Förstoppning under graviditet > > > Förstoppning under graviditet Förstoppning är vanligt under graviditet och beror främst på att hormonerna i kroppen förändras under graviditeten, vilket kan påverka tarmtömningen. Om du bajsar mer sällan än före graviditeten, kan du ha förstoppning. Öppet alla dagar, dygnet runt. Om förstoppningen håller i sig, kan du bli illamående och tappa matlusten. En hårdare avföring kan också orsaka blödningar i ändtarmen.
Visa hela svaret
Contents
- 0.1 I vilken vecka sjunker magen?
- 0.2 Är det farligt att krysta när man bajsar gravid?
- 0.3 Kan man ta laxeringsmedel när man är gravid?
- 1 Hur får man fart på magen snabbt?
- 2 Hur vet jag att det är dags att föda?
- 3 Hur länge kan man gå utan att gå på toa?
- 4 Vad hjälper snabbt mot förstoppning?
- 5 Varför kommer inte all avföring ut?
- 6 Är banan lösande för magen?
Hur länge kan man vara förstoppad innan det är farligt?
Förstoppning När du har förstoppning har du svårt att bajsa och det kan också göra ont. Ofta räcker det att dricka mer vätska och att äta mer fiberrik mat. Det finns även receptfria läkemedel som du kan använda. De allra flesta blir förstoppade då och då oavsett ålder, men barn och äldre personer har lättare att få förstoppning.
Bajset är hårt och trögt att få ut. Du kan få när du bajsar. Det kan kännas som att tarmen inte har tömts efter att du har varit på toaletten. Magen känns utspänd. Du har ont i magen.
Du kan bli illamående och inte vilja äta om du har varit förstoppad en längre tid. Du kan också få som gör att det blöder lite. Barn får ofta förstoppning. Ett vanligt symtom är att barnet har ont i magen, men det kan ibland vara svårt att förstå att barnets magont beror på förstoppning.
Förstoppningen går inte över trots att du har provat att behandla dig själv. Du har ont i magen på natten. Du minskar i vikt. Du har blod i bajset.
Kontakta om dina avföringsvanor förändrats utan att du förstår varför. Det gäller framför allt om du är 45 år eller äldre. Hur avföringsvanorna ändras kan vara olika:
Du blir ofta hård i magen, från att tidigare inte ha haft problem med förstoppning. Bajsets konsistens och utseende ändras och du är hård och lös i magen i perioder.
Vänta tills det är vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom och råd om vad du kan göra själv. Tillfällig förstoppning kan ha flera orsaker. Många gånger beror en tillfällig förstoppning på vad du äter och på dina vanor.
Visa hela svaret
I vilken vecka sjunker magen?
Gravid i vecka 38 Från och med nu betraktas fostret som fullgånget. Det betyder att det är färdigt att födas. I den här veckan väger fostret drygt 3 kilogram. Det är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt. Förlossningen är påfrestande även för barnet.
Men barnet är väl förberedd och har till exempel lagrat extra näring. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. När fostrets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar du som är gravid känna att det bli mer plats upptill i magen.
Då känns det lättare att andas och äta igen. Allt fler känner, En del gravida kan uppleva en ilande känsla när fostrets huvud stöter emot nerverna och musklerna i bäckenbotten. Vissa ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Kontakta barnmorskan vid plötslig viktökning eller viktnedgång.
En del gravida får besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det är flera saker som har betydelse för när det är dags. Bland annat hur intensiva värkarna är, om vattnet har gått och hur långt du har till förlossningsavdelningen. Kom ihåg att ringa innan du tar dig dit. Det är vanligt att få lättare besvär efter en förlossning.
En del får komplikationer som mjölkstockning, hemorrojder eller framfall. Då kan du behöva behandling. Du kan diskutera med barnmorskan vid efterkontrollen. Känner du dig osäker på hur du ska sköta om ett nyfött barn? Hur ofta behöver barnet bada? Hur klipper du naglarna? Vad beror utslagen på? Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Anne-Charlotte Jonsson, samordningsbarnmorska, Mödrahälsovårdsenheten, Region Stockholm Caroline Lilliecreutz, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Lotta Persson, illustratör, Göteborg : Gravid i vecka 38
Visa hela svaret
Är det farligt att krysta när man bajsar gravid?
1. Hemorrojder – Jag fick hemorrojder i sjunde veckan av graviditeten med andra barnet. Jag var helt chockerad – jag trodde det var något som gamla gubbar hade. Jag hade så ont så jag grät. ― Tvåbarnsmamman 30+ – Hemorrojder är JÄTTEJÄTTEJÄTTEVANLIGT. Jag kan inte understryka det nog.
- Det finns många som inte vågar tala om det och därför kan det också verka mycket mer sällsynt än det på riktigt är, säger Pauliina Tuomikoski.
- En vaginal förlossning i sig bringar ofta fram hemorrojder på grund av det hårda krystandet.
- De läker också spontant, men har en tendens att lätt komma tillbaka.
Varför? – Förklaringen är enkel: ju längre graviditeten framskrider desto större blir magen och mammans tarmar hamnar i kläm. Det här påverkar tarmfunktionen så att du lätt kan få hård mage, vilket i sin tur kan leda till hemorrojder om man ofta behöver krysta på toan.
- Sedan trycker också gravidmagen mot blodkärlen som kan försämra blodcirkulationen och också orsaka hemorrojder.
- Det viktiga här är försöka upprätthålla tarmfunktionen – om magen fungerar så undviker du lättare hemorrojder.
- Men det finns receptfria mediciner på apoteket och de brukar vanligtvis gå om senast efter graviditeten.
Det här är varken något att skämmas för eller stressa över!
Visa hela svaret
Kan man ta laxeringsmedel när man är gravid?
Snabbverkande medel – När du behöver snabb lindring kan du använda laxermedel i form av mikrolavemang eller suppositorier – kapslar som du för in i rumpan. De verkar snabbt (vanligtvis inom 5-15 minuter) genom att mjuka upp det hårda längst ut i ändtarmen. Detta är även lämpligt för dig som är gravid. Senast granskad 2019-08-23 : Tips vid förstoppning och hård mage
Visa hela svaret
Hur mycket vatten ska man dricka vid förstoppning?
Bra kostråd –
- Fördela maten över dagen. En bra vana är att äta frukost, lunch, middag och 1-3 bra mellanmål på regelbundna tider varje dag.
- Välj fiberrikt bröd, mjukt eller hårt. Hela linfrön, havre och vetekli är också bra och går utmärkt att lägga i gröt, exempelvis molinogröt, se recept.
- Ät gärna grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Rekommendationen är att äta 500 gram varje dag och det kan du lätt göra genom att äta grönsaker och frukt vid varje måltid.
- Fibrer suger åt sig vätska i tarmen och gör avföringen mjuk. Det är därför viktigt att dricka mycket varje dag, cirka 1,5-2 liter. Vatten är den bästa drycken.
Hur får man fart på magen snabbt?
Sätt igång magen med katrinplommon – En mycket populär huskur du kan använda dig av när du har hård mage är att äta katrinplommon. Katrinplommon, eller juice av katrinplommon, har en laxerande effekt och hjälper till att lösa upp innehållet i tarmen. Det brukar räcka med mellan 2-4 katrinplommon för att få fart på magen.
Visa hela svaret
Hur mycket växer magen sista trimestern?
Gravid i vecka 30 Just nu väger fostret ungefär 1,4 kilogram. Från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster. Det växer mycket och kommer att öka med ungefär 150 – 200 gram i veckan fram till förlossningen. Fostret är omkring 41 centimeter långt. Gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre.
Det spelar också roll hur moderkakan fungerar. Fostret har så gott om plats att det kan vända sig. Ibland ligger det med stjärten och ibland med huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt. Nu har tre fjärdedelar av graviditeten gått. Det är bara tio veckor kvar.
Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet har kommit ut. Passa på att göra sådant som du gissar blir krångligare sedan. Du som är gravid kan lätt bli andfådd. Det beror bland annat på att lungornas volym ändras under graviditeten.
En del barnmorskemottagningar erbjuder föräldrastöd. Det kan vara olika grupper som träffas, till exempel förstföderskor, ensamstående, unga, omföderskor eller blivande medföräldrar. De flesta känner oro inför en förlossning. Många är rädda. För en del är rädslan så stark att den påverkar hela tillvaron.
Det kallas förlossningsrädsla. Graviditeten blir något negativt. Det är vanligt att huden kliar när du är gravid. Det beror oftast på att huden förändras när den töjs ut över magen. Det kan också bero på hormoner. Ibland beror klådan på att levern påverkas när du är gravid, då kan du behöva få behandling.
Visa hela svaret
Varför sjunker magen i slutet av graviditeten?
Frågor & svar kring tecken på förlossning MAM: Hur vet jag att förlossningen är nära? Katie Hilton: Ett par dagar innan värkarna sätter i gång kan du få mer flytningar som är rosa, bruna eller innehåller lite blod. Man brukar kalla det för “teckningsblödning” Orsaken till de ökade flytningarna är att den slempropp som täppt till livmodertappen under hela graviditeten börjar lossna.
Att slemproppen lossnar är ett tecken på att livmodertappen nu ändrar sig: bindväven blir tunnare och livmodertappen vidgar sig. Många kvinnor känner även att bebisen sjunker ner. Det innebär att bebisen sjunker längre ner i bäckenet. Fostersäcken kan gå sönder (vattnet går), vilket kan ge eller inte ge sammandragningar.
Du kan få ont i ländryggen, bli kissnödig och även få diarré. Det tydligaste tecknet på att förlossningsvärkarna har satt i gång är sammandragningar som kommer regelbundet med allt kortare avstånd och hela tiden blir starkare. Det är dessa värkar som gör att livmodertappen öppnas.
- MAM: Hur känns sammandragningarna? Katie Hilton: Var och en upplever det olika.
- När livmodern drar ihop sig kan det göra ont i ryggen eller i bäckenet, lite som menssmärtor.
- Sammandragningar på grund av förlossningsvärkar uppträder med regelbundna, allt kortare avstånd och blir hela tiden starkare.
- MAM: Hur kan jag skilja mellan vanliga förvärkar och förlossningsvärkar? Katie Hilton: Riktiga förlossningsvärkar försvinner inte, inte heller om man ändrar ställning, rör sig eller lägger sig ner.
De här värkarna blir hela tiden starkare och kommer oftare. Förvärkar, så kallade Braxton Hicks-sammandragningar, uppträder ofta med oregelbundet avstånd och blir svagare efter ett tag eller försvinner när man lägger sig ner. Riktiga förlossningssammandragningar börjar i regel i ryggen och arbetar sig successivt framåt, medan förvärkar normalt känns på framsidan av kroppen.
MAM: Varför är det viktigt att känna igen förlossningsvärkar? Katie Hilton: Man behöver känna skillnaden mellan förlossningsvärkar och förvärkar för att veta när man ska ringa eller åka in till sjukhuset för att med professionell hjälp kunna förbereda sig inför förlossningen. När sammandragningar uppträder redan tidigt under graviditeten är det viktigt att mamman uppsöker hjälp omedelbart för att minska risken för en förtidig födsel.
MAM: Vad kan man räkna med när vattnet går? Katie Hilton: Hos vissa kvinnor märks att fostersäcken går sönder genom att små droppar av vätska rinner ur vagina, hos andra kommer allt fostervatten på en gång. Fostervattnet fortsätter att rinna och mamman behöver använda en binda tills bebisen föds.
Så fort bebisen ändrar position rinner mer fostervatten ut. Fostervattnet är normalt hö färgat men kan även vara grönbrunt eller blodigt. När vattnet går ska man vara uppmärksam på färgen och kontakta sjukhuset. MAM: Vad händer om vattnet inte går trots sammandragningar? Katie Hilton: Hos de flesta kvinnor går vattnet någon gång under värkarna.
Om så inte skulle vara fallet kan barnmorskan eller läkaren göra en “amniotomi”. Det innebär att man för upp ett litet krokformat instrument i vagina och tar hål på fostersäcken. : Frågor & svar kring tecken på förlossning
Visa hela svaret
Kan man krysta igång en förlossning?
Första gången brukar det ta längre tid – Första gången man föder ett barn genom slidan brukar livmodertappen öppna sig ungefär en halv centimeter i timmen. Men det kan gå både snabbare och långsammare. Livmodertappen brukar öppna sig snabbare när man fött barn tidigare, kanske en centimeter i timmen.
- Mot slutet av öppningsfasen passerar barnets huvud något som kallas spinae.
- Då är det vanligt att bli illamående.
- En del kräks.
- Utdrivningsskedet – att krysta Sista delen av förlossningen kallas utdrivningsskedet.
- Då har barnet kommit så långt ner att det är dags att trycka ut barnet genom slidöppningen.
Då brukar man känna att man vill trycka på och krysta. När det kommer en värk kan man känna sig bajsnödig. En del får känslan av att vilja krysta innan barnet har kommit tillräckligt långt ner. Då är det bra att försöka andas när det kommer en värk, utan att trycka på.
- Barnmorskan hjälper till och förklarar.
- Första gången man föder barn genom slidan kan man få krysta upp till en timme innan barnet är ute.
- Det händer också att det tar längre tid.
- När man har fött tidigare behöver man sällan krysta mer än 30 minuter.
- När man krystar är det vanligt att vilja trycka ut barnet så fort som möjligt.
Det kan bränna och svida när barnets huvud ska komma ut genom slidöppningen. Men det är ofta bra om det tar lite tid. Barnmorskan kan hjälpa till och förklara hur man ska göra. Då hinner slidöppningen töjas ordentligt och det blir mindre risk för, Efterbördsskedet – när barnet är fött Barnet kan ha en annorlunda färg de första minuterna och huvudet kan se ihoptryckt ut.
Det är vanligt och inget att oroa sig för. Du som har fött får ha barnet på bröstet direkt, om hen verkar må bra. Barnmorskan bedömer hur barnet mår, så det är inget som man behöver tänka på. Barnmorskan torkar barnet torrt och sätter på en mössa. Det är bra om barnet ligger varmt hud mot hud, under ett täcke.
Det vanligaste är att barnet börjar skrika och andas när hen kommer ut. En del barn behöver hjälp att hämta sig eller komma igång med andningen. Då får barnet hjälp av en barnmorska eller barnläkare.
Visa hela svaret
Hur vet jag att det är dags att föda?
Värkarna kan avgöra – Hur kraftiga värkarna är kan vara avgörande för om det är dags att ta sig till förlossningen. Det brukar vara tid att åka in om någon eller båda av följande punkter stämmer:
Värkarna är upp emot en minut långa. Det känns tydligt när de börjar och när de slutar. Värkarna kommer regelbundet. De kommer med jämna mellanrum. Det kommer tre till fyra värkar inom tio minuter. Det är alltså två till tre minuter mellan värkarna.
Hur länge kan man gå utan att gå på toa?
Åtgärder vid förstoppning Denna text gäller vuxna. För barn kan specifika riktlinjer finnas. Dagens första mål tillsammans med att man börjar röra på sig stimulerar tarmrörelserna, En viktig del av behandlingen är att förklara den normala tarmfunktionen.
- Hur ofta vi tömmer tarmen varierar mycket från person till person.
- Det är normalt att tömma tarmen från mellan tre gånger per dag till en gång var tredje dag.
- I tunntarmen absorberas näringsämnena till blodet.
- Tjocktarmen tar emot en till två liter nedbrytningsprodukter varje dygn som stannar i tjocktarmen ett till tre dygn.
En stor del av tarminnehållet består av vatten, rester av föda som inte brutits ner, salter och bakterier. Det mesta av vattnet sugs upp i tjocktarmen och avföringen får därför en fastare konsistens. Massrörelser är som en tryckvåg som förflyttar tarminnehållet i tjocktarmen genom hela tjocktarmens längd till ändtarmen.
När ändtarmen fylls med avföring skickas signaler till hjärnan och vi upplever behov av att tömma tarmen. Dagens första mål tillsammans med att man börjar röra på sig stimulerar tarmrörelserna, det kallas gastrokolisk reflex och kan utnyttjas för underlättad tarmtömning. När avföringen kommer till ändtarmen och det är ett lämpligt tillfälle att tömma tarmen slappnar den inre sfinktern och den yttre sfinktern av och tarmen rätas ut och tarmtömning möjliggörs.
Om sensibiliteten är normal så kan vi känna skillnad på luft, om det är diarré eller normal avföring. Med hjälp av den yttre slutmuskel och m.puborectali som påverkas med viljan kan man slappna av och underlätta tömningen eller knipa för att hindra en tömning.
Om man nonchalerar signalen att gå och tömma tarmen ofta kan det leda till förstoppning, ju längre tid avföringen finns i tjocktarmen ju mer vätska sugs upp och avföringen blir hårdare. Detta är ett komplicerat system och det finns många orsaker till att det kan vara svårt att tömma tarmen. Vid toalettbesök kan bukmuskeltrycket förstärkas och analkanalen vidgas ytterligare genom att fötterna placeras på en fotpall och man lutar sig framåt.
Skillnad mellan rakt sittande och hukande position. När man vid toalettbesök sitter i hukande position eller när fötterna placerade på en fotpall, så att knäna kommer något över bäckenbotten, vidgas analkanalen genom att puborektalis-, inre- och yttre sfinktermuskeln slappnar av och tarmtömning underlättas då.
- Innan behandling är det betydelsefullt att ta reda på personens tidigare tarmfunktion.
- Det är viktigt att gå igenom toalettvanor, kostvanor, fysisk aktivitet, ADL-förmåga, medicinering, stress eller andra förändringar i livssituationen och medicinsk historia som kan ha samband med förstoppningsproblematiken.
Detta kan ge en hänvisning om vad som ligger bakom förstoppningen och om möjligt justeras dessa faktorer i första hand, Innan man börjar behandla förstoppning med laxantia bör man pröva andra metoder, Omvårdnadsstatus dokumenteras tillsammans med omvårdnadsordinationer och datum för uppföljning.
Att förändra kost, vätskeintag och fysisk aktivitet kan hjälpa vissa personer men det vetenskapliga underlaget för åtgärderna är svagt. Svagt vetenskapligt underlag är dock inte att likställa med bevisad avsaknad av effekt utan kan också betyda att det i dagsläget saknas tillförlitlig kunskap. För att få en uppfattning om personens kostvanor exempelvis kaloriintag, vätska, fiberrik kost som frukt, grönsaker, fullkornsprodukter inhämtas kostanamnes vilken med fördel utgår från kostdagbok.
Anamnesen utgör grund för kostråd. Sträva efter regelbunden måltidsordning. Rekommendationen är att äta frukt och grönsaker varje dag. Torkad frukt, plommon, fiberberikat bröd och gröt kan vara ett förstahandsval vid trög mage. Fiberintag (framförallt olösliga fibrer) är associerat till kortare “transit time”, större avföringar och ökat antal avföringar och i den vetenskapliga litteraturen rekommenderas 25 g fibrer/dag.
Fibrer kan dock ge upphov till känsla av uppkördhet som kan upplevas obehagligt. Enbart fiberberikning kan vara otillräckligt som behandling vid svår förstoppning och tillståndet kan riskera att förvärras på flera sätt, Då fibrer ökar tarminnehåll kan förstoppningen förvärras om orsaken till förstoppningen är att personen har problem med att få ut avföringen som till exempel vid bäckenbottendysfunktion eller mycket långsam tarmpassage,
Ökat fiberintag kan också resultera i hård avföring om inte tillräckligt med vätska tillförs, Likaså anses fiberberikning vara olämpligt som behandling av personer med utvidgad kolon, så kallad megakolon. Istället för att öka tarminnehållet bör tarmen avlastas och det bedöms mer lämpligt med fiberfattig diet,
Att vara uttorkad ökar risken för förstoppning vilket gör att god vätsketillförsel förebygger att förstoppning uppstår och kan avhjälpa förstoppning om personen är uttorkad, Om fiberintaget ökar är det nödvändigt att även öka vätskeintaget, Ett ökat intag av vätska förefaller dock inte vara effektivt som behandling mot förstoppning hos personer med redan fullgod vätsketillförsel.
Det tycks finnas ett samband mellan låg fysisk aktivitet och förstoppning men resultat från studier är motstridiga Som intervention har fysisk aktivitet däremot inte visats ha effekt som behandling, Möjligen kan personer som ofta är stillasittande, rullstolsburna eller sängliggande få förbättrad tarmfunktion genom ökad fysisk aktivitet.
Enskilda studier visar att magmassage kan användas som behandling vid förstoppning, En systematisk litteraturöversikt visar att evidensen är svag men att det finns indikationer på att magmassage är en effektiv behandling, Magmassage har visats ha en viss fördröjd effekt som ökar under ett antal veckor.
Likaså avtar troligen effekten efter avslutad behandling vilket gör att den bör ses som en kontinuerlig behandling. Magmassage innebär massage av ett område som är mycket intimt vilket innebär att det är betydelsefullt att visa stor respekt för den enskildes integritet,
Att ha nedsatt förmåga att kontrollera och samordna musklerna i bäckenbotten och analsfinktern vid tarmtömning, ses ofta hos individer med bäckenbottendysfunktion. Biofeedback innebär att personen tränas att medvetet använda och koordinera muskler involverade i krystning och/eller uppfatta signaler från rektum.
Instrument som via elektroder eller prober i analkanalen ger visuell, audiell eller verbal feedback används för att uppnå optimal funktion, En studie har visat att det är mer effektivt att träna med hjälp av feedback från instrument än att träna endast efter instruktioner,
- Trots att de flesta studier har metodologiska problem visar en metaanalys av tillgänglig evidens att biofeedback är det bästa alternativet för behandling av förstoppning då orsaken är bäckenbottendysfunktion,
- Särskild personal utbildad i biofeedback, utför behandlingen.
- Vinnor med svag bäckenbotten kan ha hjälp av att trycka mot perineum, runt ändtarmen eller via slidan trycka bakåt mot ändtarmen för att på detta sätt underlätta tarmtömning.
Att via slidan trycka bakåt med tummen mot ändtarmen kan även vara effektivt vid tömningsbesvär som beror på rektocele. En specifik behandlingsåtgärd vid neurogena sjukdomar då tarmtömningsreflexen är nedsatt eller uteblir helt är att stimulera genom att föra in ett suppositorium eller att försiktigt föra in ett behandskat finger i anus och sakta rotera fingret.
Rörelsen får pågå tills en avslappning i tarmväggen kan kännas vilket oftast inte tar mer än 15-20 sekunder, Det är viktigt att inte trycka för hårt då man istället kan framkalla en spasm i sfinktern. När konservativ behandling och läkemedelsbehandling mot förstoppning inte har haft effekt har tarmsköljning, numera kallad TAI (Transanal Irrigation) prövats.
Kontinuerlig tarmsköljning med ljummet kranvatten kan minska problem med förstoppning särskilt hos personer med neurologisk tarmdysfunktion. Vid långvarig förstoppning kan en ansamling av avföring bildas i rektum (fekalom). Förstahandsval av behandling vid fekalom är makrogolläkemedel tillsammans med lavemang, men vid mycket svåra fall kan man tvingas att manuellt avlägsna avföringen.
När det gäller manuell evakuering eller plockning saknas forskning inom området. Det är förknippat med stort obehag, är mycket smärtsamt för personen och det är stor risk för att skador uppstår i anus. Rekommendationen är att manuell evakuering endast ska användas när alla andra åtgärder är prövade. Läkare med vana vid rektalundersökning konsulteras för att besluta om och ordinera manuell evakuering och utrymningen görs när personen är sövd.
Kirurgi kan komma ifråga i utvalda fall vid bäckenbottendysfunktion som vid stora rektocelen som inte tömmer sig. Vid uttalad slow-transit förstoppning som inte svarar på behandling är kolektomi ett eventuellt alternativ. Man kan också lägga upp blindtarmen som en stomi (Malone´s operation) och ge lavemang via den (så kallad antegrad lavemang).
Ristina Lämås, universitetslektor, Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet Pontus Karling, överläkare, specialistläkare i invärtesmedicin, Medicinkliniken, Norrlands universitetssjukhus, Umeå Mari Dahlberg, sjuksköterska, uroterapeut, Kirurgmottagningen Bäckenbottencentrum Skånes universitetssjukhus, Malmö Sara Strandberg, sjuksköterska, uroterapeut, Kirurgmottagningen Bäckenbottencentrum Skånes universitetssjukhus, Malmö Susanne Flodin, Susanne Flodin Studio AB Basala hygienrutiner ska tillämpas av all vård- och omsorgspersonal vid vård, undersökning och behandling eller annan direktkontakt med person där vård och omsorg bedrivs.
Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd. Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.
Visa hela svaret
Får man ta microlax gravid?
Microlax kan användas under graviditet och amning.
Visa hela svaret
Vad hjälper snabbt mot förstoppning?
BEHANDLING –
Ät fiberrik mat, gärna lösliga fiber Bra källor till fibrer i kosten är rotfrukter, grönsaker, frukt och bär, ärtor, bönor, linser och fullkornsprodukter av flingor, bröd, gryn, ris, pasta samt nötter och frön. Det rekommenderas att börja försiktigt och öka fiberintaget gradvis då en mera fiberrik kost kan ge ökad gasbildning, uppblåsthet och ibland obehag/smärta. Prova fibertillskott Exempelvis hela linfrön, psylliumfrön eller chiafrön. Drick tillräckligt/adekvat med vätska Drick, gärna vatten, speciellt vid intag av fiberrik mat. Ibland kan man behöva dricka även om man inte känner sig törstig. Detta gäller framför allt äldre personer som inte känner törst på samma sätt som yngre personer. Ät lösande livsmedel Katrinplommon, kiwi, fikon, aprikos, päron och messmör kan ge lösare tarminnehåll. Minska mängden stoppande mat Mycket “mjölmat” som pannkakor och vitt bröd, vitt ris och pasta, samt svart te kan ha stoppande effekt. Prova probiotika Mejeriprodukter, fruktdrycker eller tabletter/kapslar med probiotika kan lindra hård mage och förstoppning.
Regelbunden fysisk aktivitet och rörelse kan motverka hård mage och förstoppning. Regelbundna toalettvanor och att ta sig tid vid toalettbesöket är viktigt. Sittställningen vid toalettbesöket är viktigt. Att höja fötterna genom att använda en pall kan hjälpa. Ibland behöver man hjälp av bulkmedel eller andra preparat för att avhjälpa förstoppning. Se över tillvaron. Stress och oro kan ge tillfällig förstoppning. Se över läkemedel som kan ha stoppande effekt. Möjligen finns det alternativ som ej har samma biverkning. Vid långvarig förstoppning kan det behövas utredning av läkare.
Om kost-, vätske- och livsstilsändringar inte lindrar förstoppningen kan det vara nödvändigt att prova medicinsk behandling. Se länk nedan. För behandling av förstoppning hos barn rekommenderas i första hand läkemedelsbehandling. De allmänna råden kan sedan rekommenderas med syfte att förebygga förstoppning.
Fördela fiberintaget på alla dagens måltider. Lite fiber ofta är bättre än mycket och sällan. Välj lösliga fiber (fiber från havre, grönsaker, frukt och bär) hellre än olösliga fiber (fullkornsprodukter av spannmål) för att minimera bieffekter som gasbildning och buksvullnad. Intag av juicer och fruktpuréer innehållande sorbitol kan ha lösande effekt, exempelvis äppeljuice och katrinplommonpuré. Öka mängden resistent stärkelse (havre, baljväxter, kokt kall potatis, gröna bananer). Intag av fermenterbara kolhydrater kan ha osmotisk och därmed lösande effekt på tarminnehållet.
Referenser Rao SS, Rattanakovit K, Patcharatrakul T. Diagnosis and management of chronic constipation in adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol.2016 May;13(5):295-305. Länk Mearin F, Ciriza C, Minquez M, Rey E, Mascort MM, Peña E, Cañones P Júdez J. Clinical practice guideline: Irritable bowel syndrome with constipation and functional constipation in the adult.
Rev Esp Enferm Dig 2016 Jun;108(6):332-63. Länk Suares, N.C. & Ford, A.C. Systematic review: the effects of fibre in the management of chronic idiopathic constipation. Aliment. Pharmacol. Ther.33, 895–901 (2011). Länk Dimidi E, Christodoulides S, Fragkos KC, Scott SM, Whelan K. The effect of probiotics on functional constipation in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.
Am J Clin Nutr.2014 Oct;100(4):1075-84. Länk COPYRIGHT © INTERNETMEDICIN AB COPYRIGHT © INTERNETMEDICIN AB
Visa hela svaret
Varför kommer inte all avföring ut?
Översikt – Vårdhandboken
Du är här:
Denna text gäller vuxna. För barn kan specifika riktlinjer finnas. Att ha problem med förstoppning och tömningen av tarmen kan vara besvärligt och generande för den drabbade. De flesta människor har regelbunden tarmtömning en gång per dag, oftast på morgonen eller efter måltid då tarmmotoriken är som mest aktiv,
- Det är en ganska stor variation mellan olika individer och allt mellan att ha avföring tre gånger/dag till tre gånger/vecka anses vara normalt,
- I populationsstudier säger 18-22% av kvinnorna och 7-8% av männen att de är ibland eller ofta är förstoppade,
- Förstoppning för de flesta är dock inte lika med att man har glest mellan avföringarna.
En studie på unga friska vuxna definierade förstoppning istället som att ha svårigheter att krysta ut avföring (52%), att ha hård avföring (44%) och att ha oförmåga att ha avföring när man vill (34%). Endast 32% definierade förstoppning som att det var lång tid mellan avföringar,
Definitionen av förstoppning brukar därför sammanfattas som att ha glesa avföringar och/eller problem med själva tömningen av tarmen som till exempel överdriven krystning, hård avföring, känsla av ofullständig tarmtömning, lång tid för att tömma tarmen eller andra svårigheter att få ut avföringen. För en enhetlig definition inom förstoppningsforskningen används ofta ROME IV kriterierna (se nedan),
Ett vanligt sätt att dela in förstoppning är att dela in i kategorierna slow-transit förstoppning och i förstoppning orsakad av bäckenbottendysfunktion, Båda kategorier är vanligare hos kvinnor. Medeltiden avföringen transporteras genom tjocktarmen är för kvinnor 39 timmar och för män 31 timmar.
Vid slow-transit förstoppning tar det för lång tid för tarminnehållet att passera hela mag- och tarmkanalen (mer än fyra dygn). Den exakta orsaken till slow-transit förstoppning är inte känd, men en av teorierna som finns är att de nerver som styr tarmens motorik inte fungerar normalt, Bäckenbottendysfunktion betyder förenklat att man har besvär med själva tarmtömningen.
Tömningen av tarmen är komplicerad och kräver en koordination av flera muskler. För att bibehålla kontinensen hålls ändtarmen böjd med hjälp av den så kallade puborektalismuskeln samt av den inre och yttre ändtarmsmuskeln. För att tömma ändtarmen slappnar dessa muskler av och vinkeln slätas ut.
Den vanligaste orsaken vid bäckenottendysfunktion är att man vid tarmtömning inte kan slappna av normalt och istället till och med spänner dessa muskler. Smärta i analkanalen, till exempel vid sprickor (analfissurer), kan bidra till oförmågan att slappna av. Anatomiska förändringar som kan påverka själva tarmtömningen kan också vara rektocele och prolaps.
Med åldern och vid vissa sjukdomar kan den sammantagna propulsionskraften (det vill säga den sammanlagda kraften som gör att avföringen kommer ut) försvagas med en sämre och/eller ineffektivare tarmtömning som följd, Kristina Lämås, universitetslektor, Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet Pontus Karling, överläkare, specialistläkare i invärtesmedicin, Medicinkliniken, Norrlands universitetssjukhus, Umeå Mari Dahlberg, sjuksköterska, uroterapeut, Kirurgmottagningen Bäckenbottencentrum Skånes universitetssjukhus, Malmö Sara Strandberg, sjuksköterska, uroterapeut, Kirurgmottagningen Bäckenbottencentrum Skånes universitetssjukhus, Malmö Basala hygienrutiner ska tillämpas av all vård- och omsorgspersonal vid vård, undersökning och behandling eller annan direktkontakt med person där vård och omsorg bedrivs.
- Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter.
- Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd.
- Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten.
- Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.
För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling. : Översikt – Vårdhandboken
Visa hela svaret
Är banan lösande för magen?
En del livsmedel kan ha stoppande effekt på mage och tarmar såsom: banan blåbär majsvälling eller risvälling mjölmat som pasta, vitt bröd och pannkakor morotspuré eller kokt morot ris mandel eller nötter te.
Visa hela svaret
Hur massera magen vid förstoppning?
Magmassage effektivt mot besvär med trög mage NYHET Att massera magen vid förstoppning ger oftare god effekt än behandling med laxermedel, som idag rekommenderas i första hand. Det visar Kristina Lämås i den avhandling hon försvarar vid Umeå universitet 4 december. Magmassage har visat sig vara effektivt när det gäller att minska besvär i samband med trög mage. Deltagarna i Kristina Lämås studie rapporterar mindre besvär av trög mage och magsmärtor efter åtta veckors magmassage, jämfört med en kontrollgrupp. De får också tömma tarmen oftare och livskvaliteten ökar.
- Magmassage är en mjuk massage där både händer och mage masseras 15 minuter dagligen av en massageterapeut.
- Effekten märks först efter någon vecka och ökar successivt under studiens gång.
- Att få magmassage beskrivs påverka hela personen.
- Från att tidigare talat om sin tröga mage på ett fientligt sätt och något som skulle bekämpas beskriver deltagarna magen efter magmassageperioden i mjukare ordalag och relationen till magen kännetecknas av samarbete istället för kamp.
Deltagarna upplever förbättrad tarmfunktion, ökad kroppsmedvetenhet, förändrad sinnestämning och beröringen väcker positiva minnen från tidigare i livet. Besvär i samband med trög mage minskar efter magmassage, men deltagarna beskriver att om massagebehandlingen upphör försämras tarmfunktionen igen.
I likhet med många andra behandlingar passar inte magmassage alla. Alla är inte bekväma med att få massage. Särskilt känsligt kan det vara med massage på magen, då den är en intim del av kroppen. Studien visar också att cirka 40 % av deltagarna får god effekt av behandlingen. Detta kan jämföras med laxermedel som till exempel Lactulos®, där 30 % antas få god effekt.
Därför bör val av behandling utgå från den enskildes behov och önskningar. Till skillnad från laxermedel som ofta medför biverkningar i form av uppkördhet, gaser och magkramper visar Kristina Lämås studier att magmassage är en behaglig behandling. En hälsoekonomisk analys visar att magmassage är kostnadseffektivt då behandlingen givit god effekt.
- Ristina Lämås är doktorand vid Inst.
- För omvårdnad, Umeå universitet och anställd vid Medicinkliniken, Norrlands universitetssjukhus.
- Hon nås på telefon 090-786 91 21 eller e-post,
- Fredag 4 december försvarar Kristina Lämås, Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet, sin avhandling med titeln Magmassage vid förstoppning – upplevelser, effekter och kostnadseffektivitet.
Disputationen äger rum kl 13.00 i Aulan, Vårdvetarhuset, Umeå universitet. Fakultetsopponent är professor Inger Ekman, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Salgrenska Akademin, Göteborgs universitet. Avhandlingen är elektroniskt publicerad, se Fler bilder: Redaktör: Bertil Born : Magmassage effektivt mot besvär med trög mage
Visa hela svaret
Är torkad frukt laxerande?
Laxerande mat: Ät katrinplommon och torkad frukt som kan ha en milt laxerande verkan på tarmen. Det finns även katrinplommonssaft att köpa om man föredrar det. Vänta inte med att gå på toaletten! Vänj din mage vid rutiner, till exempel ett toalettbesök efter frukost eller lunch.
Visa hela svaret
Vad händer om man är förstoppad för länge?
Orsaker till förstoppning Denna text gäller vuxna. För barn kan specifika riktlinjer finnas. Det är vanligt att man inte finner en orsak till förstoppning. Förstoppningen kan dessutom också ha flera orsaker, till exempel både problem med förlångsammad passage genom magtarmkanalen och/eller vid själva tömningen (så kallad bäckenbottendysfunktion).
- Förändrade avföringsvanor inklusive förstoppning kan vara ett debutsymtom på tjocktarm- och ändtarmcancer.
- Följande varningssignaler i samband med förstoppning ska alltid utredas av läkare: blod i avföringen, viktnedgång, slemtillblandning i avföringen, aptitlöshet, buksmärtor, smärta i samband med tömning och plötsligt ändrade avföringsvanor.
- Många sjukdomar kan orsaka förstoppning och nedan finns en indelning av de vanligaste,
Endokrina och metabola sjukdomar Diabetes mellitusHyperkalcemiHypothyroidism Uremi |
ol>
Förstoppning liksom avföringsinkontinens är ett vanligt och stort problem för patienter med neurologisk sjukdom, till exempel MS eller hos ryggmärgsskadade. Personer med ryggmärgsskada rankar problem med tarmfunktionen minst lika högt som problem med immobilitet och sexuell dysfunktion.
Problemet är ofta dubbelt då det inte bara innebär störd tarmmotilitet och sfinkterfunktion utan även svårighet att på grund av sin funktionsnedsättning ta sig till en toalett, det kan ta en stor del av dagen att sköta tarmen. Många med ryggmärgskada behöver också personlig assistans för att klara tarmtömningen vilket kan innebära ytterligare stress.
Ju högre ryggmärgsskadan är desto mindre blir avföringsfrekvensen. Skador över T1-nivå ger långsammare tarmpassage. Skador nedanför T1 ger en normal tid genom magsäck och tunntarm, men fördröjd passage genom kolon. Huvudproblemet för den som har en hög ryggmärgsskada är oftast dock inte den fördröjda passagen genom mag- och tarmkanalen utan själva tarmtömning.
Hög ryggmärgsskada innebär nedsatt kontroll över den yttre sfinktern, nedsatt buktryck vid krystning, paradoxal spastisk kontraktion av den inre sfinktern vid krystning samt nedsatt rektal sensitivitet. Med hjälp av försiktig stimulering av rektal slemhinnan kan man initiera en relaxation av både den inre och yttre sfinktern, läs mer i texten Åtgärder vid förstoppning.
Om relaxation inte är möjlig att uppnå så är lavemang ett alternativ. Skador på de nedre delarna av ryggmärgen (conus och cauda equina) kan skada de parasympatiska nerver som medierar ryggmärgs-kolon reflexer, vilket innebär ytterligare försämrad tarmtömning.
Dessa skador ger även frånvaro av tonus i den yttre sfinktern och slapp bäckenbottenmuskulatur med risk för avföringsinkontinens. Det är därför viktigt att hålla rektum tom med regelbunden tömning. Detta görs genom att tömma rektum med fingret med samtidigt stöd av valsalva manöver (krystning, utandning mot stängda stämband) och magmassage.
Målet för behandling av förstoppning hos ryggmärgsskadade är effektiv tarmtömning utan att framkalla skada eller avföringsinkontinens. Det saknas bra studier beträffande nyttan av olika laxantia. På grund av risken för avföringsinkontinens är det dock viktigt att eftersträva fast avföring speciellt hos de med lägre ryggmärgsskador,
- En annan faktor som kan göra det svårare att tömma tarmen är rektocele.
- Rektocele innebär en svaghet (ett bråck) i bakre vaginalväggen som gör att ändtarmen buktar in mot vagina.
- Den exakta orsaken till rektocele är inte känt.
- Man vet inte heller hur vanligt förekommande rektocele är bland kvinnor i stort.
De flesta rektocelen ger inga besvär, men vid förstoppningsbesvär och stora rektocelen som inte tömmer sig kan det bli aktuellt med operation, Vid symtomgivande rektocele kan ett tryck ifrån vagina bak mot rektum ibland underlätta tarmtömningen. Irritable bowel syndrome (IBS) är tillsammans med funktionell dyspepsi den vanligaste magrelaterade besöksorsaken i sjukvården.
- IBS innebär att man har obehag eller smärta i magen tillsammans med störd avföringskonsistens.
- IBS indelas ibland ytterligare efter det dominerande symtomet, till exempel förstoppningsdominerad eller diarrédominerad IBS.
- Avgränsningen mellan förstoppningsdominerad IBS och vanlig förstoppning är diffus, och det som avgör om man har IBS är egentligen till hur stor grad man har buksmärta eller obehag.
Behandlingen mot själva förstoppningssymtomet skiljer sig dock inte mot vanlig förstoppning, Spektrumet mellan kronisk förstoppning och förstoppningsdominerad IBS. Många läkemedel har förstoppning som biverkan, och det finns ett samband mellan antalet läkemedel som intas och risken att få förstoppning. I de flesta fall är mekanismerna bakom förstoppningsbiverkan inte kända. De vanligaste läkemedel som är associerade med förstoppning :
- Antiepileptika.
- Antihistaminer.
- Antiparkinson läkemedel.
- Antacida.
- Antikolinergika.
- Diuretika.
- Kalciumblockare.
- Kolestyramin (gallsyrebindare).
- Järntabletter.
- Kalktabletter.
- Neuroleptika.
- NSAID.
- Opiater (exempelvis morfin).
- Tricykliska antidepressiva.
- Vinkaalkoloider (cellgift).
Opiatbehandling av smärta i livets slutskede innebär nästan alltid någon grad av förstoppning. Frånsett andra biverkningar av opiater så utvecklas tolerans ganska långsamt beträffande förstoppningen och därför rekommenderas profylaktiskt laxantia. Osmotiskt aktiva medel, till exempel laktulos är förstahandsmedel, men upp till en tredjedel av patienterna kräver även rektal behandling.
- Byte till metadon minskar laxermedelbehovet och transdermal fentanyl har visat sig ge mindre förstoppning än peroralt morfin.
- Även oralt naloxon i dosen 8-10 mg eller 10-20% av morfindosen har visat sig vara effektivt vid opiatinducerad förstoppning, dock begränsas behandlingen av reversering av opiateffekten.
Kombinationen oxykodon och naloxon finns som tabletter men är relativt dyra. Det finns även perifera opiatantagonister som inte passerar blod-hjärn barriären och som kan ges subkutant (till exempel metylnaltrexon), Förekomsten av förstoppning ökar med åldern och mellan 20-40% av äldre över 65 år besväras av förstoppning.
Hos äldre som vårdas på sjukhem är mer än varannan person förstoppad och det är där viktigt att förebygga, planera och ha uppsikt över tarmtömningarna. Bidragande faktorer till förstoppning kan vara immobilitet, svagare bukmuskulatur som bidrar till minskad krystförmåga, minskad sensibilitet, sämre kosthåll, fler sjukdomar och intag av fler läkemedel.
Vid långvarig förstoppning kan fekalom bildas. Ett fekalom är en stor avföringsklump som spänner ut ändtarmen vilket gör att ändtarmens omgivande muskler och känsel inte fungerar normalt. Tarmtömningen försvåras då ytterligare varvid en ond cirkel har skapats.
- Det vanligaste symtom vid fekalom blir motsägelsefullt istället diarréer, så om en äldre person har diarré så ska man alltid ha fekalom i åtanke.
- Behandlingen av fekalom är makrogoler samt tarmsköljning och måste efterföljas med förebyggande behandling mot nya fekalom (oftast även de med makrogol),
- Förekomsten av förstoppning hos gravida är 11-38% och tros bero på en förlångsammad tarmpassage i andra och tredje trimestern.
En ökande nivå av progesteron har föreslagits ligga bakom. Behandlingen är att i första hand försöka öka intaget av fibrer. Om inte detta fungerar kan ett tarmirriterande medel provas, Om patienten har svårt att uppnå en förbättring med livsstilsförändringar och läkemedel, ska ställning tas till om vidare utredning behövs, för att se orsaken till förstoppning.
- Kolontransitröntgen – ger ett mått på den totala passagetiden genom mag-tarmkanalen och ger svar om slow-transit förstoppning föreligger.
- Defekografi – röntgenundersökning som kan påvisa bäckenbottendysfunktion samt anatomiska avvikelser som till exempel rektocele.
- Tryckmätning i analkanalen – kan påvisa defekter i analkanalens slutmuskler samt bedöma känsligheten i ändtarmen.
- MR Defekografi, Ballongtest (Balloon Expulsion Test) och WCC (Wireless Motility Capsule Test).
Kristina Lämås, universitetslektor, Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet Pontus Karling, överläkare, specialistläkare i invärtesmedicin, Medicinkliniken, Norrlands universitetssjukhus, Umeå Mari Dahlberg, sjuksköterska, uroterapeut, Kirurgmottagningen Bäckenbottencentrum Skånes universitetssjukhus, Malmö Sara Strandberg, sjuksköterska, uroterapeut, Kirurgmottagningen Bäckenbottencentrum Skånes universitetssjukhus, Malmö Basala hygienrutiner ska tillämpas av all vård- och omsorgspersonal vid vård, undersökning och behandling eller annan direktkontakt med person där vård och omsorg bedrivs.
Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd. Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.
För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling. : Orsaker till förstoppning
Visa hela svaret
Hur länge kan man gå utan att ha avföring?
Åtgärder vid förstoppning Denna text gäller vuxna. För barn kan specifika riktlinjer finnas. Dagens första mål tillsammans med att man börjar röra på sig stimulerar tarmrörelserna, En viktig del av behandlingen är att förklara den normala tarmfunktionen.
Hur ofta vi tömmer tarmen varierar mycket från person till person. Det är normalt att tömma tarmen från mellan tre gånger per dag till en gång var tredje dag. I tunntarmen absorberas näringsämnena till blodet. Tjocktarmen tar emot en till två liter nedbrytningsprodukter varje dygn som stannar i tjocktarmen ett till tre dygn.
En stor del av tarminnehållet består av vatten, rester av föda som inte brutits ner, salter och bakterier. Det mesta av vattnet sugs upp i tjocktarmen och avföringen får därför en fastare konsistens. Massrörelser är som en tryckvåg som förflyttar tarminnehållet i tjocktarmen genom hela tjocktarmens längd till ändtarmen.
När ändtarmen fylls med avföring skickas signaler till hjärnan och vi upplever behov av att tömma tarmen. Dagens första mål tillsammans med att man börjar röra på sig stimulerar tarmrörelserna, det kallas gastrokolisk reflex och kan utnyttjas för underlättad tarmtömning. När avföringen kommer till ändtarmen och det är ett lämpligt tillfälle att tömma tarmen slappnar den inre sfinktern och den yttre sfinktern av och tarmen rätas ut och tarmtömning möjliggörs.
Om sensibiliteten är normal så kan vi känna skillnad på luft, om det är diarré eller normal avföring. Med hjälp av den yttre slutmuskel och m.puborectali som påverkas med viljan kan man slappna av och underlätta tömningen eller knipa för att hindra en tömning.
- Om man nonchalerar signalen att gå och tömma tarmen ofta kan det leda till förstoppning, ju längre tid avföringen finns i tjocktarmen ju mer vätska sugs upp och avföringen blir hårdare.
- Detta är ett komplicerat system och det finns många orsaker till att det kan vara svårt att tömma tarmen.
- Vid toalettbesök kan bukmuskeltrycket förstärkas och analkanalen vidgas ytterligare genom att fötterna placeras på en fotpall och man lutar sig framåt.
Skillnad mellan rakt sittande och hukande position. När man vid toalettbesök sitter i hukande position eller när fötterna placerade på en fotpall, så att knäna kommer något över bäckenbotten, vidgas analkanalen genom att puborektalis-, inre- och yttre sfinktermuskeln slappnar av och tarmtömning underlättas då.
- Innan behandling är det betydelsefullt att ta reda på personens tidigare tarmfunktion.
- Det är viktigt att gå igenom toalettvanor, kostvanor, fysisk aktivitet, ADL-förmåga, medicinering, stress eller andra förändringar i livssituationen och medicinsk historia som kan ha samband med förstoppningsproblematiken.
Detta kan ge en hänvisning om vad som ligger bakom förstoppningen och om möjligt justeras dessa faktorer i första hand, Innan man börjar behandla förstoppning med laxantia bör man pröva andra metoder, Omvårdnadsstatus dokumenteras tillsammans med omvårdnadsordinationer och datum för uppföljning.
- Att förändra kost, vätskeintag och fysisk aktivitet kan hjälpa vissa personer men det vetenskapliga underlaget för åtgärderna är svagt.
- Svagt vetenskapligt underlag är dock inte att likställa med bevisad avsaknad av effekt utan kan också betyda att det i dagsläget saknas tillförlitlig kunskap.
- För att få en uppfattning om personens kostvanor exempelvis kaloriintag, vätska, fiberrik kost som frukt, grönsaker, fullkornsprodukter inhämtas kostanamnes vilken med fördel utgår från kostdagbok.
Anamnesen utgör grund för kostråd. Sträva efter regelbunden måltidsordning. Rekommendationen är att äta frukt och grönsaker varje dag. Torkad frukt, plommon, fiberberikat bröd och gröt kan vara ett förstahandsval vid trög mage. Fiberintag (framförallt olösliga fibrer) är associerat till kortare “transit time”, större avföringar och ökat antal avföringar och i den vetenskapliga litteraturen rekommenderas 25 g fibrer/dag.
Fibrer kan dock ge upphov till känsla av uppkördhet som kan upplevas obehagligt. Enbart fiberberikning kan vara otillräckligt som behandling vid svår förstoppning och tillståndet kan riskera att förvärras på flera sätt, Då fibrer ökar tarminnehåll kan förstoppningen förvärras om orsaken till förstoppningen är att personen har problem med att få ut avföringen som till exempel vid bäckenbottendysfunktion eller mycket långsam tarmpassage,
Ökat fiberintag kan också resultera i hård avföring om inte tillräckligt med vätska tillförs, Likaså anses fiberberikning vara olämpligt som behandling av personer med utvidgad kolon, så kallad megakolon. Istället för att öka tarminnehållet bör tarmen avlastas och det bedöms mer lämpligt med fiberfattig diet,
Att vara uttorkad ökar risken för förstoppning vilket gör att god vätsketillförsel förebygger att förstoppning uppstår och kan avhjälpa förstoppning om personen är uttorkad, Om fiberintaget ökar är det nödvändigt att även öka vätskeintaget, Ett ökat intag av vätska förefaller dock inte vara effektivt som behandling mot förstoppning hos personer med redan fullgod vätsketillförsel.
Det tycks finnas ett samband mellan låg fysisk aktivitet och förstoppning men resultat från studier är motstridiga Som intervention har fysisk aktivitet däremot inte visats ha effekt som behandling, Möjligen kan personer som ofta är stillasittande, rullstolsburna eller sängliggande få förbättrad tarmfunktion genom ökad fysisk aktivitet.
Enskilda studier visar att magmassage kan användas som behandling vid förstoppning, En systematisk litteraturöversikt visar att evidensen är svag men att det finns indikationer på att magmassage är en effektiv behandling, Magmassage har visats ha en viss fördröjd effekt som ökar under ett antal veckor.
Likaså avtar troligen effekten efter avslutad behandling vilket gör att den bör ses som en kontinuerlig behandling. Magmassage innebär massage av ett område som är mycket intimt vilket innebär att det är betydelsefullt att visa stor respekt för den enskildes integritet,
- Att ha nedsatt förmåga att kontrollera och samordna musklerna i bäckenbotten och analsfinktern vid tarmtömning, ses ofta hos individer med bäckenbottendysfunktion.
- Biofeedback innebär att personen tränas att medvetet använda och koordinera muskler involverade i krystning och/eller uppfatta signaler från rektum.
Instrument som via elektroder eller prober i analkanalen ger visuell, audiell eller verbal feedback används för att uppnå optimal funktion, En studie har visat att det är mer effektivt att träna med hjälp av feedback från instrument än att träna endast efter instruktioner,
- Trots att de flesta studier har metodologiska problem visar en metaanalys av tillgänglig evidens att biofeedback är det bästa alternativet för behandling av förstoppning då orsaken är bäckenbottendysfunktion,
- Särskild personal utbildad i biofeedback, utför behandlingen.
- Vinnor med svag bäckenbotten kan ha hjälp av att trycka mot perineum, runt ändtarmen eller via slidan trycka bakåt mot ändtarmen för att på detta sätt underlätta tarmtömning.
Att via slidan trycka bakåt med tummen mot ändtarmen kan även vara effektivt vid tömningsbesvär som beror på rektocele. En specifik behandlingsåtgärd vid neurogena sjukdomar då tarmtömningsreflexen är nedsatt eller uteblir helt är att stimulera genom att föra in ett suppositorium eller att försiktigt föra in ett behandskat finger i anus och sakta rotera fingret.
- Rörelsen får pågå tills en avslappning i tarmväggen kan kännas vilket oftast inte tar mer än 15-20 sekunder,
- Det är viktigt att inte trycka för hårt då man istället kan framkalla en spasm i sfinktern.
- När konservativ behandling och läkemedelsbehandling mot förstoppning inte har haft effekt har tarmsköljning, numera kallad TAI (Transanal Irrigation) prövats.
Kontinuerlig tarmsköljning med ljummet kranvatten kan minska problem med förstoppning särskilt hos personer med neurologisk tarmdysfunktion. Vid långvarig förstoppning kan en ansamling av avföring bildas i rektum (fekalom). Förstahandsval av behandling vid fekalom är makrogolläkemedel tillsammans med lavemang, men vid mycket svåra fall kan man tvingas att manuellt avlägsna avföringen.
- När det gäller manuell evakuering eller plockning saknas forskning inom området.
- Det är förknippat med stort obehag, är mycket smärtsamt för personen och det är stor risk för att skador uppstår i anus.
- Rekommendationen är att manuell evakuering endast ska användas när alla andra åtgärder är prövade.
- Läkare med vana vid rektalundersökning konsulteras för att besluta om och ordinera manuell evakuering och utrymningen görs när personen är sövd.
Kirurgi kan komma ifråga i utvalda fall vid bäckenbottendysfunktion som vid stora rektocelen som inte tömmer sig. Vid uttalad slow-transit förstoppning som inte svarar på behandling är kolektomi ett eventuellt alternativ. Man kan också lägga upp blindtarmen som en stomi (Malone´s operation) och ge lavemang via den (så kallad antegrad lavemang).
Kristina Lämås, universitetslektor, Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet Pontus Karling, överläkare, specialistläkare i invärtesmedicin, Medicinkliniken, Norrlands universitetssjukhus, Umeå Mari Dahlberg, sjuksköterska, uroterapeut, Kirurgmottagningen Bäckenbottencentrum Skånes universitetssjukhus, Malmö Sara Strandberg, sjuksköterska, uroterapeut, Kirurgmottagningen Bäckenbottencentrum Skånes universitetssjukhus, Malmö Susanne Flodin, Susanne Flodin Studio AB Basala hygienrutiner ska tillämpas av all vård- och omsorgspersonal vid vård, undersökning och behandling eller annan direktkontakt med person där vård och omsorg bedrivs.
Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd. Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.
Visa hela svaret
Kan tarmen spricka av förstoppning?
Analfissur – spricka i ändtarmens öppning En analfissur är en liten spricka i ändtarmens öppning. Den gör ont och det kan komma blod från sprickan när du bajsar. Du kan använda receptfria smärtstillande läkemedel. Ibland kan du behöva söka vård och få annan behandling. Både vuxna och barn kan få sprickor i ändtarmens öppning. Detta kan vara symtom på en spricka i ändtarmens öppning:
Det gör mycket ont att bajsa. Det kommer blod när du bajsar. Blodet kan synas både på bajset och på pappret du har torkat dig med. Det gör ofta ont i ändtarmens öppning en lång stund efter att du har bajsat.
Du kan också ha av andra anledningar. En spricka i ändtarmens öppning beror ofta på förstoppning. Läs om och, Sprickan kan också bero på någon tarmsjukdom, till exempel eller, Det är viktigt att bajsa även om det gör ont. Om du inte bajsar när du behöver göra det är det lätt att du får förstoppning.
- Då kan sprickan i ändtarmens öppning bli värre.
- Runt om ändtarmens öppning finns en muskel.
- När du får ont av en spricka blir muskeln mer spänd.
- Då blir blodcirkulationen sämre i huden vid ändtarmsöppningen.
- Det gör det svårare för sprickan att läka.
- Du kan också få en inflammation runt sprickan och en liten hudflik kan bildas på utsidan av ändtarmens öppning.
Sprickan läker oftast inom sex veckor. Du kan också göra en del själv för att minska smärtan och göra det lättare för sprickan att läka.
Visa hela svaret
Vad händer om man inte kan tömma tarmen?
Mage och tarm vid ryggmärgsskada Innehållet gäller Jönköpings län Hur magen och tarmarna fungerar efter en ryggmärgsskada varierar och påverkas ofta av hur det var innan skadan. Vid en ryggmärgsskada skadas ofta transportvägen för nervimpulser mellan hjärnan och tarmen samt muskulatur och känsel kring ändtarmen.
- Det gör att tarmen inte kan skicka signaler om att den är full.
- Hjärnan kan inte heller sända tillbaka signaler till ändtarmen så att tarmen kan tömmas.
- Detta kan innebära att tarmen rör sig långsammare, och att du inte aktivt kan styra muskulaturen kring ändtarmen.
- Det kan också vara så att du inte känner när tarmen är full och behöver tömmas.
Oavsett var på ryggmärgen din skada sitter så kan signalerna till tarmen och ändtarmen vara påverkad. Det hänger inte ihop med funktionen i dina muskler. Det kan alltså vara så att du kan gå men inte kontrollera tarmtömningen. Det är viktigt att du hittar rutiner som passar dig för att tömma tarmen, och som gör att du känner dig säker – även om det kan ta tid.
Att få tarmtömningen att fungera ökar dina möjligheter till en mer utåtriktad vardag och blir inte ett hinder, med risk för isolering. Under tiden som du är på rehabilitering är det viktigt att du pratar med din undersköterska eller sjuksköterska för råd och stöd. Är du hemma så vänder du sig till din sjuksköterska på vårdcentralen.
Läs mer: Råd för att få tarmtömningen att fungera bra
töm tarmen regelbundet, helst varje dag låt det inte gå längre än 2-3 dagar mellan tarmtömningarna, annars ökar risken för förstoppning och/eller läckage ät och drick en välbalanserad kost med mycket fibrer. Det hjälper dig att hålla matsmältningssystemet smidigt rör dig så mycket som det är möjligt. Det är viktigt för en väl fungerande matsmältning töm tarmen i lugn och ro. När du slappnar av underlättas tarmtömningen hitta en bra sittställning på toaletten. Ta hjälp av din arbetsterapeut att hitta en lösning som fungerar för dig.
alla rörelser stimulerar tarmarna. Ändringar för hur du rör dig, även tillfälligt, kan påverka hur magen fungerar vissa läkemedel har en negativ inverkan på tarmrörelserna. Prata med din läkare vid behov stress och oro kan göra att magen kommer i obalans annorlunda kost och dryck påverkar magen.
Komplikationer och besvär Om det tar väldigt lång tid för födan att nå tjocktarmen så sugs vätska kontinuerligt upp genom tarmtransporten och du får en mycket hård avföring och svårt att tömma tarmen. Om du har hårda klumpar i tarmen kan bara vattnig avföring komma förbi och du får då en avföringskonsistens så som diarré.
Visa hela svaret