Hur Länge Äta Folsyra Under Graviditet?

Hur Länge Äta Folsyra Under Graviditet
Hur länge behöver man ta folsyra sedan man blivit gravid? – Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck.
Visa hela svaret

Vad händer om man inte tar folsyra?

Allt fler studier visar samband mellan folsyra och cancer Gravida bör ta tillskott av folsyra – men inte andra. Foto: Colourbox Allt fler studier visar att risken för cancer ökar om vi får i oss för mycket folsyra. Nu varnar forskare för att intaget kan bli farligt stort med olika kosttillskott. – Folsyra har hyllats som ett universalmedel för att ämnet har så många viktiga funktioner.

I USA tar 30-40 procent av befolkningen folsyra-tillskott. Men om man dessutom tar multivitamintillskott med folsyra samt äter frukostflingor, bars och hälsodrinkar som är berikade med det, så är risken stor för att man får i sig skadligt mycket. Professor Young-In Kim vid University of Toronto berättade på ett seminarium på Karolinska institutet i går att i USA, Kanada och Chile har man sett en ökning av cancer i tjocktarmen som sammanfaller exakt med tidpunkten för när man började berika livsmedel med folsyra.

Cancer utvecklas snabbare Han menade att det inte är svårt att förstå att stora mängder folsyra kan öka risken för cancer, eftersom anti-folat ingår i cancerbehandling. Folat anses kunna göra att leukemi och andra cancerformer utvecklas snabbare. En stor kontrollerad och randomiserad studie som presenterades nyligen visar att män som fick tillskott av folsyra hade en ökad risk för prostatacancer, medan de som fick i sig mycket folat via maten inte hade den risken.

  • En annan undersökning visar att kvinnor med en viss genuppsättning som äter tillskott med folsyra har ökad risk för bröstcancer.
  • Alltför stora mängder av folsyra rubbar också balansen gentemot andra viktiga ämnen.
  • Det kan till exempel skapa en brist på B12.
  • Som med så mycket annat handlar det alltså om balans och dessutom tycks det naturliga folat som finns i maten inte kunna bli farligt för oss på samma sätt som tillskotten med folsyra.
You might be interested:  Dålig I Magen Slutet Av Graviditet?

Gravida behöver tillskott I Sverige berikar man inte livsmedel med folsyra, eftersom man bedömt att riskerna överväger nyttan. Däremot rekommenderas gravida att ta tillskott med folsyra för att det centrala nervsystemet hos fostret ska utvecklas normalt.
Visa hela svaret

Kan man ta folsyra på kvällen?

När som helst på dagen – Dessa tillskott går bra att ta när som helst på dagen, då de sällan upplevs som vare sig stimulerande eller avslappnande. De ger endast näring till kroppen och hjälper den att anpassa sig till vad som behövs just nu. – (algolja eller fiskolja).– (enligt vissa allra bäst på morgonen – beror på blandningen).– De allra flesta – –
Visa hela svaret

Varför ska man ta folsyra när man är gravid?

Tillräckligt intag av folat (genom kosten) och folsyra (i vitaminpreparat), vilka tillhör B-gruppens vitaminer, är viktigt för fostrets normala utveckling. I flera befolkningsbaserade studier har ett tillräckligt intag av folsyra visat sig minska risken för medfödda missbildningar och speciellt störningar i förslutningen av neuralröret.
Visa hela svaret

När ska jag sluta med folsyra?

Hur länge behöver man ta folsyra sedan man blivit gravid? – Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck.
Visa hela svaret

Hur yttrar sig brist på folsyra?

Lär dig mer – År 1931 fann den brittiska läkaren Lucy Wills en dittills okänd anemi hos gravida i Bombay. Anemin kännetecknades av förstorade erytrocyter, men botades inte av då kända B-vitaminer. De drabbade gravida åt främst polerat ris och vitt bröd, och Dr Wills upptäckte att anemin botades av jästextrakt.

You might be interested:  Kan Katter Känna Av Graviditet?

Några år senare kunde man extrahera det saknade näringsämnet ur spenat, varför vitaminet fick namnet folsyra från latinets folium, vilket betyder blad. Folsyra finns i kosten i form av folater, ett gemensamt namn på föreningar som alla har förmågan att bilda folsyra. Folater är också lagringsformen som kroppen använder för lagring i levern.

Folat absorberas i övre delen av tunntarmen, och upptaget är vanligen rätt effektivt eftersom folat ansamlas i galla och delvis utsöndras i tarmen och återupptas upp via det enterohepatiska kretsloppet. Kroppen har liten lagringsförmåga av folat, och därför är det en av de vitaminer som sjunker snabbats vid lågt intag.

Folater är dessutom känsliga föreningar, 40–50% procent av matens folsyrainnehåll går förlorat vid uppvärmning. Källor till folsyra är främst gröna bladgrönsaker, brytbönor, broccoli, bönor, lever. Folsyra används i kroppen b la som en kofaktor i bildningen av DNA. Vitaminet är också en central komponent i nedbrytningen av homocystein.

Folsyra spelar också en stor roll i fosterutveckling, då vitaminet är nödvändigt för bildandet av ryggmärgskanalen. Vid otillräckliga mängder av folsyra hos den gravida ökar risken för ryggmärgsbråck. Det optimala är att fylla på depåerna redan innan graviditeten, och generellt rekommenderas till skott med 400 mikrogram tre månader innan konception och åtminstone under de första 12 graviditetsveckorna.

  1. Ett fortsatt tillskott under hela graviditeten minskar risk för megaloblastisk anemi och bör övervägas hos riskgrupper.
  2. Gravida har ett ökat dagsbehov eftersom tillväxten kräver ökad DNA-syntes.
  3. Rekommendationer om folsyratillskott gäller även under amning, då folatutsöndringen i bröstmjölk måste ersättas.

Symtom vid uttalad folsyrabrist är diarré, huvudvärk, röd tunga, sömnsvårigheter, megaloblastisk anemi. Uttalade brister på folsyra är ovanliga, men alkoholister är en känd riskgrupp. Det beror dels på deras potentiellt sämre kosthållning, dels på att nedbrytning av alkohol förbrukar folsyra.

You might be interested:  Farligt Att Röka Under Graviditet?

Andra personer i riskgrupp för folsyrabrist är individer med celiaki och inflammatoriska tarmsjukdomar. Äldre personer med ensidig kost, speciellt mat som varmhållits, är också en riskgrupp. Vissa epilepsiläkemedel, trimetoprim och metformin ökar nedbrytningen av folat i levern. Metotrexat fungerar som folatantagonist, och leder till nedsatt biologisk tillgänglighet av vitaminet.

Det rekommenderade dagsbehovet varierar mellan 300 och 500 mikrogram (beroende på åldersgrupp och kön). I en del länder görs folatberikning av cerealier, dock inte i Sverige. Nyttan med att berika livsmedel med folat har debatterats under flera år. Ett argument emot berikning har varit att det kan leda till fler tvillinggraviditeter, vilket är förknippat med ökade graviditetskomplikationer.

Näringslära för högskolan, Liber förlag, sjätte upplagan 2013

Författare: Rebecka Kaplan Sturk Specialist i obstetrik och gynekologi. Diplomerad kostrådgivare Läs mer Förminska
Visa hela svaret

Vad kan öka missfall?

Vad kan ett missfall bero på? – Den vanligaste anledningen till missfall är att fostret inte utvecklas som det ska. Men missfall kan också bero på andra saker. Det är ovanligt att missfall beror på något som du har gjort själv. Men risken för missfall ökar om du röker, dricker alkohol eller tar droger. Risken för missfall ökar inte av att du till exempel har samlag, tränar eller badar.
Visa hela svaret

Varför ska man ta folsyra när man är gravid?

Tillräckligt intag av folat (genom kosten) och folsyra (i vitaminpreparat), vilka tillhör B-gruppens vitaminer, är viktigt för fostrets normala utveckling. I flera befolkningsbaserade studier har ett tillräckligt intag av folsyra visat sig minska risken för medfödda missbildningar och speciellt störningar i förslutningen av neuralröret.
Visa hela svaret