Bra mat när du är gravid När du är gravid behöver din kropp extra näring, vitaminer och mineraler. Du kan äta det mesta och det är bra att äta varierat. Mat som innehåller mycket näring är till exempel fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fet fisk, ägg, mejeriprodukter, frukt, frön och nötter.
- Du kan behöva tillskott av folsyra och järn.
- Du behöver inte äta för två Det är lätt att tro att du behöver äta för två när du är gravid, men så är det inte.
- Hur mycket extra mat som behövs beror på vad du vägde innan du blev gravid och hur viktökningen under graviditeten ser ut.
- Barnmorskan på barnmorskemottagningen eller en dietist kan ge råd om hur mycket som är lagom för dig.
Tänk på att det inte bara är energi du behöver mer av utan framför allt näring. Har du funderingar kring din livsstil eller är orolig för att du går upp mycket i vikt eller inte går upp tillräckligt, kan du tala med din barnmorska. Det är bra att berätta om du tidigare haft en för att få stöd under graviditeten.
I början av din graviditet behöver du inte oroa dig för att du får i dig för lite näring. Om besvären däremot håller i sig under längre tid bör du rådgöra med din barnmorska. Riktlinjer för varje trimester Graviditeten kan delas in i tre delar, eller trimestrar. För varje trimester ökar behovet av energi och näring.
Alla upplever graviditeten på olika sätt. Hur du mår kan ändras under graviditetens gång. En del är hungrigare i början, andra i slutet. Vissa mår så illa att de knappt får i sig något alls, medan någon annan bara är sugen på en enda sak under en period.
Första trimestern, alltså under de första 12 veckorna, behövs nästan inget extra alls. En frukt per dag täcker det ökade behovet.
Andra trimestern, mellan vecka 13 och 27, behövs lite mer, till exempel en frukt, en smörgås och ett glas mjölk eller osötad vitaminberikad havre- eller sojadryck extra varje dag.
Tredje och sista trimestern behövs ännu lite mer, motsvarande två mellanmål och en frukt extra varje dag. Ett bra mellanmål kan vara en smörgås med pålägg och ett glas mjölk, yoghurt eller vitaminberikad havre- eller sojadryck eller liknande. Det kan också vara en tallrik gröt eller müsli med bär eller frukt och mjölk eller berikad havre- eller sojadryck.
När du är gravid kanske du funderar lite extra över det du äter och undrar om maten innehåller allt som fostret behöver. Det kan vara bra att veta vad du behöver vara extra uppmärksam på.
Visa hela svaret
Contents
Hur mycket påverkas fostret av vad man äter?
Foster av olika kön reagerar olika på vad mamman äter I studien följdes 49 gravida kvinnor med olika BMI från början av graviditeten. De blivande mammorna intervjuades om vad de åt. Forskarna tog även blodprov för att mäta hormoner som påverkar ämnesomsättningen.
- Mammor som hade fetma eller övervikt i början av graviditeten löpte en större risk att få ett stort barn.
- Vi kunde också se att mammor som hade ett högt kaloriintag under graviditeten också fick barn med hög födelsevikt, säger näringsfysiologen Nina Jansson.
- Barnen reagerade olika på mammans kaloriintag beroende på om det var en pojke eller en flicka.
Flickfoster ökade i vikt om mamman ökade sitt intag av enkelomättade fetter, medan pojkfoster ökade i vikt om mamman ökade sitt kolhydratintag. – Vad detta beror på kan vi bara spekulera om, men en orsak kan vara att moderkakan har samma kön som barnet och därför reagerar olika på miljön i livmodern, säger Nina Jansson.
- Det är moderkakan som avgör hur mycket näring som förs över från mammans blodcirkulation till barnets.
- Foster som får för lite näring kan bli tillväxthämmade medan barn som får för mycket näring väger mer än de ska när de föds.
- Både tillväxthämmade och stora barn drabbas oftare av komplikationer kring födseln och senare har de större risk att få diabetes typ 2, övervikt och högt blodtryck.
Det är därför viktigt att vi får mer kunskap om hur moderkakan fungerar. Ny kunskap om moderkakans funktion kan bland annat leda till bättre kostråd till kvinnor som väntar barn, säger Nina Jansson. I en av studierna fick gravida råttor mindre protein i sin kost men samma mängd kalorier som andra råttor.
Hos råttmammor som fick mindre protein minskade koncentrationerna av hormonerna insulin, IGF-1 och leptin. Studien visar även att moderkakan hos dessa råttor transporterade mindre aminosyror till fostret och att råttfostren några dagar senare blev tillväxthämmade. – Våra fynd stödjer alltså hypotesen att moderkakans funktion för att transportera över näring till fostret är essentiell för optimal fostertillväxt.
Förändringar i mammans hormoner kan utgöra en länk mellan mammans kost, moderkakans kapacitet att transportera över näring till fostret och fostertillväxt, säger Nina Jansson.
Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi Avhandlingens titel: The role of maternal nutrition and hormones in the regulation of placental nutrient transport and fetal growth Avhandlingen är försvarad. Kontaktinformation För mer information kontakta: Nina Jansson, näringsfysiolog, telefon: 073-312 17 58, e-post:
: Foster av olika kön reagerar olika på vad mamman äter
Visa hela svaret
Hur mycket extra ska man äta som gravid?
Folsyra – Folsyra är ett B-vitamin som behövs för fostrets utveckling och mammans egen blodbildning under hela graviditeten. Folsyra är också viktigt att få i sig redan innan man blir gravid. Därför är det bra att tänka på att äta frukt, gröna grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkornsbröd om man planerar för en graviditet.400 mikrogram folsyra per dag rekommenderas ända fram till tolfte graviditetsveckan.
Visa hela svaret
Hur länge klarar man sig utan mat som barn?
Tips för att öka barnets matlust De flesta små barn har perioder när de äter väldigt lite, bara äter några få maträtter eller inte vill äta alls. Det finns en del råd och tips för att få barn mer intresserade av mat. Måltiden kan gå lättare med lite skoj. Alla barn är olika och har olika aptit. Hur mycket mat barn äter varierar från dag till dag och måltid till måltid. Friska barn äter oftast den mängd de själva känner att de behöver. Jämför inte ditt barn med andra barn.
Barn får oftast i sig tillräcklig näring på lång sikt. Se inte på enskilda måltider. Med tiden brukar även barn börja äta mer varierat och större mängder. Barn äter av det som de tycker om. Vägrar barnet att äta ett visst livsmedel vid en måltid äter hen oftast av något annat som finns. Det är ingen fara om barn inte vill äta på några dagar, så länge de dricker tillräckligt. En del barn behöver lite extra tid för att komma igång att äta. En del äter långsamt, en del äter fort. Det kan spela roll exempelvis hur smakrik eller kryddad maten är och vilken konsistens den har.
Vanligt att vara tveksam till nya smaker Många barn vill inte äta eller smaka sådant som de inte har ätit tidigare. Det brukar gå över. Uppmuntra barnet att våga prova nya smaker. Men tvinga eller truga inte. Låt barnet smaka ett nytt livsmedel, en ny maträtt eller en ny konsistens flera gånger.
Visa hela svaret
Hur får fostret näring i magen?
Gravid i vecka 12 Moderkakan och navelsträngen ger nu näring och syre till fostret. Fostret är ungefär fem centimeter långt och väger knappt 15 gram. Fostret har tunn, genomskinlig hud. På fingertopparna börjar det unika fingeravtrycket att bildas. Överläppen får sin amorbåge och fingernaglarna blir tydligare.
- Nu kan fostret röra både armar och ben.
- Ansiktsdragen har börjat komma fram.
- Grunden till alla organ och funktioner finns på plats, men det är ännu långt kvar tills utvecklingen är färdig.
- Fosterdiagnostik är olika tester och undersökningar som ger information om fostret.
- Med fosterdiagnostik kan du få veta om fostret har vissa avvikelser eller sjukdomar.
Tvillingar kan komma från två befruktade ägg eller från ett ägg som har delat sig efter befruktningen. När du är gravid med tvillingar blir magen stor snabbare. När du är gravid finns det arbeten som kan vara mindre lämpliga eller till och med skadliga.
Visa hela svaret
Kan man bli tjock om man äter för lite?
“Man kan öka i vikt om man äter för lite!” – Falskt. I princip gäller det att om man äter lite går man ner i vikt och äter man mycket så går man upp i vikt. En viktminskningsprocess kan “kickstartas” av en dietkur, men bara under kontrollerade former och under en kort period.
- Därför är det viktigt att inte se bantningsmetoder som en långsiktig lösning.
- I det långa loppet handlar det om att hitta bra mat- och motionsvanor som du kan anpassa till din vardag så att de håller livet ut.
- Se speciellt upp med energitäta livsmedel som godis, bakverk och söta drycker, de gör att du snabbt kommer upp i dygnsbehovet av energi.
Tre stora chokladmuffins eller två stora chokladkakor (200 g) innehåller hela dagsbehovet av energi för en medelkvinna (ca 2100 kcal). Det kan jämföras med 3,5 kg äpplen eller 2,5 kg potatis (som till skillnad från muffins och choklad ger mycket vitaminer och mineraler).
Visa hela svaret