Gravid i vecka 8 Embryot är ungefär en och en halv centimeter långt i slutet av veckan. Än så länge mäts längden som en rak linje från huvudet till stjärten. Nu kan embryot göra enkla rörelser. Armen har fått en armbåge. På händerna börjar fingrarna växa. Det är simhud mellan fingrarna.
- Tårna börjar utvecklas.
- Ögonen håller på att få ögonlock.
- Än så länge sitter ögonen långt ut på sidan av huvudet.
- I munnen bildas gommen, tungan och anlag för tänder.
- En liten del av tarmen ligger i navelsträngen strax utanför magen.
- Det beror på att tarmarna växer så snabbt att de inte får plats inne i kroppen än.
Nu växer livmodern och blir lika stor som en apelsin, men den går ännu inte att känna utifrån. Det kan kännas som mensvärk när den växer och tar plats. Många kan behöva kissa oftare än vanligt. En orsak kan vara att livmodern trycker mot urinblåsan. Det kan bero på många olika saker om det kommer lite blod under graviditeten.
- En blödning behöver inte betyda att något är fel.
- En del kan få mer lust och känna mer njutning av sex, andra kan känna sig mindre intresserade.
- Att prata om känslor och behov kan vara bra.
- De flesta missfall sker före graviditetsvecka 12.
- Roppen ställer vanligtvis om sig snabbt och det är möjligt att bli gravid redan ett par veckor efter ett missfall.
Fosterdiagnostik är olika tester och undersökningar som ger information om fostret. Med fosterdiagnostik kan du få veta om fostret har vissa avvikelser eller sjukdomar. Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Anne-Charlotte Jonsson, samordningsbarnmorska, Mödrahälsovårdsenheten, Stockholm Caroline Lilliecreutz, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Lotta Persson, illustratör, Göteborg Ove Nilsson, läkare, professor emeritus i anatomi, Uppsala universitet.
Visa hela svaret
Contents
När kan man börja känna att livmodern växer?
Sammandragningar och förvärkar – Livmodern är en muskel som behöver träna inför förlossningen. När livmodern tränar drar den ihop sig, det känns som sammandragningar. Redan från graviditetsvecka 20 kan du känna av sammandragningar eller förvärkar som de också kallas.
Visa hela svaret
Vart gör det ont när livmodern växer?
Smärta i nedre delen av magen och smärtor i fogarna – I början av graviditeten för tillväxten av livmodern med sig olika känningar i området kring nedre delen av magen. Vi kan kalla det “växtvärk”. Snabb ändring av kroppsläge förorsakar ofta häftig smärta i någondera sidan av magens nedre del.
- Livmoderns tillväxt kan töja på ligamenten som fäster livmodern och förorsakar övergående smärta.
- Smärtor på grund av tillväxt av livmodern skall inte vara ihållande.
- Ontakta mödrarådgivningen, gynekologmottagningen eller akuten om det förekommer blödning med rygg- eller magont.
- Under graviditeten får en del gravida fogsmärtor som kan kännas runt om hela bäckenet, bara på framsidan eller på baksidan av ryggen.
Detta förorsakas av hormoner och beror på att blygdbenets fog och andra leder blivit slappare. Så kallad foglossning (på latin symfysiolys). Det är inte farligt men kan vara besvärande för den gravida kvinnan och även hindra henne att utföra sitt arbete normalt.
Visa hela svaret
Hur bedömer barnmorskan livmoderns tillväxt?
Förutom rutinultraljudet kan läkaren eller barnmorskan vilja göra ett tillväxtultraljud. Tillväxtultraljud brukar gå till på samma sätt som rutinultraljudet. På mödravårdscentralen gör barnmorskan upprepade mätningar av mammans mage för att kontrollera barnets tillväxt.
- Mätningarna förs in i den så kallade symfys-fundus kurvan.
- Om dessa mätningar signalerar att tillväxten hos barnet kan vara avvikande får du göra en tillväxtkontroll med ultraljud.
- Vid denna undersökning mäter vi barnets huvudmått, bukmått och lårbensmått.
- Utifrån dessa skattar man en fostervikt.
- Ultraljudsundersökningen ger en säkrare bedömning av tillväxten än symfys-fundus kurvan.
Vid vissa sjukdomar hos mamman till exempel havandeskapsförgiftning har barnet ökad risk att växa dåligt i livmodern. Extra tillväxtkontroller görs då under graviditetens gång. Vid tvillinggraviditeter görs också upprepade tillväxtkontroller.
Visa hela svaret
Hur känns livmodern när man är gravid?
Fostret är nu ungefär 22 centimeter långt. Det väger runt 280 gram och kan knäppa sina händer. Fosterfettet är tjockt och täcker hela fostret. Fostret har även fått små tunna hårstrån över hela kroppen. Hårstråna skyddar den känsliga huden och de kommer att falla av innan barnet är fött.
Visa hela svaret
Hur vet man att fostret växer som det ska?
Mödravård upptäcker svag tillväxt Jana Brodszki är förlossningsläkare och forskar om försämrad tillväxt under graviditeten. Foto: Roger Lundholm Fostrets tillväxt följs under graviditeten genom så kallad SF-mätning (symfys-fundusmätning). Barnmorskan tar då mått på den blivande mammans mage i samband med besöken i mödravården.
- Måtten ligger sedan till grund för en uppskattning av hur fostret ökar i storlek.
- Är ökningen i SF-måttet inte är tillräcklig, remitteras kvinnan till en extra ultraljudsundersökning.
- Ultraljud är en mer exakt metod att ta reda på hur stort fostret är.
- Genom att mäta storleken på fostrets huvud, buk och lårben uppskattas fostrets vikt.
Det finns också sjukhus som rutinmässigt erbjuder tillväxtkontroll med ultraljud i slutet av graviditeten, vanligen i vecka 32–34. Om fostrets vikt bedöms ligga alltför lågt (22 procent eller mer under förväntad vikt) kan det bli aktuellt med s.k. doppler-ultraljud.
Då undersöks bl.a. blodflödet i navelsträngen vilket gör det möjligt att avgöra om näringstillförseln är tillräcklig. – Att fostrets vikt är i underkant behöver inte innebära några risker, berättar Jana Brodszki, specialistläkare inom obstetrik och gynekologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund och forskare vid Lunds universitet.
– Men uppskattas vikten som alltför låg eller om fostret inte fortsätter att växa krävs uppföljande besök på kvinnokliniken. Om blodflödet till fostret inte fungerar normalt kan det bli nödvändigt att starta förlossningen i förtid eller i vissa fall förlösa med kejsarsnitt.
Visa hela svaret
Hur stor är livmodern i vecka 12?
Vanliga symptom för dig gravid i vecka 12 – Den kritiska fasen är över – äntligen kan hela världen få veta att du är gravid! Risken för missfall eller komplikationer kan självklart inte uteslutas förrän graviditeten är över, men sannolikheten är nu väldigt liten.
- Många gravida längtar nu intensivt efter gravidmagen – livmodern sträcker sig nu lite över blygdbenet men än kan man inte se så mycket av den.
- Om det är din andra graviditet kan det hända att du har en liten gravidmage, men oftast dröjer den ett tag till.
- Istället är det brösten som växer mer i vecka 12.
Särskilda graviditetsbehåar kan hjälpa till att minska obehagligt tryck samtidigt som de håller upp vävnaden så att inga hudbristningar bildas. Vid den här tiden erbjuds ofta olika typer av fosterdiagnostik, dvs. man kan undersöka om det finns några genetiska defekter eller missbildningar.
Om du vill göra den typen av kontroller ska du prata med din läkare eller barnmorska om vilka möjligheter som finns. Om du upplever symptom i gravidvecka 12 som starkare flytningar kan det bero på ändrade hormonnivåer. De ser till att blodcirkulationen i slidan ökar. Den ökade mängden sekret skyddar vaginan mot infektioner.
Friska flytningar är till största delen lukt- och färglösa. Skulle en bakteriell infektion föreligga är det inte så. Uppsök därför läkare om du är osäker eller om flytningarna luktar illa. Lätta blödningar kan t.ex. uppkomma efter sex. Om du får smärtor och kramper och/eller starka blödningar ska du uppsöka läkare omedelbart resp.
Visa hela svaret
När är livmodern som högst?
Graviditetssymptom – Nu står livmodern som högst, ända upp mot bröstbensspetsen. Du kan uppleva att lungorna inte riktigt får plats och andningen kan kännas tung. Inom några veckor sjunker barnet neråt och då kommer det att kännas bättre igen.
Visa hela svaret