Dadlar I Slutet Av Graviditet?

Dadlar I Slutet Av Graviditet
Dadlar för att sätta igång förlossningen? – Det är ofarligt för de flesta att äta dadlar i måttliga mängder. Men hjälper det för att sätta igång förlossningen? De studier som finns består av ett väldigt litet antal personer och är inte publicerade i några ansedda vetenskapliga tidskrifter. En studie inkluderade 69 kvinnor som åt sex dadlar om dagen medan 45 kvinnor inte åt några dadlar alls.

 1. De som hade ätit dadlar var mer benägna att komma igång i spontan förlossning (96%) jämfört med de som inte hade ätit dadlar (79%).
 2. De som åt dadlar minskade även risken för bland annat värkstimulerande dropp under förlossningen (28 % jämfört med 43 % i gruppen som inte åt dadlar) (2).
 3. I den andra studien om dadlar kunde man se att de kvinnor som åt dadlar mot slutet av graviditeten hade en mer mogen livmodertapp när de kom till sjukhuset för att föda och de behövde inte värkstimulering i samma utsträckning (20 % jämfört med 45 % i gruppen som inte åt dadlar) (3,4),

I den tredje studien undersöktes om det hjälpte att äta dadlar strax efter förlossningen för att minska blödningen de första tre timmarna efter framfödandet av placenta. Enligt denna studie så minskade blödningsmängden till 162 ml jämfört med 220 ml (5).
Visa hela svaret

Kan man äta dadlar när man är gravid?

Ja, det går bra att äta torkad frukt ‘som vanligt’ även när man är gravid. Vi har inga särskilda råd om det för gravida. Skulle du se att det finns mögel på frukten ska du givetvis inte äta den.
Visa hela svaret

Hur kan man få livmodertappen att öppna sig?

Om livmodertappen är omogen används följande metoder – Kateter (Mekanisk igångsättning) Om livmodertappen mognat lite och börjat öppna sig kan man via slidan föra in en tunn kateter genom livmodertappen till livmodern. I änden på katetern finns en lite ballong som fylls med vatten och blir ungefär stor som en golfboll.

 • Ballongen hamnar precis nedanför barnets huvud.
 • Atetern hänger ut ur slidan, sträcks och tejpas på låret.
 • Ballongen ger ett mekaniskt tryck nedåt så att modermunnen öppnar sig och kroppens egna prostaglandin utsöndras.
 • När ballongen ramlar ut är modermunnen öppen cirka tre till fyra cm.
 • Nästa steg blir att ta hål på fosterhinnorna (amniotomi).

Om katetern inte ramlat ut efter 24 timmar tas den bort och en ny bedömning görs för att bestämma hur man ska fortsätta. När katetern är insatt kan man känna av molvärk eller mensvärk som försvinner efter ett tag. Prostaglandin (medicinsk igångsättning) Om livmodertappen är omogen (bakåtriktad, lång, fast konsistens och sluten) används prostaglandin för att den ska mogna.

You might be interested:  Sjukskriven Under Graviditet Påverkar Föräldrapenning?

Metoden kan även användas om det inte går att lägga en kateter med ballong eller på önskemål från dig. Prostaglandin kan ges på olika sätt. Angusta Tabletter med prostaglandin, Angusta, tas via munnen. En dos ges varannan timma och högst åtta doser/dygn. Ofta känner man ingenting förrän efter fem till sex doser.

Man kan känna molvärk, mensvärk och magen blir hård som vid värkar. Ibland kommer förlossningen igång innan alla doser ges, men ibland får en ny bedömning göras efter att man fått åtta doser av läkemedlet. Igångsättning med Angusta kan upprepas under flera dygn.

Biverkningar är ovanligt men illamående, diarré och feber kan eventuellt uppstå. Med jämna intervall övervakas barnets hjärtljud med CTG under tid behandlingen pågår. Gel med prostaglandin I enstaka fall kan gel med prostaglandin läggas längst upp i slidan och verkar då lokalt på livmodertappen. Första timmen efter att du fått gel är det viktigt att du ligger ned så inte gelen rinner ut.

Därefter kan du vara uppe och röra dig som vanligt. Efter sex timmar görs en ny bedömning. Gelbehandling kan behöva upprepas flera gånger innan livmodertappen mognat tillräckligt för att gå vidare till nästa steg. I enstaka fall kan ett litet inlägg (som en liten tampong) läggas i långt upp i slidan som långsamt utsöndrar prostaglandin.

 • Inlägget tas ut efter 24 timmar om ingen effekt uppnåtts.
 • Hinnsvepning För att stimulera mognaden av livmodertappen kan hinnsvepning göras.
 • Det är en barnmorska eller läkare som utför hinnsvepning.
 • Hen gör en vaginalundersökning och känner på livmodertappen.
 • Då förs ett finger in genom livmodertappen till den inre modermunnen och genom en cirkelrörelse lossas fosterhinnorna från de nedre delarna av livmodern.

Detta stimulerar frisättningen av det kroppsegna prostaglandinet. Metoden kan ibland upplevas som obehaglig och smärtsam. Efter en hinnsvepning är det vanligt med en mindre blödning och det förekommer ofta blodtillblandad/brunaktiga flytningar. Oregelbundna sammandragningar är också vanligt.
Visa hela svaret

Kan dadlar starta en förlossning?

Dadlar för att sätta igång förlossningen? – Det är ofarligt för de flesta att äta dadlar i måttliga mängder. Men hjälper det för att sätta igång förlossningen? De studier som finns består av ett väldigt litet antal personer och är inte publicerade i några ansedda vetenskapliga tidskrifter. En studie inkluderade 69 kvinnor som åt sex dadlar om dagen medan 45 kvinnor inte åt några dadlar alls.

You might be interested:  Ont I Händerna Efter Graviditet?

De som hade ätit dadlar var mer benägna att komma igång i spontan förlossning (96%) jämfört med de som inte hade ätit dadlar (79%). De som åt dadlar minskade även risken för bland annat värkstimulerande dropp under förlossningen (28 % jämfört med 43 % i gruppen som inte åt dadlar) (2). I den andra studien om dadlar kunde man se att de kvinnor som åt dadlar mot slutet av graviditeten hade en mer mogen livmodertapp när de kom till sjukhuset för att föda och de behövde inte värkstimulering i samma utsträckning (20 % jämfört med 45 % i gruppen som inte åt dadlar) (3,4),

I den tredje studien undersöktes om det hjälpte att äta dadlar strax efter förlossningen för att minska blödningen de första tre timmarna efter framfödandet av placenta. Enligt denna studie så minskade blödningsmängden till 162 ml jämfört med 220 ml (5).
Visa hela svaret

Vad händer om man äter dadlar?

4 dadel-tips! –

 1. Ersätt sockret med dadlar i kakor eller energikulor. Dadlarna ger dig en söt produkt, utan tillsatt socker.
 2. Försäkra dig om att innehållet i produkter du köper inte har något tillsatt socker. En del produkter har nämligen ett högt innehåll av tillsatt socker, något som är onödigt eftersom dadlarna har ett naturligt högt innehåll av socker och en distinkt söt smak.
 3. Tillsammans med mandlar är dadlar ett bra mellanmål. Fettet och proteinet i mandlarna hjälper till att fördröja upptaget av socker från dadlarna, och tillsammans är matvarorna ett näringsrikt mellanmål.
 4. Dadlar innehåller mycket fiber, vilket påverkar bakteriefloran i tjocktarmen och kan bidra till en god matsmältning. Ett ökat intag av dadlar kan öka tarmrörelserna och hjälpa mot förstoppning.

Visa hela svaret

Är dadlar dåligt?

Vilken torkad frukt är bäst? – Dadlar har blivit en populär ingrediens i hälsosamma söta recept, men hur nyttiga är de egentligen? Svaret är att de inte är nyttigare än annan torkad frukt men de innehåller mer socker och har högre GI-värde (se listan nedan).

 • Dadlar bör man alltså inte äta till vardags om man vaktar sina blodsockernivåer.
 • De är mer en godis/dessert-ingrediens som man äter då och då.
 • Torkad aprikos, plommon och äpple har relativt låg sockermängd och lågt GI-värde i jämförelse med dadlar.
 • Vill man ha något sött tillsammans med nötterna till mellis eller fikat är det alltså bättre att välja annan torkad frukt än dadlar – som t.ex.

torkad aprikos.
Visa hela svaret

Är dadlar bra för hård mage?

Är dadlar bra för hård mage? – De är utmärkta för hård mage eftersom de har en milt laxerande effekt. Du får i dig mycket fibrer när du äter dadlar, vilket hjälper mot hård mage. Många har det som en vana att äta några dadlar varje dag. Det behövs inte så mycket för att du ska få önskad effekt.
Visa hela svaret

You might be interested:  Svullen I Ansiktet Tidig Graviditet?

Är dadlar järnrika?

Visste du att dadlar innehåller en stor mängd kostfibrer och dessutom många näringsämnen, inklusive sju olika vitaminer och 10 mineraler – till exempel C-vitamin, A-vitamin, flera B-vitaminer, kalcium och järn.
Visa hela svaret

Varför blötlägga dadlar?

Nötfria dadel- & chokladbollar Allans förskolelärare frågade mig för ett tag sen efter ett recept på sockerfria chokladbollar. Hon ville baka något ihop med barnen som de själva skulle kunna rulla, kladda och smaska på. Numera råder det sockerförbud på samtliga förskolor inom Göteborgs kommun.

 1. Receptet behövde vara socker- och nötfritt och med lätttillgängliga ingredienser.
 2. Istället för socker är bollarna sötade med torkade dadlar som du blötlägger.
 3. Med lite vaniljpulver i så förhöjs sötman ytterligare.
 4. För att ge dem lite crunch och dessutom förstärka dem med bra fetter, protein, kalcium, zink och magnesium innehåller bollarna melonkärnor (kan ersättas med rostade solroskärnor).

Resultatet blev chokladiga sötsaker som är perfekta för både stora som små.15 st Tid: 15 min. + 1 t blötläggning 100 g torkade dadlar, blötlagda i vatten i minst 1 t 1 dl havregryn 2 msk melonkärnor (kan ersättas med rostade solroskärnor) 2 msk kakao 2 msk kokosolja (kan ersättas med smör) 1/8 tsk salt ½ tsk vaniljpulver ca 2 dl kokosflingor att rulla bollarna i Gör så här: Häll av vätskan från dadlarna.
Visa hela svaret

Är dadlar en frukt?

Dadlar – Världsnaturfonden WWF Dadlar är en frukt och växer på dadelpalmer som kan bli 20–30 meter höga, Uppe bland bladkronans taggiga blad sitter långa ax fulla med dadlar. Palmerna behöver mycket värme och mycket vatten för att få fram bra dadlar. En enda palm kan producera flera hundra kilo frukt.

 • Dadlar är en resurskrävande gröda med hög klimatpåverkan i jämförelse med annan frukt.
 • Att odla dadlar kan också ge mycket hög påverkan på vattenresurserna i de torra områden där dadlar ofta odlas, som till exempel länder i Sydvästasien som Iran, Irak och Saudiarabien.
 • Odlingen tar också ganska mycket mark i anspråk och det finns dåligt med data när det gäller både användningen och lagstiftningen kring bekämpningsmedel.

Så välj ekologiska dadlar och använd i måttliga mängder. Vissa forskare tror att det var en dadel – inte ett äpple – som var den riktiga frukten som nämns i Bibelns Edens Lustgård! : Dadlar – Världsnaturfonden WWF
Visa hela svaret

Kan gravida äta ketchup?

Det är alltså inte farligt att äta sylt som har passerat bäst före dag och ser okey ut. Hur är det med ketchup som också förvaras länge i kylskåp? Är det ok att äta för gravida? Ja, det är ok.
Visa hela svaret