Berätta om graviditet för mor och farföräldrar
- Bjud på middag Brukar ni bjuda in era föräldrar på middagar är det ett bra tillfälle att berätta om det kommande barnbarnet. Du kan till exempel skapa placeringskort där det står morfar, farmor osv.
- Beställ en tårta Bor ni långt ifrån varandra kan det vara en kul idé att beställa en tårta till mor eller farföräldrarna.
- Musikquiz Samla familjen och förbered ett musikquiz.
Contents
Hur ska man berätta för sina föräldrar att man är gravid?
Prata med någon om graviditeten – Det brukar kännas bra att prata med den som du har blivit gravid med, om det är möjligt. Då kan ni diskutera hur ni vill göra och bestämma tillsammans. Det känns oftast skönt att prata om vad som har hänt, även om ni kanske tycker olika.
Många tycker det är bra att ha någon i sin närhet att prata med och som kan stötta. Det kan vara ett syskon, en förälder, kompis, eller någon annan närstående. Du kan också prata med någon på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. De vet vilken typ av hjälp och stöd du kan få, och är vana att svara på olika frågor om graviditet och abort.
Vi berättar för våra föräldrar att vi väntar barn
Det kan finnas många runt omkring dig som vill vara med och ge goda råd, som till exempel föräldrar, kompisar eller lärare. Det är bra att lyssna på andra, men det är viktigt att lita på sig själv och att det du känner är det rätta. Oavsett hur säker eller osäker du är på om du vill fortsätta graviditeten eller inte kan det vara bra att fundera igenom ditt beslut.
- Vilka är fördelarna med att bli förälder just nu?
- Vilka är nackdelarna med att bli förälder just nu?
- Finns det några fördelar med att avbryta graviditeten och göra abort?
- Finns det några nackdelar med att avbryta graviditeten och göra abort?
Enligt svensk lag är det du som är gravid som bestämmer om graviditeten ska fortsätta eller om du ska göra abort. Det gäller oavsett vad personen du har blivit gravid med eller någon annan vill. Det här innebär att du som har gjort någon gravid kan bli förälder även om du inte vill det, eller att den du blev gravid med gör abort trots att du vill behålla barnet. Du kan alltid välja att fortsätta graviditeten för att få barn. Det gäller även om du är ensam förälder och om du eller ni som ska få barn är unga. Det gäller också om den du vill bli förälder ihop med inte är den genetiska föräldern, alltså den som har medverkat till graviditeten.
- Du som är gravid får göra olika kontroller för att se att barnet i livmodern mår bra och utvecklas som det ska.
- Barnmorskan kontrollerar att du som är gravid mår bra.
- Barnmorskan ger information, råd och stöd.
- Barnmorskan förbereder och ger stöd inför förlossningen.
- Barnmorskan kan ibland hjälpa dig eller er att komma i kontakt med andra unga som också ska bli föräldrar.
Besöken på barnmorskemottagningen kostar ingenting. På en del orter finns det föräldragrupper för unga som är eller ska bli föräldrar. Du kan komma i kontakt med andra som är i samma situation genom att leta efter grupper på internet och i sociala medier.
Visa hela svaret
När ska man berätta för familj att man är gravid?
När måste jag berätta? Jag är anställd i en kommun och är gravid men känner mig inte bekväm med att berätta om det än, bland annat för att jag är med i en rekryteringsprocess till en annan tjänst i kommunen. När måste jag berätta och måste jag ta upp det på intervjun? – Grattis! Det finns ingen regel som säger när du måste berätta om graviditeten.
Det är väldigt individuellt, det kan exempelvis handla om att man vill avvakta tills man vet att graviditeten är säker eller tills man hittar ett rätt tillfälle att berätta. Du bestämmer alltså själv när du vill göra det, det ska kännas rätt och bekvämt att berätta. – Men även om det inte finns någon bestämmelse om när du senast måste berätta så finns det ändå en tidsram att förhålla sig till.
Det är att du, enligt ditt kollektivavtal, behöver ansöka om föräldraledighet senast tre månader före ledighetens början. Därför kan man säga att du behöver berätta om graviditeten senast tre månader innan du ska på föräldraledighet. Finns det några fördelar alternativt risker med att berätta tidigt? – En fördel med att inte vänta för länge är att chefen får bättre förståelse för din situation och att du kan få stöd och hjälp med din arbetsmiljö.
- Det kan också bli lättare för dig och chefen att planera för din ledighet, till exempel hur dina arbetsuppgifter ska lösas under tiden du är borta.
- En möjlig risk med att berätta tidigt kan vara att du inte får de utvecklingsmöjligheter du har rätt till med hänvisning till att du ändå ska vara ledig snart.
Det är inte okej, men det händer att vi får sådana samtal hit till oss på Vision Direkt. Hör av dig till oss om du skulle hamna i en sådan situation. Ska jag säga något på anställningsintervjun? – Du är inte skyldig att berätta om graviditeten innan du får anställningen.
Graviditeten har inte någon relevans för din kompetens och ska inte påverka beslutet om tillsättningen av tjänsten. – Trots förbud mot att särbehandla eller diskriminera gravida i arbetslivet finns det tyvärr fortfarande risk för att bli bortsållad på grund av graviditet. Så även om det i teorin inte ska spela roll att du berättar om graviditeten finns det inget som hindrar att du väntar tills du fått jobbet, om du vill det.
Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställningsvillkor, lön, arbetsmiljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. : När måste jag berätta?
Visa hela svaret
När går det inte att dölja graviditet?
Page 2 – Kanske vet släkten och några tjejkompisar om det redan. Men chefen och kollegorna får för det mesta snällt vänta sådär 12-13 veckor innan nyhetens avslöjas. Det är nämligen då risken för missfall minskar. Andra gravida döljer magen några veckor till.
- Många vill vänta till ultraljudet i vecka 18.
- Är man förstföderska och mår bra, kan man dölja magen länge.
- Omföderskor får ofta mage tidigare och mår man dåligt, kan omgivningen börja misstänka hur det ligger till, berättar Soheila Farhadi, barnmorska på Mama Mia i Kista, Stockholm.
- Soheilas erfarenhet är att förstföderskor brukar försöka hålla tyst så länge det går medan de som ska få sitt andra eller tredje barn berättare lite tidigare.
De som ska få sitt första barn kan behöva mer tid på sig att smälta nyheten. Tidigare missfall är en annan anledning till att man håller tyst, särkilt på jobbet. Mår man bra är det alltså inga problem att dölja en graviditet de första veckorna. Men känns det som man ska svimma av trötthet på jobbmöten eller spy varje gång kollegorna dricker kaffe kan graviditeten snabbt förvandlas till en mardröm.
Lättare illamående går att lindra med åksjukepiller och småätande. På hälsokostaffärer finns ingefäratabletter som vissa blir hjälpta av. Mot trötthet finns det egentligen bara ett botemedel – vila och ta det lugnt. Men mår man väldigt dålig av sin graviditet, ska man fundera på att berätta för sin chef eller någon kollega tycker Soheila.
– En gravid behöver extra omtanke men det krävs att omgivningen vet att du är gravid om de ska kunna avlasta dig. Dessutom kanske den gravida blir sjukskriven. Första veckan kan man skylla på magsjuka men sen krävs läkarintyg och då får arbetsgivaren ändå veta.
Lagen säger att man ska informera sin arbetsgivare om man tänker vara föräldraledig senast två månader innan beräknad förlossning. Innan dess är det upp till den gravida att själv avgöra när hon vill berätta. – Har man bra kollegor och förstående chef så förstår jag faktiskt inte varför man inte skulle berätta tidigt.
De kommer att glädjas med dig men också stötta om det slutar i missfall. Missfall är inget handikapp, det är så vanligt. Berätta tidigt, men säg att du inte vill prata om graviditeten förrän det gått ett tag, säger Soheila.
Visa hela svaret
Kan man få missfall vecka 14?
Sent missfall – Det är ovanligt att få missfall efter vecka 12 och oftast beror missfallet då på en svaghet i livmoderhalsen. Efter vecka 22 räknas det inte längre som missfall utan som fosterdöd.
Visa hela svaret
Hur berättar man för sina föräldrar att man ska träffa en kille?
Vi får inte sova över för mina föräldrar!
- Du är här:
Hej! Jag och min kille har varit tillsammans nu i flera månader och trivs jättebra! Vi umgås nästan varje dag och min familj tycker verkligen om honom. Men. mina föräldrar fullständigt vägrar låta mig sova över med honom. Förstår inte detta då de tycker om honom så mycket, och han är hos oss i princip hela tiden, men att få sova här under natten går inte ens att diskutera.
- Jag är ändå 15 år, och han 17.
- Ser inte vad problemet är eller varför mina föräldrar är så himla stränga med detta! Till och med hans föräldrar undrar varför dom inte tillåter att vi sover över.
- Bara den känslan att få lägga sig och sova bredvid sin kille på kvällen istället för att åka hem hade varit så mysig.
Jag själv anser inte att det finns någon anledning att föräldrar ska försöka “dröja ut” på saker eller begränsa vissa grejer som kan göra en lycklig, som att få sova hos den man älskar. Finns det någon som haft liknande problem? Isånafall hur löste ni det? Vill verkligen inte ha det såhär längre /B, 15
- Hej, B! Dina föräldrar tycker väldigt mycket om honom och det är uppenbart att eran relation inte är problemet i detta fall. Om man skall se det från en föräldrars perspektiv kan det vara att dem tycker att ni är alltför unga att sova över, då många föräldrar kan se det som ett samboförhållande (konstigt, jag vet men så är det!) då man sover över osv. Men även att sova över = sex. Lite roligt eftersom min mamma var sådan, jag fick inte ens sova över hos killkompisar! Det är så hur jag har förstått det från mina egna erfarenheter, annars kan du fråga dem själv i en lugn och förstående ton. /M/18
- Ja, jag och min kille har varit tillsammans i 3 månader och han har bara fått sova hos mig 1 gång och det var på nyår, pappa är jättesträng och varje gång jag frågar om vi kan sova över så säger han nej utan att ens tänka på det! De han bor hos undrar också varför! Jag tycker det är jobbigt för jag sätter skulden på mig själv och det känns som att det är ett hinder för oss. Han är 18 och jag 17 så tror inte att åldern spelar någon roll. I början fick jag inte ens vara hos honom! Min pappa säger att problemet är att han inte känner min kille fast han varit hos oss väldigt mycket och alla i min familj älskar honom :/ jag hoppas det löser sig för er ❤ /tjej 17 år
- hej. Har samma problem, men har skaffat p-piller nu. ska bara våga berätta att jag gjort det. då går dom hoppas jag med på att min kille får sova över. hoppas det ordnar sig för oss. kram Tove Tove
- du kan hitta på att du e med en kompis sen e med han 🙂 men de e riskfullt /emelei
- Jag är med om något värre jag får inte ens sova över med mina tjejkompisar hemma hos dem. /Tjej 13 år
- Hej! Jag har själv varit i samma situation för ett par månader sedan. Jag är 15 och min kille är 16. I början ville verkligen inte mina föräldrar att jag skulle sova över hos honom eller att han skulle sova över hos mig. De sa till mig att saker kunde hända och att de skulle vara oroliga osv osv. Tillslut efter typ 2 månader då vi har varit tillsammans satte jag mig ned och pratade med dem och berättade hur jag kände och sa att första gången vi sover över kan vi sova hos mig så att de kan se själva att det inte är något farligt. Han sov över någon vecka senare och efter det har de släppt hela sova över grejen nästan helt och jag får sova över hos honom hur mycket jag vill och han får sova över hos mig hur mycket han vill. Ett tips som du kan säga till dina föräldrar är att det kan vara farligt som tjej att gå ute själv på kvällarna och att de då är smidigare att du sover där. Försök även att dina föräldrar ska kunna lita på din pojkvän och hans föräldrar. Typ säg att de kan ringa hans föräldrar och dubbelkolla eller någonting samt se till så att dina föräldrar KÄNNER din pojkvän. (SUPERVIKTIGT ANNARS LÅTER DEM DIG INTE GÖRA NÅGONTING) Hoppas att det löser sig som det gjorde för mig. Annars kommer det med tiden <3 /lol gud vad mycket jag skrev
- Hej! Mina föräldrar är likadana som dina men har du testat fråga ifall han kan sova hos dej någon gång för att det spelar ingen roll hur gammal du är, dina föräldrar vill ändå skydda dig från att till exempel ligga med din kille för dom vet nog hur illa det kan gå om du blir gravid, jag får knappt vara med killar mer för mina föräldrar för dom kom på mig med att har leget med en kille och han gjorde mig gravid och jag va inte över 15 jag hade precis fyllt 13 då, så dom blev ju helt galna. Men jag tycker helt ärligt att du ska fråga om han kan sova hos dig först några gånger, eller så kan era familjer äta middag ihop så dom lär känna varandra, för en anledning för att du inte får sova hos din kille är för att dom kanske inte känner hans föräldrar, dom har ingen koll på vad han kommer ifrån så era föräldrar kan ju lära känna varandra så båda vet vem dom är, så dom är bekväma med varandra. /anonym tjej
- Säg som min morsa sa t sin morsa när hon skulle sova över med min farsa för första gången: “Om ni är oroliga över vad som händer på natten så kan de lika gärna hända på dagen🤷🏼♀️” Men annars kan ni sätta er ner o komma på en lösning som passar båda, t.ex att första “övernattningen” ska va hos dig så de kan ha lite koll eller va man säger. /Tjej 15 år
- Låter som om ni behöver prata igenom det, alltså du och dina föräldrar. Dom kanske möjligtvis oroliga så att du inte blir gravid. /Marcus B
- Säg att du ska sova hos en kompis och sen sover du hos han eftersom hans föräldrar inte verkade ha några problem med att ni sover över. /Anonym
- Jag har aldrig haft det men jag vill bara säga att dina föräldrar är rädda, till exempel min kusin har en pojkvän och han är från Finland och han är här hos mig men min mamma eller kusin vill inte låta henne sova med sin pojkvän de få göra allt på dagen men de få inte sova tillsammans och det tycker hon inte om, hon vill sova med sin pojkvän. Men jag undrar varför de inte få sova tillsammans och svaret är att dom får inte sova tillsammans för att dom kan göra nåt illa eller hon kan bli gravid och jag vill bara säga att dina föräldrar har rätt till det för att du kan vilja att har sex med honom på kvällen och din pojkvän kanske vill också det och du är för liten du kan inte sova med en kille. /hej hej hej 13 år tjej
- Hej, jag förstår att det verkligen är jättejobbigt. Dina föräldrar verkar vara överbeskyddande och försöker nog bara skydda dig, kanske så tror dom att om ni ska sova över så kommer ni ha sex och dom kanske tycker att du är för ung för att ha sex osv. Även fast du är 15. Försök att prata med dom, sätt dig ner med din killes föräldrar och dina egna föräldrar och förklara att ni verkligen vill sova tillsammans och att du har åldern inne, dom kanske kommer förstå bättre då. Kram <3 /Tjej
- Jag hade samma problem men en dag berättade jag att jag har haft sex me honom några gånger, dom blev ju shiit arga men efter det fick jag börja sova över hos han men inte nå ofta /Tjej 15 år
- Du kan fråga dina föräldrar om varför dom inte låter er sova tillsammans. Och sen komma på argument mot det dina föräldrar berättar. / Kille 16 år
- Hej där! Jag tror att dina föräldrar känner att det är otryggt för dig och och din kille att sova över då de inte vill att ni ska ha sex än (vilket ofta händer på natten). Du är fortfarande bara femton år så jag förstår dina föräldrar. De vill att du ska vänta. Mina föräldrar är också stränga vid den punkten. Men det är dina föräldrar som bestämmer och då är det nog bara att försöka förstå deras anledning till att de säger nej. Tyvärr. /17-åring
Artikel Oftast känns det nog bra om dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kanske du tycker att de lägger sig i för mycket. Det kan kännas som att de inte förstår att du har blivit äldre och behöver få mer frihet. : Vi får inte sova över för mina föräldrar!
Visa hela svaret