Hur Undviker Man Bristningar Vid Graviditet?

Hur Undviker Man Bristningar Vid Graviditet
Vilka drabbas främst? –

Unga kvinnor (bindväven är inte så stark) Kvinnor som snabbt går upp mycket i vikt Kvinnor med anlag för svag bindväv

1. Undvik att snabbt gå upp i vikt: Viktkontroll fungerar bäst med motion (gravida rekommenderas ofta att simma och göra yoga, men tar man bara hänsyn till bebisen fungerar så klart alla typer av motion som du gillar och som doktorn inte avråder ifrån) samt en hälsosam kost – se punkt 2.2. Ät balanserat:

Huden behöver mycket vitaminer, mineraler, protein och fett av hög kvalitet. All mat som innehåller gott om vitamin C, B12, E, zink och aminosyror. Dit hör till exempel nötter, linfröolja, vetegroddsolja, rapsolja, olivolja, baljväxter, mycket grönsaker (broccoli och morötter rekommenderas), frukt, fullkorn som hirs och fullkornsbröd, linfrön och solrosfrön.

 1. Undvik socker så mycket som möjligt.3.
 2. Öka blodcirkulationen i huden: En bättre blodcirkulation ökar elasticiteten och ser till att vävnaderna får näring.
 3. Det uppnår du genom att ungefär tre gånger i veckan massera huden med till exempel en luffasvamp, massagevante eller en mjuk borste på berörda ställen som mage, bröst, rumpa och lår i mjuka, cirklande rörelser (ungefär som vid en peeling).

I början av graviditeten kan du även göra en nypmassage, där du tar tag om huden med fingrarna och lyfter den lätt. Med den här metoden “nyper” du hela området. Prata med din läkare eller barnmorska om hur länge du kan göra nypmassagen utan att några risker.4.

Drick tillräckligt regelbundet Underhuden kan binda vatten. En god tillförsel av vätska bidrar därmed till att den håller sig elastisk.5. Vårda huden Regelbunden hudvård bidrar också till hudens elasticitet. Här går det bra att använda dina vanliga hudkrämer. Dessutom kan hudoljor som till exempel mandelolja vara bra.

Huden tar bäst upp de vårdande produkterna direkt efter duschen när huden fortfarande är lite fuktig och/eller efter en (peeling-)massage.6. Undvik uttorkning och att överbelasta huden Huden belastas främst av bad utan återfettande tillsatser, frekvent simning utan efterföljande hudvård och solning.

 1. Undvik helst dessa saker eller var noga med att vårda huden extra väl efteråt.7.
 2. Bär stödjande (amnings- eller gravid-) behåar och maggördlar Välsittande behåar håller stilla brösten och undviker att vävnaden belastas.
 3. Maggördlar upplevs av många gravida som avlastande och kan ha en lätt “stödjande” effekt.

: Allt om bristningar & att undvika dem som gravid
Visa hela svaret

Kan man undvika att spricka vid förlossning?

Att förebygga bristningar De flesta metoder som beskrivs har som syfte att åstadkomma ett långsamt framfödande så att kvinnans vävnader hinner töja sig och ge plats för barnet. Ett långsamt framfödande handlar bland annat om samspelet mellan barnmorska (eller läkare) och kvinna, manuellt perinealskydd och förlossningsställning.

 • Det finns klinisk konsensus kring att den sista delen av utdrivningsskedet ska gå långsamt och kontrollerat för att bristningar ska kunna förebyggas.
 • Däremot varierar åsikterna kring hur detta ska åstadkommas och vilka komponenter som är viktigast.
 • Dessutom är frågan; när ska det gå långsamt och vad innebär ett långsamt framfödande? Ett utdrivningsskede som överstiger 60 minuter har i studier visat sig vara en riskfaktor.

De flesta förebyggande åtgärder handlar om att åstadkomma ett långsamt och kontrollerat framfödande från när huvudet skymtar i vulva. Aktuell svensk forskning visar att två barnmorskor under utdrivningsskedet har visat sig minska förekomsten av bristningar grad III-IV hos förstföderskor och kvinnor som planerar för en vaginal förlossning efter kejsarsnitt,

För att optimera prevention av grad III-IV bristning bör barnmorska 2 komma in när det bedöms vara ungefär 20 minuter kvar till beräknad födsel. Tidsaspekten är också av betydelse för kvinnans upplevelse och för lärande mellan barnmorskor. Den andra barnmorskans roll är att stödja ett lugnt och långsamt framfödande.

Många kliniker erbjuder även det här arbetssättet till alla kvinnor och upplever att det finns fördelar med det. Edqvist M, Dahlen HG, Häggsgård C, et al. The effect of two midwives during the second stage of labour to reduce severe perineal trauma (Oneplus): a multicentre, randomised controlled trial in Sweden.
Visa hela svaret

Vilken Gravidolja är bäst?

Bio-Oil är ett hyllat varumärke med fokus på hudens utseende och struktur. Produkterna används för att vårda huden och minskar synlighet av ärr, bristningar och fina linjer. Oljan kan också användas av dig som är gravid, för att minska bristningar på gravidmagen.
Visa hela svaret

Vilken position är bäst att föda i?

Ställningar att föda i Alla förlossningar är olika, tar olika lång tid och kräver olika ställningar. Det kan vara svårt att veta i förväg vilken ställning som är bäst för dig. Ofta är det också skönt att byta ställning då och då för att inte trötta ut sig.

När du kommer till förlossningsavdelningen är personalen med och stöttar dig. De kan föreslå olika ställningar genom hela förlossningen. Det är bra att röra på sig lite och ändra ställning ibland. Då går det lättare för barnet att sjunka ner i bäckenet. Det brukar gå bra att röra på sig även om man har fått bedövning.

Ibland behöver förlossningen skyndas på. Då kan det vara bra med en upprätt ställning. Ibland behöver förlossningen bromsas upp, till exempel när du ska krysta. Då kan det vara bra med en mer liggande ställning. Det brukar finnas hjälpmedel för olika ställningar på förlossningsavdelningen.

 • Det kan finnas saccosäckar, gåbord, ställbara sängar och särskilda pallar.
 • Ibland gör det mindre ont om du är uppe och rör på dig.
 • Under värkarna kan det vara skönt att stå och hänga.
 • Du kan hänga på en närstående, mot sängen eller någon annan möbel.
 • På förlossningsavdelningen finns också särskilda gåbord att luta sig emot.
You might be interested:  Risker Med Att Röka Under Graviditet?

Helst ska du kunna hänga så att det blir så lite tyngd som möjligt på fötterna. Då kan musklerna i bäckenet slappna av. När du slappnar av blir det lättare för barnet att tränga ner i bäckenet. För att ställningen ska fungera bra kan du stå med lätt böjda knän och ha benen brett isär.

Försök att gunga på höfterna ibland. Glöm inte att andas och att titta upp då och då. Det går att vila även i upprätt ställning. Du kan vila framåtlutad mot en saccosäck eller sitta på en stol och luta dig framåt mot något stöd. När det är dags att krysta fram barnet är det ovanligt att stå upp. Det kan vara svårt för barnmorskan att hjälpa till och hålla emot om det behövs.

Då kan det finnas ökad risk för, Det är extra viktigt att du har ett bra samarbete med barnmorskan, om du vill prova att stå upp när du ska krysta. Det kan hjälpa att stå på alla fyra om du har ont i ryggen. Det är en ställning som avlastar ryggen och dessutom ger dig bättre kraft vid krystningen.

Det kan kännas bra att röra på höfterna. När du står på alla fyra minskar också obehaget du kan känna när barnets huvud trycker mot ändtarmen. Ställningen kan göra det lättare för barnets huvud att komma ner i bäckenet. Du kan växla mellan att sitta på huk under krystvärkarna och luta dig mer framåt i värkpauserna.

Att stå på alla fyra kan vara en bra ställning om förlossningen går fort. Det är ganska ovanligt att sitta på huk när du ska föda fram barnet. Ställningen har både fördelar och nackdelar. Fördelen är att ställningen ger bäckenet stort utrymme. Det är svårt att hålla emot, så det kan gå snabbt att få fram barnet.

 1. Nackdelen är att det samtidigt kan vara svårt för barnmorskan att ha uppsikt och hålla emot om det behövs.
 2. Det finns studier som visar att det kan finnas större risk för bristningar om du föder fram barnet när du sitter på huk.
 3. Det är extra viktigt att ha ett bra samarbete med barnmorskan om du vill sitta på huk.

Att föda sittande på en förlossningspall påminner ganska mycket om att föda sittande på huk. Det är extra viktigt att samarbeta med barnmorskan. Bäckenet vidgas och det blir lättare för barnet att tränga ned. Pallen ger ett bra stöd och du kan slappna av i lårmusklerna och sätet.

En närstående kan sitta bakom som ett extra stöd. Om utdrivningsskedet tar lite tid är pallen ett bra alternativ. Det brukar finnas särskilda pallar på förlossningsavdelningen. Sängarna på förlossningsavdelningen brukar ha ställbar rygg. En ställning kan vara att stå på knä i sängen och luta sig mot huvudändan som är uppfälld.

Det kan vara skönt att ha en saccosäck mellan magen och sängen som extra stöd. Det brukar vara lätt för barnmorskan att kunna hjälpa till. Hen kan hålla emot när barnet kommer, om det behövs. Under värkpauserna kan du luta dig framåt och under krystvärkarna kan du halvsitta.

 1. En framåtlutad ställning kan avlasta ryggen under utdrivningsskedet.
 2. Byt ställning om du blir trött i knäna och benen.
 3. En av de vanligaste förlossningsställningarna är halvsittande.
 4. Som stöd för ryggen kan du ha en saccosäck eller en närstående som sitter bakom dig.
 5. Försök att ha knäna uppdragna så att bäckenet kan vidgas.

Den här ställningen gör att det blir lite uppförsbacke för barnet. Då får du inte hjälp av tyngdlagen som vid en mer upprätt förlossningsställning. En fördel med den här ställningen är att du kan ha ögonkontakt med barnmorskan. Många tycker att det känns bra att ligga på sidan och föda.

Du får inte hjälp av tyngdkraften som vid en mer upprätt förlossningsställning. Det kan vara bra om man inte vill att det ska gå för fort, till exempel när du ska krysta ut barnet. När det kommer en värk trycks barnets huvud fram. När det är paus i värkarna glider barnet tillbaka inne i slidan. På så sätt töjer slidan ut sig på ett bra sätt.

Ställningen kan till exempel underlätta om du känner obehag när barnets huvud trycker mot ändtarmen. Att ligga på sidan är bra när du behöver vila. Det kan vara jobbigt att hålla upp sitt översta ben. I så fall kan det finnas ett särskilt stöd som underlättar.

 • Att ligga på sidan kan minska risken för bristningar.
 • Det här är samma ställning som du får ligga i när du gör en,
 • Du ligger på rygg med benen vilande i benstöd.
 • Du ligger inte platt, utan halvsitter.
 • I gynläget vidgas bäckenet, vilket kan göra det lättare att föda fram barnet.
 • Ställningen används ofta om det blir någon komplikation under förlossningen.
You might be interested:  Äggvita I Urinen Vid Graviditet?

Då kan barnmorskan eller läkaren få extra bra uppsikt. Gynläge brukar vara det bästa om personalen behöver använda sugklocka. Gynläge används oftast vid sätesförlossning, det vill säga när barnet föds med stjärten först. Barnmorskan kan också be dig att ligga på rygg för att det då är lättare att kontrollera barnets hjärtljud eller undersöka hur mycket livmodern har öppnat sig.

 • Ristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Caroline Lilliecreutz, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Anna-Karin Axelsson, 1177.se, nationella redaktionen Det gör ont att föda barn.
 • Hur man upplever smärtan är olika.
 • Roppen är gjord för att hantera smärta.

Men det finns olika metoder som kan hjälpa till att lindra smärtan om det behövs. När du har fött barn händer det mycket i kroppen. Det kan du känna av på olika sätt. Hormoner ändras och muskler och leder belastas på ett nytt sätt. Din kropp börjar ställa om sig efter graviditeten.
Visa hela svaret

Vilken olja är bäst mot bristningar?

Håll din kropp mjuk och smidig: –

Duscha snällt. Använd en mild och återfuktande duschkräm eller olja. Smörj. Använd en extra rik hudkräm eller olja som stärker och skyddar hudbarriären. Smörj gärna flera gånger per dag och varje gång efter dusch eller bad. Återfukta på djupet. Innan läggdags är det skönt att smörja kroppen med något extra. ACO Repairing Skin Oil är en snabbabsorberande torrolja med naturliga ingredienser för kropp och ansikte. Oljan reducerar synligheten av befintliga hudbristningar och ärr på huden. Den bidrar även till att reducera utvecklingen av svåra hudbristningar vid exempelvis graviditet och annan hastig viktuppgång så att de hudbristningar som uppstår blir mindre märkbara. Ytterligare positiva egenskaper är att produkten är snabbabsorberande samt hjälper till att jämna ut hudtonen och släta ut åldrad hud. På köpet får du en avkopplande och skön stund vid insmörjning.

Kroppsvård Rätt rengöring för kroppen Ett sätt att behålla hudens naturliga fukt och inte rubba pH-balansen är att välja milda kroppsrengöringar. Vi hjälper dig att hitta den rätta för din hud. Kroppsvård Experten tipsar – allt om intimvård Ofta används samma kroppstvätt på hela kroppen, men faktum är att underlivet är ett känsligt område som är viktigt att ta hand om med rätt produkter.
Visa hela svaret

Varför ringer Folksam familjestöd?

Familjestöd Direkt är en exklusiv telefonlinje för dig som har din gravidförsäkring hos Folksam. Dit kan du ringa med frågor om graviditet, barn och familjeliv och få svar direkt från barnmorskor och barnsjuksköterskor. Telefonlinjen är öppen alla dagar 8.00-20.00 och du får ringa obegränsat antal gånger.
Visa hela svaret

Kan man få bort bristningar?

Bristningar

 • Behandling HUDBRISTNINGAR
 • Huden är kroppens största organ och har en anmärkningsvärd förmåga att expandera och dras samman efter behov.
 • Vad är hudbristningar exakt och hur tar man bort dem?

Strier eller hudbristningar är en typ av ärr som utvecklas när vår hud spänns ut snabbare än den hinner växa och anpassa sig. Den snabba förändringen gör att elastinet, som stöder vår hud brister.När huden läker visas hudbristningen som strimmor i huden.

När bristningarna först uppstår syns de som röda, lila, rosa, rödbruna eller mörkbruna streck, beroende på din hudfärg. Tidiga bristningar kan kännas lite upphöjda eller insjunkna och kan klia Med tiden bleknar de och blir ljusare och jämnare. Strier/ hudbristningar kan påverka människor i nästan alla åldrar och hudtyper.

HUR UPPKOMMER BRISTNINGAR ? Frisättning av hormoner spelar en roll. Du kan också ha en högre risk om personer i din familj får hudbristningar. En av de grupper som har störst besvär av hudbristningar är kvinnor som efter graviditet fått mycket bristningar.

 1. Om du får hudbristningar är det troligt att du får det under:
 2. – Puberteten
 3. – Graviditet
 4. – Snabb viktminskning eller viktuppgång
 5. – Viktträning när du har snabb muskelväxt
 6. – Genetiskt

– Att applicera en kortikosteroid på din hud under lång tid kan också orsaka hudbristningar. Personer som tar steroidläkemedel eller använder steroidkrämer kan vara benägna att få hudbristningar. Detta kan bero på att steroidhormoner försvagar kollagen i huden, vilket gör det mer troligt att det går sönder.

Hur kan man bli av med hudbristningar? Liksom alla ärr är bristningar permanenta, men visa behandlingar kan göra dem mindre märkbara. Tyvärr har ingen behandling visat sig ta bort dem helt. Däremot vet vi att ju tidigare du börjar behandla dem desto bättre blir det snabbare, speciellt efter graviditet.

Det är viktigt att förstå att inte en enda behandling fungerar för alla och många produkter verkar inte fungera alls.

 • BEHANDLINGAR FÖR BRISTNINGAR
 • Ju tidigare behandling påbörjas, desto bättre resultat kan man förvänta sig. Vi använder följande behandlingar för att göra strier/ hudbristningar mindre märkbara, men ingen av dessa kan göra att du blir helt av med hudbristningar:
 • – Kemisk peeling
 • – Microdermabrasion
 • – Microneedling
 • – Radiofrekvens Behandling (RF)
 • – Kombobehandling CO2 Laser eller Fractional laser med PRP
 • – Laserbehandling, Fraxel CO2 Laser
 • – RF- Microneedling
 • – Mesoneedling
 • Laserbehandling/ Fraxel laser är en av de senaste och bästa behandlingarna för hudbristningar som verkar effektivast för att minska deras utseende.
 • Hur fungerar PRP mot hudbristningar ?
You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det Att Få Tillbaka Mens Efter Graviditet?

En kombinerad behandling Laser terapi och PRP-behandling för Hudbristningar är en effektiv behandling mot hudbristningar. En PRP-behandling består av blodplättar, vita blodkroppar och stamceller. Tillväxtfaktorer som finns i PRP injektioner hjälper till att producera produktion av färskt kollagen och elastin, vilket kommer att minska hudbristningar från insidan och ut på ett naturligt sätt.

PRP injektioner frigör tillväxtfaktorer och celler i de områden där kollagenet har minskats. Den naturliga läkningsprocessen kommer att öka mängden färsk kollagenproduktion när frisättningen av tillväxtfaktorer ökar. Detta gör att huden blir stramare och smidigare. Kombinationen av Laser terapi och PRP hjälper till att läka strier/ hudbristningar.

När hudens elasticitet och volym förbättras kommer bristningar att reduceras och läka efter behandlingen. PRP (Platelet Rich Plasma) Behandling av strier/Hudbristningar Först tas blod från patienten, precis som vanlig blodprovstagning. Blodet centrifugeras och separerar plasman från blodet, som injiceras i de områden som ska behandlas.

PRP-behandling är effektiv för att öka hudens uppstramning, samt behandla ärr till följd av akne, kirurgi, skador och brännskador. Det används med mycket framgång för att behandla vita och röda strier. EFTER LASER BEHANDLING Rodnad, svullnad och fjällning i 1-2 veckor efter behandlingen. De flesta kan återgå till normala aktiviteter dagen efter behandlingen, trots en viss rodnad.

Du bör undvika solning under din kur och upp till sex månader efter avslutad behandling då huden är mycket solkänslig. Det är vanligt att ha en viss rodnad och svullnad efter en Laser behandling. Rodnaden och svullnaden lägger sig inom några dagar. Efter varje behandling går hudbristningarna gradvis tillbaka i den omgivande huden och blir mindre och mindre märkbara. Laser & Estetik erbjuder ett stort antal olika behandlingar. Vid ett konsultationsbesök görs en personlig bedömning och vi ger rekommendation för det behandlingsalternativ som passar dig bäst. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor. Information kommer. Kontakta oss om du har några frågor.
Visa hela svaret

Varför får man bristningar när man tränar?

Muskelbristning

 1. Du är här:

En muskel kan brista helt eller delvis om den belastas för kraftigt eller på ett felaktigt sätt. Du får då en muskelbristning, vilket innebär att muskelfibrer skadas eller går av. Du kan också få en blödning i muskeln. Du kan få en muskelbristning om du till exempel har tränat för hårt eller om du gör en plötslig rörelse. Läs mer om, Följande symtom är vanliga om du får en muskelbristning:

 • Det gör mycket ont.
 • Muskeln kan svälla upp och kännas öm.
 • Du får sämre kraft i muskeln och ibland ett blåmärke.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om det gör ont och du inte har blivit bättre efter ett par dagar. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta genast en vårdcentral eller om du har svårt att röra den skadade kroppsdelen. Om det inte går eller är stängt, sök vård på en akutmottagning.

 • Ring telefonnummer 1177 om du vill ha och hjälp med var du kan söka vård.
 • En mindre muskelbristning läker oftast på ett par veckor.
 • Låt bli att belasta den skadade muskeln under några dagar, men fortsätt att röra på den.
 • Det gör att blodcirkulationen i muskeln ökar och skadan läker fortare.
 • Det är viktigt att du tränar upp muskeln igen innan du börjar med de aktiviteter du höll på med innan bristningen.

Du kan lägga på ett tryckförband med en elastisk binda eller kläder om muskeln svullnar upp. Förbandet ska dras åt hårt och sitta kvar i cirka 20 minuter. Du kan sätta på förbandet igen efteråt, men inte dra åt lika hårt. Det kan göra mindre ont om du kyler ner det skadade området.

Det gör du genom att lägga is i en plastpåse. Ispåsen bör inte läggas direkt på huden, eftersom kylan kan göra skada. Lägg en tröja eller en handduk emellan för att skydda huden. Du kan ta med paracetamol om du har ont. En del större muskelbristningar läker av sig själva. Du kan få hjälp av en fysioterapeut, även kallad sjukgymnast.

Du kan behöva opereras för vissa muskelbristningar. Vid en operation brukar läkaren sy ihop muskeln där den har gått sönder. Muskelbristning och muskelsträckning Ibland menar läkare och patienter olika saker med muskelbristning. En skada kan också leda till att du får en muskelsträckning, som innebär att du har sträckt till muskeln på något sätt och det gör ont efteråt.

Det blir inget blåmärke och kraften finns kvar i muskeln, även om det gör ont och det kan vara svårt att använda den. Då rekommenderas att du låter bli att belasta muskeln några dagar. Vid både muskelbristningar och muskelsträckningar är det bra om du fortsätter att röra på kroppsdelen. Ernesto Martinez, 1177.se, nationella redaktionen Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm Muskler och senor gör att vi kan röra på oss och att viktiga organ i kroppen kan fungera.

Musklerna ger stöd till skelettet och skyddar inre organ. I musklerna bildas också värme som hjälper till att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå. : Muskelbristning
Visa hela svaret