Hur Skyddar P-Piller Mot Graviditet?

Hur Skyddar P-Piller Mot Graviditet
P-piller

 1. Du är här:

P-piller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. P-piller innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. De kallas därför ibland för kombinerade p-piller. P-piller ger ett effektivt skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska., Hur Skyddar P-Piller Mot Graviditet En förpackning med p-piller kallas för en karta. En del kartor innehåller 21 tabletter och andra kartor innehåller 28 tabletter. En del sorters p-piller som används som preventivmedel kan hjälpa mot akne. Du kan läsa mer om det i vår text om P-piller skyddar inte mot,

Dina äggstockar vilar och du får inte någon ägglossning så länge du använder p-piller på rätt sätt. P-piller påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-piller påverkar även slemhinnan inne i livmodern. De gör att slemhinnan blir tunn och inte kan ta emot ett befruktat ägg.

Hur gör jag om jag vill börja med p-piller? Kontakta en mottagning för sexuell hälsa,, eller om du vill börja med p-piller. Du som är ung kan kontakta en ungdomsmottagning. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft en eller,

 • Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck.
 • Du får även väga dig och tala om hur lång du är.
 • Du får ett recept och kan hämta dina p-piller på ett apotek.
 • Olika preventivmedel kostar olika mycket.
 • I en del regioner är preventivmedel som skrivs ut på recept billigare eller gratis när du är under 26 år.

Reglerna kan vara olika på olika platser i landet. Fråga vad som gäller i regionen där du bor. Hur använder jag p-piller? Börja med dina p-piller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Du är skyddad redan från den första dagen om du börjar på mensens första dag.

 • Du tar en tablett varje dag Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller.
 • Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel när du borstar tänderna på kvällen eller äter frukost.
 • Vilken tid du än väljer, är det bra att ställa ett alarm den första tiden.

Då minskar risken för att du ska glömma att ta dina p-piller. Det finns även appar som påminner dig om att ta ditt p-piller.
Visa hela svaret

Hur stor chans är det att man blir gravid med p-piller?

Är p-piller helt säkert?

Du är här:

Är p-piller ett 100 procent säkert skydd? Gör det något om killen kommer i mig om jag äter p-piller? Du kan inte bli gravid om du tar dina p-piller som du ska och inte glömmer någon tablett och inte heller är magsjuk. Då kan killen komma i dig utan att du behöver oroa dig för graviditet.

Det är meningen att du ska kunna ha samlag på det sättet när du äter p-piller. Men även om p-piller är ett mycket säkert skydd mot graviditet så skyddar det inte mot könssjukdomar. Är du osäker om den du har sex med kan ha en könssjukdom är det säkrast att använda kondom också. Med vänliga hälsningarJohan Nilsson, sjuksköterska Artikel För att en kondom ska ge rätt skydd är det viktigt att du använder den på rätt sätt.

Här får du veta hur du sätter på en kondom. Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner. Artikel Innan du börjar ha samlag är det viktigt att du skaffar något skydd mot graviditet om du inte vill ha barn. Ansvaret för graviditetsskydd ligger både på dig som kan bli gravid och på dig som kan göra någon gravid.
Visa hela svaret

Hur förhindrar p-piller graviditet?

P-piller

 1. Du är här:

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller kan även hjälpa mot mensbesvär och akne. Hur Skyddar P-Piller Mot Graviditet P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska. Det finns många olika sorters p-piller. Alla innehåller två olika hormoner som heter östrogen och gestagen. Vissa innehåller mer östrogen, andra mer gestagen. Det gör att de påverkar kroppen på olika sätt.

Därför kan du behöva pröva dig fram för att hitta den sort som passar dig bäst. En p-pillerkarta har 21 eller 28 tabletter. Vilken sorts karta du har beror på vilken sorts p-piller du använder. På kartorna med 28 tabletter är några utan hormoner, så kallade sockerpiller. Då kan du ta ett piller varje dag även om du gör ett uppehåll.

Det kan vara bra om du tycker att det är svårt att komma ihåg när du ska börja på nästa karta. På kartorna med 21 tabletter kan du göra ett uppehåll fyra dagar innan du börjar på nästa karta. Du får en blödning under de dagar som du tar sockerpiller eller inga piller alls.

 • Det är ingen vanlig mens, utan brukar kallas bortfallsblödning.
 • Du är fortfarande skyddad mot att bli gravid.
 • Blödningen brukar ofta börja två till tre dagar efter att du tagit ditt sista hormonpiller.
 • Men den kan komma både tidigare och senare.
 • Det är också vanligt och helt normalt att du fortfarande blöder när det är dags att börja på en ny karta.

P-piller gör ofta att du blöder mindre och mer regelbundet än när du har mens. Du får också mindre värk när du blöder. Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan göra det tillsammans med en daglig rutin som till exempel när du borstar tänderna.

 • Hormonerna i p-piller kan minska besvär med till exempel ,  och  .
 • En del sorters p-piller har även väldigt bra effekt mot finnar.
 • P-piller minskar risken för äggstockscancer, livmodercancer och tjocktarmscancer.
 • P-piller skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Skyddet påverkas om du kräks, får kraftig diarré eller glömmer att ta en tablett.

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning om du vill börja med p-piller. Många ungdomsmottagningar har också öppet för dropin-besök. Då kan du komma dit utan att behöva boka en tid. Kolla vad som gäller för, Du kan också gå till en barnmorskemottagning, mottagning för sexuell hälsa, gynekolog eller vårdcentral.

 • Det finns ingen åldersgräns för när du får börja med p-piller.
 • Det är den som skriver ut det som avgör om det är ett bra preventivmedel för dig.
 • Det kan finnas andra anledningar till att börja med p-piller än att skydda sig mot graviditet.
 • Till exempel om du har besvär med mensen som kraftig mensvärk, rikliga blödningar eller PMS.

P-piller kan också hjälpa mot akne. Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Du får också frågor om det finns någon i din familj som har haft blodpropp eller hjärtinfarkt eller om du har migrän med så kallad aura eftersom du då ska använda något annat skydd än p-piller.

 1. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck.
 2. Ibland får du även väga och mäta dig.
 3. Preventivmedel som innehåller östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp.
 4. Risken är som högst under de första tre till sex månaderna.
 5. Därefter sjunker risken till nästan samma nivå som om du inte har ett preventivmedel med östrogen.

Risken för blodpropp ökar om du:

 • har en kraftig övervikt
 • röker
 • har en förälder eller syskon som fått blodpropp
 • själv har haft blodpropp tidigare.
You might be interested:  Känner Mig Ensam Under Graviditet?

Du rekommenderas att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel,,, om något av detta stämmer in på dig. Berätta även för den du träffar om du eller någon av dina föräldrar eller ett syskon har haft stroke eller hjärtinfarkt eftersom det också kan påverka.

 1. Om det funkar för dig att ta p-piller kommer du att få ett recept.
 2. Det skickas elektroniskt direkt till ett apotek.
 3. Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut dina p-piller.
 4. På apoteket behöver du visa din legitimation.
 5. Du brukar få ett recept för tre månader om det är första gången du ska äta p-piller.

Efter tre månader får du komma på ett återbesök för att ta ett nytt blodtryck och prata om hur det funkar för dig med p-piller. Funkar det bra brukar du då få ett recept som räcker i ett år. Innan dina p-piller tar slut är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept.

 • Du kan börja med dina p-piller samma dag som du hämtat ut dem, oavsett om du har mens eller inte.
 • Du är skyddad redan från första dagen om du börjar på mensens första dag.
 • Annars tar det sju dagar med p-piller innan du är skyddad mot graviditet.
 • Roppen kan behöva lite tid att vänja sig vid preventivmedel som innehåller hormoner.

Det gör att du i början kan få besvär som senare försvinner, till exempel spända bröst, småblödningar och lite illamående. En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Prata med den som skrivit ut preventivmedlet till dig om besvären inte har gått över inom tre till sex månader.

 • Då kan du få prova ett annat preventivmedel.
 • Det är viktigt att du trivs och mår bra med det skydd du använder.
 • De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år.
 • Det gäller i hela landet.
 • I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år.
 • Olla vad som gäller där du bor.

Du har ett mycket säkert skydd mot graviditet om du tar dina p-piller som du ska. Du ska i första hand kontakta den som skrivit ut läkemedlet om du får något besvär av det. Du kan också genom att fylla i ett formulär på deras hemsida. Det gäller både receptbelagda och receptfria läkemedel.

Det räcker med att du tror att besvären beror på läkemedlet. Johanna Larback, barnmorska, Stockholms ungdomsmottagningar Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet. Här hittar du innehåll om mens. Artikel Hitta din närmaste mottagning. Artikel På en hud- och könsmottagning kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet.

Mottagningarna kan kallas för olika saker på olika ställen. De kan till exempel heta Sesam, Hud- och venereologmottagning, STI-mottagning eller STD-mottagning. Egna berättelser Efter tre månader märkte jag inte så mycket skillnad när det gällde acne, men nu efter 8 månader så har min hy blivit helt ren och jag har inga finnar eller något kvar.
Visa hela svaret

På vilket sätt skyddar p-piller?

P-stav

 1. Du är här:

P-stav är ett preventivmedel mot graviditet som sätts in under huden på överarmen. Staven är av mjuk plast och ungefär lika stor som en tändsticka. Den ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet. Hur Skyddar P-Piller Mot Graviditet En p-stav är av mjuk plast och ungefär lika stor som en tändsticka. Den sätts in under huden på överarmen. P-staven innehåller hormonet gestagen som påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt. Det gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern.

P-staven påverkar också slemhinnan i livmodern. P-staven gör så att du inte får någon ägglossning. Metoden skyddar inte mot könssjukdomar. Kontakta en, eller mottagning för sexuell hälsa om du vill börja med p-stav. Du kan kontakta en om du är under 25 år. Det kan variera vilken ålder som gäller beroende på var du bor.

En barnmorska eller en läkare sätter in staven under huden på insidan av överarmen. Innan den sätts in får du, När p-staven är på plats syns den oftast inte, men du kan känna den om du rör vid området på armen. P-staven sitter kvar tills en barnmorska eller läkare tar bort den igen.
Visa hela svaret

Hur länge måste man ta p-piller innan man är skyddad?

Hur använder jag p-piller? – Du kan börja med p-piller när som helst i din menscykel, oavsett vilket sort du väljer. Om du börjar på mensens första dag är du skyddad mot graviditet direkt. Om du börjar någon annan dag i cykeln tar det sju dagar innan du är skyddad.
Visa hela svaret

Hur ofta blir man gravid med p-piller?

Snabbare gravid efter p-piller ? Hela det kvinnliga befruktningssystemet tycks hållas i bättre kondition hos kvinnor som inte har ägglossning varje månad, säger studiens ledare Alexandra Farrow vid Brunel University i London. Studien, som bara omfattade planerade graviditeter, visade att 75 procent av de kvinnor som hade använt p-piller i fem år eller mer blev gravida inom sex månader efter det att de slutat.

 1. Våra resultat bekräftar ett samband som antytts i andra studier, som visar att p-pilleranvändare har bättre järnstatus, vilket förbättrar chanserna att bli gravid, säger Alexandra Farrow.
 2. Studien, som ingår i ett långsiktigt forskningsprogram, har publicerats i tidskriften Human Reproduction och Alexandra Farrow påpekar att forskningen inte har sponsrats av någon p-pillertillverkare.

? Något vi skulle vilja undersöka så småningom är om det även finns ett samband mellan p-pilleranvändning och en senare menopaus, säger Alexandra Farrow. : Snabbare gravid efter p-piller
Visa hela svaret

Hur många blir gravida trots akut p piller?

Hur säkra är akut-p-piller? | RFSU Hur stor är risken att tjejen blir gravid trots att akut-p-piller tagits bara någon timme efter samlaget? Akut-p-piller minskar graviditetsrisken med 85%. Det finns två sorters akut p-piller, en sort som kan tas inom tre dygn efter samlag och en som fungerar upp till fem dygn.

Kopparspiral insatt inom fem dygn fungerar också som akut preventivmedel och fortsätter ju dessutom att skydda så länge den sitter kvar sedan, den kan sitta i fem år. Ju närmare inpå det oskyddade samlaget tabletten tas eller spiralen sätts in, desto säkrare. Risken är väldigt liten om pillret tas någon timme efteråt, som du skriver.

Det är viktigt att ta ett graviditetstest tre veckor efter akut-p-pillret. : Hur säkra är akut-p-piller? | RFSU
Visa hela svaret

Kan man få mens även fast man tar p-piller?

Mellanblödningar vid minipiller, hormonspiral, p-stav och p-spruta – Det är vanligt att du får småblödningar då och då om du använder minipiller, mellanpiller, hormonspiral, p-stav eller p-spruta, Det är ofarligt, men prata med din barnmorska eller läkare om du tycker att det är jobbigt eller om blödningarna inte går över. Ibland kan du behöva byta till ett annat skydd mot graviditet,
Visa hela svaret

Hur kan man skydda sig mot graviditet?

Preventivmedel med hormoner – P-piller, p-plåster, p-ring, mellanpiller, minipiller, p-stav, p-spruta och hormonspiral är alla preventivmedel som skyddar mot graviditet med hjälp av hormoner. Samtliga innehåller hormonet gestagen som gör slemhinnan i livmodern tunn så att ett befruktat ägg inte kan fästa där.
Visa hela svaret

Hur noga måste man vara med p-piller?

Så äter du p-piller

Du är här:

Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan välja att ha blödning regelbundet eller att slippa blödningar när du använder p-piller. Du kan också skjuta fram blödningen. Hur Skyddar P-Piller Mot Graviditet P-piller ska tas vid ungefär samma tid varje dag. Det finns risk att du inte längre är skyddad mot graviditet om du missar med mer än 12 timmar, alltså att det går mer än 36 timmar mellan två p-piller. Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller.

 1. Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel borstar tänderna eller äter frukost.
 2. Vilken tid du än väljer är det bra att ställa ett alarm den första tiden.
 3. Då minskar risken för att du ska glömma dina p-piller.
 4. Det finns även appar som hjälper dig att komma ihåg att ta dina p-piller varje dag.

Vad du ska göra om du har glömt att ta ett p-piller inom 36 timmar beror på var du är på kartan och om du har ätit ihop flera kartor innan du glömde. Du kan läsa mer om det här Har du en karta med 21 tabletter gör du ett uppehåll i fyra dagar efter att du tagit alla tabletterna på kartan.

Du kan också välja att ta ett längre uppehåll. Uppehållet får vara max sju dagar men det räcker alltså med fyra dagar. Har du en karta med 28 tabletter tar du sockerpiller under de sista dagarna på kartan. Hur många de är beror på vilka p-piller du äter. Ofta finns det fyra eller sju sockerpiller. Oavsett hur många sockerpiller det är på din karta räcker det alltid att du äter sockerpiller i fyra dagar innan du börjar på en ny karta.

När du tar dina sockerpiller, eller har ditt planerade uppehåll, får du en blödning. Det är ingen mens och kallas ibland för bortfallsblödning. Blödningen brukar ofta börja efter två till tre dagar från det att du tog ditt senaste p-piller. Men blödningen kan komma både tidigare eller senare än så.

 • Det är också vanligt att blödningen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta.
 • Då ska du ändå börja på en ny p-pillerkarta.
 • Vissa gånger kan det hända att blödningen inte kommer alls, trots att du tar dina sockerpiller eller har ditt planerade uppehåll.
 • Har du tagit dina p-piller som du ska och inte har varit magsjuk och kräkts eller haft diarré är det ingen fara.
You might be interested:  Hur Länge Kan Man Ha Sex Vid Graviditet?

Att blödningen uteblir är extra vanligt med vissa sorters p-piller. Du kan läsa mer om det i bipacksedeln som ligger i förpackningen du får dina p-piller i. Du kan strunta i att ta dina sockerpiller, eller ditt planerade uppehåll om du vill slippa ha en blödning varje månad.

Eller om du vill skjuta på blödningen. Då börjar du direkt på en ny karta efter det sista p-pillret på kartan. När du vill ha en blödning eller om du får det ändå ska du ta dina sockerpiller eller göra ett uppehåll på fyra dagar oavsett var på kartan du är. Då blöder du klart. Sen börjar du om på en ny p-pillerkarta och kan ta dina p-piller så länge du vill, eller tills du börjar blöda nästa gång.

Det är inte farligt att skjuta fram blödningen eller välja att inte blöda så ofta. Det är ganska vanligt att du får mellanblödningar under den första kartan när du börjar med p-piller men då ska du bara äta klart den och göra uppehåll i fyra dagar när det är dags för sockertabletter innan du börjar på en ny karta.

 • Därefter det brukar det gå bra att fortsätta ta sina p-piller utan att göra något uppehåll för blödning.
 • Det är inte säkert att tabletten har hunnit få effekt om du kräks inom fyra timmar efter att du tagit ditt p-piller, eller om du har haft mycket diarré.
 • Då ska du ta en ny tablett, för att fortsätta vara skyddad.

Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen. Den nya tabletten ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett p-piller från kan du ha som reserv om du behöver ta en extra tablett någon annan gång.

 • Skydda dig med om du har under de kommande sju dagarna när du har varit magsjuk, eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du har fått i dig dina p-piller som du ska.
 • Du kan alltid fråga en barnmorska på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du känner dig osäker.
 • Du kan sluta äta p-piller när du vill och det är ingenting du behöver informera barnmorskan på ungdomsmottagningen eller den som skrivit ut p-pillren åt dig om.

Det bästa brukar vara att använda klart den karta som du håller på med och sen inte börja med någon ny om du vill sluta med p-piller. Det är ofarligt att sluta mitt i en karta, men du kan få lite oregelbundna blödningar. Det är viktigt att du direkt börjar använda något annat skydd istället för p-piller om du inte vill bli gravid.

Detta gäller även om mensen inte har kommit igång än. Det beror på att ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid. Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-piller. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta några månader.

Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader. Johanna Larback, barnmorska, Stockholms ungdomsmottagningar Cecilia Birgerson Nordling Emmali Anséus Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet. Artikel P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag.
Visa hela svaret

Vad händer med äggen när man går på p-piller?

Hur många ägg har en kvinna? Hur Skyddar P-Piller Mot Graviditet » » Hur många ägg har en kvinna? Senast uppdaterad: 29 jun, 2022 När ett foster utvecklas under graviditeten bildas alla organ i ett tidigt skede. Redan under de första tre månaderna är organen, inklusive de inre könsorganen (äggstockar och testiklar) på plats. Under resten av graviditeten växer de och utvecklas färdigt. När ett barn med könskromosomerna XX föds, finns äggstockarna fullt utvecklade i nedre delen av buken, innehållande tillsammans ca 1 miljon omogna ägg. Dessa omogna ägg kallas även för ägganlag. Antalet omogna ägg i äggstockarna minskar med tiden, och vid puberteten finns det ungefär 400 000 ägganlag kvar. Varje dag påbörjar ett flertal ägganlag sin mognadsprocess – med målet att få fram ETT moget ägg varje månad som är redo att kunna bli befruktat av en spermie. Vid ägglossningen, som styrs av hormonsignaler från hypofysen, spricker äggblåsan så att den mogna äggcellen kommer ut på äggstockens yta. Ägget fångas upp av äggledarens tratt för att transporteras in i äggledaren. Finns det aktiva spermier i äggledaren kan det ske befruktning, då äggcellen fertiliseras och ett embryo utvecklas. Embryot rör sig sedan långsamt, under flera dagar, mot livmodern för implantation i livmoderns slemhinna. Alla de ägg som inte når den mogna fasen (>99%) tillbakabildas i äggstocken och är förbrukade. Totalt är det ungefär 400 st ägg når det mogna stadiet och släpps från äggstocken vid ägglossningen under kvinnans fertila period. Vanliga missförstånd Många tror att om man använder preventivmedel “sparas” de omogna äggen i äggstockarna och man kan på så vis förlänga sin fertila period. Detta stämmer inte, då ett stort antal ägg förbrukas varje månad trots preventivmedlet. Det är inte heller så att man förbrukar ett stort antal ägg vid stimulering för äggfrysning eller IVF. Det som sker är istället att ett antal äggceller räddas, genom de högre hormondoserna, från att tillbakabildas. Det finns därför ingen risk för tidigare menopaus (klimakterium), även efter genomgång av flera IVF- eller äggfrysbehandlingar. Ålderfaktor Vid ungefär 35 års ålder börjar kvinnans fertilitet sjunka relativt snabbt, vilket beror på att antalet omogna ägg i äggstockarna sjunker. Kvaliteten på äggen försämras också med åldern, vilket kan medföra att det blir svårare att bli gravid och att risken för missfall ökar. Undersökningar för att mäta äggreserven (antalet omogna äggceller) Det finns inget direkt och helt säkert sätt att mäta äggreserven. Däremot kan man få en relativt bra uppskattning av äggreserven genom ultraljud och ett hormontest. Vid ultraljud kan läkaren räkna antalet antrala folliklar och med denna mätning få en uppfattning om äggreserven. Vid en blodprovstagning för att uppskatta äggreserven, mäter man nivån av ett hormon som heter AMH – Anti Mülleriskt Hormon. Utredning Om man försökt bli gravid under en period, utan att lyckas, kan man boka tid till en läkare för att göra en fertilitetsutredning. Då undersöker läkaren både kvinnan och mannen för att se om man kan hitta någon orsak till infertiliteten. Det är vanligt att det kan ta lite tid att bli gravid, så för de par där kvinnan är under 35 år så bör man försöka ett år innan man påbörjar en utredning. Är kvinnan över 35 år finns i vissa regioner möjlighet att boka tid efter att paret har försökt i minst 6 månader. Fertilitetsutredning görs på gynekologiska mottagningar, reproduktionsmedicinska centrum på sjukhus och IVF-kliniker. Alla våra kliniker utför fertilitetsutredningar, eller har nära samarbete med kliniker som gör fertilitetsutredningar. Utredningar erbjuds för olikkönade par, samkönade kvinnliga par och ensamstående kvinnor. Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för bokning och information! Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.
Visa hela svaret

You might be interested:  Träna Inre Magmuskler Efter Graviditet?

Kan man bli med barn direkt efter mens?

“Säkra perioder”? | RFSU Finns det några “säkra perioder”, det vill säga perioder under månaden när man inte kan bli gravid. Även om man har sex utan kondom och mannen kommer i kvinnan? Ja, det finns. Säkra perioder är den period hos en kvinna då hon inte har ägglossning.

 • Ägglossningen sker som regel mitt emellan två menstruationer.
 • När ägglossningen sker är olika från kvinna till kvinna.
 • Det betyder att det är väldigt svårt att veta exakt när kvinnan har sin ägglossning och det i så fall skulle vara risk för graviditet.
 • Det är också så att spermierna kan överleva flera dygn inuti kvinnans kropp och har man samlag någon dag innan ägglossningen kan det ändå ske en befrukning.

De säkraste perioderna är vid mens samt precis innan och precis efter. Men det är osäkert att använda “säkra perioder” som preventivmedel. : “Säkra perioder”? | RFSU
Visa hela svaret

Kan man bli gravid om man tar p-piller olika tider?

Så äter du p-piller

Du är här:

Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan välja att ha blödning regelbundet eller att slippa blödningar när du använder p-piller. Du kan också skjuta fram blödningen. Hur Skyddar P-Piller Mot Graviditet P-piller ska tas vid ungefär samma tid varje dag. Det finns risk att du inte längre är skyddad mot graviditet om du missar med mer än 12 timmar, alltså att det går mer än 36 timmar mellan två p-piller. Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller.

Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel borstar tänderna eller äter frukost. Vilken tid du än väljer är det bra att ställa ett alarm den första tiden. Då minskar risken för att du ska glömma dina p-piller. Det finns även appar som hjälper dig att komma ihåg att ta dina p-piller varje dag.

Vad du ska göra om du har glömt att ta ett p-piller inom 36 timmar beror på var du är på kartan och om du har ätit ihop flera kartor innan du glömde. Du kan läsa mer om det här Har du en karta med 21 tabletter gör du ett uppehåll i fyra dagar efter att du tagit alla tabletterna på kartan.

 • Du kan också välja att ta ett längre uppehåll.
 • Uppehållet får vara max sju dagar men det räcker alltså med fyra dagar.
 • Har du en karta med 28 tabletter tar du sockerpiller under de sista dagarna på kartan.
 • Hur många de är beror på vilka p-piller du äter.
 • Ofta finns det fyra eller sju sockerpiller.
 • Oavsett hur många sockerpiller det är på din karta räcker det alltid att du äter sockerpiller i fyra dagar innan du börjar på en ny karta.

När du tar dina sockerpiller, eller har ditt planerade uppehåll, får du en blödning. Det är ingen mens och kallas ibland för bortfallsblödning. Blödningen brukar ofta börja efter två till tre dagar från det att du tog ditt senaste p-piller. Men blödningen kan komma både tidigare eller senare än så.

Det är också vanligt att blödningen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta. Då ska du ändå börja på en ny p-pillerkarta. Vissa gånger kan det hända att blödningen inte kommer alls, trots att du tar dina sockerpiller eller har ditt planerade uppehåll. Har du tagit dina p-piller som du ska och inte har varit magsjuk och kräkts eller haft diarré är det ingen fara.

Att blödningen uteblir är extra vanligt med vissa sorters p-piller. Du kan läsa mer om det i bipacksedeln som ligger i förpackningen du får dina p-piller i. Du kan strunta i att ta dina sockerpiller, eller ditt planerade uppehåll om du vill slippa ha en blödning varje månad.

 • Eller om du vill skjuta på blödningen.
 • Då börjar du direkt på en ny karta efter det sista p-pillret på kartan.
 • När du vill ha en blödning eller om du får det ändå ska du ta dina sockerpiller eller göra ett uppehåll på fyra dagar oavsett var på kartan du är.
 • Då blöder du klart.
 • Sen börjar du om på en ny p-pillerkarta och kan ta dina p-piller så länge du vill, eller tills du börjar blöda nästa gång.

Det är inte farligt att skjuta fram blödningen eller välja att inte blöda så ofta. Det är ganska vanligt att du får mellanblödningar under den första kartan när du börjar med p-piller men då ska du bara äta klart den och göra uppehåll i fyra dagar när det är dags för sockertabletter innan du börjar på en ny karta.

 1. Därefter det brukar det gå bra att fortsätta ta sina p-piller utan att göra något uppehåll för blödning.
 2. Det är inte säkert att tabletten har hunnit få effekt om du kräks inom fyra timmar efter att du tagit ditt p-piller, eller om du har haft mycket diarré.
 3. Då ska du ta en ny tablett, för att fortsätta vara skyddad.

Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen. Den nya tabletten ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett p-piller från kan du ha som reserv om du behöver ta en extra tablett någon annan gång.

Skydda dig med om du har under de kommande sju dagarna när du har varit magsjuk, eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du har fått i dig dina p-piller som du ska. Du kan alltid fråga en barnmorska på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du känner dig osäker. Du kan sluta äta p-piller när du vill och det är ingenting du behöver informera barnmorskan på ungdomsmottagningen eller den som skrivit ut p-pillren åt dig om.

Det bästa brukar vara att använda klart den karta som du håller på med och sen inte börja med någon ny om du vill sluta med p-piller. Det är ofarligt att sluta mitt i en karta, men du kan få lite oregelbundna blödningar. Det är viktigt att du direkt börjar använda något annat skydd istället för p-piller om du inte vill bli gravid.

 • Detta gäller även om mensen inte har kommit igång än.
 • Det beror på att ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.
 • Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-piller.
 • En del får regelbunden mens direkt.
 • För andra kan det ta några månader.

Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader. Johanna Larback, barnmorska, Stockholms ungdomsmottagningar Cecilia Birgerson Nordling Emmali Anséus Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet. Artikel P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag.
Visa hela svaret

Kan man bli gravid om man slarvar med p-piller?

Hej, jag är en flicka som undrar hur säkert p-piller är? Kan man bli gravid då man får spermier i sig? Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet, svarar: Om man tar p-piller helt enligt föreskrifterna, så är de väldigt säkra, över 99%. Det största problemet är användarfel, till exempel att man glömmer att ta sina p-piller, eller slarvar och hoppar över dem lite då och då.

Varje gång man glömmer att ta ett piller finns det en ökad risk för att man blir gravid. Sedan finns det förstås faktorer som man inte alltid kan påverka, man kan exempelvis kräkas eller få häftig diarré, och då kan det hända att pillret kommer ut den vägen. Om det händer kan man försöka svälja ett piller till så snabbt som möjligt.

Men kommer man ihåg att ta dem varje dag, ungefär vid samma tidpunkt, så är de väldigt säkra.
Visa hela svaret