Ingen födsel är den andra lik, och alla föräldrar har sin unika upplevelse. I texten nedan har vi ändå generaliserat det normala födandets förlopp. Informationen kan vara en grund för att förstå vad som händer i kroppen när du föder. Livmodern där barnet ligger i är en stor muskel.
Redan långt före förlossningen börjar livmodern träna på att föda barn genom att dra ihop sig. Livmoderns sammandragningar kallas förvärkar och kan kännas då magen blir hård. Mot slutet av graviditeten brukar förvärkarna öka och kännas tydligare. Förvärkar kan kännas obehagligt men gör inte ont, sammandragningen släpper oftast när kvinnan vilar.
Förvärkarna kommer oregelbundet och påverkar inte livmodertappen eller modermunnens öppningsgrad. Livmodertappen är nedersta delen av livmodern, en tapp som innan förlossningen är tre till fyra centimeter lång och som känns fast och bakåtriktad längst in i slidan.
Att trycka mot föderskans knän kan vara smärtlindrande. När förvärkarna ökar i styrka sker en övergång till att förlossningen startar upp. Sammandragningarna kanske håller i sig längre och blir smärtsamma men kommer fortfarande oregelbundet och glest. När styrkan ökar påverkas också livmodertappen. Den börjar mjukna, riktas framåt och förkortas.
Den första delen av förlossningen kallas latensfasen och kan pågå i flera dygn. Det bästa för dig som ska föda är att vara hemma och försöka vila så mycket som möjligt. Här kan du läsa mer om smärtlindring hemma. Den första delen av förlossningen kallas latensfasen och kan pågå i flera dygn.
Efter latensfasen börjar den aktiva fasen. Värkarna kommer då regelbundet, ofta tre värkar på tio minuter och håller i sig i cirka en minut. Livmodertappen har under latensfasen mjuknat, riktats centralt och utplånats. Modermunnen, som är den inre delen av livmodertappen, har då vanligen öppnats till fyra centimeter.
Ibland kan också vattnet ha gått, men det är inte det vanligaste. Här kan du läsa mer om vattenavgång. De flesta kontaktar förlossningen i det här skedet då det oftast känns som att man behöver hjälp med smärtlindring. Här kan du läsa mer om smärtlindring på sjukhus.
- Den aktiva fasen pågår tills modermunnen är öppen tio centimeter och också helt försvinner bakom barnets huvud.
- Under den aktiva fasen gynnas modermunnens öppnande och barnets nedträngande av att föderskan är upprätt och varierar ställningar ofta.
- Vi har olika hjälpmedel som till exempel pilatesboll, gåbord och saccosäck på rummen för att underlätta.
Det är också viktigt att äta och dricka för att livmodern ska får energi att arbeta. Här kan du som partner vara ett viktigt stöd. Under den aktiva fasen gynnas modermunnens öppnande och barnets nedträngande av att föderskan är upprätt och varierar ställningar ofta.
Under hela förlossningen kan partnern utgöra ett viktigt stöd genom till exempel närhet och massage. Att föda barn är en fysisk upplevelse men också en psykologisk. Vilken bakgrund, vilka förberedelser och förväntningar på födandet du har spelar roll för hur upplevelsen sedan blir. Att du läser den här texten är en del av förberedelsen, men att gå på någon av våra öppna informationsträffar i Solna eller Huddinge är också något vi rekommenderar.
Att känna sig lugn och trygg är det allra viktigaste, även för din partner. När modermunnen är helt öppen börjar nedträngnings och utdrivningsfasen. Barnets huvud ska tränga ner till bäckenbotten och om det är din första vaginala förlossning är det normalt att det tar ett par timmar.
Den här delen av förlossningen är intensiv och du upplever ett ökat tryck mot ändtarmen. Under nedträngningsfasen är vår målsättning att det alltid ska vara en barnmorska eller en undersköterska med inne på rummet. När barnets huvud står mot bäckenbotten går det som regel inte att hålla emot kroppens reflex att krysta.
Många kvinnor tycker det är skönt att få hjälpa till och att snart vara framme vid födseln. Vid utdrivningsskedet finns alltid en barnmorska med inne på rummet. Det är fortfarande gynnsamt att byta positioner med hjälp av tyngdlagen. Din partner kan också stötta dig att våga följa med kroppen, slappna av och låta barnet trycka på.
- Din partner kan också stötta dig att våga följa med kroppen, slappna av och låta barnet trycka på.
- Långsamma stykningar över ryggen kan kännas avslappnande.
- Under krystandet föds lite av barnets huvud fram för att sedan glida tillbaka i värkpausen.
- Det är bra för vävnaderna i underlivet att försiktigt tänjas ut.
Värme hålls mot underlivet i det här skedet, något som både är smärtlindrande och förebygger bristningar. Det är viktigt med kommunikation mellan dej som föder och barnmorskan. Barnets huvud ska födas fram långsamt och gärna vänta så kroppen föds på nästa värk.
När du föder barn kommer du med hjälp av personalen prova dig fram mellan olika ställningar. Det kommer bli tydligt var du och bebisen trivs, och vad som fungerar för er. Det går aldrig att säga att en förlossnignsställning är bättre än en annan, det beror helt på situationen. Ibland behöver föderskan hjälp att få kraft och då är det bättre med en upprätt position, och andra gånger behöver det gå långsammare och då kan en liggande ställning vara att föredra.
Här är ett bildspel med exempel på olika förlossningsställningar. Det nyfödda barnet kan med fördel komma direkt hud mot hud mot dig som nybliven mamma, här kan du läsa mer om det.
Visa hela svaret
Kan man se på livmodertappen om man är gravid?
Graviditetsveckor – GV 1 Under den första graviditetsveckan kan du ännu inte känna några symtom på att du är gravid – eftersom du fortfarande inte är gravid! Den första graviditetsveckan innebär att menstruationscykeln påbörjas, dvs. menstruationsblödningen startar.
Om den här veckan verkligen är en graviditetsvecka vet man först i efterhand, Menstruationscykeln och den kvinnliga fertiliteten är otroligt komplexa och spännande processer – och en anledning till att titta närmare på vad som händer i magen, innan ett embryo finns där: Menstruationscykeln börjar med blödningen,
Den gamla livmoderslemhinnan blöds ut och ett nytt “bo” förbereds för ett befruktat ägg. Den här processen styrs av olika hormoner. Progesteron ser till att livmoderslemhinnan byggs upp och är försedd med näringsämnen för att kunna ta emot och ge näring till embryot.
- Om progesteronnivån sjunker bildas en menstruationsblödning.
- Nu börjar den nya menstruationscykeln.
- Oncentrationen av andra hormoner ökar: Östrogen produceras framför allt i äggstockarna.
- Östrogen ser till att äggblåsorna mognar och sätter igång ägglossningen.
- Östrogenet påverkar också tillväxten av livmoderslemhinnan.
Dessutom ökar östrogen även slemproduktionen i livmoderhalsen. Det så kallade cervixslemmet är bland annat viktigt för näringsförsörjningen till och rörligheten hos spermierna och ökar därmed möjligheterna att bli gravid. Helt avgörande för graviditeten är självklart ett specifikt organ: livmodern.
- Den är i vecka 1 bara 7–10 cm lång, väger 50–60 g och ser ut som ett upp-och-ner-vänt päron.
- Storleken och formen kan emellertid ha stora individuella skillnader.
- Livmodern består av tre skikt: ett slätt hölje, livmoderväggen, som till stor del består av muskler och slemhinnan inuti.
- Den nedre, smala delen är livmoderhalsen (cervix).
En del av den går ner i slidan – i mitten befinner sig livmodertappen. Den yttre livmodertappen kan man även känna i slidan. Före och efter ägglossningen är den stängd och vid ägglossningen öppnar den sig. Missbildningar hos livmodern som t.ex. en krökning bakåt eller andra problem såsom endometrios (livmoderslemhinna som växer på livmoderns utsida), polyper eller myom (muskelknutor i livmodern) kan påverka fertiliteten,
Visa hela svaret
Hur ser en Livmodertapp ut?
Vad är livmodertappen? – Livmoderhalsen är hela den nedersta delen av livmodern och är 3-4 centimeter lång. Den del av livmoderhalsen som sticker ner i slidan kallas livmodertappen. Tappen känns både hård och mjuk och kan jämföras i storlek och känsla med nästippen. Det varierar om man kan känna sin livmodertapp eller inte. Livmodern. Illustration: Sunny Ahmed
Visa hela svaret
Hur känner man sin Livmodertapp?
Är den runda knölen längst upp i slidan något farligt? Jag känner som en rund knöl längst upp i min slida, kan det vara farligt? Jag har aldrig tänkt på att det har varit något där förut. Den gör inte ont eller något. Det du känner är inte farligt. Det är din livmodertapp du känner, den finns längst in i slidan.
Det är också genom livmodertappen och vidare upp genom livmoderhalsen som spermier kan ta sig upp för att kunna befrukta ett ägg.Ibland kan det kännas obehagligt att röra vid den, men det är inte farligt. Med vänliga hälsningarAnn-Sofie Norling, sjuksköterska
Här hittar du innehåll om snippan. : Är den runda knölen längst upp i slidan något farligt?
Visa hela svaret
Kan man känna att man är gravid vecka 1?
Tidiga tecken på graviditet Förändringar i brösten inför den kommande mjölkproduktionen inträffar under de första veckorna. Brösten kan bli större, ömma, bli lite knöliga och få stickningar. Vårtgårdarna kan mörkna och de små upphöjningarna på dem blir tydligare.
Visa hela svaret
Hur vet en kvinna att hon är gravid?
Tecken på graviditet
- Du är här:
Det vanligaste tecknet på graviditet är att mensen inte kommer. Men det finns även andra tecken. Det händer mycket i kroppen när du är gravid. Ett tydligt och tidigt tecken på graviditet är att du inte får någon, Det här är andra saker som kan vara tecken på att du är :
- Dina bröst ömmar och spänner.
- Du mår illa och du kanske kräks, särskilt på morgonen.
- Du är mindre hungrig än du brukar.
- Du är mer hungrig än du brukar.
- Du känner dig trött.
- Du är känslig för vissa lukter.
- Du blir lättare ledsen.
Det är svårare att märka av en graviditet tidigt om du är ung och just har börjat få mens eller har mens som inte är regelbunden. Hur tidigt en graviditet upptäcks beror också på hur uppmärksam du är. En del märker av graviditeten tidigt, kanske för att de gärna vill bli gravida, eller för att de är oroliga för att bli det.
Visa hela svaret
Hur kollar man livmodertappen?
Gynekologisk cellprovtagning Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Det är viktigt att gå till provtagningen när du blir kallad.
Du som är över 23 år erbjuds cellprovtagning regelbundet. Vad är ett gynekologiskt cellprov? Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen. Den kallas för livmodertappen och mynnar ut i slidan. Cellprovet tas från nedersta delen av livmoderhalsen, på livmodertappen som mynnar ut i slidan.
Provet kan tidigt visa om du har cellförändringar. En del cellförändringar kan utvecklas till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar som läker av sig själv, men en del förändringar behöver tas bort. Provet kan även visa på cancer, men det är mycket ovanligt.
Att lämna cellprov är ett bra sätt att skydda sig mot cancer eftersom cellförändringar kan upptäckas och enkelt tas bort innan de har utvecklats till cancer. Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt. Däremot ska du inte lämna cellprov om du har mens. Du bör boka en ny tid om du har mens den dag du ska göra provtagningen.
Förlossning
Provtagningen är helt riskfri och det går bra att ta provet även om du är gravid. Så går undersökningen till När provet ska tas får du klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynekologisk undersökningsstol. Läkaren eller barnmorskan kan ta provet på lite olika sätt.
Visa hela svaret
Kan man mjuka upp livmodertappen?
Sex för att sätta igång förlossningen – Färdknäppen har du säkert hört talas om! Sex för att sätta igång förlossningen. I spermier finns prostaglandiner som kan hjälpa till att mjuka upp livmodertappen och vid en orgasm så frisätts hormonet oxytocin. Men det verkar inte räcka för att på riktigt sätta igång en förlossning. Det finns iallafall inga studier som kan påvisa det (14).
Visa hela svaret
Kan man känna i livmodern om man är gravid?
7. Ont i magen – Är det mensvärk eller tecken på en graviditet? Det vara svårt att avgöra. I början av graviditeten växer livmodern hastigt och det kan ge dova, malande smärtor som liknar mensvärk. Ofta gör det ont precis ovanför blygdbenet, i korsryggen eller en kombination.
Visa hela svaret