aktivering av magmusklerna är det som rekommenderas.

  1. Om du har förlösts med kejsarsnitt följer du de rekommendationer som du har fått.
  2. Ett grundläggande råd är att du ska känna efter och lyssna till din egen kropps signaler.
  3. Nipövningar (1177.se) för att aktivera bäckenbotten kan du göra redan några dagar efter förlossningen.
  4. Genom att gradvis träna upp styrkan i bäckenbottenmuskulaturen minskar risken för inkontinens och/eller framfall.

Det kan ta upp till 1 år innan du fått tillbaka styrkan i bäckenbotten. Läs mer om träning efter förlossning (1177.se) Föräldraskapet Det är en stor omställning att få barn och även om många förbereder sig väl är det ingen som vet i förväg exaxt hur det faktiskt kommer att bli.

Det tar tid att lära känna varandra och du kan bli överraskad av starka känslor när du har fått barn. Känslorna kan vara både positiva och negativa. Det är bra att prata om förväntningar och funderingar på föräldraskapet redan i förväg. Om ni är två eller flera som delar på föräldraskapet kan det vara bra att prata om vilka förväntningar ni har på varandra som föräldrar, hur ni ser på föräldraskapet och vad som känns viktigt för att er familj ska fungera på ett bra sätt för alla.

Läs mer om föräldraskap och relationen med barnet (1177.se) Se filmer med psykologen: Att bli förälder (1177.se) Relation, partner, sex och samliv Att få barn påverkar relationerna till alla närstående. Det är svårt att få tiden och orken att räcka till samtidigt som du ska lära känna ditt barn.

  1. Lever du i en relation kommer även denna att påverkas när ni tillsammans utvecklar en ny föräldrarelation.
  2. Det kan kännas jobbigt att ha mindre tid för varandra samtidigt som sömnen många gånger blir störd.
  3. Relationen behöver ändå få tid och utrymme.
  4. Att ta sig tid för varandra, att bara prata och lyssna, kan betyda mycket.

Det varierar från person till person hur lång tid det tar innan man vill ha sex efter förlossningen, och om du lever i en relation är det inte ovanligt att man är i otakt med sexlusten. Läs mer om sex efter förlossningen (1177.se) Att få syskon Att få syskon innebär en ny situation för både föräldrar och för de barn som redan finns i familjen.

  • Nya relationer ska skapas samtidigt som de som redan finns ska hinnas med.
  • Det kan vara både utvecklande och utmanande att bli fler i familjen.
  • Både det praktiska och det känslomässiga påverkas.
  • Det kan vara allt från hur ni ska få plats hemma, till funderingar om hur mycket tid du får för varje barn.
  • Och det kan också väcka frågor kring hur du som förälder och partner ska räcka till.

Läs mer om att få syskon (1177.se) Senast uppdaterad: 2020-11-09 Publicerad: 2019-09-25
Visa hela svaret

Hur förändras underlivet efter förlossning?

Snippan under första veckorna – Under en vaginal förlossning öppnas livmoderhalsen, förlossningskanalen och vulva för att möjliggöra att barnet ska kunna passera. Alla vävnadsstrukturer sträcks ut. Bäckenbottens muskler sträcks ut flera hundra procent.

  1. Direkt efter förlossningen kommer blygdläpparna att vara utsträckta och bäckenbotten tillsammans med vaginalväggarna är som en svajig hängmatta.
  2. I det här skedet kan man prata om “babiankänsla”.
  3. Allting känns annorlunda, svullet och ömt och stort.
  4. Det kan också kännas som om hela ditt innanmäte ska trilla ut i toastolen när du går på toaletten.

Vet du? Det är vanligt och det du känner är en normal reaktion från hela bäckenområdet efter tumultet som den nyss gått igenom. Följande beskrivningar av skador är de som graderas 1 – 4 och som går från vaginalöppningen bakåt. Det finns naturligtvis skador som går åt andra håll i snippan och som upplevs minst lika traumatiska.
Visa hela svaret