Tillräckligt intag av folsyra minskar risken för medfödda missbildningar, i synnerhet för neuralrörsdefekter, det vill säga problem som beror på att strukturerna kring ryggmärgskanalen inte försluts tillräckligt. Finländare får för lite folat i maten och därför borde kvinnor i fertil ålder ta folatpreparat. Folat är ett B-vitamin som finns i vitaminpreparat i form av folsyra. Det är viktigt att få tillräckligt med folat för att fostret ska utvecklas normalt. Folat finns i färska grönsaker, frukt och bär samt fullkornsprodukter.
Alla kvinnor som är gravida eller planerar graviditet rekommenderas medicinering med 0,4 milligram folsyra. Medicineringen borde inledas 1–3 månader före graviditeten och det rekommenderas att den fortsätter till den 12:e graviditetsveckan. För att folsyran ska kunna upptas tillräckligt i kroppen är det samtidigt viktigt med tillräckligt intag av vitamin B12.
Större doser av folsyra behövs redan när man planerar att skaffa barn för att förebygga neuralrörsdefekter. En daglig dos på ett milligram folsyra i tablettform behövs om mamman lider av epilepsi, diabetes, celiaki, kronisk inflammatorisk tarmsjukdom eller tidigare har använt mycket alkohol eller äter mycket ensidig.
- Därtill ska fetmaopererade kvinnor ta förhöjd dos av folsyra under hela graviditeten.
- En daglig dos på fyra milligram folsyra behövs om det i familjen (hos föräldrarnas gemensamma barn eller någondera förälderns barn med en annan partner eller hos mamman eller pappan själv) har förekommit neuralrörsdefekter.
Större doser ska tas till slutet av graviditetens första tredjedel, det vill säga till den 12:e veckan. Medicineringen måste övervakas av läkare. Innan folsyramedicineringen inleds och vid behov också under den är det bra att genom laboratorieprov kontrollera att man inte har brist på vitamin B12.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Hur länge ska man äta folsyra innan man blir gravid?
- 2 Kan folsyra öka chansen att bli gravid?
- 3 Måste man äta folsyra innan graviditet?
- 4 Hur maximera chansen att bli gravid?
- 5 Kan man få för mycket folsyra gravid?
- 6 När ska folsyra tas?
- 7 Hur länge ska man äta folsyra?
- 8 Hur lång tid tar det att bli gravid 30 år?
- 9 Hur gör jag för att ägget lättare ska fästa?
- 10 Hur länge stannar folsyra i kroppen?
Hur länge ska man äta folsyra innan man blir gravid?
För att få önskad effekt måste du börja äta tabletter med folsyra cirka en månad innan du blir gravid och fortsätta ta tabletterna till minst tolfte graviditetsveckan.
Visa hela svaret
Kan folsyra öka chansen att bli gravid?
Ska jag äta Folsyra för att öka chansen att bli gravid? – Folsyra är en sorts B-vitamin som också brukar kallas folat, men folsyran ökar inte chansen att bli gravid. Däremot kan en brist på folsyra orsaka tidiga missfall och missbildningar med ryggmärgsbråck hos barnet.
Svenska kvinnor får inte alltid i sig tillräckligt med folsyra genom maten. Därför är rekommendationen till kvinnor som försöker bli gravida att antingen äta mer mat som innehåller folsyra, eller ta ett kosttillskott med folsyra varje dag. Mat som är rik på folsyra är till exempel mörkgröna grönsaker, alla slags bönor och ärtor, kål, frukt och bär, filmjölk och yoghurt, fullkornsprodukter och lever.
Folsyra finns även att köpa på apotek men ingår också i många andra vitaminpreparat. Källa: www.1177.se samt faktagranskat av RFSU kliniken Senast uppdaterad: 2021.11.24
Visa hela svaret
Måste man äta folsyra innan graviditet?
Du kanske känner till att folsyra är viktigt att få i sig när man är gravid? Helst ska du äta ett tillskott av folsyra redan innan du blir gravid. Så här fungerar det. Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i maten medan folsyra är ett näringstillskott som är enklare för kroppen att ta upp.
Visa hela svaret
Vad händer om man inte äter folsyra gravid?
Folsyra och folat –
Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger anemi, alltså blodbrist. Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning.
Fakta: Livsmedelsverket
Visa hela svaret
Hur maximera chansen att bli gravid?
Livsstilsfaktorer Liten förändring i livsstil kan göra stor skillnad Med en hälsosam livsstil ökar chansen att bli gravid. Kan du undvika rökning och alkohol, försöka få en balanserad kost samt minska kaffedrickandet förbättrar du förutsättningarna, både som man och kvinna.
Vänta inte heller för länge med att skaffa barn för ålder är en viktig faktor. Det är känt att livsstilen påverkar våra vanligaste folksjukdomar, som hjärtkärlsjukdomar och diabetes. Men vad många inte känner till är att dessa livsstilsfaktorer även är av stor betydelse för möjligheten att bli gravid och få barn.
Genom att förändra sin livsstil till att bli mer hälsosam ökar man sina chanser att bli gravid samtidigt som man minskar negativa konsekvenser i framtiden både för sig själv och för sina barn. Eftersom våra levnadsvanor till stor del påverkas av trender och vi idag har tillgång till en oselekterad information via nätet är det också viktigt att vi kritiskt granskar nya och gamla rön.
- Forskning om livsstil och fertilitet är på snabb frammarsch.
- Rökning och alkohol Rökning är bland det farligaste du kan ägna dig åt vad gäller möjligheten att bli gravid.
- Detta gäller både egen rökning och så kallad passiv rökning.
- Flera stora undersökningar har visat att det tar längre tid för rökande kvinnor att bli gravida, risken för missfall och för genetiska skador ökar.
Rökande kvinnor kommer även tidigare i klimakteriet jämfört med kvinnor som inte röker. Det är också klart bevisat att rökning påverkar spermiekvaliteten negativt. Nikotin anses skada spermieproduktionen genom att ändra blodcirkulationen och hormonnivåer samt öka den oxidativa stressen, vilket bidrar till ökad DNA-fragmentering och kromosomavvikelser.
- Det är välkänt att alkohol är skadligt för fostret under graviditeten vilket innebär att en gravid kvinna inte ska dricka alkohol över huvudtaget.
- Det finns även studier som visar att en hög alkoholkonsumtion, även hos mannen, kan försvåra chansen att bli gravid.
- Att väga för mycket eller för lite Som kvinna bör du ha ett normalt BMI (19-25) för att optimera dina chanser att bli gravid.
Flera studier har visat att det tar längre tid för både överviktiga och underviktiga kvinnor att bli gravida. Risken för missfall ökar också hos överviktiga kvinnor och troligen även för underviktiga kvinnor. Överviktiga kvinnor utsätter både sig själva och sitt foster för ökade risker under graviditeten och i samband med förlossningen.
- Framförallt gäller detta ökad risk för högt blodtryck och diabetes under graviditeten men också ökad risk för hjärtmissbildningar och andra missbildningar hos barnet.
- Även mannens spermieproduktion kan påverkas negativt av framför allt övervikt.
- I en nyligen publicerad dansk studie där 12 566 kvinnor och deras partners gick igenom 25 191 IVF/ICSI cykler visade man att om både kvinnan och mannen var överviktiga (redan vid BMI ≥25 kg/m²) minskade deras chans med 20% att få barn vid IVF-behandling.
Kost och motion Vi borde alla äta nyttigt och välbalanserat vad gäller alla näringsämnen. För par som planerar graviditet är det extra viktigt – både för att ha kontroll över sin vikt och för att få i sig behovet av näringsämnen viktiga för hormonproduktionen.
Det finns idag ingen bevisad speciell kost som är särskilt befrämjande för förmågan att bli gravid, men forskare har blivit allt mer intresserade av även kostens betydelse för fertiliteten. Flera undersökningar pågår för att utvärdera detta. Det som hittills är klart visat är att kvinnor som planerar graviditet bör ta extra folsyratabletter.
Folsyra är ett B-vitamin som behövs för fostret tillväxt. Vad gäller män har många studier gjorts vad gäller spermakvaliteten och tillskott av olika vitaminer och mineraler. Idag finns inte tillräckliga bevis för att rekommendera något speciellt tillskott till män oavsett vad som beskrivs på olika internetsidor.
Det är det oklart om folsyra i tablettform har en positiv effekt vid nedsatt spermiekvalitet då olika studier kommit till olika slutsatser. Men det finns en studie som visar att folsyra i kombination med zink kan ha en effekt. Nu planeras en studie på Fertilitetscentrum där vi med hjälp av så kallad probiotika, som är bakterier med förmåga att tillverka den form av folsyra som cellerna kan använda, ska utvärdera om spermiekvaliteten kan förbättras.
Regelbunden motion hjälper oss också att hålla vikten och ökar blodcirkulationen. Dessutom orkar man hantera den stress och nedstämdhet som kan komma om graviditeten dröjer. Dock bör alltför intensiv daglig träning undvikas, framförallt hos kvinnor. Hårdtränande kvinnor kan få ägglossningsrubbningar vilket försvårar chansen att bli gravid.
Affe Koffein finns framför allt i kaffe men också i mindre mängd i andra drycker. Vissa undersökningar har visat ett samband mellan kvinnans koffeinintag och förlängd tid till graviditet och ökad risk för missfall. Det finns nu även studier som visar negativ inverkan för mannen. Därför uppmanas idag par som planerar graviditet att minska framför allt sitt kaffeintag till högst ett par koppar per dag.
Ålder Den biologiskt mest gynnsamma åldern att få barn är mellan 20 och 25 år för kvinnan och under 35 år för mannen. Men av sociala och ekonomiska skäl planerar många att bli föräldrar betydligt senare. Kvinnans ålder är av stor betydelse för möjligheten att bli gravid.
- Redan från cirka 30 års ålder avtar möjligheten att bli gravid för att från cirka 35 års ålder avta mer uttalat.
- Vinnor över 40 års ålder har ofta svårt att uppnå graviditet.
- Dessutom ökar risken för missfall med åldern vilket bidrar ytterligare.
- Idag lever vi i ett samhälle där kvinnor väntar längre med att bilda familj och både kan ha svårare att bli gravid och dessutom kanske inte få det antal barn hon önskar.
Många är inte medvetna om detta och tyvärr kan inte IVF-behandling helt kompensera för dessa svårigheter. Även mannens ålder har betydelse. Hos äldre män har man sett nedsatt spermakvalitet. Mannens ålder har också en betydelse för risken för missfall hos kvinnan.
Visa hela svaret
Vad ska man tänka på innan man blir gravid?
När är det lättast att bli gravid varje månad? Vad ska jag tänka på om jag planerar för att bli gravid? Vanligtvis är det 28 dagar mellan mens och oftast sker ägglossningen, ovulationen, 14 dagar efter att mensen startat. Ägget lever ca 1 dygn men spermierna upp till 5 dygn.
Visa hela svaret
Kan man få för mycket folsyra gravid?
Det finns ingen känd risk för överdosering av folsyra på grund av dess vattenlöslighet. Doser över 1 mg/dag kan dock dölja en vitamin B12-brist.
Visa hela svaret
När ska folsyra tas?
UTREDNING – Att utreda alla som uppvisar någon form av symtom förenliga med B12– eller folatbrist leder till orimliga konsekvenser. Utred:
Makrocytär anemi (lägre Hb, högre MCV än patientens eget normalvärde) – se Anemi, B12- och folatbrist Patienter med kliniska tecken till brist eller tillhörande någon riskgrupp enligt ovan
Utredningen skall klarlägga såväl brist som bakomliggande orsak/magtarmsjukdom. I det följande ges ungefärliga riktlinjer för tolkning av laboratoriesvar, observera dock att referensvärden varierar mellan laboratorier. Kliniskt validerade beslutsgränser för utredning/behandling kan sammanfalla med, men är i princip oberoende av referensvärden. Som inledande prov rekommenderas P-Hcy, Ligger P-Hcy inom referensintervallet kan vitaminbrist uteslutas. Om P-Hcy > 16 µmol/L kontrolleras S-B12 (överväg P-holotranskobalamin, fr a hos gravida) och P-folat, S-B12 250 pmol/L kan B12-brist uteslutas, vid gråzonsvärden 125-250 pmol/L bestäms S-MMA, Värden under referensvärdet 0,34 µmol/L utesluter B12–brist, värden > 0,75 µmol/L betyder brist. Gråzonsvärden 0,35–0,75 bör kontrolleras, förslagsvis efter ett år. Se Regionala Medicinska Riktlinjer för Västra Götalandsregionen, länk, S-B12 S-B12 består normalt endast till ca 1/3 av biologiskt tillgängligt B12, och värden klart under ca 125 pmol/L talar starkt för brist. Vissa tillstånd kan orsaka höga B12–nivåer oberoende av B12–status, t ex:
Leversjukdom (alkoholism) Vissa cancerformer Kronisk myeloisk leukemi Polycytemia vera
Här ökar halten av icke-tillgängligt B12 p g a högre halter av inaktivt bärarprotein (HC). Det aktiva bärarproteinet transkobalamin (TC) liksom den härtill bundna fraktionen B12 (holo-TC) ger ett bättre mått på biologiskt tillgängligt B12. P-folat och B-folat Metoden för folatmätning på lab är optimerad för P-folat, och B-folat analyseras inte längre p g a metodproblem.
- P-folat återspeglar endast de senaste dagarnas folattillförsel.
- Vid B12-brist blir P-folat, liksom S-Fe, högt vilket korrigeras efter ett par veckors B12–behandling.
- Intracellulär folatbrist p g a termolabilt enzym (se ovan) orsakar högt P-Hcy, särskilt hos de som har ett suboptimalt folatstatus.
- P-Hcy P-Hcy återspeglar intracellulärt homocystein, som är en metabolit i metioninomsättningen.
Hcy är beroende av vitamin B12 och folat (MTHF) för att remetyleras till metionin, av vitamin B6 för att metaboliseras till cystein, samt av njurfunktion för att kunna utsöndras (se även tabell nedan). P-Hcy har på senare år använts allt mindre p g a osäker klinisk relevans av lätt förhöjda värden, men med värden inom referensintervallet kan vitaminbrist uteslutas.
P-Hcy är en billig och tillgänglig analys och är förstahandsanalysen av misstänkt B12- eller folatbrist. OBS! Provtagningsföreskrifter för P-Hcy: provet skall tas efter 15 min vila och skall, om det tas som serum eller i EDTA-plasma, centrifugeras snarast, helst inom 1 tim. Annars läcker Hcy från erytrocyterna vilket ger högre värden.
Om det tas i heparinrör är det stabilt i minst 4 timmar före centrifugering. Efter centrifugering är provet stabilt och kan skickas i rumstemperatur vid transport. Orsaker till högt P-Hcy:
Brist på B12, folsyra eller B6 Nedsatt njurfunktion Högre värden är dessutom associerade med rökning, alkohol, kaffe, stress Enzymdefekter (5-MTHFR och cystation-β-syntetas) leder till måttlig resp uttalad homocysteinökning
Den övre referensgränsen för P-Hcy varierar mellan olika laboratorier. Värden från 8 till 16 μmol/L har föreslagits, “friska” äldre och män har något högre värden än yngre och kvinnor. Lägst värden har barn och gravida. Obs att övre referensgränsen inte kan användas som beslutsgräns för vitaminbrist – en rimlig nivå ligger (precis som för S-MMA) på ca dubbla övre referensgränsen. Kraftigt stegrade P-Hcy med homocysteinuri (hereditär homocysteinuri p g a defekt cystation–β-syntetas) medför bl a venösa och arteriella tromboser. En del patienter insjuknar först efter 20-årsåldern. Unga patienter med kärlsjukdom bör därför undersökas med P-Hcy, som vid denna enzymdefekt är kraftigt förhöjt. Tillståndet kan framgångsrikt behandlas med stora doser vitamin B6, ev i kombination med vitamin B12 och folsyra. Det finns statistiska och experimentella data som stödjer ett samband mellan måttligt förhöjt P-Hcy och hjärtkärlsjukdom, men det kan också vara så att kärlsjukdom, fr a med njurpåverkan, leder till högt P-Hcy. Ett högt P-Hcy kan därmed vara en signal på annan patologi än vitaminbrist. P-Hcy går i de flesta av dessa fall att sänka med oral behandling med folsyra och vitamin B12, men detta är inget bevis på vitaminbrist. De randomiserade studier som publicerats på patienter med hjärtkärlsjukdom har hittills inte kunnat påvisa någon gynnsam effekt på kärlsjukdomen av att sänka homocystein (sekundärprofylax). Tills vidare är enbart måttligt förhöjt homocystein utan andra tecken till vitaminbrist ingen indikation för vitaminbehandling med farmakologiska doser B12, folsyra eller B6, undantaget personer med kognitiv svikt (se ovan och ref Douaud et al). S-MMA S-MMA återspeglar intracellulärt MMA, vilket ökar när den B12–beroende omvandlingen av metylmalonyl-CoA till succinyl-CoA inte fungerar (se även tabell nedan). Övre referensgränsen är ca 0,28-0,34 μmol/L. Måttligt förhöjda värden (< 0,72 μmol/L) utan kliniska korrelat tycks sakna klinisk signifikans. Vid grav perniciosa kan värden på 10-15 μmol/L förekomma. Den viktigaste orsaken till högt S-MMA är B12–brist, men höga värden förekommer också vid abnorm bakteriell tarmflora, graviditet, tyreoideasjukdom och njursvikt. S-MMA påverkas av njurfunktion även vid S-kreatinin inom referensintervallet. Ibland stiger P-Hcy före S-MMA vid utvecklingen av B12-brist. Grav njursvikt utan B12-brist kan ge S-MMA upp till ca 0,65 μmol/L. Behandling vid B12 – folatbrist utan anemi
Makrocytär anemi och B12-brist, se detta avsnitt. Respons på B12-behandling ses redan inom 1 dygn (sjunkande S-Fe). Även patienter med initialt Hb och MCV inom referensintervallen kan stiga i Hb och sjunka i MCV vid B12-behandling, och hade då en individuell makrocytär anemi från början. Måttligt ökade P-Hcy och S-MMA normaliseras fr o m ca en månads adekvat behandling (utom vid njursvikt), men är i sig inget bevis på kliniskt signifikant brist, snarare på god compliance. Kliniska bristtecken tar 3 mån (Hb, MCV, slemhinnor, infertilitet) till 1-3 år (neurologi) att restituera. Idag oklart om exempelvis patienter med demens som inte förbättras har högre risk för sjukdomsprogress vid utsättande av vitaminbehandling. Tills vidare rekommenderas att alla patienter med demens om möjligt skall bibehålla normala nivåer av S-B12 och P-folat, och därmed ett normalt P-Hcy. När differentialdiagnostiken är viktig: ge en vitamin i taget (börja med B12), om ej respons komplettera med folsyra, därefter B6. Uteslut eller bekräfta/behandla järnbrist efter 1-2 mån behandling. ‘Fel’ vitamin som singelbehandling (ex B12 vid isolerad folatbrist eller vice versa) kan ge ‘paradoxal’ stegring av P-Hcy, ibland till höga värden. Ge ej folsyra som singelbehandling primärt – ev makrocytos p g a B12-brist kureras men övriga bristtecken fortskrider och neuropatier kan förvärras. Vid underhållsbehandling med folsyra används ofta för stora doser. Om T Folacin 5 mg används räcker det med 1-2 tabletter per vecka. Lämplig underhållsdos är under 1 mg/dag (T Folacin 1 mg).
Brist på | B12 (tidig) | B12 | Folsyra | B6 | B12 + folsyra/B6 |
P-Hcy | Förhöjt | Förhöjt | Förhöjt | Förhöjt | Förhöjt |
S-MMA | – | Förhöjt | – | – | Förhöjt |
Låga” P-Hcy och S-MMA utesluter vitaminbrist. Behandlingssvar som diagnostiskt kriterium för vitaminbrist Även om man mäter både S-B12, P-folat, B-folat och P-Hcy/S-MMA kan det vara svårt att avgöra vilken/vilka vitaminer det är brist på. Behandlingssvar med förbättring av objektiva kliniska fynd (anemi, neuropati) är ett tillförlitligt kriterium för brist, varför sådan utvärdering bör ske av alla patienter som påbörjar vitaminbehandling.
Anamnes – Hereditet (autoimmunt, diabetes, tyreoidea, vitiligo) – Kosthåll, medicinering, tidigare sjukdom (mage-tarm, kirurgi autoimmunitet). Klinik – Munvinkelragader (sprickor), tungatrofi – Neurologi (polyneuropati, koordination, balans) Serologi för atrofisk gastrit – S-gastrin, S-pepsinogener: hög sensitivitet och specificitet, ‘obligatoriskt’. Lågt S-pepsinogen-I indikerar signifikant atrofi, vid antrumsparande (autoimmun) atrofisk gastrit ses dessutom högt S-gastrin. Hereditet – kontrollera nära släktingar, uteslut i första hand diabetes och tyreoideasjukdom. – Parietalcells-ak rekommenderas ej (låg sensitivitet); IF-ak ersätter ej gastrin och pepsinogener. Serologi för H. pylori (se översikt – Anemi, B12 – folatbrist ). Serologi för celiaki – IgA-transglutaminasantikroppar + S-IgA, fr a vid folatbrist och kombinerade bristtillstånd. Patienter med IgA-brist kan ej få ökade S-IgA-transglutaminasantikroppar. Gastroduodenoskopi – Px från både corpus och antrum ventriculi samt duodenum, pH-bestämning och bakteriell odling på magsaft. ( H. pylori oftast neg vid aklorhydri). Indikation för gastroskopi är kliniskt verifierad vitaminbrist enligt ovan. Vid samtidig brist på järn och/eller folat är indikationen ytterligare skärpt: atrofisk gastrit är en känd riskfaktor för magsäckscancer och celiaki måste bekräftas/uteslutas.
Fortsatt malabsorptionsutredning övervägs vid negativa fynd enligt ovan eller hos patienter med fynd utöver vitaminbrist som indikerar malabsorption. Vem ska behandlas profylaktiskt med B-vitaminer?
Fertila kvinnor skall, för att minska risken för neuralrörsdefekter vid ev graviditet, ha ett folsyreintag motsvarande minst 0,4 mg/dag. Detta motsvarar ½ kg grönsaker och 3 frukter per dag. Mörkgröna grönsaker innehåller mer folsyra än andra. Vid behov kan man överväga tillskott. Folatstatus skall vara optimalt redan vid konceptionen. Gravida och ammande rekommenderas ett intag motsvarande minst 0,5 mg folsyra/dag, vid samtidig malabsorption, malnutrition, hemoglobinopati eller hemolytisk anemi rekommenderas 1 mg folsyra/dag under hela graviditeten. Kvinnor som tidigare fött barn med ryggmärgsbråck eller har epilepsi rekommenderas ett dagligt intag av 5 mg folsyra t o m graviditetsvecka 12. Kända riskpatienter utan klinisk brist: Patienter med opåverkbara riskfaktorer (t ex atrofisk gastrit, resektion av ventrikel/tunntarm, patienter opererade med gastric bypass, persisterande dåligt kosthåll/veganism, viss nödvändig kronisk medicinering) bör behandlas profylaktiskt (även utan manifest brist), i första hand med peroralt vitamin B12. Patienter med långdragen hemolys bör ges 0,5-1 mg folsyra/dag. Folsyra till patienter med reumatisk sjukdom som får metotrexatbehandling, samt viss epilepsibehandling – se direktiv från respektive specialitet. Personer med termolabilt 5-MTHFR bör, om inte P-Hcy normaliseras med kostråd, ges tillskott med 0,5-1 mg folsyra/dag. Övriga patienter med måttligt höga MMA och Hcy utan klart låga vitaminkoncentrationer, klinisk brist, malnutrition eller malabsorption bör inte behandlas utanför kliniska studier.
Hur länge ska man äta folsyra?
Hur du använder Folacin Dos och behandlingstid bestäms av din läkare. – Vanlig dos vid förebyggande av folsyrabrist hos vuxna: 1 tablett dagligen. – Vanlig dos vid konstaterad folsyrabrist hos vuxna: 2 tabletter 2-3 gånger per dag i ca 2 veckor. Därefter kan dosen vanligtvis minskas till 1 tablett dagligen.
Visa hela svaret
Hur stor är chansen att bli gravid efter 35?
Kvinnans fertilitet – sjunker den? | Fertilitetsråd och nyheter Kvinnor som har passerat 35 års ålder och ännu inte har fått barn känner ofta att de är under tidspress om de ska hinna få barn, och de är mycket bekymrade över sin fertilitet. Men det är viktigt att förstå att fertiliteten inte sjunker tvärt utan att det sker som en glidande övergång.Det finns ingen magisk ålder varefter det plötsligt är omöjligt att bli gravid.
Visa hela svaret
Hur lång tid tar det att bli gravid 30 år?
Men jag har läst om flera som fått barn när de är 40+ – Det är som sagt långt ifrån omöjligt, fertilitet är inte svartvitt – allas förutsättningar är olika och man kan ha tur trots att den genomsnittliga chansen är låg. Den statistiska sannolikheten att bli gravid om du har sex vid ägglossning är ca 25-30% när du är runt 20 år jämfört med runt 5% när du är runt 40 år, och 5% är ju inte samma sak som omöjligt.
Visa hela svaret
Hur gör jag för att ägget lättare ska fästa?
En viktig resa – Ägget befruktas högst upp i äggledaren. Samtidigt som det börjar dela sig transporteras det ner till livmodern. Det är en välplanerad resa. Transportmedlet är flimmerhår som sopar det befruktade ägget ner till livmodern. Även muskler hjälper till genom att rytmiskt dra sig samman och föra det befruktade ägget framåt.
Resan tar 4-5 dagar, och när ägget är framme har det utvecklats till en så kallad blastocyst. En blastocyst består av två olika celltyper. De celler som nu bildar höljet kallas trofoblaster, och de kommer så småningom att bilda moderkakan. Utanför detta finns ytterligare ett skal, likt ett äggskal. För att kunna fästa i livmoderslemhinnan måste det befruktade ägget kläckas ur det här skalet.
Det sker genom att ägget ändrar form så att skalet kan gå sönder, och det finns också enzymer i livmodern som hjälper till att bryta ner skalet.
Visa hela svaret
Varför blir vissa gravida direkt?
Varför har en del svårt att bli gravida? – Det finns en mängd tänkbara förklaringar till att en del har svårt att bli med barn. Det kan till exempel bero på kvinnans fertilitet eller, över- eller undervikt eller att du lider av eller, I vissa fall finns det ingen tydlig orsak.
Visa hela svaret
Hur länge ska man äta folsyra?
Hur du använder Folacin Dos och behandlingstid bestäms av din läkare. – Vanlig dos vid förebyggande av folsyrabrist hos vuxna: 1 tablett dagligen. – Vanlig dos vid konstaterad folsyrabrist hos vuxna: 2 tabletter 2-3 gånger per dag i ca 2 veckor. Därefter kan dosen vanligtvis minskas till 1 tablett dagligen.
Visa hela svaret
Vad händer om man äter för mycket folsyra?
Det finns ingen känd risk för överdosering av folsyra på grund av dess vattenlöslighet. Doser över 1 mg/dag kan dock dölja en vitamin B12-brist.
Visa hela svaret
Hur länge stannar folsyra i kroppen?
Förekomst – Till de bästa folsyrakällorna hör gröna, (alla sorter är rika på folsyra men kycklinglever är extra rik), och torkade bönor. Folsyra förstörs lätt vid tillagning och är känsligt för, ljus, värme och urlakning. Folsyra stabiliseras av och, medan påskyndar nedbrytningen.
- Äggula
- Leverpastej och lever.
- som spenat, ruccola, frisésallad, mâchesallad.
- som broccoli, brysselkål, blomkål. Rotfrukter som kålrot, rödbetor.
- som röd paprika, majs.
- som apelsin, kiwi, honungsmelon.
- som jordgubbar, hallon, björnbär, svarta vinbär.
- som bröd, råris, fullkornsgryn.
- som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser.