När Är Kroppen Återställd Efter Graviditet?

När Är Kroppen Återställd Efter Graviditet
Träning efter förlossning – Det tar ungefär sex till åtta veckor för kroppen att återhämta sig efter förlossningen. Men det kan ta upp till ett helt år innan kroppen har läkt helt. Det tar till exempel:

6-8 veckor för slidan och livmodern att återfå sin vanliga storlek och funktion 8-12 veckor för magmusklerna att återfå sin grundfunktion 6-12 månader för skelett, leder, vävnader och hormoner som påverkar stabiliteten i kroppen att bli som tidigare.

Det är bra för kroppen att röra på sig i alla faser av läkningen. Rörelse är bra för läkningen. Efter förlossningen kan du börja med bäckenbottenträning och promenader eller annan lågintensiv aktivitet. Efter 6-8 veckor kan du öka med successivt stegrad träning.

du upplever att du inte får resultat av din knipträning om du har kvarstående besvär med bäckenbotten, till exempel läckage eller tyngdkänsla

Här hittar du fysioterapeuter som är specialiserade på kvinnor som fött barn Träning efter förlossning Bäckenbottenträning Film om bäckenbottenträning
Visa hela svaret

När återhämtar sig kroppen efter graviditet?

Alla vill eller kan inte amma – Alla kan inte amma, och några vill inte. Då kan flaskmatning med mjölkersättning vara ett alternativ. Även om amning har många fördelar för barnet måste man inte amma för att vara en bra mamma. Det viktigaste är att se sitt barn, att vara nära det och att må bra tillsammans.

Läkningsprocessen efter vaginal förlossning Att föda barn är en ansträngning för kroppen. Lättare besvär de två första månaderna efter en förlossning är därför vanligt. Så fort barnet har kommit ut börjar kroppen anpassa sig till att inte längre vara gravid och läkningsprocessen tar vid. När livmodern drar ihop sig igen känner du eftervärkar och blöder när såret där moderkakan suttit läker.

Blödningen kallas avslag. En del har också fått bristningar i samband med förlossningen som också ska läka. En del nyblivna mammor får komplikationer som behöver behandling. Några av de mer ovanliga besvären är infektion i livmodern, urinvägsinfektion och blodpropp.

 • Det är viktigt att du är uppmärksam på din egen hälsa och ditt välmående.
 • Sök vård om något inte känns bra.
 • Läs mer om besvär efter förlossning (1177.se) Läs mer om bristningar vid förlossning (1177.se) Läkningsprocessen efter kejsarsnitt I Sverige föds ungefär vart sjätte barn med kejsarsnitt.
 • Det är ett kirurgiskt ingrepp där barnet tas ut genom ett snitt i magen och livmodern.

Som alla operationer kan kejsarsnitt ge komplikationer. Det finns en ökad risk för Infektion i livmodern (1177.se), Urinvägsinfektion (1177.se) och Blodpropp (1177.se), Det finns också en risk för infektion i operationssåret, för större blödningar i livmodern och för att livmodern inte drar ihop sig ordentligt.

 • Det är viktigt att du är uppmärksam på din egen hälsa och ditt välmående.
 • Sök vård om något inte känns bra.
 • Läs mer om kejsarsnitt (1177.se) Psykiska besvär och oro efter graviditet och förlossning Det är inte ovanligt att som nybliven mamma bli nedstämd, få humörsvängningar, känna oro eller vara mycket trött.

Det beror på hormoner och kallas ibland för “Baby Blues”. Det kan komma samtidigt som mjölken rinner till, även om det inte orsakas av den. För en del kan nedstämdheten övergå i en depression. Det finns behandling som hjälper vid depression och ju tidigare du söker hjälp, desto fortare kan du må bättre.

När du ska få eller har fått barn kan det vara bra att planera för extra mycket lugn och ro. För en del kan besök av närstående vara till stor hjälp. För andra innebär besök stress. Fundera på vad som passar bäst för dig och tala om för din omgivning hur du vill ha det. Läs mer om psykiska besvär efter graviditet och förlossning (1177.se) Sömn Att bli förälder innebär ofta mindre sömn och mindre tid för dig själv.

När du inte får en bra sömn fungerar du sämre än vanligt på flera sätt. Till exempel kan brist på sömn påverka humöret och göra att du känner dig nedstämd. Därför är det viktigt att du försöker priotera ditt eget sömnbehov. Sov när du kan. Om du är hemma med barnet på dagen kan du till exempel försöka vila eller sova om barnet sover längre stunder.

 1. Att motionera och ta en promenad med barnvagnen kan också bidra till att förbättra sömnen.
 2. Det kan också hjälpa att fundera över vilka krav du har på dig själv, och om de kan minskas och anpassas till livet som småbarnsförälder.
 3. Ontakta i första hand barnavårdscentralen, BVC, om du vill ha råd om ditt och ditt barns sömn.
You might be interested:  Hur Tidigt Känna Av Graviditet?

Om problemen är svårare kan du behöva söka hjälp via en vårdcentral. Träning efter graviditet och förlossning De första sex till tolv veckorna efter förlossning är en återhämtningstid för kroppen. Promenader, knipövningar för att aktivera bäckenbotten och lättare aktivering av magmusklerna är det som rekommenderas.

 1. Om du har förlösts med kejsarsnitt följer du de rekommendationer som du har fått.
 2. Ett grundläggande råd är att du ska känna efter och lyssna till din egen kropps signaler.
 3. Nipövningar (1177.se) för att aktivera bäckenbotten kan du göra redan några dagar efter förlossningen.
 4. Genom att gradvis träna upp styrkan i bäckenbottenmuskulaturen minskar risken för inkontinens och/eller framfall.

Det kan ta upp till 1 år innan du fått tillbaka styrkan i bäckenbotten. Läs mer om träning efter förlossning (1177.se) Föräldraskapet Det är en stor omställning att få barn och även om många förbereder sig väl är det ingen som vet i förväg exaxt hur det faktiskt kommer att bli.

 • Det tar tid att lära känna varandra och du kan bli överraskad av starka känslor när du har fått barn.
 • Änslorna kan vara både positiva och negativa.
 • Det är bra att prata om förväntningar och funderingar på föräldraskapet redan i förväg.
 • Om ni är två eller flera som delar på föräldraskapet kan det vara bra att prata om vilka förväntningar ni har på varandra som föräldrar, hur ni ser på föräldraskapet och vad som känns viktigt för att er familj ska fungera på ett bra sätt för alla.

Läs mer om föräldraskap och relationen med barnet (1177.se) Se filmer med psykologen: Att bli förälder (1177.se) Relation, partner, sex och samliv Att få barn påverkar relationerna till alla närstående. Det är svårt att få tiden och orken att räcka till samtidigt som du ska lära känna ditt barn.

 1. Lever du i en relation kommer även denna att påverkas när ni tillsammans utvecklar en ny föräldrarelation.
 2. Det kan kännas jobbigt att ha mindre tid för varandra samtidigt som sömnen många gånger blir störd.
 3. Relationen behöver ändå få tid och utrymme.
 4. Att ta sig tid för varandra, att bara prata och lyssna, kan betyda mycket.

Det varierar från person till person hur lång tid det tar innan man vill ha sex efter förlossningen, och om du lever i en relation är det inte ovanligt att man är i otakt med sexlusten. Läs mer om sex efter förlossningen (1177.se) Att få syskon Att få syskon innebär en ny situation för både föräldrar och för de barn som redan finns i familjen.

Nya relationer ska skapas samtidigt som de som redan finns ska hinnas med. Det kan vara både utvecklande och utmanande att bli fler i familjen. Både det praktiska och det känslomässiga påverkas. Det kan vara allt från hur ni ska få plats hemma, till funderingar om hur mycket tid du får för varje barn. Och det kan också väcka frågor kring hur du som förälder och partner ska räcka till.

Läs mer om att få syskon (1177.se) Senast uppdaterad: 2020-11-09 Publicerad: 2019-09-25
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det innan man läker efter en förlossning?

Bristningar och klipp Bristningar i samband med förlossning är vanligt. Vid ett fåtal förlossningar läggs ett så kallat klipp. Bristningen sys av barnmorska eller läkare direkt efter förlossningen. Läkningsförmågan i underlivet är god. Att vara uppe och röra sig gör att blodcirkulationen blir bättre och läkningen underlättas.

 1. Använd helst bara vatten när du duschar och byt gärna binda ofta.
 2. Det är vanligt att det uppstår bristningar under förlossningen som behöver sys av barnmorska eller läkare.
 3. Stygnen behöver inte tas bort, de försvinner av sig självt.
 4. Det är vanligt att vara öm och svullen i underlivet.
 5. Inför hemgång från BB erbjuds du som fått en större bristning i underlivet en påtitt.
You might be interested:  Corona I Början Av Graviditet?

Läkningsprocessen tar i regel några veckor och bristningen läker oftast väldigt bra. Barnolja kan lindra vid klåda och irritation under läkningen, tvål bör undvikas då det torkar ut huden.
Visa hela svaret

När är slidan återställd efter förlossning?

Grad 1 – De allra flesta spricker något under en förlossning och de allra flesta sys med ett mindre antal stygn direkt efter förlossningen. Första gradens bristningar är små och behöver inte sys med mer än enstaka stygn. Det är hud och slemhinna som är drabbade.

 1. Vaginalöppningen är utsträckt och allt känns svajigt, men musklerna är intakta.
 2. Roppen kommer av sig själv och med tiden återhämta sig, men vissa saker kommer aldrig bli helt som förr.
 3. Stödjevävnadsstrukturerna i slidans väggar tar minst sex månader på sig för att återhämta sig, och musklerna omkring 12 månader.

Det betyder alltså att man inte ska tänka “var det så här det blev?” förrän efter ett helt år.
Visa hela svaret

Hur ser man ut i underlivet efter förlossning?

Hur länge svider det och gör ont i underlivet efter förlossningen? – – Det är inte konstigt om du är både svullen och öm i underlivet de första veckorna. Det gäller oavsett om det är små sår som läker av sig själv eller större bristningar som behöver sys.
Visa hela svaret

Kan man få framfall långt efter förlossning?

Ett framfall kan uppstå under eller strax efter en graviditet eller kan ta många år att utvecklas. Lindriga framfall efter graviditet kan gå tillbaka mer eller mindre och det är viktigt att betona att endast 1 av 9 kvinnor (11%) någonsin kommer att behöva operation för prolaps under sin livstid.
Visa hela svaret

När får man träna mage efter förlossning?

Bäckenbotten tränar du så här : – Börja med att hitta rätt knip, När du klarar 10 knip ökar du genom att du byter ut några hitta rätt-knip med styrkeknip, När du har övat regelbundet i 3-4 veckor, och känner att du klarar av 10 styrkeknip med god kontroll, lägger du till uthållighetsknip,

Hitta rätt Knip ihop runt ändtarmen, slidan och urinröret med liten kraft. Håll kvar knipet i 2 sekunder. Slappna av och vila 2 sekunder.

Styrkeknip Knip ihop runt ändtarmen, slidan och urinröret och lyft inåt/uppåt med så stor kraft du kan. Håll kvar knipet i högsta läge 6-8 sekunder. Slappna av i 6-8 sekunder.

Uthållighetsknip Knip ihop runt ändtarmen, slidan och urinröret och lyft inåt/uppåt. Du behöver inte ta i maximalt. Håll kvar knipet så länge du kan under 15-60 sekunder. Slappna av och känn att bäckenbotten sänker sig.

När du tränar bäckenbotten ska du inte hålla andan. Forsök isolera bäckenbotten så att du inte spänner rumpan, låren och magmusklarna när du kniper. Slappna av bäckenbottenmuskulaturen efter varje repetition av knip för att inte riskera att bli överspänd i muskulaturen.
Visa hela svaret

Kan inte tömma tarmen helt efter förlossning?

Efter förlossning får man en försvagning av väggen mellan slida och ändtarm och det blir svårare att tömma tarmen. Stadgan i slidans bakvägg kan påverkas av både uttänjning eller bristning i den rektovaginala fascian och mellangården. Stödet för analkanalen försvagas och försämrar på så sätt defekationen.
Visa hela svaret

Kan inte fisa efter förlossning?

Ungefär som om du var kissnödig och behöv- de hålla emot. Bäckenbottenmusklerna sitter runt ändtarmen, urinröret och slidan. Efter en graviditet och förlossning är musklerna uttänjda. Då kan det vara svårt att hålla tillbaka gaser, kiss och bajs.
Visa hela svaret

Hur mycket ökar barnet i vikt efter v 40?

Födelsestorlek – I Sverige är genomsnittlig födelselängd och födelsevikt cirka 50 cm respektive 3,5 kg med ett spridningsmått (1 standardavvikelse; 1 SD) på 2 cm respektive 0,5 kg. Pojkar är cirka 7 mm längre än flickor och 135 g tyngre. Graviditetslängden påverkar förstås födelsestorleken, tillväxten mot slutet av graviditeten motsvarar cirka 1 cm respektive 150-200 g per vecka.

För överburna barn d.v.s. efter 40 veckors graviditet bromsas den intrauterina tillväxten upp. Postnatalt är den initiala längdtillväxten normalt cirka 1 cm per vecka. Huvudomfånget är vid födelsen cirka 35 cm med ett spridningsmått på 1,5 cm. Pojkar har 0,5 cm större huvudomfång än flickor. Statistiskt är födelsestorleken korrelerad till moderns storlek – stora mammor föder stora barn och små mammor små barn – men i vissa familjer är det vanligt att barnen föds stora alternativt små oavsett moderns storlek.

När det gäller intrauterin tillväxt kontra vuxen längd är födelselängden i mycket högre grad än födelsevikten relaterad till vuxenlängden (Figur 2). När Är Kroppen Återställd Efter Graviditet När Är Kroppen Återställd Efter Graviditet Figur 2 Samband mellan födelsestorlek och längd vid 18 års ålder. Från danska mönstringsdata åren 1973-74; n=4.300. (Sörensen 1999).
Visa hela svaret

You might be interested:  Farligt Att Röka Under Graviditet?

Hur mycket får man bära efter förlossningen?

Rörelse efter en graviditet och förlossning Innehållet gäller Skåne Kroppen påverkas och förändras av en graviditet och förlossning. Den största återhämtningen sker under de första två månaderna, därför ska du undvika överansträngning. Förebygg besvär genom att göra övningar för bäckenbotten.

 1. Överbelasta inte magmusklerna Under graviditeten tänjs dina magmuskler ut för att ge plats åt livmodern som växer.
 2. Musklerna återhämtar sig som mest under de första sex månaderna efter förlossningen.
 3. Därför är det bra att inte överbelasta magmusklerna under de två första månaderna efter förlossningen.

Det kan hända när du sätter dig upp från liggande position och när du lägger dig ned från sittande position. Gör så här när du ska resa dig upp från liggande position:

Rulla över och lägg dig på sidan. För ut benen över sängkanten. Tryck ifrån med armarna när du reser dig upp.

Filmen visar hur du ska göra när du sätter dig upp från liggande position. Lyft och bär inte något tungt efter förlossningen Lyft inte något tungt under åtta veckor efter förlossningen. Under den tiden är bäckenbotten försvagad och ryggen ska inte utsättas för någon större belastning.

Du ska helst inte lyfta eller bära något som är tyngre än ditt nyfödda barn. Tänk också på att knipa samtidigt som du lyfter något. Så här fungerar bäckenbotten Bäckenbotten består av lager med muskler som ger stöd till din urinblåsa, slida, livmoder och ändtarm. Genom musklerna finns tre öppningar – en för urinröret, en för slidan och en för ändtarmen.

Bäckenbotten hjälper dig att hålla tätt när du anstränger dig, till exempel när du lyfter något tungt, hoppar, springer, nyser eller hostar. Efter en graviditet och förlossning försvagas bäckenbotten. Därför är det bra att träna bäckenbotten så att den återfår sin styrka och spänst. När Är Kroppen Återställd Efter Graviditet Bäckenbotten består av lager med muskler som ger stöd till din urinblåsa, slida, livmoder och ändtarm. Hitta tekniken för att träna bäckenbotten

Lägg dig bekvämt, slappna av i kroppen och andas som vanligt under träningen. Knip ihop muskeln kring ändtarmen, som om du vill låta bli att släppa gaser. Fortsätt att spänna ihop framåt runt slidan och urinröret i två sekunder. Det ska kännas som att musklerna i slidan dras ihop och lyfts upp. Du ska inte spänna andra muskler, till exempel mage, rumpa eller lår. Slappna av och känn hur bäckenbotten sjunker ner, pausa i två sekunder. Upprepa knipet så många gånger du orkar men som mest femton gånger.Träna på tekniken tre gånger varje dag i cirka två veckor.

Filmen visar hur du gör för att hitta tekniken för att träna bäckenbotten. Styrketräna din bäckenbotten När du har hittat rätt muskler kan du träna upp musklernas styrka. Gör så här:

Lägg dig bekvämt. Knip ihop musklerna runt ändtarmen, slidan och urinröret precis som när du skulle hitta tekniken för att träna bäckenbotten. Håll knipet med så stor kraft du kan i sex till åtta sekunder. Du ska inte ta i så mycket att du börjar spänna andra muskler, till exempel mage, rumpa eller lår. Andas som vanligt. Slappna av och känn att bäckenbotten sjunker ner. Pausa i sex till åtta sekunder. Upprepa knipet tio gånger, tre gånger om dagen under de första fyra månaderna efter förlossningen.

Det är viktigt att du inte blir spänd i musklerna av att knipträna. Om du har svårt att slappna av ska du istället fortsätta öva på hitta tekniken för att träna din bäckenbotten. Filmen visar hur du tränar bäckenbotten. Träna bäckenbotten i vardagen Du kan förebygga läckage och tyngdkänsla genom att knipa när du hostar, nyser eller lyfter och bär något tungt.

Detta kallas ibland för funktionell träning. Undvik att knipa i andra vardagssituationer, annars kan dina muskler bli för spända. Därför ska du bara träna bäckenbotten i omgångar. Det är viktigt att du låter musklerna slappna av efter träning och annan ansträngning. Sex efter att du fått barn Efter en graviditet kan kroppen förändras och sex kan kännas annorlunda.

Läs mer om sexliv efter graviditet här: Charlotte Stode, 1177.se, Region Skåne Moa Granath, Fysioterapeut, Gynekologimottagning Malmö, Skånes universitetssjukhus Bo Jönsson, Illustratör och grafisk formgivare, Region Skåne : Rörelse efter en graviditet och förlossning
Visa hela svaret