Ämnen Att Undvika Vid Graviditet?

Ämnen Att Undvika Vid Graviditet
Faktorer som kan innebära risker i arbetsmiljön för gravida och ammande – På våra ämnessidor kan du läsa om faktorer som kan innebära risker för gravida och ammande arbetstagare: Buller Vibrationer Temperatur och klimat Arbetsställning och belastning Biologiska ämnen kan medföra risker.

 1. Också andra smittor än rubella och toxoplasma behöver beaktas.
 2. Sjukdomar, smitta och mikrobiologiska risker Arbetsförhållanden som kan medföra eller har medfört psykisk uttröttning, starka psykiska påfrestningar, våld, hot eller kränkande särbehandling kan innebära särskilda risker för gravida arbetstagare.

Läs mer på våra sidor om dessa ämnen. Psykisk ohälsa, stress, hot och våld Ytterligare faktorer som kan innebära risker är:

joniserande och icke joniserande strålning kemiska ämnen, särskilt cancerframkallande, mutagena, reproduktionsstörande eller organtoxiska ämnen, kvicksilver och kvicksilverföreningar, cytostatika, kolmonoxid och kemiska ämnen som tas upp genom huden vissa processer där det uppkommer cancerframkallande ämnen gruvarbete under jord.

För de arbetsmiljöfaktorer som nämns ovan finns regler i våra föreskrifter. Gravida och ammande arbetstagare kan i de flesta fall få en riskfri arbetsmiljö genom att dessa arbetsmiljöregler följs nog­grant. Syftet med våra regler är att arbets­miljön ska vara så bra att alla ska kunna arbeta utan risk för att bli skadad eller sjuk: kvinnor och män, äldre och yngre – och gravida.
Visa hela svaret

Är det farligt att måla naglarna när man är gravid?

Vi tycker det är superbra att börja tänka i medvetna banor redan när du planerar att bli gravid. När plusset på stickan uppenbarat sig är det absolut dags att komma igång. Du fixar det! Det är 9 månader det handlar om och du gör den bästa investeringen någonsin! Faktum är att ditt lilla barn i magen är sårbart och behöver din omsorg.

 1. Roppen exponeras för kemikalier på olika sätt.
 2. Till exempel innehåller många av de konventionella produkterna på marknaden för gravida påvisat hälsofarliga ämnen.
 3. Fostret i magen kan riskera att utsättas för ämnen som stör dess utveckling, vilket i sin tur kan leda till bestående men längre fram i livet.

Läs gärna råden för gravida längre ner på sidan. ÖVERSIKT – olika vägar för kroppen att exponeras för kemikalier Ämnen Att Undvika Vid Graviditet Exponering via huden: – Kosmetika – Hudkräm – Deodorant – Schampoo – Parfym Exponering via luftvägarna: – Flamskyddsmedel – Mjukgörare – Tungmetaller – Cancerogena ämnen Ansamling av fettlösliga kemikalier. Överföring av fettlösliga kemikalier till barnet via amning- Exponering via munnen: – Skadliga ämnen i mat – Mjukgörare – Tungmetaller – Bekämpningsmedel – Cancerogena ämnen Överföring av kemikalier från mamma till foster och/eller fostervatten Danska miljöstyrelsen har sedan många år aktivt gått ut med information till gravida med råd om hur de ska tänka om kemikalier i deras närhet.

Välj ekologiska livsmedel. Begränsa din kontakt med kvitton när du handlar. Tacka nej så ofta du kan. Undvik konservburkar. Tetra Pak är ett bättre alternativ. Undvik mat i metalltuber, t.ex. kaviar, mjukost och majonäs. Välj bort teflon och “non-stick pannor”. Rostfria pannor och gjutjärn är bättre. Undvik plast som förvaring av mat och som redskap i matlagning. Porslin, trä, rostfritt och glas är att föredra. Använd så lite kosmetik och krämer som möjligt när du är gravid och ammar. Välj alltid oparfymerade produkter när du är gravid och ammar. Använd inte parfym. Köp miljömärkta hygienprodukter när det är möjligt. Undvik att färga håret och måla naglarna när du är gravid och ammar. Välj bort sprayprodukter så som deodorant, parfym, hårspray, “brun utan sol”, skoimpregnering, målarfärg mfl. Tvätta händerna ofta. Tvätta nya kläder och sängkläder före användning. Vädra ut så det blir korsdrag i minst fem minuter varje dag. Vänta med att köpa nya möbler. Om du ändå köper, ställ ut möbeln om möjligt för att minska kemikaliemängden och vädra oftare än vanligt när du ställt in den i hemmet igen. Vänta med att måla tills efter graviditeten. Stäng av elektronik som inte används, när du sover. Använd miljömärkta städprodukter, helst utan parfym. Dammsug och våttorka ofta. Undvik i största möjliga mån läkemedel. Rådgör innan med läkare vid behov

Illustration faktagranskad av forskare. Källor : Naturskyddsföreningen, WHO Rapport – State of the science of endocrine disrupting chemicals -2012, Kemikalieinspektionen, Danska Miljöstyrelsen.
Visa hela svaret

Vilka kemikalier är farliga för gravida?

På jobbet – Din arbetsgivare har ansvar för din arbetsmiljö. Utsätts du till exempel för skadliga kemikalier i ditt arbete, ska din arbetsgivare göra en riskbedömning när du är gravid eller ammar. Sådana ämnen kan till exempel vara kvicksilver, bekämpningsmedel, tobaksrök och vissa frisörprodukter.

Riskbedömningen visar om ditt arbete ska anpassas eller om du behöver bli omplacerad för att undvika risker. Du kan ansöka om graviditetspenning via Försäkringskassan om det inte går att lösa. Även egenföretagare har samma rättigheter. Du kan läsa mer om detta på, Förvara farliga kemiska produkter utom synhåll och räckhåll för barn Förvara farliga kemiska produkter och läkemedel i originalförpackning utom synhåll och räckhåll för barn.

Det gäller även läkemedel, batterier och diskmedel. Även om produkterna står i ett rum där barnet inte går in, är det viktigt att ställa produkterna där barnet inte når dem. Råd om kosmetiska produkter Produkter som du använder för att tvätta eller smörja kroppen, tvätta håret eller sminka dig med kallas för kosmetiska produkter.
Visa hela svaret

Vad är inte bra för gravida?

Var försiktig med fisk från Östersjön och insjöar – Viss fisk från insjöar och Östersjön kan innehålla en del miljögifter, vilka tyvärr inte försvinner vid tillagningen. Därför bör du begränsa ditt intag av dessa fiskar, till exempel strömming och hälleflundra.

På Livsmedelsverkets sidor finns mer information om vilka fiskar det gäller. Undvik rått kött, opastöriserad mjölk och viss fisk När du är gravid är det extra viktigt att du försöker undvika mat som kan innehålla parasiter och bakterier. Det gäller framförallt listeriabakterien och parasiten, som båda kan vara skadliga för det växande fostret.

Du bör avstå från detta när du är gravid:

 • rått kött
 • rå köttfärs
 • opastöriserad mjölk
 • ost som är gjord på opastöriserad mjölk
 • gravat, torkat eller kallrökt kött, till exempel parmaskinka och salami
 • rökt och gravad fisk i vakuumförpackning som har varit förpackad i mer än en vecka
 • skivat smörgåspålägg, till exempel skinka och korv, som har varit förpackat i mer än en vecka
 • kall färdigmat som patéer, sallader och röror som börjar närma sig utgångsdatum.

Vanliga hårdostar och mjukost i tub eller plastask går bra att äta. För att få uppdaterad information om vilka ostar du kan äta och vilka du bör undvika, kan du läsa mer på
Visa hela svaret

You might be interested:  Svullen I Ansiktet Tidig Graviditet?

När ska man inte bada gravid?

Det finns vetenskapliga studier som kommit fram till att väldigt varma bad bör undvikas under graviditetens 12 första veckor. Det beror på att fostret eventuellt kan påverkas av värmen. Det går däremot inte att hitta några särskilda riktlinjer för detta till gravida kvinnor.

Jag tänker att du får känna efter hur varmt det är. Är det väldigt varmt, kanske det är klokt att för säkerhets skull låta bli. Är det bara skönt varmt, kan du bada om det känns okej. Tidigare avråddes från bad i bubbelpool under hela graviditeten. Orsaken är att det ofta finns en hel del bakterier och annat i det varma vattnet, och att du som gravid är mer känslig för både svamp och urinvägsinfektioner.

Nu för tiden är det upp till var och en att själva bestämma hur de vill göra. Enda gången du absolut inte ska bada i till exempel badtunna, bubbelpool eller badkar är i slutet av graviditeten, om ditt fostervatten gått. Det beror på att det då finns risk för infektion.

Att basta under graviditeten är ofarligt. Det är lättare för kroppen att reglera värmen i en bastu än i ett bad. Även om kroppen kan reglera värmen genom att svettas, är det ändå klokt att gå ut ur bastun om det blir för varmt. Känner du dig ändå osäker, prata gärna med din barnmorska på barnmorskemottagningen.

Läs mer på Barn och gravid.
Visa hela svaret

När kan jag berätta att jag är gravid?

När måste jag berätta? Jag är anställd i en kommun och är gravid men känner mig inte bekväm med att berätta om det än, bland annat för att jag är med i en rekryteringsprocess till en annan tjänst i kommunen. När måste jag berätta och måste jag ta upp det på intervjun? – Grattis! Det finns ingen regel som säger när du måste berätta om graviditeten.

Det är väldigt individuellt, det kan exempelvis handla om att man vill avvakta tills man vet att graviditeten är säker eller tills man hittar ett rätt tillfälle att berätta. Du bestämmer alltså själv när du vill göra det, det ska kännas rätt och bekvämt att berätta. – Men även om det inte finns någon bestämmelse om när du senast måste berätta så finns det ändå en tidsram att förhålla sig till.

Det är att du, enligt ditt kollektivavtal, behöver ansöka om föräldraledighet senast tre månader före ledighetens början. Därför kan man säga att du behöver berätta om graviditeten senast tre månader innan du ska på föräldraledighet. Finns det några fördelar alternativt risker med att berätta tidigt? –  En fördel med att inte vänta för länge är att chefen får bättre förståelse för din situation och att du kan få stöd och hjälp med din arbetsmiljö.

Det kan också bli lättare för dig och chefen att planera för din ledighet, till exempel hur dina arbetsuppgifter ska lösas under tiden du är borta. – En möjlig risk med att berätta tidigt kan vara att du inte får de utvecklingsmöjligheter du har rätt till med hänvisning till att du ändå ska vara ledig snart.

Det är inte okej, men det händer att vi får sådana samtal hit till oss på Vision Direkt. Hör av dig till oss om du skulle hamna i en sådan situation. Ska jag säga något på anställnings­intervjun? – Du är inte skyldig att berätta om graviditeten innan du får anställningen.

 1. Graviditeten har inte någon relevans för din kompetens och ska inte påverka beslutet om tillsättningen av tjänsten.
 2.  Trots förbud mot att särbehandla eller diskriminera gravida i arbetslivet finns det tyvärr fortfarande risk för att bli bortsållad på grund av graviditet.
 3. Så även om det i teorin inte ska spela roll att du berättar om graviditeten finns det inget som hindrar att du väntar tills du fått jobbet, om du vill det.

Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. : När måste jag berätta?
Visa hela svaret

Kan man äta Kiwi när man är gravid?

Dessutom rekommenderar de gravida kvinnor att ta ett tillskott på 400 µg folsyra dagligen 2. En enda Zespri™ kiwi innehåller 31–38 μg/100 g folater, vilket gör den till ett användbart komplement till folsyretillskott 1, 3.
Visa hela svaret

Kan man dricka kolsyrat vatten när man är gravid?

Livsmedelsverket har ingen rekommendation eller råd om att gravida ska undvika naturligt mineralvatten.
Visa hela svaret

Kan man färga håret när man är gravid?

Övriga exponeringar Under en graviditet och amning finns det förutom infektioner andra exponeringar som det kan vara skäl att undvika eller begränsa. Nedan kan du läsa mer om dem. Även hårfärger räknas som kosmetika. Kosmetika behöver inte undersökas lika noggrant som säkerheten med läkemedel. Därför finns det endast lite information om hårfärgningsmedel och annan kosmetika är säkert under graviditet och amning. För att ett ämne ska påverka fostrets utveckling eller utsöndras i mjölken, måste ämnet först cirkulera i mammans blodomlopp.

En mycket liten mängd hårfärgningsmedel absorberas från hårbotten in i blodomloppet. Absorptionen påverkas av hudens tillstånd (en större mängd ämnen kan absorberas genom skadad hud), ytans storlek som färgen har applicerats på (ju större område, desto mer absorberas) och hur ofta håret färgas (ju oftare hårfärgningsmedel används, desto större mängd hårfärg utsätter man sig för).

När håret slingas, rör inte färgen direkt vid hårbotten, så färgen absorberas därför inte i blodomloppet. Av denna anledning är slingor att föredra under graviditet och amning istället för att färga hela håret. Från håret i sig hamnar ingenting i blodomloppet, så hår som redan är färgat utgör inte i sig någon risk under graviditet eller amning.

Den mest sannolika skadan i samband med hårfärgning även under graviditeten är en allergisk reaktion hos mamman. Om du har färgat håret under graviditeten behöver du inte oroa dig eller vidta några åtgärder. Även om hårfärgningsämnenas effekter på graviditet inte direkt har studerats, har inte heller några negativa effekter påvisats.

Eftersom det endast finns en begränsad mängd information och hårfärgning bara har ett kosmetiskt syfte, är det bra om du undviker att färga håret. Det finns inga officiella rekommendationer om hur många gånger man kan färga håret under en graviditet. Det är bra att undvika att exponera sig i onödan under graviditeten.

 • Om du har färgat håret under amningen finns det ingen anledning att ta en amningspaus.
 • Undvik att färga håret upprepade gånger under amningen.
 • För graviditet och amning är färger baserade på naturkosmetik inte säkrare än traditionella hårfärger.
 • Det finns exempelvis misstankar om de cancerogena egenskaperna hos hennafärger, så därför rekommenderas att man undviker att använda dem under graviditeten.

Insektsmedel innehåller kemikalier vars syfte är att bekämpa insekter. De kan appliceras på kläder, direkt på huden eller till exempel på myggnät. Även elektroniska myggskydd innehåller kemikalier.

Använd i första hand skyddskläder och vid behov till exempel citronellaolja på kläderna. Citronellaolja används för att bekämpa myggor, men effekten är kortvarig och svag. Du kan tända myggspiraler utomhus. Elektriska myggskydd innehåller vanligtvis allethrin. Det finns inga forskningsdata om användningen av allethrin under graviditet. Vistelse rekommenderas inte i rum där det elektriska myggskyddet är påslaget. Gå in i rummet först när myggskyddet stängts av.

You might be interested:  Hur Tidigt Känna Av Graviditet?

Kemiska insektsmedel för huden, såsom preparat som innehåller dietyltoluamid (DEET), rekommenderas inte under graviditeten. Betydande mängder myggmedel som appliceras på huden kan absorberas till kroppen från huden. Det finns inga forskningsdata om utsöndringen av DEET i modersmjölk.

Vid användning på små områden utsöndras knappast några betydande mängder DEET i modersmjölk. Var dock försiktig så att spädbarnet inte kommer i direkt kontakt med ämnet. Begränsa användningen av insektsmedel endast till områden som inte kan täckas med kläder. Om myggbettet kliar eller är irriterat, är det ofarligt att använda lokala salvor (t.ex.

hydrokortison, dexpanthenol). För behandling av en plötslig och kraftig överkänslighetsreaktion i en nödsituation (t.ex. getingstick) kan du använda en adrenalinpenna (EPIPEN). Om du hittar ett fästingbett på dig själv under graviditeten, kontakta alltid läkare för bedömning av vårdbehovet.

Av kemiska myggmedel rekommenderas i första hand preparat som innehåller dietyltoluamid (DEET), eftersom de är effektivast. Begränsa dock användningen endast till de hudområden som inte skyddas av kläder och följ doseringsanvisningarna. Tvätta bort preparatet från huden så snart det inte längre finns någon risk för myggbett. Använd inte preparatet på skadad hud. Tvätta händerna noggrant efter applicering. Kemiska myggmedel kan minska effekten av solskyddskrämer. Applicera myggmedlet efter solskyddskrämen för att få bästa möjliga skydd från myggmedlet.

Bekämpningsmedel mot insekter är ofarliga för människor om de används rätt. De vanligaste aktiva substanserna är pyretriner eller pyretroider. Även om dessa ämnen inte har konstaterats orsaka fosterskador, bör du ändå undvika onödig exponering under graviditeten.

Följ tillverkarens bruksanvisningar och karenstider när du använder bekämpningsmedel. Ventilera om möjligt utrymmet efter behandlingen. Kosmetika avser makeup och produkter för hud- och hårvård som inte innehåller läkemedel. Använd kosmetika med måtta under graviditeten, eftersom den ytliga blodcirkulationen i huden ökar och värmen från huden kan absorberas mer än vanligt i blodomloppet.

Använd sådana krämer under graviditeten och amningen vars skydd baseras på fysikaliskt skydd (titandioxid eller zinkoxid). Glöm inte att även skydda dig med kläder. Undvik upprepad användning av solskyddsmedel som innehåller kemiska skyddsmedel, eftersom olika kemiska ämnen kan absorberas från dem genom huden, särskilt vid behandling av stora hudområden.

Vissa av dessa ämnen har i tester visat sig ha östrogenliknande (kvinnligt könshormon) aktivitet (t.ex. oktylmetoxicinnamat, OMC). Även dag- och makeupkrämer kan ha kemiska skyddsämnen, så undvik att använda dem kontinuerligt. Undvik brun-utan-sol-krämer. Dihydroxiacetonet (DHA) i preparaten förekommer i växter och djur samt hos människor som en produkt av blodsockerregleringen.

Påverkan på fosterutvecklingen har inte studerats. Dessutom kan produkterna innehålla andra ämnen vars påverkan på fostret inte är känt. Undvik därför upprepad behandling av stora hudområden. Undvik att använda parfymer regelbundet. De kan innehålla ämnen med en östrogenliknande effekt.

Användning av extra dofter, aromterapeutiska oljor eller andra starkt doftande preparat rekommenderas inte. Du kan använda deodoranter, inklusive sådana som innehåller aluminium, under graviditet och amning. Produkten är avsedd att endast placeras på ett litet hudområde, vilket ger en låg absorption. Tandkrämer är säkert.

Även tandblekningsprodukter som säljs i livsmedelsbutiker kan användas. Du kan använda munvatten under såväl graviditet som amning. Eventuell alkohol som ingår i produkten utgör inte något problem vid normal användning, om du inte sväljer munvattnet och bara sköljer under en kort stund.

 1. Jodhaltiga munvatten såsom Betadine, rekommenderas inte.
 2. Upprepad användning av konstnaglar rekommenderas inte under graviditeten.
 3. Befintliga konstnaglar utgör ingen risk och behöver inte tas bort på grund av graviditeten.
 4. Om du är gravid och arbetar med konstnaglar, kontrollera säkerheten med dina arbetsförhållanden med din företagshälsovård.

Vid fransförlängning används lim som innehåller akrylatföreningar. Akrylater räknas som lösningsmedel. Även om mängden lim som används är låg, kan halterna i inandningsluften på salongen öka under behandlingen och exponering för lösningsmedel kan ske under behandlingen i upp till två timmar.

 • Dessutom är akrylatföreningar vanliga orsaker till allergi, och lokala allergiska reaktioner kan förekomma.
 • Av dessa skäl rekommenderas inte ögonfransförlängning under graviditet eller amning.
 • Om du arbetar med sådana här behandlingar, kontrollera på Arbetshälsoinstitutets webbplats gällande rekommenderade skyddsåtgärder ().

Vid tatuering sticker man in färgämne i hudens nedre hudlager. Färgämnet stannar kvar länge i huden, upp till flera decennier, men en del av färgämnet kan transporteras till andra delar av kroppen. Det finns inga studier om säkerheten gällande tatueringsfärger och graviditet.

Undvik därför att tatuera dig under graviditeten. Samma rekommendation gäller microblading-behandlingar, fastän färgen endast injiceras i hudens yttersta lager. Det finns en risk för infektion och allergi med behandlingen och graviditeten kan eventuellt även påverka slutresultatet. Det är bäst att vänta med behandlingen till efter avslutad amning.

När du planerar en graviditet är det värt att överväga en resa noggrannare. Om du lider av en underliggande sjukdom som kan förvärras under graviditeten eller om din graviditet är en högriskgraviditet, bör du diskutera resan med läkaren. Om destinationen är belägen i ett högriskområde där det förekommer infektionssjukdomar såsom malaria, denguefeber eller zikavirusinfektion, bör resor undvikas i mån av möjlighet.

Det är en bra idé att i god tid ta reda på de vaccinationer som behövs för en resa och att ta dem redan före graviditeten om du vet att du ska resa. Rutinmässiga vaccinationer/boostervaccinationer rekommenderas dock inte att tas under graviditeten utan särskilda skäl. Vacciner som inte innehåller levande sjukdomsalstrare kan efter eget övervägande administreras om en gravid kvinna reser till ett högriskområde.

(THL) Under graviditeten kan vaccinationer ges enligt individuellt övervägande till dem som kommer att vistas på ett riskområde i mer än en månad. Förutom fästingburen hjärninflammation sprider fästingar borrelia, mot vilken det inte finns något vaccin.

Om du är gravid och du blir biten av en fästing, kontakta alltid en läkare. Risken för allvarlig malaria är stor om man är gravid, alltså bör du undvika att resa till malaria-områden under graviditeten. Malaria kan orsaka mamman svår anemi och öka risken för missfall. Även fostrets tillväxt kan bli långsammare och risken för låg vikt samt fosterdöd ökar.

En malariasmitta under graviditeten kan orsaka en lösgöring av moderkakan och en för tidig förlossning. Eftersom läkemedlen inte ger ett fullständigt skydd är det nödvändigt att skydda sig med kläder. Det är bra att diskutera med en läkare om lämpliga alternativ till förebyggande medicinering om det är nödvändigt att resa.

 • Det är viktigt att komma ihåg att använda myggnät samt myggmedel.
 • Zikaviruset hör till flavivirus och orsakar vanligtvis en mycket lindrig febersjukdom, men det kan vara farligt för fostret.
 • Zikavirus förekommer i Afrika, Indien, Sydostasien och Sydamerika.
 • Zikaviruset sprids särskilt via dagaktiva mygg.

En infektion under graviditeten kan orsaka mikrocefali, dvs. för litet huvud och andra skador i centrala nervsystemet. Med mikrocefali avses att fostrets huvud inte växer normalt, vilket kan äventyra den normala utvecklingen av hjärnan. I värsta fall kan detta leda till en svår utvecklingsstörning.

Du bör undvika en resa till ett zikavirusområde om en graviditet är möjlig eller om du redan är gravid. Myndigheterna betonar vikten av förebyggande åtgärder om det inte är möjligt att undvika att resa till regionen. Undvik myggstick genom att klä dig i täckande kläder, undvika platser med myggor och använd myggnät när du sover.

Andra myggburna infektioner inkluderar till exempel denguefeber och gula febern, japansk encefalit och West Nile-virus. Även om dessa inte är kända för att vara direkt skadliga för fostret är en allvarlig virusinfektion hos mamman som sådan också en risk för fostret.

You might be interested:  När Börjar Man Få Mage Vid Graviditet?

Du bör undvika resor till riskområden under graviditeten. Vaccination av gravida mot gula febern kan övervägas i situationer där resan är nödvändig. Det finns inget vaccin mot denguefeber. Det finns ett vaccin mot japansk encefalit som kan tas av särskilda skäl, till exempel om man vistas i landsbygdsliknande förhållanden i mer än en månad.

Det är bra att skydda sig mot myggbett främst med lämpliga kläder och genom att sova under ett myggnät på natten. Myggmedel kan användas på områden som inte kan skyddas med kläder. Det är värt att försöka undvika platser med myggor. När du är ute kan du bränna myggspiraler.

 1. Det mest effektiva kemiska myggmedlet är DEET (dietyltoluamid).
 2. Dess användning hos gravida är berättigad om du reser till ett område där det finns risk för allvarlig infektion (i området förekommer till exempel malaria eller Zikavirus).
 3. Eftersom DEET absorberas från huden i blodomloppet är det bra att begränsa användningen av medlet till hudområden som inte skyddas med kläder.

Effektiviteten hos andra myggmedel som appliceras på huden är sämre. God handhygien är a och o. Tvätta händerna med tvål och använd alltid handdesinfektionsmedel innan du äter. Du kan ta mjölksyrabakterier under resan. Diarré behandlas i huvudsak med tillräckligt intag av vätska och diarrédrycker som korrigerar elektrolytbalansen.

Feberfri diarré kan också behandlas kortvarigt med loperamid i svåra situationer. Vid långvarig diarré är det bra att kontakta en läkare som ordinerar antibiotika vid behov. Under resan bör du äta endast kött, fisk eller kyckling som tillretts väl. Sallad, frukt och grönsaker ska tvättas noggrant eller skalas.

Till exempel kan rått kött, jordiga grönsaker eller sallad innehålla sjukdomsalstrare som kan vara farliga för graviditeten och fostret (toxoplasma, listeria). På grund av graviditeten är risken för blodproppar i samband med långa flygresor högre än normalt.

Långa flygresor bör därför undvikas åtminstone under den sista månaden och korta inrikesflyg under de sista två veckorna – det är bra att reda ut eventuella risker med graviditeten till exempel på mödrarådgivningen. Vissa flygbolag kan kräva ett läkarintyg från gravida kvinnor före resan. Mer detaljerade anvisningar finns på flygbolagets webbplats.

Mängden kosmisk strålning under en enskild flygresa utgör ingen risk för fostret. Om du flyger i hundratals timmar under graviditeten bör flygen från fall till fall begränsas på grund av exponering för kosmisk bakgrundsstrålning. Under graviditeten ska du inte dyka.

Vid dykning kan syretillförseln störas och potentiella gasbubblor kan vara farliga för fostret. Graviditet och dykning passar inte ihop. Att skydda sig med kläder är av högsta prioritet. Under graviditeten bör du välja solkrämer som innehåller fysikaliskt skydd (t.ex. titandioxid). Åtminstone en del av de kemiska solskyddsmedlen absorberas genom huden och kan alltså vara mätbara i blodomloppet.

Det finns knappt med forskningsbevis på eventuella effekter på fostrets utveckling. Därför bör du undvika användningen av kemiska solskyddsmedel upprepade gånger eller på stora hudområden. Kom ihåg att berätta att du är gravid om du får en remiss till en röntgenundersökning.

 • Under graviditeten bör du undvika onödiga röntgenundersökningar.
 • Under graviditeten kan det dock uppstå situationer när en röntgenundersökning är nödvändig.
 • Till exempel är strålningsmängden från en tandröntgenundersökning så liten att den inte skadar fostret.
 • Undersökningen kan göras om det finns särskilda skäl till den.

Från tandröntgen är strålningsdosen som fostret får mindre än 0,01 millisievert, även när mamman inte har bukskydd. Doser under 50 millisievert ökar inte risken för fostermissbildningar eller skador på centrala nervsystemet. Den blivande mammans arbetsförhållanden måste vara säkra under hela graviditeten.

Om du är gravid och din arbetsrelaterade exponering anses vara skadlig, ska du få sådana arbetsuppgifter där ingen skadlig exponering förekommer. Om det inte finns någon sådan möjlighet är särskild moderskapsledighet möjlig. Företagshälsovården har en lagstadgad uppgift att kartlägga gravida kvinnors arbetsförhållanden,

Om du inte har en fungerande företagshälsovård kan du i första hand kontakta din läkare på hälsocentralen. Vid behov kan läkaren också konsultera experter på Arbetshälsoinstitutet. Du kan också själv fylla i på Arbetshälsoinstitutets webbplats, som kan användas för att be om information om skadlig exponering från experter vid Arbetshälsoinstitutet.

Den vanligaste formen av vitamin A är retinol som finns i produkter från djurriket. Konsumtionen av livsmedel som är rika på vitamin A bör begränsas under graviditeten. Det finns inget behov av A-vitamintillskott under graviditeten, eftersom en normal finländsk kost vanligtvis ger en tillräcklig mängd vitamin A. De vanligaste multivitaminpreparaten, som kan köpas på apoteken i Finland innehåller inte en sådan mängd A-vitamin som skulle skada fostret. Anmärkningsvärt höga doser (> 7500 mikrogram/ 25000 IU) vitamin A kan vara skadliga för fostrets utveckling. Betakaroten är ett förstadium till vitamin A som finns i växtriket. Betakaroten som fås med maten kan inte ge en skadlig mängd vitamin A, Kosttillskott som innehåller betakaroten bör dock inte användas under graviditeten.

Visa hela svaret

Hur påverkar nagellack naglarna?

2. Gula naglar – Nagellack ger ofta svagt gula fläckar på naglarna. En svampinfektion som kallas onykomykos kan också orsaka gula naglar. Den påverkar vanligtvis tånaglar men den kan drabba fingernaglarna också. – Nagelsvamp gör vanligtvis att nageln tjocknar, missfärgas, splittras eller släpper lite från huden, säger Roshaan och tillägger att du bör tala med en läkare om du misstänker att du har en svampinfektion.

Byta strumpor ofta för att undvika både fot- och nagelsvamp.Använd skor i offentliga utrymmen, som i badhus eller omklädningsrum. Detta minskar risken för fotsvamp generellt.Om du målar naglarna hemma ska du alltid använda ett baslack.Om du besöker en nagelsalong ska du välja en salong som steriliserar sina verktyg mellan varje kund.

Visa hela svaret

Kan man göra fransar när man är gravid?

Kan jag ta konstnaglar eller fransförlängning när jag är gravid? – Konstnaglar och fransförlängning orsakar i sig ingen särskild risk för fostret, men vid upprepad användning och underhåll kan fostret potentiellt utsättas för skadliga ämnen. Därför är det bättre att undvika att ta konstnaglar och fransförlängning under graviditeten.
Visa hela svaret

Kan man snusa Onico när man är gravid?

Onico är ett snus utan tobak och nikotin. Onico nikotinfritt går bra att använda som gravid och vid amning.
Visa hela svaret

Får man snusa Onico när man är gravid?

Nikotinfritt snus under graviditeten – Många som slutar snusa har stor hjälp av nikotinfritt snus även en tid efter att de kommit över nikotinabstinensen. Om du är eller planerar att bli gravid så ska du vara uppmärksam på att en del nikotinfritt snus innehåller ginseng, något som du ska undvika om du är gravid.
Visa hela svaret