Hur vet jag att barnet får i sig tillräckligt? – Exakt hur mycket barnet får i sig vid varje amningstillfälle kan vara svårt att veta. De flesta barn brukar visa när de är nöjda och inte vill ha mer. Du kan märka att barnet får i sig tillräckligt med bröstmjölk på flera sätt:
Barnet är pigg, vaknar av sig själv och vill suga på bröstet. Barnet ökar i vikt. Vikten kontrolleras på BVC. Barnet verkar nöjd efter amningen. Barnet kissar så att du får byta blöja minst sex gånger per dag. Blöjan är då genomblöt med
Ett annat tecken på att barnet får i sig tillräckligt med mat under sin första vecka är att barnets bajs ändrar färg från svart till brunt till grönt till gult. den första veckan efter förlossningen. Du kan öka mjölkproduktionen genom att försöka amma oftare och erbjuda båda brösten vid varje amningstillfälle.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Kan man få igång mjölkproduktionen innan förlossning?
- 2 Varför har jag ingen bröstmjölk?
- 3 I vilken vecka får man bröstmjölk?
- 4 Kan man pumpa innan amning?
- 5 Hur lång tid kan det ta innan amningen kommer igång?
- 6 Kan man få mjölkstockning innan förlossningen?
- 7 Kan man stimulera fram bröstmjölk?
- 8 Måste man vara gravid för att producera mjölk?
- 9 När kan man börja pumpa ut bröstmjölk?
Kan man få igång mjölkproduktionen innan förlossning?
Tidig bröststimulering Kolostrum betyder råmjölk och är den första bröstmjölken som bildas. Råmjölken börjar bildas ungefär i mitten av graviditeten och den kan ibland rinna från bröstet redan under graviditeten. Råmjölk bildas i små mängder, droppvis till att börja med.
- Den har fantastiska egenskaper och innehåller alla näringsämnen som det nyfödda barnet behöver, den kan liknas vid en individanpassad medicin.
- När barnet suger på bröstet sickas signalertill hjärnan att börja stimulera mer mjölk.
- De första timmarna efter barnets födelse är de mjölkstimulerande hormonerna som högst.
Därför är det av stor vikt att brösten stimuleras tidigt, detta leder till att mjölkproduktionen kommer igång. Genom att påbörja bröstmjölkstimulering så tidigt som möjligt före eller efter förlossningen, helst inom de första timmarna efter förlossningen, ger det en snabbare och större mjölkproduktion.
Det är vanligt att det inte kommer någon mjölk när brösten stimuleras utan syftet är att starta horminfrisättningen som senare leder till att det bildas mer bröstmjölk. Ibland kommer det inget till några droppar råmjölk. Denna variation är helt normal. Fortsatt stimulering kommer successivt göra att mjölkproduktionen startar upp och att mjölkmängden ökar snabbare.
Om det kommer någon droppe bröstmjölk kan det ges till barnet. Har du inte barnet nära dig kan du spara råmjölken. En del barn kan behöva extra näring utöver amning någon timma efter födelsen under någon några dagar. Ofta vet vi i förväg vilka barn som kommer behöva extra näring, men ibland vet vi inte detta förrän efter födseln.
- Extra näring är i första hand råmjölk, annars komjölkbaserad mjölkersättning.
- På specialistmödravårdscentralen, MVC, eller Förlossningen/BB kommer du som önskar amma redan under graviditeten erbjudas ett “kolostrumkit” för att öka din mjölkproduktion och på så sätt underlätta både för dig och barnet, när vi vet redan innan förlossningen att ditt barn förväntas behöva extra näring utöver amning.
Kitet innehåller en broschyr med text och bilder om hur man utför bröstmjölkstimulering samt information om fördelarna med detta. I kitet finns några muggar med lock och 1 ml spruta som bröstmjölken kan samlas upp i för att sedan ges till barnet. Bröstmjölk kan sparas i frysen i 3 månader.
Visa hela svaret
När kommer mjölken igång gravid?
Kolostrumkit – en hjälp att starta upp mjölkproduktionen Kolostrum betyder råmjölk och är den första bröstmjölken som bildas. Råmjölken börjar bildas ungefär i mitten av graviditeten och den kan rinna från brösten redan under graviditeten. Råmjölken bildas i små mängder, droppvis till att börja med.
- Den har fantastiska egenskaper och innehåller alla näringsämnen som det nyfödda barnet behöver, man kan nästan likna den ett första vaccin.
- Efter födseln och framför allt efter att moderkakan har framfötts börjar mjölkproduktionen komma igång.
- När barnet suger kraftfullt på bröstet stimuleras mjölkproduktionen och ännu mer om det sker inom första timmarna efter födseln.
En del barn kan behöva extra näring utöver amning någon timma efter födseln under någon/några dagar.T.ex. barn till mammor med diabetes eller barn som är tunga för tiden, lätta för tiden, eller födda innan graviditetsvecka 37+0. Ofta vet vi i förväg vilka barn som kommer att behöva extra näring, ibland vet vi inte detta förrän efter födseln.
Extra näring är i första hand råmjölk, annars komjölkbaserad mjölkersättning. På förlossningen kommer du/ni som önskar amma erbjudas ett “Kolostrumkit” om barnet förväntas behöva extra näring utöver amning. Kitet innehåller en broschyr med text och bilder om hur man utför bröstmjölksstimulering eller urmjölkning för hand samt information om fördelarna med detta.
I kitet finns också en liten sked och en mugg som bröstmjölken kan samlas upp i, för att sedan ges till barnet. Forskning på gravida kvinnor med typ 1 diabets och okomplicerad graviditet visar att man med fördel kan börja stimuler brösten för hand redan innan barnet är fött, från graviditetsvecka 36+0.
Webbredaktör: Granskare: Kristin Svensson, Barnmorska Uppdaterad: 2022-04-13
: Kolostrumkit – en hjälp att starta upp mjölkproduktionen
Visa hela svaret
Vad kan man göra för att mjölken ska rinna till?
Handmjölka och pumpa ur bröstmjölk Ibland kan du behöva mjölka ur brösten. Det kan till exempel vara om det gör ont att amma eller om du behöver spara mjölk till ett senare tillfälle. Du kan antingen mjölka med handen eller använda en bröstpump. Var noggrann med hygienen när du hanterar bröstmjölk.
- Tvätta händerna innan och använd rena behållare för bröstmjölken.
- Här kan du läsa om att Handmjölka eller pumpa ur? För en del är det lättare att få ut bröstmjölken genom att mjölka med handen.
- Det kallas också att handmjölka.
- Andra tycker att det är lättare att använda en bröstpump.
- De första dagarna är det ofta lättare att få ut mjölken för hand, när det finns råmjölk i brösten.
En pump kan vara bekvämare när mjölkproduktionen har kommit igång och du vill mjölka ur större mängder. När behöver jag handmjölka eller pumpa ur bröstmjölk? De första dagarna efter förlossningen kan det vara bra att handmjölka vid bland annat följande tillfällen:
För att stimulera mjölkproduktionen om barnet inte har kommit igång att suga. För att få mjölken att rinna till när barnet ska suga, om det behövs. Om brösten är så överfyllda att barnet har svårt att få ett bra tag.
Det kan också vara bra att handmjölka eller pumpa ur brösten vid dessa situationer:
När det gör för ont att amma, till exempel om dina bröstvårtor är såriga. När du inte kan vara tillsammans med barnet När barnet inte kan suga på bröstet, till exempel om barnet blir sjukt. För att någon annan ska kunna ge barnet mat. När du inte kan eller vill amma, men vill ge barnet bröstmjölk.
För att hålla igång produktionen av bröstmjölk om du för tillfället inte ammar. Om du har,
Det som gör att mjölken börjar rinna till kallas för utdrivningsreflex. Den kan ha svårare att komma igång när du handmjölkar eller pumpar än när barnet suger. En del tycker att det hjälper att värma brösten en stund innan. Det brukar också gå lättare att mjölka eller pumpa ur brösten om du har lugn och ro omkring dig och sitter och ligger bekvämt.
- Det kan vara bra att stryka lätt med handen över bröstet, för att mjölken ska komma ut lättare.
- Barnet kan gärna ligga hud mot hud hos dig om det är möjligt.
- Då frigörs det lugnande hormonet oxytocin.
- Hormonet har en avslappnande effekt som kan göra att mjölken har lättare att rinna ut.
- Innan du handmjölkar eller pumpar ur är det viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten.
Använd gärna varmt vatten så att dina händer blir varma. Så gör du för att handmjölka Så mjölkar du ur med pump Det finns olika sorters bröstpumpar, både manuella och elektriska. Det är olika från person till person vilken som fungerar bäst. Bröstpumpar finns att köpa på apotek och i butiker som säljer barnprodukter.
Visa hela svaret
Varför har jag ingen bröstmjölk?
Anledningar till låg mjölkproduktion – Vissa nyblivna mammor har svårt att producera tillräckligt med bröstmjölk av medicinska skäl, som bland annat:
Kraftig blödning (mer än 500 ml) under förlossningen eller ej utdrivna delar av moderkakan kan försena att mjölken rinner till (som vanligtvis sker ungefär tre dagar efter förlossningen).1 Polycystiskt ovariesyndrom, diabetes, sköldkörtelrubbningar eller andra hormonella störningar. Mammor med dessa åkommor har ibland låg mjölkproduktion.2 Det sällsynta tillståndet brösthypoplasi, som innebär att det inte finns tillräckligt mycket mjölkproducerande körtelvävnad i bröstet.3 Tidigare bröstoperation eller bröstskada – men många mammor som genomgått bröstoperation kan amma normalt.4
Om du har någon av dessa åkommor ska du vända dig till en amningsrådgivare eller amningsspecialist.
Visa hela svaret
I vilken vecka får man bröstmjölk?
Vad är modersmjölk och hur produceras den? Under graviditeten och de första dagarna efter förlossningen så bildas den första mjölken och den brukar kallas för råmjölk eller kolostrum. Den här första mjölken är extra viktig för det lilla nyfödda barnet då den innehåller mer proteiner, mineraler och vitaminer än den mogna mjölken.
Den gulaktiga råmjölken innehåller höga halter av antikroppar som skyddar det lilla nyfödda barnet från infektioner som tex. öroninflammationer, diarré, övre luftvägsinfektioner och urinvägsinfektioner. Även om barnet inte får i sig så stor mängd råmjölk så bidrar det till infektionsskydd hos ditt barn, så det är värdefulla droppar! är unikt sammansatt just för ditt barn och innehåller alla de näringsämnen som barnet behöver det första halvåret, förutom D- vitamin som man behöver ge i form av droppar.
Även mängden mjölk anpassas efter barnets behov och det kan i vissa perioder öka. När sedan den mogna mjölken bildas så innehåller den mer fett och mjölken kan även påverkas av vad mamman äter, så därför kan mjölken smaka lite olika vid olika tillfällen beroende på vad mamman har ätit.
Brösten förändras under graviditeten, vilket många mammor märker av ganska tidigt. Brösten kan bli ömma och kännas större. Många är lite fundersamma på om amning kommer att påverka hur brösten ser ut senare, men faktum är att själva amningen i sig påverkar ytterst lite utan det är främst förändringen av brösten under graviditeten.
Hur produceras mjölken? Mjölken produceras med hjälp av olika hormoner och ett ganska komplicerat samspel i kroppen. Det mjölkproducerande hormonet Prolaktin frisätts när barnet suger på bröstet och det är därför som man ger rådet att låta barnet suga ofta för att det ska bildas mjölk.
- Det kan vara bra att känna till att Prolaktinnivåerna är högre på natten, så om man vill öka mjölkproduktionen så kan det vara en fördel att amma då.
- Det finns ett annat viktigt hormon som heter Oxytocin, vilket många känner igen som lugn- och- ro hormonet (det utsöndras även vid massage, hudkontakt och värme).
Oxytocinet är det som sätter igång utdrivningsreflexen och ser till att mjölken rinner till. Efter förlossningen så ser Oxytocinet även till att livmodern drar ihop sig, vilket är orsaken till att man kan känna en mensvärksliknande känsla vid amningen de första dygnen.
Visa hela svaret
Hur stimulerar man bröstmjölk?
Bröstmjölksstimulering/urmjölkning för hand Ibland kan du behöva stimulera bröstmjölksproduktionen. Det kan behövas i början för att öka mjölkproduktionen om barnet inte suger, om amningen inte riktigt fungerar eller om brösten är så överfyllda att barnet har svårt att få ett omtag om bröstet.
- Vi rekommenderar att börja stimulera brösten för hand om barnet inte suger och så länge det är råmjölk rekommenderar vi att mjölka ur för hand tills den mogna mjölken kommer efter ett par dagar.
- De flesta mammor får ut mer av råmjölken med handurmjölkning.
- Detta är helt normalt och fortsatt stimulering av brösten kommer inom några dagar successivt göra att mjölkproduktionen startar upp och mjölkmängden ökar.
När du mjölkar ur för hand kan det ta olika långt tid innan mjölken kommer ut. Normalt tar det ungefär 1-2 minuter, eller ibland längre, för utdrivningsreflexen att starta, en tid som kan kännas väldigt lång. Det kan också vara väldigt olika hur mycket mjölk som kommer ut.
När du ska mjölka ur för hand kan du förbereda dig genom att tvätta händerna med tvål och varmt vatten så att händerna blir varma och rena. Ta fram en liten ren behållare eller sked och en handduk. Sitt gärna bekvämt och avslappnat. Börja gärna med att stryka lätt med handen några gånger över bröstet ut mot bröstvårtan för att stimulera utdrivningsreflexen som gör att mjölken börjar rinna. Du kan också röra vid bröstvårtan för även det kan göra att mjölken kommer lättare. Andas lugnt och avslappnat! Placera sedan tummen och resten av handen som ett stort C om bröstet. För fingrarna rakt bakåt, in mot kroppen för att komma åt bröstmjölken. Tryck ihop fingrarna och för fingrarna rakt framåt ut mot bröstvårtan. Slappna av i handen och börja om med rörelsen in mot kroppen igen. Genom att flytta runt handen och mjölka på olika ställen på bröstet, så kommer du åt bröstmjölken i alla mjölkgångar. Försök att få rytm i rörelsen. Att upprepa en ramsa kan hjälpa:bak, ihop, fram – bak, ihop, fram. Kom ihåg att urmjölkning för hand inte ska göra ont – ta inte i för hårt! Se de första tillfällena som övningstillfällen.
Webbredaktör: Granskare: Kristin Svensson, Barnmorska Uppdaterad: 2022-04-13
: Bröstmjölksstimulering/urmjölkning för hand
Visa hela svaret
Vad ska man äta för att producera mer mjölk?
När och hur? – Stimulera/urmjölka brösten ca 8 gånger per dygn för att få igång och sedan upprätthålla mjölkproduktionen. Vi uppmuntrar även att bröstmjölkstimulering/urmjölkning sker vid något tillfälle på natten, för att stimulera fortsatt höga nivåer av det mjölkbildande hormonet prolaktin.
- I början kommer det oftast några få droppar råmjölk, men med fortsatt och upprepad bröstmjölkstimulering/urmjölkning ökar mjölkproduktionen snabbare och ger större mjölkmängd.
- Antalet gånger per dygn urmjölkningen sker är viktigare än antal minuter per tillfälle.
- Om möjligt, mjölka gärna ut vid sidan av ditt barn, hud mot hud, eller nära barnet under urmjölkningen då det kan öka frisättning av oxytocin, det hormon som påverkar utdrivningsreflexen och ser till att mjölken kommer ut ur brösten.
Om det inte är möjligt att vara nära ditt barn kan utdrivningsreflexen underlättas av att lukta på något med barnets doft, exempelvis en snuttetrasa. För optimala förutsättningar kan det vara bra att försöka få utrymme till att vila, dricka, äta och ha en god smärtlindring.
Visa hela svaret
Kan man pumpa innan amning?
Fördelar med att använda en bröstpump – För att pumpa ut mjölk använder du lämpligast en bröstpump. Genom att regelbundet pumpa brösten underhåller du mjölkproduktionen, även när du inte kan amma. Det kan vara en bra idé att pumpa ut mjölk redan från starten dels för att få igång mjölkproduktionen, dels ifall barnet har svårt med greppet, vilket kan orsaka såriga bröstvårtor och smärtsam amning.
Visa hela svaret
Hur lång tid kan det ta innan amningen kommer igång?
När ska jag börja amma mitt nyfödda barn? – Det är bäst att försöka amma ditt barn första timmen efter förlossningen. När barnet tar suggrepp och suger rytmiskt på bröstet börjar cellerna i brösten att initiera mjölkproduktionen.1 Inte konstigt att denna första timme kallas för den “magiska timmen”! – Helst ska barnet placeras på ditt bröst omedelbart efter födseln, så att det har tillgång till bröstet.
- Det kanske inte vill amma, men ge barnet möjlighet att göra det om det så vill, säger den internationellt erkända amningsrådgivaren Cathy Garbin.
- Stöd barnets kropp och låt det försöka hitta vägen till ditt bröst och ta suggrepp (du kan titta på filmer på nätet om hur denna process, som även kallas för att “kravla sig” upp till bröstet, går till).
Om ditt barn inte tar suggrepp vid bröstet kan du få hjälp av vårdpersonal som oftast är väldigt duktiga på att hjälpa mammor med placeringen av barnet. Att låta barnet själv ta suggrepp med mamma i halvliggande amningsposition är ett bra sätt att starta.
- Du behöver inte väga eller klä på ditt barn under denna speciella första timme, eller åtminstone inte förrän efter den första amningen.
- Njut av att krama och ha nära hud-mot-hud-kontakt med ditt barn.
- Detta får igång flödet av oxytocin, “kärlekshormonet”, i er båda, något som är viktigt för att din första mjölk, colostrum, ska rinna till.3 – Så snart barnmorskorna hade försäkrat sig om att vår som var frisk fick jag, min man och vårt barn tid för oss själva så att vi kunde lära känna varandra som familj.
Det var en stund som var bökig, känsloladdad och full av lycka, och sonen ammade två gånger under denna första speciella timme tillsammans, säger Ellie, tvåbarnsmamma från Storbritannien. Och visste du att amning av ditt barn även hjälper dig att återhämta dig från förlossningen? Detta på grund av att oxytocin även får din livmoder att dra ihop sig.
Visa hela svaret
Kan man börja pumpa innan förlossning?
Varför instruerar man att mjölka för hand redan innan bebisens födelse? Redan under graviditeten börjar brösten att producera kolostrum, d.v.s. råmjölk. Kolostrum utsöndras även i liten mängd direkt efter bebisens födelse och under de första dagarna efter födelsen.
Visa hela svaret
Kan man ha för tunn bröstmjölk?
27 maj, 2019
En vanlig fråga är om bröstmjölken kan ta slut? Ibland kan mamman uppleva att bröstmjölken inte räcker till barnet och att barnet vill ha mer än vad som finns. Bröstmjölken tar inte slut från en dag till en annan, men däremot så kan mängden bröstmjölk minskas eftersom produktionen styrs av efterfrågan.
Se till så att ditt barn har ett bra tag runt bröstet vid amning. Efter amning så ska bröstvårtan vara rund och rak. Om bröstvårtan är sned eller platt så kan det bero på att barnet har ett för litet tag eller att barnet legat för snett mot bröstet. Om barnet inte har rätt tag så kan det leda till minskad mjölkproduktion, sår på bröstvårtorna och mjölkstockning. Amma ofta och på barnets signaler Du kan även använda bröstpump eller handmjölka för att öka mjölkmängden. På natten så är nivåerna av hormonet prolaktin högre, vilket gör att om du ammar på natten så ökar mjölkmängden. Var gärna mycket hud- mot- hud med barnet Se till att du som ammar äter och dricker ordentligt. När du ammar behöver du mer av de flesta näringsämnen, särskilt vitamin D, Omega 3 och folsyra. Du behöver även runt en liter extra vatten då det går åt mycket vätska för att producera bröstmjölk. Se till att du dricker när du är törstig. Passa på att vila mycket och försök att minska på stress och oro, vilket annars kan leda till att mjölkproduktionen hämmas. Det kan vara bra att känna till att brösten ändrar sig under amningstiden och det gör även bebisens amningsmönster, vilket är helt normalt.
Om du känner dig osäker på om ditt barn får i sig tillräckligt med mat så kan du rådgöra med din bvc- sköterska som kontrollerar att barnet växer som det ska och som kan ge svar på dina funderingar.
Visa hela svaret
Kan man få mjölkstockning innan förlossningen?
1. Vad är mjölkstockning? – Mjölkstockning är en bröstinflammation hos dig som ammar. Man kan även få mjölkstockning när man är gravid. Det är dock vanligast under de två första månaderna efter förlossningen, dock sällan under de första 10 dagarna. Omkring 2-4 dagar efter förlossningen så börjar kroppen producera större mängder mjölk.
- Om barnet då inte hinner dricka all mjölk, så kan en eller flera mjölkgångar täppas igen.
- Då kan mjölken inte komma ut och stockar sig, vilket känns som en förhårdnad i bröstet.
- Därtill producerar vissa mer mjölk än vad brösten har plats för.
- Brösten känns då mycket hårda och fulla, vilket kan vara obehagligt.
Du kan få mjölkstockning i båda brösten. Det är dock vanligast att du bara får det i det ena.
Visa hela svaret
Kan man stimulera fram bröstmjölk?
Här kan du se filmer som visar hur du gör när du handmjölkar: –
- RFSL:s film Amning: https://bliforalder.rfsl.se/video/amning
- https://www.1177.se/Stockholm/barn–gravid/att-skota-ett-nyfott-barn/amning-och-flaskmatning/handmjolka-och-pumpa-ur-brostmjolk/
- http://www.babybaby.se/2018/03/handmjolka-ramjolk/
När du ska pumpa eller handmjölka är det bra att börja med att försiktigt stryka över bröstet med fingertopparna: du börjar långt från bröstvårtan och stryker mot bröstvårtan till, för att stimulera bröstet att släppa ut mjölk, vilket kallas utdrivningsreflex.
Avslappning och lugn och ro hjälper utdrivningsreflexen, som styrs av oxytocin, kroppens “lugn och ro”-hormon. En del släpper inte ifrån sig så mycket mjölk till en pump, men det kommer mer mjölk när barnet suger. Därför är det ingen korrekt måttstock att endast bedöma hur mycket mjölk det finns eller inte finns via pumpning och handmjölkning.
Det går att träna på att släppa mjölk till en pump. Det kan hjälpa att titta på gulliga bilder eller filmer på bebisar, jamande kattungar eller något annat som drar igång omsorgstagande känslor, samtidigt som du pumpar. Se till att ha det så bekvämt och lugnt som möjligt.
Du kan med fördel börja handmjölka och/eller pumpa en-två månader innan bebisen ska födas, men du kan också börja efter förlossningen, beroende på din målsättning runt mjölkbildning. Ju oftare du stimulerar, desto kraftigare blir signalen. Generellt kan man säga att det är bättre med fler korta stimuleringstillfällen än ett långt.
Pumpa så ofta du får till. Om du vill få till en större mjölkproduktion, behöver du stimulera brösten cirka var tredje timme, upp till cirka åtta gånger per dygn. Du kan pumpa 5-10 minuter per tillfälle och bröst (det finns pumpar för ett bröst i taget och för båda brösten), och alltid stimulera båda brösten.
Om du använder en pump för ett bröst, eller handmjölkar ett bröst i taget, kan du med fördel växla bröst med några minuters mellanrum. När du sedan har mjölk i brösten, kan mjölkflödet, snarare än klockan styra hur du växlar. När flödet minskar, byter du bröst. Om du pumpar under graviditeten, och inte har ammat tidigare, kan det vara svårt att veta hur det ska kännas.
Om ett barn har ett bra tag vid bröstet och suger aktivt, är det i regel mer effektivt än en hand eller en pump. När bebisen föds, kommer du kunna få erfarenhet av hur det känns när barnet får ett bra tag om bröstet och suger aktivt. Barnet kan på så sätt lära dig hur det ska kännas för att mjölken ska komma.
Detta kommer att göra det lättare att handmjölka och/eller kunna släppa mjölk till en pump. Då kan du också pumpa medan du har barnet liggandes hud mot hud. Alla tips som finns för att öka mjölkproduktionen gäller även dig som ska sätta igång en amning. Sök gärna upp “power-pumpning” och bröstkompressioner.
Power-pumpning är ett särskilt pumpningsschema som är designat för att öka mjölkbildningen. Bröstkompressioner kan utföras både vid pumpning och amning. Du tömmer då bröstet mer effektivt, vilket ger en starkare signal att öka mjölkbildningen, samt ger bebisen extra mycket mjölk om det sker vid amning.
Visa hela svaret
Kan man äta choklad när man ammar?
Livsmedelsverket har inga råd om att undvika choklad när man ammar.
Visa hela svaret
Måste man vara gravid för att producera mjölk?
Innehåll i denna artikel –
- Samamning
- Att sätta igång (inducera) en mjölkproduktion
- När bebisen har fötts
- Amma med tillmatningsset
- Skapa ett tryggt rum
- Fler resurser och stödmöjligheter kring amning
Igångsatt amning, eller inducerad amning, innebär amning av ett barn som du inte själv har fött. Det kan vara så att du är den enda föräldern som ska amma barnet, eller så ska du amma tillsammans med den förälder som fött. Det kallar vi samamning. Ibland kallas det dubbelamning, eller delad amning. Det finns starka normer kring amning, och därför vill vi påminna om:
- Du kan välja att amma, oavsett om du är cis- eller transperson, oavsett om du fött barnet eller inte. Förutsättningarna för att få igång en mjölkproduktion varierar dock, bland annat beroende på vilka hormonnivåer du har i kroppen.
- Det är inte nödvändigt att amma sitt barn för att tillgodose barnets grundläggande behov av trygghet, närhet och tröst. Du kan vara stolt och nöjd som förälder, oavsett hur ditt barn får mat.
Det bästa för dig/er som ska genomföra detta, är individuell rådgivning utifrån er situation. Ni kan behöva stöd och praktiska råd från kompetent vårdpersonal. Många faktorer är individuella, till exempel hur ni och ert barn mår när det föds. Försök hitta en barnmorska eller amningsrådgivare som kan följa er i processen och hjälpa er att göra avvägningar kring er situation, och som kan ge stöd om ni får problem.
Visa hela svaret
När kan man börja pumpa ut bröstmjölk?
9: Hitta den mest bekväma nivån – Under utdrivningsfasen ska du pumpa vid din maximala vakuumnivå, vilket innebär den högsta vakuumnivå som du kan använda som fortfarande känns bekväm. Forskning har visat att urpumpning vid denna nivå driver ut en liknande mängd mjölk som när ett barn ammar.13,14 Hitta den rätta nivån för dig genom att öka vakuuminställningen gradvis tills det känns aningen obekvämt, och sänk den sedan ett steg.
Visa hela svaret
Hur snabbt kommer bröstmjölk?
27 maj, 2019
En vanlig fråga är om bröstmjölken kan ta slut? Ibland kan mamman uppleva att bröstmjölken inte räcker till barnet och att barnet vill ha mer än vad som finns. Bröstmjölken tar inte slut från en dag till en annan, men däremot så kan mängden bröstmjölk minskas eftersom produktionen styrs av efterfrågan.
Se till så att ditt barn har ett bra tag runt bröstet vid amning. Efter amning så ska bröstvårtan vara rund och rak. Om bröstvårtan är sned eller platt så kan det bero på att barnet har ett för litet tag eller att barnet legat för snett mot bröstet. Om barnet inte har rätt tag så kan det leda till minskad mjölkproduktion, sår på bröstvårtorna och mjölkstockning. Amma ofta och på barnets signaler Du kan även använda bröstpump eller handmjölka för att öka mjölkmängden. På natten så är nivåerna av hormonet prolaktin högre, vilket gör att om du ammar på natten så ökar mjölkmängden. Var gärna mycket hud- mot- hud med barnet Se till att du som ammar äter och dricker ordentligt. När du ammar behöver du mer av de flesta näringsämnen, särskilt vitamin D, Omega 3 och folsyra. Du behöver även runt en liter extra vatten då det går åt mycket vätska för att producera bröstmjölk. Se till att du dricker när du är törstig. Passa på att vila mycket och försök att minska på stress och oro, vilket annars kan leda till att mjölkproduktionen hämmas. Det kan vara bra att känna till att brösten ändrar sig under amningstiden och det gör även bebisens amningsmönster, vilket är helt normalt.
Om du känner dig osäker på om ditt barn får i sig tillräckligt med mat så kan du rådgöra med din bvc- sköterska som kontrollerar att barnet växer som det ska och som kan ge svar på dina funderingar.
Visa hela svaret
Hur stimulerar man bröstmjölk?
Bröstmjölksstimulering/urmjölkning för hand Ibland kan du behöva stimulera bröstmjölksproduktionen. Det kan behövas i början för att öka mjölkproduktionen om barnet inte suger, om amningen inte riktigt fungerar eller om brösten är så överfyllda att barnet har svårt att få ett omtag om bröstet.
- Vi rekommenderar att börja stimulera brösten för hand om barnet inte suger och så länge det är råmjölk rekommenderar vi att mjölka ur för hand tills den mogna mjölken kommer efter ett par dagar.
- De flesta mammor får ut mer av råmjölken med handurmjölkning.
- Detta är helt normalt och fortsatt stimulering av brösten kommer inom några dagar successivt göra att mjölkproduktionen startar upp och mjölkmängden ökar.
När du mjölkar ur för hand kan det ta olika långt tid innan mjölken kommer ut. Normalt tar det ungefär 1-2 minuter, eller ibland längre, för utdrivningsreflexen att starta, en tid som kan kännas väldigt lång. Det kan också vara väldigt olika hur mycket mjölk som kommer ut.
När du ska mjölka ur för hand kan du förbereda dig genom att tvätta händerna med tvål och varmt vatten så att händerna blir varma och rena. Ta fram en liten ren behållare eller sked och en handduk. Sitt gärna bekvämt och avslappnat. Börja gärna med att stryka lätt med handen några gånger över bröstet ut mot bröstvårtan för att stimulera utdrivningsreflexen som gör att mjölken börjar rinna. Du kan också röra vid bröstvårtan för även det kan göra att mjölken kommer lättare. Andas lugnt och avslappnat! Placera sedan tummen och resten av handen som ett stort C om bröstet. För fingrarna rakt bakåt, in mot kroppen för att komma åt bröstmjölken. Tryck ihop fingrarna och för fingrarna rakt framåt ut mot bröstvårtan. Slappna av i handen och börja om med rörelsen in mot kroppen igen. Genom att flytta runt handen och mjölka på olika ställen på bröstet, så kommer du åt bröstmjölken i alla mjölkgångar. Försök att få rytm i rörelsen. Att upprepa en ramsa kan hjälpa:bak, ihop, fram – bak, ihop, fram. Kom ihåg att urmjölkning för hand inte ska göra ont – ta inte i för hårt! Se de första tillfällena som övningstillfällen.
Webbredaktör: Granskare: Kristin Svensson, Barnmorska Uppdaterad: 2022-04-13
: Bröstmjölksstimulering/urmjölkning för hand
Visa hela svaret