Frågor Inför Din Första Inskrivning Vid Graviditet?

Frågor Inför Din Första Inskrivning Vid Graviditet
Kontroller under graviditeten i Jönköpings län Innehållet gäller Jönköpings län För att barnmorskan ska få en bild av hur du som gravid och fostret mår erbjuds olika kontroller och undersökningar vid besöken i kvinnohälsovården. Kontroller under graviditeten I Jönköpings län erbjuds kontroller under graviditeten, enligt det regionala basprogrammet.

Vi rekommenderar att du läser informationen som finns under rubriken “Att läsa inför besöket”, vecka för vecka. Besök på Kvinnohälsovården Vid besök på Kvinnohälsovården och på mottagningar tillåts en medföljande utan förkylningssymtom, men inga barn. Det gäller vid graviditetskontroller och besök på Auroramottagning, BB-mottagning och ultraljudsmottagning.

Om en partner inte kan vara med vid mötet med barnmorskan, kan hen istället medverka via ett videosamtal. Din barnmorska Under graviditeten har du en patientansvarig barnmorska, men oftast får du träffa fler än en barnmorska. Om du vill byta patientansvarig barnmorska så kan du göra det närsomhelst under graviditeten.

  1. Barnmorskan går igenom hälsa och levnadsvanor hos er som blivande föräldrar, om det finns ärftliga sjukdomar i familjen eller om du som gravid äter några läkemedel.
  2. Ibland kan du behöva träffa till exempel kurator, läkare, psykolog eller sjukgymnast också.
  3. I kvinnohälsovården arbetar både män och kvinnor och vi handleder kontinuerligt studenter.

Så samarbetar mottagningarna Kvinnohälsovården i Jönköpings län har ett nära samarbete med varandra för att på ett tryggt och bra sätt ta hand om blivande mammor. För att säkerställa att graviditetskontrollerna utförs med rekommenderat intervall kan du bli hänvisad till en annan kvinnohälsovårdsmottagning vid något besökstillfälle (till exempel om din barnmorska är sjuk eller mottagningen du tillhör inte kan erbjuda en tid i rätt graviditetsvecka). Under samtalet kommer vi att prata om exempelvis din hälsa, levnadsvanor, eventuella sjukdomar och läkemedel som är viktiga att känna till under din graviditet. Levnadsvanorna kan handla om dina matvanor, motion, alkohol och droger, sex och samlevnad. Du kommer också att kunna ställa frågor. Din partner är naturligtvis också välkommen till besöket.
Visa hela svaret

You might be interested:  Andfådd I Början Av Graviditet?

Contents

Vilka prover tas vid inskrivningen?

När du har plussat på stickan bokar du ett inskrivningssamtal på någon av våra barnmorskemottagningar. Under inskrivningen träffar du oftast den barnmorska som kommer att följa dig under hela din graviditet och du har möjlighet att ställa frågor som du funderar över.

Under inskrivningssamtalet kommer prover att tas. Prover som blodtryck, urinprov och blodprov. Ni kommer också att planera in kommande besök och boka tider för nästa ultraljud och eventuellt ett KUB-test. På besöket får du information om hälsa och livsstil när du är gravid. Du kommer att få tips på bra kost och eventuella kosttillskott som kan vara bra för dig under graviditeten.

En eventuell partner är mer än välkommen att delta på detta första möte. Du kommer också att få fylla i en hälsodeklaration, du kan skriva ut den och fylla i innan besöket om du vill.
Visa hela svaret

När går man på sitt första ultraljud?

Rutinultraljud – Alla gravida i Sverige erbjuds att göra ett rutinultraljud under graviditeten. Denna utförs oftast kring graviditetsvecka 18-20. Ett rutinultraljud görs främst för att räkna ut förlossningsdatum, se antal foster och bedöma moderkakans läge. Det görs också en noggrann genomgång av fostrets anatomi för att utesluta grava missbildningar.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hvor Hurtigt Kan Man Teste Positiv Graviditet?

Hur mycket ska man gå upp i vikt första trimestern?

Hur mycket du bör gå upp i vikt under din graviditet beror på vad du vägde, och vilket BMI du hade, innan du blev gravid. Alla som är gravida får väga och mäta sig vid sitt första besök på barnmorskemottagningen. Vid ett BMI som är högre än 30 rekommenderas en viktuppgång på 5–9 kg under graviditeten.
Visa hela svaret

Vad händer på ett Inskrivningssamtal?

Vi är glada över att återigen hälsa din partner välkommen med på besöken på barnmorskemottagningen. – På inskrivningssamtalet pratar vi om graviditeten, din hälsa, om förväntningar och oro som ni kanske har. Vi talar om kost, motion, droger, alkohol och fosterdiagnostik.
Visa hela svaret

Var ska man ringa när man är gravid?

Barn & gravid Här kan du läsa mer om vad som händer under graviditeten. Du kan bland annat läsa om hälsa, undersökningar, besvär och vad som händer i livmodern vecka för vecka. Om graviditeten Hur går befruktningen till? När har man gått över tiden? Och vad händer egentligen i livmodern vecka för vecka? Läs mer om graviditeten här.

Föräldrastöd och information till blivande föräldrar Som blivande förälder är det vanligt att ha frågor och funderingar. Här har vi samlat en del texter som kan vara bra att ta del av. Informationen kan bli ett stöd inför förlossningen och den första tiden med ett nyfött barn. Se gärna materialet som en utbildning.

Patientlagen Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård. När du loggar in på 1177.se Med e-tjänsterna på 1177.se kan du se personlig vårdinformation och kontakta vården på ett säkert sätt.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Undviker Man Bristningar Vid Graviditet?

Hur viktigt är folsyra vid graviditet?

Tillräckligt intag av folat (genom kosten) och folsyra (i vitaminpreparat), vilka tillhör B-gruppens vitaminer, är viktigt för fostrets normala utveckling. I flera befolkningsbaserade studier har ett tillräckligt intag av folsyra visat sig minska risken för medfödda missbildningar och speciellt störningar i förslutningen av neuralröret.
Visa hela svaret

När ska man anmäla till Försäkringskassan att man är gravid?

Så ansöker du – Först ska du anmäla att du kommer att vara ledig och sedan ansöker du om pengarna. Du kan anmäla när du vill, men senast samma dag som du vill ha ersättning för.
Visa hela svaret

Vad krävs för att få graviditetspenning?

När behövs ett medicinskt underlag? – För att en person ska kunna få graviditetspenning krävs normalt inget medicinskt underlag från hälso- och sjukvården. Det brukar räcka med ett intyg om graviditet. Den som är gravid kommer sedan överens med sin arbetsgivare och Försäkringskassan om vad som gäller.
Visa hela svaret

Hur skriver man in sig hos barnmorskan?

Så snart du fått veta att du är gravid kan du kontakta en barnmorskemottagning för att boka ett inskrivningssamtal. Inskrivning för gravida på barnmorskemottagningen sker oftast i graviditetsvecka åtta till tolv men ibland tidigare, och vid inskrivningssamtalet är det bra om din partner är med.
Visa hela svaret